MCM2;ET2 Wszystko co napisaliście jest prawdą i dziękuję za wyjaśnienia. Mam do MCM2 prośbę : czy uda się ustalić rok produkcji mojej kurtki po zamku ? Tak, jak pisałem noszę ją od "84 roku ale nic poza zamkami nie wskazuje na pochodzenie. Mogę jedynie powiedzieć, że ramiona zszyte są dwuigłówka a zauważyłem , że moja ALPHA z "72 UMSC ma na ramieniu ścieg jednoigłowy. Jednak to chyba nic nie znaczy bo moja bezimienna z "70 też jest zszyta na ramieniu dwuigłówką. Poniżej zdjęcie zamka z nieznanej kupionej po "84. Oto zdjęcie zamka kapturowego: [33]http://tiny.pl/vnr5 Tutaj na suwaku też jest napis GENERAL ale nieco wytarty: [34]http://tiny.pl/vnrp ------------------------------------------------------- Tomek
TOM_MI2: Nie ma metki, ale prawdopodobnie jest ślad po niej. Spójrz na ten ślad, czy jest on przesunięty względem osi środkowej (mając kurtkę przed sobą, przeprowadź w wyobraźni podłużną oś przez środek podszewki) w prawo, czy w lewo? Jak są sygnowane napy? Odpowiedzi na te pytania przybliżą nas do rozwiązania zagadki.
MCM2: Ślad jest po lewej stronie i tylko jeden, prostokątny. Ponadto otwory na środkowy ściągacz sznurkowy są metalowe; a nie obszyte nićmi. Zauważyłem też, że sa okrągłe ślady na podszewce po naszywkach nad obiema kieszeniami. Na napie jest napis "DOT" w dwóch miejscach- vis a vis. ------------------------------------------------------- Tomek
Twoja kurtka to So-Sew Styles. Rocznik? Hm... Nie jestem pewien, kiedy weszły w użycie zamki "General" przypominające kształtem Scoville. Gdzieś w 79. A więc Twoja emka została wyprodukowana - wszystko na to wskazuje - w latach 1979-1982.
MCM2: Dzięki. Bardzo lubię So-Sew. Szczególnie podoba mi się ta, którą ma B6. Swoją drogą co sądzisz o ściegach na ramieniu. Osobiście cholernie podoba mi się ten pojedynczy w ALPHIE ,72. ------------------------------------------------------- Tom
TOM_MI2: Tomek, przeceniasz moje wiadomości. Ścieg jednoigłowy, dwuigłowy - kompletnie nie wiem w czym rzecz. Mam Alphę z 74 r., na jej ramieniu (pod pagonem) widzę pojedynczy ścieg (jednoigłowy?). W So-Sew z 74 są dwa ściegi na ramionach (pod pagonami). To o to chodzi?
MCM2: Ścieg dwuigłowy wykonuje się z reguły na automatach ( to tzw. ryje albo kozy - ze względu na ich wygląd). Jest łatwiejszy do wykonania i zamyka obustronnie zszyte ze sobą kawałki materiału. Zwróć uwagę od środka jak sąobie Twoje kurtki wykończonie. Generalnie jednoigłówka jak zamknie zszyte materiały jest bardziej profesjonalna i lepiej wygląda , choć jest bardziej pracochłonna. Jest to wtedy tzw. szew bieliźniany i z takim mamy do czynienia w Twojej Alphie "74 mimo, że od wewnątrz nie jest jednak prawidłowo zamknięty (widać postrzępione brzegi materiału). Można rzec, że to imitacja szwu bieliźnianego. Ale pewnie nie wszyscy sie ze mna zgodzą... ------------------------------------------------------- Tom
mcmurphy2: OK, zakopujemy topory i konczymy dyskusje na temat zamkow. TOM_MI2: Ciekawe, ze w niektorych moich kurtkach z 67 i 68 roku na rekawach wystepuja szwy pojedyncze a w niektorych podwojne, choc przewaga jest tych pojedynczych. We wszystkich pozniejszych, ktore mam jest scieg podwojny. Wedlug mnie, szew pojedynczy jest ciekawszy i ladniejszy. ------------------------------------------------------- ET
ET2: Myślę, że nie ma co zakopywać toporów, bo nigdy nie były odkopane. :) Jeśli chodzi o pojedynczy szew na rękawch, to w moich emkach występuje on w "bezimiennej" DSA 100-1690, Rolane Sportswear DSA-100-67-C-3536, Rolane Sportswear DSA 100-68-C-0967, Alphie DSA 100-68-C-1974 z szaroniebieską podszewką (w Alphie DSA 100-68-C-1974 z zieloną podszewką szew jest podwójny).
