Dokładnie jak napisał Blatio. Tutaj masz jeszcze link do produktów firmy Alpha Industries (szyła kontrakty, obecie produkcja cywilna) [27]http://tiny.pl/vc3r Rozmiarówka: [28]http://tiny.pl/vc3c --- Edytowany: 2009-01-24 17:41:02
Zabol: Oto adresy sklepów militarno-odzieżowo-harcerskich w województwie śląskim, gdzie powinieneś znaleźć coś odpowiedniego: [34]http://tiny.pl/vc3g Szukaj rozmiaru large-long. Nawiasem mówiąc kontraktową emkę ludzie noszą i do szkoły, i do pracy, i na imprezy, nawet do kościoła. Ale oczywiście to rzecz gustu i osobistych preferencji.
No, Pentagon ma rozmiary Large/Long i Medium/Long w razie czego. Jeśli jesteś w stanie dołożyć nieco więcej i dać 350 zł za Alphę, to możesz brać Alphę. Jeślibyś się zdecydował na Helikona, to jeszcze spytaj Ofensywy czy oprócz rozmiaru odpowiedniego, ma kurtki z zamkami YKK (w starszych są no-namy nieco gorszej jakości). W każdym razie tak czy siak, zmierz się dokładnie w klacie. Jak masz powyżej 105 cm, to bierz Large/Long. Jak masz poniżej 105, to Medium/Long. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
i to znowu ja! i powtórzę się..co chcesz..? kurtkę na WZÓR..legendarnej m65..czy lepiej posłuchać znajomych z NGT i kupić 100% lepszy kontrakt..?czyli wdland,oliv,desert..itp.. edit przez moda
Witam. Na metce tej kurtki [53]http://tiny.pl/vdcw jest napisane, że zrobiła ją Alpha Industries. Jednak po wpisaniu na stronę numeru NSN wyświetla, że wyprodukowała ją firma: GOLDEN MANUFACTURING CO INC. Czy to jest możliwe?? ------------------------------------------------------- SIMON
Simon: wszystko jest w porządku. Po wpisaniu NSN wyszukiwarka podaje trzech ostatnich kontraktorów. Ta Alpha woodland z 84 roku na pewno jest kontraktowa.
SIMON - Naucz sie uzywac funkcji szukaj na forum. McM - Naucz innych z tej funkcji korzystac ;) ------------------------------------------------------- TCU 69 proud owner of.
Panowie, spójrzcie: [74]http://www.allegro.pl/item535402249_legendarna_kurtka_m65_oliv_m_r_ stan_idealny_alpha.html Cena... yyy... cena to nic, patrzcie na koszt wysyłki... Ktoś sobie chyba niezłe jaja robi. Pewnie wystawił od złotówki, zapominając o cenie minimalnej, więc musiał sobie odbić na cenie przesyłki... śmiech na sali :P Z forum Royal Marines dowiedziałem się, że ten sprzedawca robi różne dziwne numery i czasami mylnie i nieprawdziwie opisuje wystawiane przedmioty, po cenach... hmm... dziwnych czasami. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
No tak... pytanie tylko KIEDY zmienił opis aukcji? Oglądałem tę Alphę kilka dni temu, zanim ktoś zalicytował i cena przesyłki była normalna. Uczciwe to? Na forum Royal Marines m.in. z powodu aukcji tego człowieka zastanawiają się nad stworzeniem wątku przestrzegającego przed naciągaczami na Allegro. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Właśnie kupiłem kurtkę od navy- ciekawe co dostanę:-/ Miejmy nadzieję, że to co przedstawił na zdjęciach ------------------------------------------------------- SIMON
Ja też przypomniałem sobie kilka niezbyt uczciwych aukcji tego użytkownika min. dotyczących emki. Zdarzyło mu się odwołać aukcję z powodu (rzekomego) zniszczenia przedmiotu i (niby) sprzedaży na innym serwerze. Ale to co tutaj odstawił to paranoja. SIMON nie masz się co martwić- jeżeli coś będzie nie tak zwróć się bezpośrednio do obsługi Allegro. Wcale bym się nie zmartwił, jakby zablokowali mu konto.
mam pytanko odnośnie naszywek. Czy jest jakaś zasada w armii, która regulowała odległość naszywki - np. jakiejś dywizji itp - od pagonu w M 65? ile mniej więcej cm?
