Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Ja w ogóle nie chodzę w emce zimą. Kurtka zimowa bez kaptura to dla mnie porażka. A doczepiać nic nie będę, bo kaptur został wymyślony do parki i niech tak zostanie. Zresztą szmaciane kieszenie nie ocieplą zbytnio łapek. Emkę traktują jako kurtkę wiosenno - jesienną. A poza tym żeby na bluzę założyć emkę z podpinką to musiałbym mieć większą o jeden rozmiar.
  • A ja śmigałem w mojej emce całą jesień i zimę i pewnie jeszcze na wiosnę w niej pośmigam.
  • Śmigałem w podpince i polarku, ale odpiąłem podpinkę w cieplejsze dni... teraz nie chciało mi się jej przypinać, temp. w granicach -5 i w polarze pod spodem jest cieplutko i komfortowo.
  • Niektórzy chodzą w emce nawet latem... :-?

Jeśli już jest taki temat, to ktoś z was chodzi może w parce bez podpinki? 

• Ja w swojej też się bujam bez podpinki, kapota od m51, polar us army i jest git.Ciekawa sprawa z tą kapotą w alpha z 1972r. pasuje super ale w so-sew z 1980r już tak idealnie nie jest- robią się fałdy między guzikami. Mam takie wrażenie jak by w tej drugiej kołnierz był odrobinę obszerniejszy.
  • spoko a jaki polar polecacie? wojskowy czy cywilny? jak wojskowy to jaki? (możecie nawet linka zapodać)

dzieki

ps sory za głupie pytanie ale wkraczam mocno w temat i chcę wiedziec
  • ja osobiście polecam to:

http://allegro.pl/polar-us-army-ocieplacz-pod-goretex-niedzwiedz-m-r-i3083175207.html (patrz na rozmiarówkę ja przy kurtce ss mam niedzwiadka mr ktory sie na mnie opina)

tanio, ciepło i wygodnie, wygląda niezbyt wyjściowo ale się sprawdza : )

~ Falkland
    na zimę wielbłąd dobre rękawice i kurtka jak ta lala : )
  • W temacie Bazarek, Monter sprzedaje fajny polar sam taki używam i jest ok.
  • ~Lucyferek

Miałem niedawno "teddy bearsa". To chyba wymyślili na temperatury -30 stopni. Przy -5 myślałem że umrę z przegrzania... Niestety kupiłem za małego. Nówka sztuka - Unicor, poszedł do ludzi za 40 zł. Kupił go jakiś facet z Zakopanego. Niech mu dobrze służy :) A po co mi wielbłąd i dobre rękawice? Na zimę to mam parkę m65 i N3B która biją emkę pod każdym względem.

• No, ja tego szczęścia nie miałem i parki na moja mikro rozmiarowke nie znalazłem :-( a jak była to za takie pieniądze ze nawet nie miałem co startować do licytacji.
  • Co do odczuwania temperatury zimą czy latem - wszystko zależy od człowieka.

Taki np. admin Devil potrafi chodzić w M65 bez podpinki, tylko na bluzę bawełnianą tam, gdzie ja mam na sobie polar, watowany ocieplacz, bechatkę wz.89 i czapkę uszankę do tego :)

Dla mnie zimą sama podpinka w M65 to czasami za mało, więc albo wkładam dwie podpinki na raz, albo łączę podpinkę + polar. A jak się robi bardzo, bardzo zimno, to niestety M-ka idzie w kąt i zakładam albo bechatkę wz.93 albo "żabę" wz.89, oczywiście na jakieś ocieplacze, polary, itp.

Przykładowo - jeśli muszę pod bechatkę wkładać tzw. bear suita (stary polar "misiek" z pierwszego zestawu ECWCS US Army), to znaczy, że jest naprawdę zimno :D
  • Z trochę mniej praktycznych odziań na zimę, kolega zainspirowany powieścią Martina stylizuje swój rynsztunek na Nocna Straż, i tej zimy miałem okazję spędzić nockę w śniegu w jego pelerynie z futra niedźwiedziego : ) to jest stuff na zimową pogodę : P
  • Którą Nocną Straż? Mnie to się kojarzy z jednym filmem - z 1995 roku z Piercem Brosnanem:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nocna_straż_(film)

Tak się składa, że go nawet sobie wczoraj obejrzałem na DVD i znalazłem sceny, gdzie Brosnan występuje w przerobionej M65, hehe :D
  • Blatio chyba chodzi o serial Gra o tron.
  • Konkretniej to chodzi o książkę, ale tak to o tą Nocna Straż mi chodziło : ) 