witam, moze Wam sie przyda taka oto informacja do bazy danych o kurtkach M65 John Ownbey DLA100-83-C-0655 Zamek główny złoty serval Zamek w stójce plastykowy Robin Napy Scovill
Wojtek z tactical: Dane, które podajesz, są już w zaktualizowanej bazie danych o kontraktowych kurtkach M-65 OG-107 (informację o tym, że w kurtce tej występuje jako zamek główny Serval, a w stójce jest plastikowy Robin, otrzymałem niedawno od kolegi Lukabesta). Mimo to dziękuję i pozdrawiam.
Wojtek z tactical: Wojtek, nieważne, że podana przez Ciebie informacja nie jest nowa, ważne, iż się nią podzieliłeś. Wpisuję Cię na listę tych, "którzy byli tak uprzejmi, że przekazali mi dane o swoich kurtkach, a także dzielili się ze mną wiedzą o emkach w trakcie rozmów emkowców". Gdy zaktualizowana baza danych zostanie opublikowana, znajdziesz swój nick wśród osób, którym dziękuję za pomoc. TOM_MI2: Udzieliłeś mi cennych informacji. Dziękuję i wpisuję Twój nick pod najnowszą wersją bazy danych o kontraktowych kurtkach M-65 OG-107. --- Edytowany: 2009-02-06 18:14:28
MCM2: Dziekuję za pamięć. Sprawdzę dane swoich kurtek w Twojej bazie danych i jak trzeba będzie to je uzupełnię. Tymbardziej, że idą do mnie stare nowe kurtki. ET2;MCM2 : Kończąc temat szwów ... żałuję , ale żadna z moich emek nie pojedynczego szwu na rękawie. Bo chyba nie mieliście na myśli szwu tzw. kuli rękawa czyli pachy ? ------------------------------------------------------- Tom
TOM_MI2: Dzięki za chęć podzielenia się informacjami o swoich emkach. Wymieniając swoje emki, które mają "pojedynczy szew na rękawach", nie miałem na myśli szwu pachy, lecz szew biegnący wzdłuż zewnętrznej strony rękawa.
Witam Moja emeczka rocznik 66 Bezimienna DSA-100-3255 Zamek główny srebrny Conmar Zamek w stójce srebrny Conmar NapyRAUF.CO. W pasie sznurek na dole trok elastyczny,wnętrze dolnych kieszeni białe Materiał gładki,bardziej równy i nieco cieńszy niż w moim woodlandzie American Apparel z 97 roku --- Edytowany: 2009-02-06 20:32:41 Strona: | [124]1 | ... | [125]201 | [126]202 | [127]203 | [128]204 |
Kirado: Dziękuję za informacje. Bezimienna DSA100-3255 jest dość dokładnie opisana w bazie danych, ale wielkie dzięki. Dopisuję Cię do listy osób widniejącej pod tabelą "Bazy".