Oczywiście, że tak. Istnieje cały regulamin mundurowy, wiec M65 tez znajdziesz. Dywizji akurat na lewym ok hmm ze 1,5 - 2 cm od pagonu. Ale jak chcesz pewne wiadomości to polecam lekturę, którą sto lat temu wkleił Królik. Powodzenia w czytaniu ;p [107]http://www.marlowwhite.com/army-AR-670-1-view.html pozdrawiam ------------------------------------------------------- Varsovia...semper invicta - semper heroica !
no to piknie ja tez kupilem kurtke od navy za 285 zl gosciu nie chcial placic prowizji do allegro wiec sie zgodzilem ze wystawi za trzy zl a przesylka 282 kase juz mu przelalem i jestem ugotowany razem z SIMONem i ciekawr ktory te kurtke dostanie jesli SIMON tez ta kupil --- Edytowany: 2009-01-28 10:55:05 --- Edytowany: 2009-01-28 10:57:13 --- Edytowany: 2009-01-28 10:58:35 ------------------------------------------------------- michal
Szanowni koledzy Jestem stałym czytelnikiem forum i dzięki Wam zaznajomiłem się z historią kurtki M 65. Też jestem jej fanem i obecnie w kolekcji mam trzy kontrakty M 65 OG 107 w rozmiarze LL John Ownbey Company INC, Winfield oraz jest trzecia kurtka i chcę ustalic jej tożsamość. Stan nowy magazynowy, gruby solidny i sztywny materiał, zamki mosiężne główny marki SCOVILL, w kołnierzu mosiężny m-ki SCOVILL, dwie metki jedna mała główna wypruta, druga z napisem COAT,COLD WEATHER, MAN S FIELD materiałowa biała z instrukcją 10-punktową naszyta na podpince na wysokości prawej dolnej kieszeni, napyRAUF.CO. Kurtka kupiona w USA. Przy zachowanej metce pieczątka okragła z nr 13. Sprzedawca twierdził, że jest to kontrakt z lat 70-ch. Stan kurtki jest idealny, impregnacja super, kolor idealny, nie noszona. Prosze o pomoc w tym zakresie. ------------------------------------------------------- Piotr
A możesz podać numer kontraktu i NSN? Chociaż podejrzewam, że były one na tej małej metce, która zaginęła... McMurphy prędzej rozpozna :) A ja ze swej strony podejrzewałbym Alphę. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [122]1 | ... | [123]196 | [124]197 | [125]198 | [126]199 |
Podobnie jak Blatio myślę, że to jest Alpha z lat 1971-75. Niektóre przesłanki takiego myślenia: w 1971 roku, a więc w okresie srebnym, Alpha wprowadziła do swoich emek obok zamków "srebnych" zamki "złote" -Scoville; ostatni raz Alpha użyła dwóch metek w roku 1975; Alpha używała w tym okresie napów Rau F. Co. Prov. R.I.
Niestety ale numer NSN był chyba na małej metce. Sprzedawca twierdził, że prawdopodobnie jest to Alpha ale pewności nie miał. Ja też podejrzewam, że to Alpha po zamkach i napach ale wolę spytać sie specjalistów :) ------------------------------------------------------- Piotr
Piotr2009: Prawdopodobnie można zawęzić przestrzeń czasową, w której została wyprodukowana Twoja Alpha, do lat 1972-1974, albowiem w 1971 roku dominowały jeszcze zamki "srebne", a w 1975 roku Alpha stosowała już pojedynczą metkę. W tym okresie instrukcja składała się z 10 punktów.
