Yoropiko. wpiszta w wyszukiware a zobaczyta japońskie dzieła sztuki na ciuchach , pewna kurtka lotnicza raf-u firmy Eastman , za którą trzeba ustawić się w kolejce do nabycia jej , kosztuje ok 500 funciaków , japoński kolega Yoropiko nałożył nań swoje wzorki , i cena onej z 500 F skoczyła do 3000F , ilość ograniczona :) Wranglery , spodnie rodem z juesej , robine przez Japończyków to koszt 300$ itd itd : ) sorki za ot
Hola hola Panowie, rzeczywiście trochę odchodzimy od naszych zasadniczych spraw. Dziś dostałem pakę z usa z Allenem z 67 i Apparelem z 69 -jeszcze się nie zaglębilem w szczegóły, ale po wstępnych oględzinach sa Ok. W jednej maszynka zamka glównego wydaje się podejrzana- Na pewno będę Was prosil o opinię. ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
OT @ Mirek Arican Zupełnie nie interesuje mnie na jakiej stylistyce jest wzorowana. Jednak jeśli ktoś kupuje ubranie dlatego, że pochodzi ono z limitowanej edycji i jest gotów za taką skomercjalizowaną namiastkę indywidualizmu odzieżowego płacić - to dla mnie jest ułomny duchem. To nie sprawa stylistyki, tylko idei.
Ok, mój błąd... nie chińskie tylko japońskie :P Ja być tylko anglista, ja nie odróżniać literka japoński od literka chiński. Mimo wszystko, tamtej M-ki, choćby kosztowała i $1000 albo więcej, to i tak bym nie założył :P Nie sztuka mieć takie "coś" za wielką kasę, co nie ma w sobie całej tej historii... o charakterystycznym smrodku M-ki nie wspominając :P Sztuka wyrwać kontrakt z 1975 r. we właściwym rozmiarze za 30 zł, tak jak Blatio swoją Cherokee, hłe hłe hłe ]:-> ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
mcm2; i to nam się podoba ! Pozwolę sobie na małą dygresję; czasami żartując z moją żoną mówię,że na końcu drogi proszę mnie ubrać w moje ukochane levisy i emkę - a żona mówi " w życiu nie" hahaha Blatio; to ty jesteś Lucky Men :D --- Edytowany: 2009-02-11 20:16:58 ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
B6: Jacek, masz rację: "to jest to - emka, t-shirt rockowy, levisy 501 i martensy". Co do "drogi ku słońcu" - myślę tak samo. W odpowiednim czasie wydam dyspozycje w tej sprawie. :)
Dobra rustle tą definicję jestem w stanie zaakceptować... Indywidualizm... to zabawne właśnie patrząc na tą pseudo M65 BBC jak każda inność, nowość stylistyczna jest bezwzględnie wykorzystywana przez mega korporacje. A w takim mały kraju jak Polska na takim mały forum jak ngt jest grupa "innych" ludzi którzy interesują się kurtkami które dla wielu przedstawicieli plastikowej kultury są nie estetyczne nie eleganckie itp - podsumowując: jestem z was dumny panowie ;D Już wkrótce zamieszczę zdjęcia moich M65 black/woodland/OG --- Edytowany: 2009-02-11 21:50:36 ------------------------------------------------------- Blatio ja też jestem anglistą/germanistą/filozofem
no to sie pochwaleee:) włażę na mój ulubiony szperex , a na haczyku wisi sobie i patrzy się na mnie M1943 ! rozm 38R, nie norweszka , holenderka , ino juesej , panowie , NOWA !!!!!! przez duże eN , meta w kieszeni ganc nowa nie sprana , , numerki, stock itd , na plecach , od środka, w postaci stempla dane , dotyczące kurtawy z charakterystycznym supełkiem :) kurde , nie wierzę , całe 38zł , z czego piatkę utargałem ,bom stały klient :). Com sie w domu ją narozprasowywał , bo takie kanty miała z odleżyn sie ma rozumieć . Jak pomyśle ile dałem sprowadzając z us , to mnie w dołku kręci , i tym sposobem mam 2 szt :):) kurde , tak się cieszę ....
