z butów to pustynne polskie sobie zaobserwuj ,ale w cieplejsze dni w spodniach m65 jest na prawdę gorąco wiec weź sobie to też pod uwagę ,ale da się pochodzic
Widziałem w nowym sklepie na Andersa 26 w Warszawie kurtkę M-65 firmy alpha, czy te kurtki są kontraktowe? ------------------------------------------------------- Marek
Właśnie wróciłem z podróży do domu z nowiutką DSA-100-2366 bez pagonów- podszewka tak zielona jak kurtka i jeszcze szeleści. Bankowo posłuży cale lata -pierwsze pranie pewnie za rok :-)) --- Edytowany: 2009-02-19 22:05:16
Dzięki Andrzej, zauważyłem jeszcze jedną rzecz w emkach "66 67 i bezimiennej a mianowicie od wewnętrznej strony z prawej i z lewej w pasie gdzie są napy podszyta jest biała podszeka tej grubości co kieszenie.Zwrócil mi na to uwagę Yankes Nie wiem jak jest w 68 bo nie mam tego rocznika - w Apparel 69 i So Sew 71 już tego nie ma. To tak gwoli uzupełnienia opisu.
Ja będę miał okazję przekonać się jutro jak to było z pozostałymi rocznikami, bo jadę po swoją wymarzoną srebrną, a wybierać będę miał w czym. Do przejrzenia mam 10 sztuk :)
No Panowie, teraz to ja Was już rozumiem... Wczoraj dotarła do mnie moja pierwsza w życiu Emka. Zakochałem się. Nawet moja żona, która nie lubi moich rzeczy w kamuflażu woodland stwierdziła : "Kurcze, Ty w tej kurtce jakiś taki, hmm, jeszcze przystojniejszy jesteś" :)) Już myślę o oliwkowej Emce, ale co to w domu będzie? ;) Mam jednak do Was pytanie. Moja kurteczka to Golden z "99. Zaniepokoił mnie dość mocno fakt, że Emka ta nie posiada odwijanych ochraniaczy dłoni na rzep. Czy pózne kontrakty tak miały? Czy wszystkie Emki nie mają też "zaszytej" stójki w kołnierzu i kaptur po rozwinięciu może wisiec mi na plecach pod kurtką, pomiędzy podszewką a kurtką?
TDM spokojna głowa, mam ten sam rocznik goldena i nie ma stormflap. A 99 rocznik to jeszcze nie taki późny. Goldeny są nawet z 2005. pozdrawiam ------------------------------------------------------- Varsovia...semper invicta - semper heroica !
Mam z 2005 Goldena jedyna różnica pomiędzy 99" to odcień metki... A właśnie kiedy zlikwidowane "padki" ręce bo znajomy ma woodlanda z 96 i 3 desert i w jedynym są a drugim nie? ------------------------------------------------------- Pozdrawiam
TDM, poczytaj mój artykuł o M65: [110]http://ngt.pl/5-kurtka-m-65-garsc-informacji.html Tam jest wyjaśnione, że te dodatkowe klapki na dłonie zostały wycofane w latach 90-tych. Mój woodland z 1999 roku też już ich nie ma ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Dzięki koledzy. Już jestem spokojny. Więc wszystko ok z moja Emką. Blatio - Twój artykuł jest super. Czytałem go juz wiele razy, a o klapkach faktycznie zapomniałem. Do szczęścia brakuje mi już tylko podpinki ;) Gdyby ktoś z Was zauważył gdzieś nową, kontraktową w rozm. L to dajcie cynk, będę bardzo wdzięczny. Przeglądam codziennie allegro, niestety nie ma...