MCM2: Jak możesz, to sprawdź: co jest po drugiej , wewnętrznej stronie rękawa ? Ciekaw jestem ...co tam zobaczysz ? Mam na myśli ten ścieg jednoigłowy. Prawdopodobnie widać strzępy brzegu materiału. Ale jak zrobili to porządnie, to będzie ładnie wszystko "zamknięte". --- Edytowany: 2009-02-06 20:57:40 --- Edytowany: 2009-02-06 20:58:10 ------------------------------------------------------- Tom
ale żeście pojechali z tymi szwami że hej ! pojedyńcze,podwójne..że aż swoje sreberka sprawdziłem,So-Sew ma na rękawach podwójny ale już Ownbey ma pojedyńczy-ale na szycie to ja już bym na pewwno nie zwrócił uwagi,jak pragnę zdrowia ! pozdro ! ..i nie tylko rękawy,z tyłu łaczenie pleców z bokami też ma w ownbeyu pojedyńczy ścieg a w So-Sew podwójny to tyle..:) ..i są od wewnątrz tzw.siepy materiałowe czyli przycięte nierówno brzegi materiału.. --- Edytowany: 2009-02-06 23:01:00 --- Edytowany: 2009-02-06 23:03:21
Zgadza sie. Pojedynczy szew wystepuje nie tylko na rekawie ale czasami rowniez na zszyciu przodu i tylu kurtki. Ten pojedynczy szew stanowi jakby kontynuacje szycia na pagonach, kieszeniach, kolnierzu i wszyciu rekawow. ------------------------------------------------------- ET
Wideł: Artur, wychodzi na to, że z tymi ściegami jest tak, jak z innymi rzeczami w emkach: różnorodność (pojedyncze, podwójne) formy oraz inwencja w jej zastosowaniu (jedni producenci wybierają ścieg pojedynczy, inni - podwójny i to nie na stałe, tylko w pewnych okresach)
Między Bogiem a Prawdą niechcący wywołałem tę dyskusje na temat szwów. Telefonicznie zapytałem TOM-MI2 czy zwrócił uwagę jako fachowiec na rożne szycia emek.To tak jak w Levi"sach jeden jest zamknięty a wewnętrzny robiony dwuigłówką.Może to jest kwestia technologiczna ? A swoją drogą to jestem ciekawy czy jesteśmy w stanie wyszukać jeszcze jakiś szczegół w naszych emkach, który będzie przyczynkiem do rozważań. Ja chwilowo przestalem przyglądać się kurtkom, bo żona ostatnio stwierdziła; "no i czego czlowieku w tej szafie szukasz" :-) Pozdrawiam --- Edytowany: 2009-02-07 07:57:19 ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
Na forum militarnym w us znalazłem ciekawą wzmiankę o kurtce , którą jeden z miłośnikow znalazl w demobilu na Alasce [66]http://tiny.pl/vk3b Pytał czy warto kupić ją za $stowkę. W odpowiedzi dostał informację, ze warto ją kupić nawet drożej. Jednocześnie dostal sprostowanie i text piosenki; Also I believe the phrase is "Johnny Come Lately" not "later". There was, and I am no music expert, a song popular in the early 1960s with that title and I see that Steve Earle (Copperhead Road) did a version also. Johnny Come Lately (by Steve Earle) I"m an American, boys, and I"ve come a long way I was born and bred in the USA So listen up close, I"ve get something to say Boys, I"m buying this round Well it took a Iittke while but we"re in this fight And we ain"t going home "til we"ve done what"s right We"re gonna drink Camden Town dry tonight If I have to spend my last pound When I first got to London it was pourin" down rain Met a Iittle girl in the field canteen Painted her name on the nose of my plane Six more missions I"m gene Well I asked if I could stay and she said that I might Then the warden came around yelling "turn out the lights" Death rainin" out of the London night We made love "til dawn But when Johnny Come Lately comes marching home With a chest full of medals and a G.l. loan They"ll be waitin" at the station down in San Antone When Johnny comes marching home MY P-47 is a pretty good ship And she took a round coming cross the Channel last trip I was thinking "bout