• Ech, starym... już nie jestem na bieżąco, hie hie :)
    "Grę o Tron" kojarzę, bo znajomi się tym fascynują. Kiedyś próbowałem w to grać, ale to jednak nie moje klimaty, za to z czasów szczęśliwego dzieciństwa z lat 90-tych pamiętam właśnie "Night Watch" z Piercem Brosnanem, podobnie zresztą jak i "First Blood" z Sylvkiem :D
  • Naturalnie, pamiętam że będąc jeszcze bardzo młodym (jeszcze bardziej niż teraz :P ) jeździłem na wakacje do dziadka, każdego wieczoru siadaliśmy w fotelach przed telewizorem i oglądaliśmy filmy (które w normalnych warunkach w moim domu były mi zabronione) filmy z kategorii Terminator, Zaginiony Batalion czy też inne krwawe produkcje. Wtedy to właśnie miałem pierwszy kontakt (wzrokowy) z m-ką, Sylvester z workiem przeprawowym, w m-ce i z ogromną kosą na zawsze pozostanie moim wyobrażeniem maszyny do zabijania : )
  • Zdrastwujcie, nowy jestem.
    Wczoraj przyszła do mnie moja pierwsza pierwsza emeczka - kontraktowa so-sew z 1974 roku, oliwkowa, wszystko ideał. Ciekaw tylko jestem producenta zamków błyskawicznych, może mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji? Poniżej zdjęcie zamka przy kapturze, i tego głównego

• oba General, jaki rozmiar kurtki?
  • Small/Regular . Własnie, kolejne pytanie. Mam ok 1.80m wzrostu, no to naturalnie wziąłem właśnie taki rozmiar. Jest niemalże okej(rękawy mogłyby być te ~2cm dłuższe, ale olać), poza tym że z założoną podpinką jest mi ciasno mniej więcej pod pachami - któreś z nich jest za małe, czy takie są uroki podpinek od "emek" ?
  • Nie powinno być ciasno. Widocznie za małą kurtkę kupiłeś.
  • No przy wzroście 1,80 m to powinna być Long i jak ci ciasno to Medium
    czyli wychodzi Medium/long :)
  • Czyli kolega wtopił... Zawsze warto jest pomierzyć odzież osobiście jak się kupuje coś pierwszy raz.

• ~Igorbien

Jeśli byś chciał sprzedać, to daj znać za ile, myślę że znalazłbym kupca : )
  • Znaczy no nie jest tak że mnie uciska gdzieś, ale "czuję" tę podpinkę kiedy ruszam rękoma. Nie powiem że jest idealnie, ale kurtka się na mnie bardzo dobrze układa, nie jest ani za długa, ani za krótka, nic nie zwisa, ani też nic nie ciśnie. Przejdę się sklepu z militariami, i tam poproszę gościa żeby mi dał do przymierzenia większe rozmiarówki, jeżeli różnica będzie odczuwalna, i warta zachodu, to wtedy dam znać.

~kupiłem ją za 185zł w zestawie z podpinką, na allegro
  • A ile ważysz i ile masz w klacie? A bez podpinki jest dobra?
  • Ważę coś około 75kg, ile mam w klacie dokładnie nie wiem, bluza ripstop WP na 92/178 na szerokość jest IDEALNA, i tak samo jest z emką bez podpinki, no ale dla podpinki lepszej alternatywy nie widzę ( z polarem/ocieplaczem WP - "czarnuchem" kurtka się wybitnie nie lubi ). 
  • Ja także noszę SR w lecie bez podpinki woodlanda i jest ok - a na zimę mam ML i w niej jest bardziej wygodnie jak się ma na sobie jeszcze bluzę np.
    a MR na wiosnę :)

• a co ma waga do rozmiaru ??
  • Ja mam 181 i nosze LR. LL jest za długa. Chyba, że źle się nosze.
  • No tak, to normalne. Jeśli kurtka ma być na samą koszulkę i bez podpinki to lepiej kupić mniejszą, a jeśli ma być na bluzę i ma mieć podpinkę to wtedy lepsza będzie kurtka większa. Jest wiele osób, które nie mają podpinki i nie chcą mieć bo im to nie pasuje, wtedy wybierają mniejszą kurtkę. 

~mrfreeze

Też mam 182 cm. i long jest dla mnie zdecydowanie za długa.

• Najlepiej mieć ze 3 rozmiary. Czaję się żeby odebrać tacie ML. Lepiej na mnie leży niż LL. Chociaż użytkuje LR. Skomplikowane ale taka prawda. 
  • nie jest to do końca skomplikowane, zależy to głównie od własnych widzimisi.  
  • A to ciekawostka (nie potwierdzona, nie pokazano metek).
    T63-5 testowy, eksperymentalny model emki M65 bez pagonów z suwakiem głównym firmy  Crown, słyszał ktoś coś o takim modelu? Podobna do pierwszego kontraktu, który jest w posiadaniu Andrzeja McM.
    http://www.ebay.com/itm/Vintage-Experimental-Vietnam-War-T-63-5-Field-Jacket-Coat-Olive-Drab-Pre-M65-/171009377857?_trksid=p2047675.m2109&_trkparms=aid=555003&algo=PW.CAT&ao=1&asc=142&meid=6444964497076824760&pid=100010&prg=1088&rk=4&sd=390562658903&
    Ciekawe, czy uszyta z nyco czy z bawełny 100%?
    imageimage