msm2;Andrzeju, mam na oku Apparela z 69 DSA 100-69-C-0761 Sprawdzając stock nr wpisując 11 cyfr wynik jest negatywny. wstawiając "00" między pierwszy a drugi czlon jest specyfikacja Apparel ale na kontrakty chyba poźniejsze oznaczone już 1991/08 DLA... Wcześniej oczywiście NSN był krotszy - czy jest jakaś możliwość sprawdzenia dokładnie po nr kontraktu. Przepraszam jeżeli ta kwestia byla już podnoszona- nie przeglądalem forum w calości ;-) --- Edytowany: 2009-01-29 18:08:33 --- Edytowany: 2009-01-29 18:09:00 ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
B6: Jacek, są strony internetowe, gdzie po wpisaniu 13-cyfrowego NSN można sprawdzić trzech ostatnich kontraktorów. Ten Apparel pochodzi z 1969 r. i ma 11-cyfrowy FSN, więc ten sposób nie zadziała. Kurtka z takim samym numerem kontraktu jest w bazie danych o kontraktowych kurtkach M-65 OG-107. --- Edytowany: 2009-01-29 19:26:08
mcm2 ;dzięki , sprawdzałem na govliquidation i nie było wyniku, a w bazie nie sprawdzilem to fakt A propos bazy - czy jest dostępna zaktualizowana ? --- Edytowany: 2009-01-29 19:33:41 ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
Blatio - mysle, ze powinienes napisac do autorow bloga: [65]http://www.m65.rozne-roznosci.info/ w odniesieniu do: [66]http://ngt.pl/5-kurtka-m-65-garsc-informacji.html Mysle, ze podobienstw nie ma co wyliczac, bo tam sa niemalze skopiowane akapity Twojego opracowania. ------------------------------------------------------- TCU 69 proud owner of.
B6: Ostatnia opublikowana wersja bazy danych o kontraktowych kurtkach M-65 OG-107 z 16.12.2008 r.: [72]http://www.maciekosuch.com/ lub na stronie: [73]http://tiny.pl/s4bf --- Edytowany: 2009-01-29 19:52:33 --- Edytowany: 2009-01-29 19:58:06
Dzieki McM - wlasnie niedawno szukalem Twojej stronki i nie moglem znalezc... ale za to znalazlem to co zaprezentowalem powyzej... Btw. Czy ktokolwiek wie, czy jest dostepne jakies podobne dzielo, podobne do Twojego mcm tyle, ze nt parki M65? --- Edytowany: 2009-01-29 19:55:49 ------------------------------------------------------- TCU 69 proud owner of.
Masz na mysli powielanie tego co napisal bez jego zgody? Chyba, ze taka byla i sie nie pochwalil ;P ------------------------------------------------------- TCU 69 proud owner of.
mcm,;z przyjemnością obejrzalem aktualne opracowanie bazy i powtórnie chapeau bas!. A czy myślaleś o jakimś powiedzmy broszurowym jej wydaniu ?? Nie jestem wprawdzie wlaścicielem drukarnii ale mógłbym pomoc ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
B6: Jacek, nie myślałem Na razie chcę kontynuować gromadzenie danych do końca roku. Być może zakończenie pracy nastąpi szybciej, bowiem ciężko znaleźć nowe informacje. Ktoś kiedyś zbierze powstałe już materiały i te, które zapewne powstaną (np. portfolio fotograficzne zawierające liczne zdjęcia charakterystycznych modeli i ich detali czy artykuł o znaczeniu symbolicznym kurtki M-65 funkcjonującym wśród ludzi, którzy widzieli (widzą?) w niej coś więcej jak "kurtkę do kopania kartofli", oraz w filmie i teatrze) i wyda piękną broszurę na przykład pt. "Emka: konkret i legenda". --- Edytowany: 2009-01-29 21:36:06
mam pytanko, znalazłem w sklepie kontrakt w L-R (So-sew, zapomniałem daty), ale nie jestem pewien co do zamka, w kołnierzu jest talon, ale główny nie ma napisu, choć wygląda na oryginał. Czy talon głównych nie znakował?
Dead: W srebnych So-Sew zdarzały się Talony. Zamki Talona główny i w kołnierzu są sygnowane napisem "Talon" (na skuwce zamka głównego widnieje charakterystyczna litera "T"). --- Edytowany: 2009-01-29 21:44:30
ten zamek jest mosiężny, w kołnierzu jest napis talon, ale czy w głównym jest T, cholera nie pamiętam. jutro tam jadę i chce sobie kupić, muszę jeszcze oblukać. mcm2, ale mosiężne talony też były czy nie?