Panowie kurtka na co dzień , a do teatru może płaszczyk [28]http://tiny.pl/v6hr Army trench coat 1946 (no liner) size regular medium. $15.00 ------------------------------------------------------- Jacek
w pierwszej chwili myślałem ,że to bedzie coś z repro np storm itp , potem ,kurde myśle , pewnie pleców niej bedzie brak , albo jakaś wredna , wielka plama będzie itp , dalej mi kompilkatory się pouruchamiały i na bank myśle rozmiar będzie nie ten , patrze 38R, bingo , golden shot:) . Ta pierwsza to w rozmiarku 40R , duża , wolę tą za 35zł :) pasi jak ulał . kurde pełnia szczęścia , wybierać w rozmiarach , hm oj ja wybredny , a chciałem tylko jedną :)
aaaa , nie powiem , kurcze tyle razy sobie mówie , żadnych grzebanek , no i jak tu nie szukać :) Ps warto wybrać się na łowy po szmatach :) predzej bym sie spodziewał 5 tki w toto jak czegoś takiego , długo szukałem , wymiękłem i sprowadziłem z jebaju za cieżką kaskę , a tu po 3 tyg taki strzał :) ja pierdziu , jeszcze nie wystygłem , jak tyko bedzie wolne w pracy ,wyrywam w niej w góry :)
mam pytanie do wszystkich; czy ktoś ma na zbyciu część ruchomą zamka głównego (Rapid) i/lub druciane strzemiączko ??? PS Oczywiście srebro bo zlotego Scovilla mam --- Edytowany: 2009-02-12 12:46:22 ------------------------------------------------------- Jacek
Dead: Gratulacje. Gdzie kupiłeś tę ślicznotkę w stanie mint? Która to już z kolei? Właśnie spoglądam na swoją So-Sew z 74 r.: rasowa emka, ale do czasów świetności jej daleko. :) Chciałbym mieć jeszcze jedną kurtkę M-65: "srebną" w stanie magazynowym i na tym zakończyć ich kolekcjonowanie. --- Edytowany: 2009-02-14 00:44:43
od jakiegoś gościa z krakowa :-) napisałem do niego bo miał podpinke i okazało się, że ma też m 65 na sprzedaż. Dzisiaj w niej łaziłem impregant idealnie trzyma :-). To dopiero moja szósta m 65 :-), byłaby 7 ale jedną sprzedałem... teraz żałuje, ale w sumie była dość mocno zużyta, choć był to 82 rocznik. Oczywiście w miarę możliwości finansowych będą nowe :-), ale też bym chciał w stanie magazynowym. Już jedną nawet namierzyłem, kontrakt goldena z 86, zamek w kołnierzu plastik, zamek główny mosiężny YKK, tylko, że chcą za nią aż (a może tylko?) 450zł. Warto jak za ten rocznik tyle dać? W każdym razie w pracy już dwie osoby zaraziłem uwielbieniem do M-65 :-D. Na razie kupili sobie m 65 w woodland, ale coś czuje, że jak przed żonami schowają trochę zaskórniaków to kupią oliwki :-D. A, no i trzeci przymierza się do kupna, ale on chce zacząć od oliwki.
Dead: Stare emki mają swój powab, ale kurtki mint nie są gorsze. Świetnie nadają się na pogodę jak dzisiejsza, kiedy pada mokry śnieg. Wiekszość moich kurtek to stare, zużyte emki, ale mam 4 minty, które też lubię: Johna Ownbeya 70, Johna Ownbeya 81, DPSC 83 i Alphę "made in U.S.A.". Dzisiaj byłem w Realu i widziałem parę osób w emkach. Większość z nich to "weterani" w wieku 50-60. Był młodzieniec w emce-mint z lat osiemdziesiątch. Poznałem po kolorze intensywnej oliwki i fakturze materiału, która nie jest tak gładka, jak "brezent" emek z lat 60 i 70. Dead, od Goldena 86 wolałbym So-Sew Styles 86, 87 lub 89. Jak plastik to na całego. --- Edytowany: 2009-02-14 22:47:00
Stare kurtki mają wyjątkowy klimat :-), ale zakładam je tylko na bezdeszczową pogodę:-) jedną ostatnio próbowałem zaimpregnować, ale chyba za mało płynu wlałem, a i pralka pewnie za mocno ją wypłukała. Teraz jak radził Blatio zrobię ręczne pranie-impregnację. Też bym chciał jakieś srebro w stanie mint :-), ale cholera ciężko. No muszę zastanowić się nad tym goldenem, bo gość tylko je ma w stanie mint. W sklepie predathor wisi sobie na wieszaku. Mają nawet dość sporo M 65, ale tylko kilka w stanie magazynowym, a w M-R i L-R tylko po jednej - właśnie oba goldeny. No nic, w przyszłym tyg. odwiedzę pobliskie ciuchlandy z nadzieją, że coś znajdę :-D. Kto wie!