• Witam.
    Chciałem zaprezentować swoją pierwszą kontraktową M65.
    W rzeczywistość jest bardziej zielona :)
    Interesują mnie te karteczki z drugiego postu jedna znajdująca sie na górnej kieszeni i jeszcze
    druga w wewnątrz kurtki sygnowana 8SAD-1
    jeszcze jedno moja emka posiada kołnierz w trochę innym odcieniu czy to normalne czy to
    jakiś błąd ??

image
    image
    image
    image

• image
    image
    image
    Zamki firm Serval i Scovil
    Napy nie sygnowane.

• Napy są sygnowane - zobacz napis Stimpson wybity wewnątrz górnej części napy, bez lupy się nie obejdzie ;), mała uwaga na przyszłość, posty można edytować, czyli te wszystkie zdjęcia można było umieścić w jednym poście a nie w trzech jeden pod drugim
  • Rzeczywiście po dokładnym przejrzeniu wszystkich nap jest ta nazwa lecz nie na wszystkich widać, podejrzewam że to efekt użytkowania napy sie troche starły :) co do postów wiem ze można je edytować tylko uznałem ze tak wypadnie lepiej :P
  • hm, to następnym razem nie "uznawaj" tylko luknij na regulamin ;)

"9. Nie należy umieszczać jednego postu pod drugim - dopiskom służy opcja edytowania postów.
    Wyjątek stanowi sytuacja, gdy dany temat nie był bardzo długo poruszany, a chcemy odświeżyć go merytoryczną i wartościową informacją.

a co do kurtki, chciało by ci się cyknąć jeszcze jedna fotę? porównanie tego kołnierza z reszta : )
  • Kamil696, maszynka suwaka głównego w Twojej emce, sygnowana Scovill,  nie jest oryginalną od tego suwaka, widocznie ktoś zastosował w zastępstwie (maszynki od suwaków do kurtek miały sprężynkę z ząbkiem, który się blokował i nie pozwalał suwakowi samoistnie rozsuwać), Maszynka Scovill może pochodzić od worka transportowego lub śpiwora, chociaż w śpiworach były mocowania strzemiączka po obydwu stronach maszynki, w Twojej kurtce jest tylko jednostronne.
  • ~Kamil696

No to wiesz że posty można edytować, a mimo to zrobiłeś inaczej? Fajnie... :-?

Co do kurtki to kołnierz nie powinien być w innym kolorze. Tylko podszewka i kaptur mogą się różnić kolorystycznie od reszty. 

• A co do kołnierza, to w mojej Cherokee różni się on nieco (naprawdę nieznacznie) odcieniem od reszty kurtki. Jest ledwo dostrzegalnie jaśniejszy.
    Uznałem więc, że ma prawo tak być, może kołnierz był szyty z innej partii materiału :]

• To jest jedyne forum w jakim uczestnicze i do tego bardzo sporadycznie. Mam pytanie dlaczego to taka drażniąca kwestia z tymi postami jak ktoś daje jeden po drugim a nie edytuje?
  • Bo tworzy się spam i nie porządek; przykładowo
    ja pisze
    ..............
    .............
    .............
    ktoś coś napisał
    a ja nadal odpisuje na swoje
    ktoś odpisał osobie przede mną
    i wyglądało by to tak:
    .....................
    ...................
    ...................
    ..............
    ...................
    ........
    ...............
    .............  
    ...........
    ...................
    ...............
    Tak jak widzisz jest ciąg postów pomiędzy zdjęciami, a ktoś by o ułamek sekundy napisał to jego post, by zaginał pomiędzy zdjęciami.
  • Co do tych postów na następny raz postaram zalecić do tych wszystkich uwag :)
    Aparat którym robiłem zdjęcia dziwnie oddaje kolory i trudno  dostrzec różnice.
    image
    image
    Nie wiem czy różnica koloru jest widoczna ale jest tak tylko z strony zewnętrznej natomiast
    wewnątrz kolory jak najbardziej sie zgadzają.

image
    image
    Odnośnie zamka głównego też tak podejrzewałem ze musi być coś z nim nie tak ponieważ prześledziłem sobie trochę posty i zdjęcia na tym forum w wszystkie m65 miały zamki z mechanizmami blokującymi.

• Oddziela się i tak ;)
  • Ogo2
    Too ta experymentalna kurtka co pokazałeś wcześniej - super 
    szkoda że nie kupiłem :(
    bardzo unikalny model 
    image

image

pozdr

• Ziomku, a skąd wziąłeś te fotki?
    Czyli jednak oryginalna prototypowa. Ciekawe czy Andrzej McM  i Marek Lukabest ją widzieli?
    Faktycznie, poszła chyba za ponad 100$