my baby and letting her rip Always got me through so far Well they can ship me all over this great big world But I"ll never find nothing like my North End girl I"m taking her home whh me one day, sir Soon as we win this war Now my granddaddy sang me this song Told me about Londen when the Blitz was on How he married Grandma and brought her back home A hero throughout his land Now I"m standing on a runway in San Diego A couple Purple Hearts and I move a little slow There"s nobody here, maybe nobody knows About a place called Vietnam ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
PS. mcm2; prawda w oczy Mówię to we własnym imieniu oraz innych "pajaców z NGT". :-)) ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
B6: Jacek, ciekawa historia: emka z demobilu na Alasce z rysunkiem na plecach nawiązującym do słów popularnej w latach sześćdziesiątych piosenki. Jej tekst wyraża uczucia żołnierza wyruszającego, aby walczyć w Wietnamie. Mamy tu namacalne potwierdzenie tego, że przedmiot - w tym wypadku emka - może stać się nośnikiem znaczeń. Kupując emkę, która posiada napisy, rysunki itp., trzeba zawsze starać się je rozszyfrować i zbadać, jaką przekazują treść lub informację. U mnie emki nie mieszczą się już w szafie i żona martwi się: "Gdzie ty to wszystko pomieścisz?". :) Widziałem w Ikei zgrabny stojący wieszak na ubrania, na którym można powiesić (w specjalnych pokrowcach) jakieś 20 kurtek. Na razie żonie nic nie mówię. :)
Mcm2;Andrzej; małe sprostowanie bo zagłegiłem się w dyskusję ; kurtka prezentowana na foto ma nr FSN 8405-255-8587 i to jest m1951 i być może była używana we wczesnym okresie VN , ale to nie zmienia faktu ,że przedmioty żyją. :-) ten wieszak to chyba dobry pomysł bo jak zdążylem sie zorientować to kilka ..... emek już posiadasz :-) ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
Witam! Stałem się niedawno posiadaczem bardzo ładnej M-65 i chciałbym ustalić jej pochodzenie. Ciekaw jestem jakie było zastosowanie tej kurtki, bo od "normalnych" sześdziesiątekpiątek różni się brakiem pagonów. Nie ukrywam też, że moim celem było zdobycie kurtki ze strebrnym suwakiem, ale egzemplarz bez pagonów niestety jakoś mi się nie widzi :) Garść informacji: REGULAR MEDIUM STOCK NO. 8405-782-2939 DSA-100-2366 suwaki CONMAR napy RAU F CO kieszenie białe patka przy kołnierzu NYCO ściągacz na dole gumka, w pasie sznurek szwy na rękawach pojedyncze, klin przy ściagaczu na rękawie, wykonany z tego samego materiału co poszewka Generalnie sprawia wrażenie wykonanej lepiej niż np. Winfield, ale nazwy producenta nie ma, a i roku produkcji też nie ma jak ustalić
Yankes; Jest w bazie opracowanej przez Mcm2 - bezimienna z 1966 r -musi mieć 3 metki. A jaki stan ogólny ? ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
Ale nie wiem gdzie znajdę tą baze, poproszę jakiś link. Stan ogólny jest bardzo dobry, bardzo mało używana, ale nie była prana ani razu. Materiał jest lekko sztywny, tak jakby nadal była zaimpregnowana, w kieszeniach bocznych są resztki tytoniu i pozostawił on na nich plamy, w górnej kieszeni znalazłem kartkę ze stemplem w takiej postaci: 894 ARMY =350 ?MED/R?C7 Metki są 3, jedna na górze pod kołnierzem zawiera rozmiar i NSN, dwie pozostałe są po prawej stronie na podszewce na wysokości bocznej kieszeni. Mniejsza metka zawiera numer DSA, natomiast większa z "instrukcją obsługi" jest lekko naszyta na tą mniejszą.
Yankes: Dzięki za podzielenie się danymi o swojej "bezimiennej". Wpisuję Twój nick pod tabelą w "Bazie" - w miejscu, gdzie zamieszczam podziękowania dla osób, które podały informacje o emkach. B6: Dzięki.