Ja mam ten sam problem. Do swojej Alphy Large też będę szukał podpinki L, no i nie ma. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
L są tylko używane w tej chwili na allegro za 50z. Poprosiłem jednego gościa, który ją kupił o fote. Metka mocno sprana, ale twierdzi, że ocieplina jest ok. Zastanawiam się nad nimi, ale troche drogo jak na używaną.
dead - są też za 35 zl + przesyłka używane, kontraktowe u goscia o nicku kuba_bosski. Ale ja nie chce używanej. Mam nadzieje, że w najbliższym czasie będą. Będą też nowe Lki w przyszlym tyg. ale nie kontraktowe firmy Teesar. Znajomy ja ma i sobie chwali. One sa tez po 30 zl z grosikiem. Tyle, że to nie kontrakt :( Strona: | [133]1 | ... | [134]206 | [135]207 | [136]208 | [137]209 |
Dead- kupiłem dwie podpinki u gościa o nicku Kuba Bosski i raczej już nie będę- jakieś takie, że tak powiem mocno zużyte- lepiej poluj przez alle ------------------------------------------------------- Minimi z pracy niestety
minimi - no właśnie tak mi sie wydawało, że ten koleś ma dość mocno wymęczone te podpinki. Wiem, że ma tez nowe, ale chciał chyba prawie 80 zeta z przesyłką
Co oznacza napis na metce głownej Class 4? Czasem widuję Class 2? Czy tutaj chodzi o jakies przeznaczenie kurtki? Mam nadzieję, że nie o jakość materiału czy dodatków użytych przy produkcji Emki. Na szczęście w mojej nie ma takiego oznaczenia. Ale przed chwilką widziałem na aukcji w desert 3 color taka informację (class 4)
To jest chyba rodzaj kamuflazu z tego co pamietam. z postu mcmurphy2 ze strony 112 "Class 1: OG-107, Class 2: Woodland Camouflage Pattern, Class 3: Desert Camouflage Pattern (6 color), Class 4: Desert Camouflage Pattern (3 color)." --- Edytowany: 2009-02-20 14:08:55
A propos storm flapów: z moich zapisków wynika, że z tych trójkątnych wypustów ochraniających dłoń zrezygnowano w 1999 roku. Co ciekawe, część Goldenów woodland SPO100-99-D-0303 nie posiada storm flapów, a część - posiada. Podobnie jest z Goldenami desert SPO100-99-D-0303. Czy później definitywnie zrezygnowano ze storm flapów, nie wiem. Może ktoś opracuje krótki kurs rozwoju kurtek kontraktowych M-65 woodland, desert i UCP oraz bazę danych o tych kurtkach?
W krzaczkach jej nie widze ;) Ja chce taka lanserska czerwona emke [68]http://www7.xitek.com/forum/200902/8416/841655/841655_1234434581.jp g W karecie bede w takiej jezdzil. --- Edytowany: 2009-02-20 19:23:15 ------------------------------------------------------- Rat-med
mcmurphy2 - czy nie jest też tak, że ten sam kontraktor (mam na myśli tutaj Goldena w woodlandzie) produkował Emki, różniące się od siebie dość znacznie odcieniem kolorów? Zaobserwowałem to, przyznam tylko na zdjęciach, więc istnieje prawdopodobieństwo "przekłamania fotografii". Głownie widzę to na produkcjach z "99? A może ja już całkowiecie oszalałem na punkcie Emek i mieni mi sie w oczach :)) Baza o której wspomniałeś byłaby na wagę złota ;)
TDM: Nie oszalałeś. To raczej "przekłamania fotografii". Oczywiście kolor używanych intensywnie kurtek będzie spłowiały, bledszy w porównaniu z żywymi kolorami nowych egzemplarzy.