Dead: Widziałem mosiężnego "Talona" w emce woodland. Kształtem przypominał Scovilla, z tą różnicą, że zamiast napisu "Scovill" wyryty był napis "Talon". Może ten widziany przez Ciebie zamek główny to często występujący w So-Sew General, który nie ma napisu tylko cztery podłużne kreski. --- Edytowany: 2009-01-29 22:00:17 Strona: | [135]1 | ... | [136]197 | [137]198 | [138]199 | [139]200 |
hmm no jutro się przyjrzę, mam nadzieje ze będzie oki, bo chce ją kupić, choć ponda 400z będę musiał wybulić, ale jest to stan magazynowy lub zblizony.
Witam. Dopiero teraz zobaczyłem tego bloga, którego wkleił Mataj. Jestem w szoku. Nikomu nie udzielałem zgody na publikowanie tego na żadnym blogu, nikt się mnie też o taką zgodę nie pytał. Niestety, jak na razie z Matajem nie mamy pojęcia jak się skontaktować z autorem tej strony, lub jakimkolwiek jej adminem. Na pewno nie zostawię tego tak sobie. Tyle tylko, że nie mam pojęcia jak się tym zająć. Nie ma na stronie żadnego kontaktu podanego. Edit: udało nam się znaleźć namiar na administratora tej strony. Już wysłałem maila. Zobaczymy co z tego wyjdzie... --- Edytowany: 2009-01-29 23:13:48 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Ok, sprawa załatwiona z tym blogiem. Admin usunął większość mojego tekstu, zostawiając tylko informacje techniczne, na które się zgodziłem. P.S. Podziękowania dla Mataja za bezinteresowną pomoc :) --- Edytowany: 2009-01-30 00:48:38 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Jutro bedzie małe czyszczenie tematu. Stare posty z nieaktualnymi linkami i pytaniami które sie powtarzają co chwila (rozmiarówka) pojdą pod nóż. To tak w kwesti info co by sie potem nikt nie oburzał:) ------------------------------------------------------- ;)
Mcm2; Andrzej czy zwróciły Twoją uwagę strzemiączka w zamkach. Namierzam się na Apparel"a 69albo (i) Allena67 . Poprosilem o szczególowe fotki główki zamka i zauważylem dwa sposoby wygięcia strzemiączka.Jedno jest bardziej "kwadratowe" .Z praktyki wiem że to wlaśnie czasami przy zasuwaniu blokuje się w suwaku. Podobne mialem w SoSew i próbując je naprawić pękło mi i musialem zastąpić je innym z mojej najstarszej , ktorej już nie używam bo nie nadaje się już nawet do "kopania kartofli" ;-) różnica na fotce [69]http://tiny.pl/vj8t czy to mogą być nieoryginalne ,tylko np naprawki ?? --- Edytowany: 2009-01-30 22:23:54 ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
B6: Jacek, jest jeszcze jeden typ strzemiączka w Rapidach: nie druciany i nie otwarty, czyli taki, że strzemiączko można wypiąć z mechanizmu zamka, ale odlewany i zamknięty, czyli zamontowany na stałe w maszynce zamka. Sądzę, że pękło ci odlewane strzemiączko, druciane jest na to zbyt mocne. Czy te druciane są oryginalne? Widziałem na stronie poświęconej kontraktowym emkom z okresu wojny wietnamskiej fotografię przedstawiającą same maszynki Rapidów z drucianymi strzemiączkami. Może te odlewane strzemiączka pękały i zastępowano je bardziej wytrzymałymi drucianymi? Kto w takim razie wykonywał te druciane elementy zamka? Służby kwatermistrzowskie? Producent Rapidów? Naprawdę nie wiem. --- Edytowany: 2009-01-30 22:56:25
mcm2; wiem o czym myślisz ale to , znam tem typ też tamto co pęklo było z drutu i po prostu chciałem poprawic i zrobic je bardziej okrągłe i pewnie dlatego pęklo. Ale generalnie pytalem czy te bardziej kwadratowe wystepowaly i czy to nie była jakaś naprawka. Przeglądając kurtki i fotografie w necie spotykalem wlaściwie tylko te ogrągłe ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow