Dzieku Anderwater, wizualnie bardzo fajna. Ja znowu slyszalem, ze helikon od proppera mocniejszy... Czarna kontraktowka bylaby super:) ------------------------------------------------------- Pies i nóż- najlepsi przyjaciele człowieka.
wiesz co może tak może nie ale ta jest na 100% zgodności z oryginałem suwaki ykk itd.......... wiec ja bym ją brał Helikon jest dobry ale ten Propper jest bardzo udany zawsze to US . Jesli miał bym wybierac współczesną cywilną ALPHE wzioł bym Helikona ale tu raczej wole Proppera skąd jestes bo jak z wawy to możemy sie ustawić sobie zobaczysz
Minimi: Piotr, kontraktorów, którzy zabłysnęli tylko raz na firmamencie producentów kurtki M-65, by nie pojawić się już więcej, było oprócz Cherokee kilku: Bonham, Appleman, Mason & Hughes, Southern Athletic, Issachar, Dakota, Vanderbilt Shirt. Powody, które sprawiły, że niektóre firmy przeszły do historii emki jako jednoroczne efemerydy, mogły być - myślę - różne, jak to z firmami bywa: kłopoty finansowe, zmiana profilu produkcji, przegrany wyścig z konkurencją itd. Jedną z przyczyn mogła być niezdolność do utrzymania surowego reżimu technicznego określonego w specyfikacji MIL-C-43455. W przypadku Cherokee, o której piszesz z uznaniem, prawdopodobnie inna przyczyna wchodzi w grę. Mam kurtkę producenta-efemerydy: Bonhama z 1968 roku. Należy ona do ulubionych moich kurtek i jest pod względem jakości tak samo doskonała jak inne kurtki z tego rocznika, np. takich potentatów, jak: Alpha czy Rolane Sportswear, co sprawdziłem na własnym grzebiecie. Zapomniałem dodać, że Bonhama odkupiłem od Devillla podobnie jak Rolane Sportswear z 1967 r. Natomiast Rolane Sportswear z 1968 roku pochodzi z ebayu. Te dwa egzemplarze kurtki Rolane ukazują, że kurtka ewaluowała. Materiał, forma - powiedziałbym - są nieco odmienne. Okres 1966-1970 to czas ewolucji, zmian, kształtowania się ostatecznej formy, która ustalona została - jak się przyjmuje - w roku 1970. --- Edytowany: 2008-11-03 19:28:11
nie tylko ty mcm Heh ,też miałem tego samego Bohmana i Rolane Sportswear, na własnym grzebiecie. Rolane ,chyba troszkę sztywniejszy był o ile dobrze pamiętam.
Anderwater, dzięki za możliwość obejrzenia, na pewno bym skorzystał ale jestem z Pomorza:) Wcześniej czy później sprawię sobie tą kurtkę:) ------------------------------------------------------- Pies i nóż- najlepsi przyjaciele człowieka.
generalnie akurat do helikona jak pisałem mam dostęp. Ale dziękuję:) ------------------------------------------------------- Pies i nóż- najlepsi przyjaciele człowieka.
No w sumie fajna kurteczka moja akurat ma zamki no name tak samo napy ,ale nic się nie pruje ,nie urywa i nie gnie kurtka ma już ok roku używana tak samo jak reszta moich m65 czyli od jesieni do wiosny często , co z m65 Helikona to podpinka bynajmniej moja ma takie ściągacze w rękawach , popieram ten patent bardzo dobra rzecz przynajmniej nie podwiewa w rękaw jak dla mnie jest to bardzo dobrze zrobiona kurteczka ,choc w rozmiarze MR jak i cała reszta to najmniejsza , jak coś to pytaj pit Strona: | [144]1 | ... | [145]163 | [146]164 | [147]165 | [148]166 |
nono, to tak BTW, tego Cherokee :):) nie wiedzialem ze oni robili Mki tylko rok! ;) i nie wiedzialem ze mam w domu taki maly rarytas ;) jak moja Cherokee z "75 - moj rocznik (tez btw ;) ) pozdrawiam :) r,
anderwater - smiem twierdzic, ze powinienes wlasnie calej naszej spolecznosci tutaj odpalic ta stowe ktora postawiles. Propper strasznie sie mechaci mimo, ze NYCO (potwierdzone na dwoch M65 Oliv). PITdoggy - dalej bede bronil Helikona, uwazam, ze jesli chodzi o kopie - nie ma sobie rownych. ------------------------------------------------------- TCU 69 proud owner of.
[39]http://www.allegro.pl/show_item.php?item=474622023 Patrzcie, kurtka sprawdzona w boju :P Propper Battle Tested :D zawsze mi tego typu napisy przypominaly odziez ze straganow :) ------------------------------------------------------- TCU 69 proud owner
Tulo Stenaloor - a popatrzyłeś jaki jest chociażby skład materiałowy kontraktowego i niekontraktowego wyrobu? Kontraktowe ciuchy przechodzą odbiór techniczny gdzie sprawdzana jest zgodność z założeniami technicznymi, a w ciuchach na rynek cywilny kupujesz tańszy materiał, tańsze suwaki etc. Szablony i maszyny pozostają te same, ale zmienia się materiał. Propper nawet do dnia dzisiejszego produkuje takie same z pozoru mundury ACU, przy czym już w ofercie znajdziesz pierwsze rozróżnienie - NIR czyli charakterystykę odbicia w "bliskiej podczerwieni" gdzie zupełnie inne barwniki są dla ubrań kontraktowych i cywilnych. A im bardziej będziesz porównywał, tym "drobnych" różnic będzie więcej. Wniosek z tego taki - nawet jeśli szyli kontraktowe M-65 wcale to nie znaczy że kupisz u nich teraz równie dobrą kurtkę wyprodukowaną na rynek cywilny. --- Edytowany: 2008-11-04 11:18:05
Wystarczy sprawdzić [53]https://www.epropper.com/products/3/ACU%20Trouser.htm. Nie chodzi mi o kopie i ich jakość ale od slogan Propper Battle Tested. Myślę iż mają do niego prawo bo nadal produkują dla wojska w tym najnowszy sort.
witam! nie zastanawia Was, taki wysyp na alle kurtek kontraktowych Oliv firmy CHEROKEE? Różni sprzedawcy i wszyscy cherokke!? Pozdrawiam kolegów!!! ,,Jedni są uczciwi, drudzy mają alibi na każdy uczynek,, ------------------------------------------------------- lobo
Wiesz Lobo- też mnie to zastanowiło- mam właśnie jedną bo wszystkie w S-R. Wygląda tak, jakby ktoś obrabował magazyn firmy z rzeczy nieodebranych- jedynie jedno mnie pocieszyło- w slad za cherokee pojawiły się winfieldy, też dość hurtowo. Moja podejrzliwa natura kazała mi ją dokładnie obejrzeć po przybyciu. Wszystko się zgadza z MSN- zamki scovill, uszyta pięknie- nowa z nitkami. Oglądałem szew po szwie porównując z moimi dwoma pozostałymi emkami- woodlandem i desertem- innych firm- kontraktowych. Nic złego nie mogę o niej powiedzieć. Pięknie leży- woda się perli, fajnie uszyta. Nawet gościa co sprzedaje się zapytałem. Odpowiedział, że ma kilka a zdjęcie jedno na alle wystawił do wszystkich. ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)
66 rocznik- i może 67- w każdym razie niektóre- bo w 67 pierwsi zaczęli wszywać z jakiej to firmy ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)
witam koledzy! tak szy siak!!! ,,źródełko,, mają niezłe!, skąd biorą towar!? Można powiedzieć, lekko pachnie hurtem!;) ,a Tu ktoś mówił że ponoć niszczą takie ,,perełki,,-niezłą dziurę mają w płocie!:).Ale muszę przyznać rację Anderwoterowi co do tej ustawy o tym sprzęcie z armii US. Sam widziałem, już w zeszłym roku na którymś forum militarnym koleś jakiś się wypowiadał że wyszła jakaś tam ,, obramowana,, klauzulami ustawa o zakazie wysprzedaży sprzętu armijnego(mundurów)itp w,, łapki ,, cywilne! i tam ble ble, związane z zagrożeniem terrorystycznym!i takie tam farmazony! --- Edytowany: 2008-11-04 22:45:10 --- Edytowany: 2008-11-04 22:45:58 ------------------------------------------------------- lobo
Były. McMurphy ma taką (albo miał) oliwkową ;) Poza tym te ostatnie kontrakty w UCP również były pozbawione pagonów. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Tak właśnie te bezimienne nie mają pagonów ja tez mam taką bez imienną i bez pagonów ,właśnie kiedyś podawałem nawet linka do aukcji była za 200 zl bodajrze ,ale w rozmiarze SR albo SL a tu proszę zdjęcie tej m-ki [112]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6fda16cf79b82fc6.html Proszę to taka sama jak moja ,ta o której właśnie pisałem [113]http://tiny.pl/s4jr --- Edytowany: 2008-11-04 23:15:29
Nic jej nie będzie. Pierz śmiało w 40 stopniach w proszku do kolorów, z wirowaniem. To nie chusteczka do nosa ;) Grunt, żeby Ci się jej potem nie zachciało prasować :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Panowie jak pralka :)))) Ja to mundur piorę tak : Płyn do prania wlewam do wody w wannie 1h namaczam potem gniotę i gotowe :)) Pralka fee końcówki mankietów sie wycierają i miejsca przy napach. Ps do mundurów podchodzę jak do ciuchów z najwyższej półki:)))))))))) ------------------------------------------------------- anderwater Strona: | [138]1 | ... | [139]164 | [140]165 | [141]166 | [142]167 |
Do tego, co zostało powiedziane na temat emek "bezimiennych", można dodać następującą uwagę: "bezimienne" (66-67) zostały spisane w materiale poświęconym rozwojowi kurtki M-65 OG-107, który można znaleźć na stronie internetowej Maćka Osucha: [27]http://tiny.pl/89kh lub na stronie internetowej pana Krzysztofa Głaza: [28]http://tiny.pl/s4bf Ostatnio odkryłem, tropiąc emki w sieci, inny rodzaj emek "bezimiennych", a mianowicie kurtkę oznaczoną kontraktem: "Contract No. 8118", bez roku produkcji oraz nazwy producenta, posiadającą takie oto charakterystyczne cechy: srebny zamek główny Rapid, patkę z velcro wykonaną z materiału nyco, białe dolne kieszenie. Jest to, moim zdaniem, produkt DPSC pochodzący z okresu 1966-68. Swego czasu zastanawialiśmy się na forum, do jakich jednostek trafiały emki produkcji DPSC, czy były przeznaczone tylko dla jednostek pomocniczych. Później znalazłem na ebayu informację, że kurtka DPSC należała do żołnierza Air National Guard , a niedawno natknąłem się na fotografię emki DPSC z 84 roku ze stemplem United States Marine Corps. --- Edytowany: 2008-11-05 17:16:06
M65 to nie jedwabny garnitur panowie. Prać w pralce! W 40 stopniach. jak bardzo brudna to w 60. Nic jej nie będzie! ------------------------------------------------------- xxx
Anderwater - no mam taka co sie mechaci ;) Widocznie roznice miedzy kontraktami. Dodam tylko, ze tak samo prany Golden sie nie mechaci, podobnie Alpha... Pozdrawiam Co do prania - prac w prace 40stopni i wio. Nie rozumiem, dlaczego mialbym prac recznie kurtke z Nylonem. Recznie to ja se ja moge zaimpregnowac, bo w tej kwestii nie ufam pralkom :P ------------------------------------------------------- TCU 69 proud owner
PAnowie,czy materiał kontraktowej M65 cherokee i kontraktowej winfielda rożnią się od siebie? bo mój nowy winfield będzoe miał skłonnosć do "mechacenia się", w przeciwieństwie do mojej 12letniej Alphy. Winfield ma po prostu inny, moze gorszy materiał, CZy Cherokee ma materiał przypominający Winfielda czy bardziej Alphę? jAK wyglada wykonanie jakościowe tej kurtki? NA razie moge stwierdzić, ze stara alpha jest dokładniej uszyta i ma jakby grubszy materiał od magazynowego Winfielda. A napalam sie na cherokee...
Cherokee ma grubszy, bardziej "włochaty" (charakterystyczne kuleczki) materiał i ładny oliwkowozielony kolor, jest też staranniej uszyta. Winfield natomiast ma materiał cieńszy, bardziej śliski o kolorze wpadającym w szarość ? (nie pamiętam dokładnie), kurtka jest też mniej starannie uszyta ( powszechne różnice w wysokości naszycia górnych kieszeni).
Dziękuję, Tomek. Faktycznie przydałaby się w kolekcji emka z 1969 roku. Jeżeli więc sprzedawca nie zdejmie tej Alphy przed upływem końcowego terminu licytacji, co obserwowałem nieraz, gdy w grę wchodziły atrakcyjne kurtki z okresu 66-70, to kto wie... Nie, żartuję. Prędzej kupiłbym tę emkę z 1969 roku Apparela: [60]http://tiny.pl/snkc , która, mam wrażenie, pójdzie tanio. Sprzedawca zapewnił mnie, że zamek jest oryginalny i sprawny. Ciekaw jestem, jak wygląda w rzeczywistości emka Apparela. Czytałem bardzo pozytywne opinie.
Hear Hear U all Nie jestem wielkim fanem M-65 ale dowiedziałem się czegoś ciekawego na temat materiału NYCO i różnic pomiędzy nim, oraz na temat jego zastosowania w owych kurtkach. Czy kiedyś zastanawialiście się czemu starsze M-65 mają grubszy materiał i są bardziej wytrzymałem? Odpowiedz na to pytanie jest proste - firmy produkujące pierwsze "emki" miły kłopoty z produkcją materiału NYCO w idealnych proporcjach 50/50 nylon bawełna, powód tego był następujący. Włókna nylonu były idealnie równe gdyż jak wszyscy wiecie jest to syntetyczne materiał który się tworzy po połączeniu diaminy i kwasu dikarboksylowego ( gdy je zmieszamy na górze zostaje nalot - z którego tworzy się nylon ) Bawełna niestety jest pochodzenia roślinnego a jej włókna nie zawsze są równe. Więc z tego powodu pierwsze firmy produkujące odzież NYCO wpadły na genialny pomysł - "zwiększmy gramaturę" - grubszy materiał maskował niedoskonałości. Lecz gdy technika poszła ( pod koniec lat 70tych) troszkę do przodu i Wojsko USA stwierdziło iż te tradycyjne eMki są zbyt ciężki, wynalezioną nową metodę przędzenia materiału NYCO teraz bawełna była łączona przy splataniu z nylonem a nie tak jak kiedyś dopiero gdy powstało włókno nelonowe... ------------------------------------------------------- Mirek Arican
Bardzo ciekawa informacja. Rzeczywiście w emkach z okresu 66-70, jak również - wydaje mi się - z okresu do połowy lat 70, materiał jest nieco grubszy i sztywniejszy niż w emkach z późnych lat 70 i lat 80. Nieszczęsny Winfield z 76 roku ma bardzo cienki i wiotki materiał, również Alpha z tego rocznika wykonana jest z cieńszej tkaniny niż emki "srebne". Znam także Johna Ownbeya z 1981 roku, który również należy do gatunku kurtek cieńszych. W praktyce jednak nie odczuwa się większego ciężaru emek z okresu wietnamskiego. Może dlatego, że wysiłek miejskiego piechura jest nieporównywalnie mniejszy od trudu żołnierza. --- Edytowany: 2008-11-06 22:44:44
też ładna ta z twojego linka :D ,ale ta alpha z mojego ma napis USMC na piersi [75]http://tiny.pl/sn89 kolejna andrzej --- Edytowany: 2008-11-06 23:35:15
Widzę, Tomek. Dzięki. Interesująca sztuka, ta "Contract No. 9031-83", i w dziewiczym stanie. Byłaby cennym nabytkiem uzupełniającym kolekcję. Niestety nie wygrałem tych 40 milionów w Lotku. :) No i bardziej pasjonują mnie emki z lat 1968-70, a szczególnie z roku 1968. Tak więc - dziękuję. Ale polecam innym kolegom: emka kontraktowa, rzadko spotykana, stan "mint". Produkowana w "mateczniku": w "fabrykach Defense Personnel Support Center, czyli Centrum Logistycznego ośrodka wsparcia i utrzymania gotowości sił zbrojnych, który został założony w 1965 roku w celu zaopatrywania armii w odzież, a także w żywność, lekarstwa i artykuły medyczne. Z opisów napotkanych na ebayu wynika, że kurtki te znajdowały się m.in. w użyciu Air National Guard oraz United States Marine Corps". Miłego dnia. P.S. Sprzedawca tej kurtki pisze, że nie wie, z którego roku jest kurtka. Z 83 - mówi o tym numer kontraktu: "Contract No. 9031-83". --- Edytowany: 2008-11-07 06:28:25 --- Edytowany: 2008-11-07 06:32:20
witam! no zdjęcie niczego sobie! ale to połączenie M-65 i krótkie ,,gacie,, trochę mam wrażenie że chłopaki nakręcali nowy teledysk zespołu VILLAGE PEOPLE ,,Y.M.C.A,,:) hahaha:) żartuję! pozdrawiam! ,,Najpiękniejsze co jest na świecie, to pogodne oblicze,, ------------------------------------------------------- lobo
Cześć, Piotr. Niestety, nie mam "srebnej" So-Sew (mam "złotą" z 74 r.). Raz byłem blisko zdobycia jej, ale mnie w ostatniej sekundzie przelicytowali. :) Piotr, czy ta Twoja So-Sew zgadza się z opisem z "Bazy": DSA 100-70-C-0644, Rapidy, napy "P"?
mcmurphy2!Andrzeju tak naprawdę to, do którego roku były produkowane i były w użyciu kurciawy M-51 w armii US, aż nie zapanowała całkowicie M-65?! pozdrawiam! --- Edytowany: 2008-11-07 22:03:26 ------------------------------------------------------- lobo
moja która ma aktualnie andrzej była z 63 roku ,ale zdaje mi się ,że 64 to była końcówka produkcji Strona: | [126]1 | ... | [127]165 | [128]166 | [129]167 | [130]168 |