Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!
~Cruiser
No i co zrobisz teraz, jak Helikona odsyłasz? Przeszła Ci ochota na kurtkę m-65, czy będziesz próbował z innymi firmami?
Obejrzyjcie tą aukcję: http://www.ebay.com/itm/RARE-1980S-US-Army-Special-Forces-Black-M-65-Field-Jacket-Coat-Military-Uniform-/281272325441?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item417d231541. Wg mnie jest to przykład podróbki poprzez farbowanie, chociaż autor aukcji twierdzi co innego. W każdym razie jeśli farbowanie się uda to efekt będzie taki sam, więc chyba niezły. Tylko trzeba najpierw odpruć mętkę, a potem przyszyć z powrotem czarną nicią.
Ja bym tak nie robił. Po farbowaniu czarniejsza, zafarbowana metka by mi nie przeszkadzała, no i nie było by posądzenia o fałszerstwo. Ale ja nie jestem bardzo "ortodoksyjny" w sprawie kurtek m-65. A może były jednak czarne oryginały? :)
No właśnie. Ale skąd wiadomo, że nie było takich oryginalnych, kontraktowych w ograniczonej serii - jest przecież nawet nr kontraktu? ;) (Pytam bo w kurtkach m-65 kontraktowych i ich historii oraz produkcji cywilnej tych firm co robiły kontrakty - jestem "cienki"). Ale też, jako laik, twierdzę, że to nie oryginał.
Ale wracając na chwileczkę jeszcze do farbowania - nyco poprzez dużą zawartość bawełny powinno się dobrze zafarbować, a profesjonalna farbiarnia, to już w ogóle zrobiłaby to porządnie. Moim zdaniem. Ale nie namawiam, jak ktoś nie chce.
Wszystko juz dla mnie jest jasne. Cytat z wątku "Garść informacji o kurtce M65 by Blatio": "Warto wspomnieć również o pokontraktowej produkcji Winfielda, którą można rozpoznać po tym, że "cywilne" kurtki na metkach mają nazwę producenta "Winfield International" zamiast "Winfield Mfg."
Czyli kurtka z ebaya jest oryginalnie czarna, a nie farbowana i w dodatku cywilna oraz z polycottonu, a nie z nyco, jak oryginały. Dziękuję Falkland za naprowadzenie.
~ Blatio oraz Ci co "siedzą" w temacie
A jaka jest najbardziej prawdopodobna hipoteza, dotycząca pochodzenia tych czarnych emek "z Teheranu"?
~cyps69
Szkoda, że zdjęcia są słabej jakości. Chętnie bym zaznajomił się wzrokowo z detalami tej kurtki. Zdjęcia są nieostre i mosiężne suwaki wyszły jakby były koloru srebrnego. No, ale pewnie nie miałeś możliwości wykonać lepszych fotek. Gdyby jednak dało radę, to proszę i namawiam do zorganizowania jeszcze jednej sesji zdjęciowej Twojej kurtce (może jakimś innym aparatem?). Piszę to dlatego, że mało widziałem starej amerykańskieij produkcji cywilnej emek i każde zdjęcia tychże są dla mnie bardzo pouczające.
A to? - http://www.ebay.com/itm/1981-M-65-Tiger-Stripe-Camo-Cold-Weather-Field-Jacket-Coat-Military-US-Army-XLRG-/231389265208?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35dfdffd38 To też na pewno cywilna produkcja, ale Goldena. Dobrze mówię? Suwak jakiś dziwny, ale skład materiału wierzchu i podszewki, jak w oryginale.