Dead: W tej chwili Golden 85 M/R w stanie mint jest licytowany na ebayu (20 godzin do końca licytacji): [72]http://tiny.pl/vbqb Osiągnie pewnie cenę ok. 100 dolarów. Razem z kosztami przesyłki wyniesie to mniej więcej 400 zł. A więc 400 zł i 2 tygodnie czekania, czy 450 zł i kurtka do wzięcia od razu (nie mówiąc już o możliwości przymierzenia i dokładnego obejrzenia przed zakupem)? Wybrałbym to drugie. --- Edytowany: 2009-02-15 00:29:47
Dead;Ja też skłaniał bym się do sugestii mcm2 -cena zbliżona , a możesz przymierzyć i nie czekasz. W moim mieście nie widzę zbyt wielu ludzi w emkach- kilku moich kolegów posiada takowe, natomiast ostatnio czekalem na kogoś w małym kantorze ( miałem na sobie nowego strarego Allena 67)i wchodzi para. Ona do okienka a my się lustrujemy :-) w końcu się odzywam a on po niemiecku - no to ja mu po angielsku i znowu wzruszenie ramion . Pani po polsku pyta " a co pan chciał powiedzieć?" A ja na to ,że już w gruncie rzeczy nieistotne. Był w mincie OG ale stójka zapięta na velcro więc trudno było ocenić :-) PS i w wieku zbliżonym do mojego czyli wskazującym na "weterana" --- Edytowany: 2009-02-15 17:12:39
Jeszcze jedno zdjęcie pana Tadeusza Konwickiego w emce, tym razem z planu zdjęciowego "Lawy": [90]http://tiny.pl/vb5v Film był pomyślany jako obraz buntu współczesnego inteligenta. Konrad w "Lawie" nosi historyczny kostium, ale w telewizyjnej inscenizacji "Wyzwolenia" Wyspiańskiego w reżyserii Macieja Prusa ubrany jest w zieloną emkę: [91]http://tiny.pl/vb1l Pan Tadeusz Konwicki wystąpił w emce w filmie Andrzeja Wajdy "Kronika wypadków miłosnych". Podniesienie emki do rangi symbolu zapoczątkował Zbyszek Cybulski w "Popiele i diamencie". Andrzej Wajda wspomina: "Widziałem go rano o siódmej, ósma piętnaście, mamy zaczynać zdjęcia - a on idzie ubrany dokładnie tak samo, jak przyjechał z Wrocławia. Te same pepegi - buty, które wtedy się nosiło - obcisłe dżinsy, zielona kurtka. Oczywiście mogłem z nim walczyć, ale wiedziałem, że on być może lepiej rozumie to pokolenie niż ja". Dead: Ten Golden 85 z ebaya poszedł jednak taniej - za 51 dolarów. Nie zmienia to mojego przekonania, iż lepiej dołożyć nawet parę złotych więcej (po doliczeniu kosztów przesyłki i ewentualnego cła cena Goldena z ebaya wyniosłaby około 400 złotych) i mieć kurtkę od razu - oraz pewność, że jest okey - niż czekać na nią w niepewności 2 tygodnie. --- Edytowany: 2009-02-15 21:39:23 --- Edytowany: 2009-02-15 21:42:55
Żadna sensacja z tą M65 a ACU :) Mnie się bardziej już podoba taka M65 ale w polskiej Panterze wz.93, Helikon też taką robi :D A propos M65, to dziś dość przypadkowo wylicytowałem sobie kolejną M-kę. Oliwkowa, rozmiar Large/Regular. Niestety nie jest "koszerna", bo to cywilna Alpha, ale robiona jeszcze w USA. Przypadkiem jak na ten rozmiar i stan trafiła się w dobrej cenie, no i z głupia frant ustawiłem snajpera... no i się trafiło ;) A oto ta łona: [110]http://tiny.pl/vb4v Będzie mi służyła do ciorania żeby oszczędzać Cherokee, poza tym pod L/R więcej mi wejdzie zimą :) Oprócz tego chcę osobiście porównać jakość cywilnej Alphy z moim kontraktem. Szkoda tylko, że z Alphianych metek nie da się odczytać daty produkcji :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
[114]http://rangershop.pl/product-pol-1152633477-BLUZA-POLOWA-M65-Z-NAS ZYWKAMI-DESERT-DEMOBIL.html a ja szukam tego. Wazne są dla mnie naszywki, rzepy, nowy typ bluzy. No i cena - bo 220zl to za duzo. Ktos pomoze?? ------------------------------------------------------- zbrzezio@wp.pl