MCM2: Moge Cię prosić o link do "Bazy". Coś nie mogę jej odnaleźć. --- Edytowany: 2009-02-07 22:29:40 --- Edytowany: 2009-02-07 22:30:06 ------------------------------------------------------- Tom
Tomek: Wydanie "Bazy danych o kontraktowych kurtkach M-65 OG-107" z 22.12.2008 r. na stronie: [127]http://www.maciekosuch.com/ Jutro wyślę Ci plik z "Bazą". --- Edytowany: 2009-02-07 23:01:11
mam pytanie odnośnie impregnacji. Właśnie jedną swoją m 65 zaimpregnowałem nikwax cotton proof. Prałem ją w pralce, po wyjęciu wygląda jak po normalnym praniu i tak się zastanawiam czy jak pralka płukała to czy nie wypłukała za dużo tego impregnatu... Teraz druga kurtka jest w kolejce i zastawiam się czy nie lepiej ręcznie wyprać? jak Wy impregnowaliście swoje? pozdr. Strona: | [131]1 | ... | [132]202 | [133]203 | [134]204 | [135]205 |
Kurtka MA wyglądać jak po normalnym praniu :P Mimo wszystko moje doświadczenia z pralką też nie są najlepsze, więc lepiej to zrobić ręcznie. Cottonproof Ci Gore-Texu z M-ki nie zrobi, ale znacznie ograniczy i spowolni wchłanianie przez nią wody i powinien przyśpieszyć schnięcie. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Dead - rada od człowiek co chyba impregnował każdy ciuch z NYCO który ma ... jak użyłeś NIKWAX"a cotton proof w pralce popraw potem cotton proof w spreju ale ułatw sobie sprawę i kup produkt w spreju TOKO do impregnacji możesz wtedy użyć jakiegoś łagodnego płynu od prania a potem zaimpregnować sprejem TOKO do tekstylii ------------------------------------------------------- Pozdrawiam
witam wszystkich , nie wiem czy jest tu dział,, sprzedam" ale z powodu nie lada okazji wpisałem to tu :) co by ta ciekawostka wpierwej trafiła do właściwych ludków :) jeśli jest ktoś chętny , to do sprzedania jest m43 field jacket amerykanskaja :), nowa, jeszcze sztywna , brak plam, przetarć 100% oryginał Rozmiar 40R czyli coś jak L kontakt gg 805396 lub kom 516148376 lub mail sapek67@gmail.com pozdrawiam i sorki za nie to miejsce w razie czego proszę mod o przeniesienie w odp dział .
Ale okrutna chińszczyzna :D W dodatku napisy na metce z niejakimi błędami są :P Prędzej bym mokre kalesony na d**ę naciągnął niż taką M-kę na grzbiet :D ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Ha ha , ale Panowie jak to jest kurtka jakiegoś gościa z Klubu Milionerów to może ona byla w kosmosie :D ..może nie wiemy co tracimy ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
[63]http://pl.wikipedia.org/wiki/Pharrell_Williams [64]http://en.wikipedia.org/wiki/Billionaire_Boys_Club_(clothing) wiemy :-) szpan dla ułomnych duchem - zrobiony podobnież w Japonii, a nie w Chinach tak dla jasności
rustle; to się trochę wyrwałem bez sprawdzenia :-( [71]http://www.bbcicecream.com/ --- Edytowany: 2009-02-11 09:59:08 ------------------------------------------------------- ski as fast as the natural universe will allow
Załamujecie mnie tymi postami o BBC i Icecream - choć jedno trzeba przyznać (informacja dla nie wiedzących) ciuchy a szczególnie jeansy japońskie już dawno stały się najlepsze na świecie - ale my tu o cywilnych rzeczach chyba nie rozmawiamy... Rustle sam jesteś ułomny duchem - ta firma wzoruje się na stylistyce ubrań młodzieży japońskiej i w ten sposób również obrażasz obcą kulturę. Żeby nie być "ułomnym duchem" zastanów się najpierw co chcesz napisać a później pisz. PS to jest fajne jak interesują was nowinki techniczne [77]http://hypebeast.com/2007/03/visvim-gore-tex-jackets-knitted-beanie s-and-crew-neck-shirts/ ------------------------------------------------------- Pozdrawiam