TDM: Oczywiście jakieś małe różnice w odcieniach są. Mój magazynowy woodland Golden z 91 r. ma kolory w odcieniach nieco jaśniejszych niż dawny - podarowany zięciowi - woodland Centre Manufacturing Company z 89 r.
co do odcieni kurtek woodland to potwierdzam, ze kolory sa nieco jasniejsze w kurtkach z lat 80 ( alpha, so-sew). co do goldena zauwazylem ze w okresie 80-00 kurtki byly kontraktowane w duzej partii 3 krotnie, mianowicie 85, 89 i ostatni rzut 99, takie daty kontraktu bardzo czesto sie powtarzaja
Tak samo kurtki M-65 OG-107 różnią się odcieniem oliwki. Na przykład magazynowy John Ownbey z 70 r. jest odrobinę jaśniejszy od magazynowej So-Sew z 72 r.
mcmurphy2 - dziękuję za wyjaśnienie. Blatio, dead - udało Wam się znaleźć podpinki? Mnie niestety jeszcze nie. Wiem, że w czwartek będą na alle niekontraktowe firmy Teesar (te o których wspomniałem kilka postów wcześniej). Niekontraktowe, ale nowe i w przystępnej cenie...
TDM: Miałem kiedyś w rękach niekontraktową podpinkę do kurtki M-65. Nie umywa się do oryginalnej czyli kontraktowej. To "buła" - sztywna i gruba. Podpinka oryginalna jest leciutka, mięciutka i cieniutka. W tej chwili najlepszą ofertą na allegro z dziedziny kontraktowych podpinek do emek (rozmiar medium) wydaje się być ta: [110]http://tiny.pl/bm2q Przypis: "Buła" - określenie z reklamy telefonów komórkowych. :) --- Edytowany: 2009-02-25 06:20:29
A to nie jest od parki M65? ------------------------------------------------------- garf serdecznie pozdrawia Strona: | [121]1 | ... | [122]207 | [123]208 | [124]209 | [125]210 |
nie wczytałem sie w pierwszej chwili w metke bo sprzedawca mnie naprowadzil ze to dobra a na zdjeciu całkiem podobnie wygląda tak naprawde to jest pewnie tylko troche dłuższa no i może być szersza - jak to z rozmiarami parki bywa pozdro ------------------------------------------------------- buli
mcmurphy2 - wiem, że kontraktowa podpinka to jest to. Ale nie ma w tej chwili nigdzie, gdzie szukam. Nie chce używanej. A kontraktowa w stanie magazynowym jeszcze trudniej znaleźć tym bardziej w moim rozmiarze - Large. No cóz pewnie muszę sie jeszcze uzbroić w cierpliwość, chociaż przy tej temp. na zewnątrz troszkę chlodno bez podpinki.
TDM: Boże broń, nie namawiam Cię, żebyś chodził zimą w emce bez podpinki. Podpinka kontraktowa używana w dobrym stanie ma podobne właściwości jak podpinka kontraktowa nieużywana. Ale jeśli czujesz, że lepsza będzie nowa podpinka niekontraktowa, nie zastanawiaj się - kupuj. Tylko nie marznij z powodu odwiecznego dylematu emkowców: "kontraktowa czy niekontraktowa?". :) --- Edytowany: 2009-02-25 16:29:11
Tak naprawde to mam świadomość tego, że kontrakt to kontrakt. Chodzi tylko o to, że czuje dyskomfort, gdy mam używać coś używanego ;) Gdybym znalazł nieuzywana kontraktówke to wogole bym sie nie zastanawial i zapalcil troszke wiecej.
Ja na razie nie znalazłem podpinki Large w rozsądnej cenie, powiedzmy, że nie mam ciśnienia na to. W każdym razie Alpha L/R dotarła do mnie kilka dni temu, chodzę w niej obecnie na codzień, jednak rozmiar większa to był dobry wybór :) Obecnie nie mam czasu, ale za jakiś czas napiszę nieco więcej o tej cywilnej Alphie, bo jednak warto wypunktować kilka różnic, zwłaszcza w materiale i kolorze w porównaniu do kontraktowej Cherokee. Jako przedsmak powiem tylko to co kiedyś napisałem: cywilne Alphy to bardziej "feldgrau" niż "olive" ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.