www.allegro.pl - tam szukaj. Po drugie: M65 to KURTKA a nie bluza. Bluza to może być BDU, albo ACU. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [121]1 | ... | [122]204 | [123]205 | [124]206 | [125]207 |
Witam Was serdecznie - to moj pierwszy post na forum. Od zawsze w mojej szafie było coś militarnego, ale dopiero dzisiaj kupiłem pierwszą w moim życiu eMkę. Mam nadzieję, że pokocham ją tak samo jak Wy :) Moją kurteczkę zakupiłem na aukcji. To eMka w woodlandzie z "99 firmy Golden. Intensywnie szukam do niej również kontraktowej podpinki. Chciałbym by była nieużywana (no i w rozm. L-R) Trafiłem na podpinkę firmy INTAMAR LOGISTICS,INC. z 2000 r. w cenie 65 zł + przesyłka. Wydaje mi się dość droga. Chciałbym Was zapytać czy jest w takim razie warta swojej ceny? Znacie tego kontraktora podpinek? Ktoś z Was taką posiada? Wiem, że na Alle bywają kontrakty w cenie 30-40 zł. Niestety teraz nie ma, a gdy przyjdzie moja eMka to muszę ją używać :) No i nie denerwujcie się, że zawracam głowę... Pozdrowionka
nie jest warta swojej ceny za żadne skarby poszukaj dobrze na alledrogo ,a kupisz konktrat za 40 zł z przesyłka ,szczerze lepszy jest polar jako podpinka ,gdyż oddycha o wiele lepiej niż ona ,no ale coż sam mam do każdej emki osobną podpinkę ,ale nie spiesz się z zakupem i spokojnie szukaj podpinki w rozmiarze L
devilll - tak też myślałem. Alledrogo przekopałem - nie ma rozm L. Nawet napisałem do kilku ludków - ale kicha. A ja po prostu nie wytrzymam, jak pewnie pojutrze przyjdzie mi eMka, zeby w niej nie pochodzić... No, ale w najgorszym razie wrzucę pod nią polar, tak jak mówisz. A może ktoś coś słyszał, widział na temat podpinki dla mnie ? ;)
B6 mcm nie dotrzyma chyba ,że na jakiś czas zastopuje sam go zaraziłem emkozą tak ,że wiem co mówię również gratki tak samo blatio bo dosc tanio ją wyrwałeś
Adam, była na Allegro, zaraz poszukam... Prosze bardzo, oto ona: [88]http://allegro.pl/item541760034_kurtka_m65_pantera_wz93_rozm_l.html ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
mcm2; Andrzej oczywiście zgadzam się dlatego zrobiłem trzykropek. PS mam nadzieję stać się w tym tygodniu szczęśliwym posiadaczem emki z "66 bez pagonów podobno w stanie zbliżonym do minta. I pewnie na jakiś czas ,może do lata sobie odpuszczę --- Edytowany: 2009-02-17 19:21:59
B6: Fajnie jest być posiadaczem emki bez pagonów. To w niej Berger, jeden z bohaterów "Hair", wmaszerowuje w rytm piosenki "Let the Sunshine In" do samolotu odlatującego na wojnę w Wietnamie. Jacek, bądź jej szczęśliwym użytkownikiem i nie odpuszczaj. :)
Właśnie sobie obejrzalem na jutjubie klipa z Georgem.Większość chłopaków byla w kurtkach z pagonami. Mcm@, Andrzej dzięki za wsparcie ale wiesz sam do czego to doprowadza...:-)
B6: Jacek, mówiąc: "nie odpuszczaj", żartowałem. Przerwa w kolekcjonowaniu emek służy higienie zdrowia psychicznego. Bezustanne tropienie emek i ich kupowanie doprowadza "do szaleństwa". Potem taki "szaleniec Boży" zrywa kontakt ze społeczeństwem i żyje wyłącznie w świecie emek. Jego żona zamartwia się, że odszedł od zmysłów. Trudno powiedzieć, czy taki "idiota" jest naprawdę głupi, czy też niekoniecznie? Obejrzałem na specjalnym pokazie film "Popiełuszko". Żadna z postaci z kręgów opozycji demokratycznej nie nosi emki (Grzegorz Przemyk w jednej scenie ma na sobie parkę M-65). W emkę ubrany jest natomiast ubek. Moim zdaniem jest to mała wpadka realizatorów-kostiumologów. Cały film piękny i wart zobaczenia.
Andrzeju. na Boga !"Andrzej dzięki za wsparcie ale wiesz sam do czego to doprowadza...:-)" tam była nuta wesołości. Mam dystans do "szaleństwa" (no może poza nartami ) Ale czasami trafia się coś raz razem no i żal nie złapać okazji. Na pewno się jutro podzielę z Wami moją oceną emki bez pagonów. Nie oglądałem jeszcze filmu "Popiełuszko" ale zwróć uwagę ,że nadinspektor Kowalewski w "Misiu" również nosil emkę ( wprawdzie nie był postacią aż tak odrażającą) [117]http://tiny.pl/v35p --- Edytowany: 2009-02-18 22:14:16
Witam Pierwszy post na forum :D Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem kurtki m 65 kontraktowej woodland (chyba nie drogo kontrakt z 1999 r 180 zł z przesyłką?). Wcześniej były też spodnie oliwkowe i "zakochałem" się w tym modelu. Spodnie rewelka, mój ulubiony krój czyli niski klin, kieszenie duże. Super. Ale wracając do kurtki, również jestem zachwycony tylko mam mały problem. Kurtkę kupiłem zgodnie z rozmiarówką czyli jest dopasowana. Myślałem że będzie miała trochę luźniejszy krój. Większość ciuchów noszę luźnych (bluzy polary). W związku z tym mam mały problem co dobrać pod emke na zimę? Co US Army nosiło pod emkami? No bo skoro to jest kurtka na zimno to nie chodzili w podkoszulkach. Czy były jakieś np. swetry dopasowane tylko dłuższe? Albo co doradzacie na taką zimę jak teraz? Nie musi to być super ciepłe bo w sumie wolę jak mi jest chłodniej. Aha podpinki nie mam i raczej nie przewiduje pod tą kurtkę (chyba że kupię następną w rozm. L). Kolejne pytanie, jaki model butów do kompletu m-65 na cieplejsze dni, kiedy już będzie za gorąco na zimowe. Czy polskie opinacze będą? Chyba tyle narazie, z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam kolekcjonerów obecnych i tych przyszłych
Szczep, zasadniczo M65 nosi się zimą z podpinką, tak przewidywała specyfikacja. Jeśli chcesz mieć zimą pod kurtką więcej miejsca na polar, to chyba musisz wziąć rozmiar większą. Ja miałem ten problem niedawno, bo mam już ponad 105-6 w klacie i M/R z podpinką i czymś pod spodem się robi ciasna, dlatego tej zimy za bardzo nie chodzę w M-ce, tylko w obszerniejszych brytyjskich smockach, ale idzie już do mnie o rozmiar większa Alpha L/R, dzięki temu będę mógł pod nią poupychać jakąś bluzę i polar, albo podpinkę i jakąś cieplejszą bluzę pod spód i mieć jeszcze nieco swobody ruchów. Jeśli chodzi o buty, to noś sobie co Ci się tylko żywnie podoba, o ile Ci w tym wygodnie i się dobrze czujesz ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [129]1 | ... | [130]205 | [131]206 | [132]207 | [133]208 |