Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Jako że z mojej oliwkowej M65 jestem bardzo zadowolony, postanowiłem sprawić sobie również jedną w kamuflażu woodland. Śledzę na razie kilka aukcji na allegro, ale to, co mnie zaintrygowało, to naszywka na jednej z kurtek. Próbowałem poszperać w internecie, ale nie znalazłem nic podobnego- jestem dość zielony w temacie ;) Czy ktoś z was mógłby ją dla mnie zidentyfikować?

http://allegro.pl/s-r-kontraktowa-kurtka-m-65-usarmy-woodland-i3115864245.html

• Wygląda na 1st cavalry division.
  • Kupiłem podpinkę unicor z 2002 do so sew z 1981. Kompletnie nie pasowała. Czy do alphy z 1980 będzie tak samo?
  • Prawdopodobnie bedzie podobny problem. Ja przymierzalem dwie podpinki z lat 1999-2000 i zadna w 100% nie pasowala do Goldena 82 o Alphie 74 nie wspomne. Guziki nie pokrywaly sie z dziurkami. Rozmiar tez byl jakby wiekszy
  • To niezła lipa. Olewali sprawy zgodności rozmiaru. I znajdź tu pasującą podpinkę. 
  • Szukaj w kontraktach z podobnego okresu. Na forum pisano ze z wiekiem tzn im młodszy kontrakt, tym kurtki były ciut większe, wiec i podpinki 'rosły"
    Jak sprawa guzików to male piwo, mozna przeszyc. Gorzej jak podpinka wyłazi na wierzch w okolicach głównego zamka :/
  • przy dobrze dobranym rozmiarze nie zanotowałem, ba nawet nie przeszyłem guzika w żadnej z moich podpinek w stosunku do kurtki.
  • Z tego wynika że rocznik ma kolosalne znaczenie.
  • mrfreeze
    Czy odleglość między 1-2 dziurką w podpince powinna być 12,5 cm ,a 2-3 -25cm licząc od bocznej, górnej dzurki ?(podpinka do sosew81)

• Ktoś sprzątnął mi z przed nosa, na ile oceniacie jej wartość?
    Mało znany kontraktor Vanderbilt Shirt Co., Inc.
  • trudno wyceniać...moim zdaniem dobrze lub b.dobrze zachowane kontrakty w rozmiarze LR lub LL to kwota od 400zł w górę, w zależności od rocznika i stanu.Ten kontrakt nie był w stanie dobrym(moim zdaniem 3,+3, w skali od 1-5)Cena jednak przyzwoita nawet bardzo, jak na ten rozmiar.Zapewne komuś jeszcze posłuży.Wszystko zależy co kto lubi, jeżeli ktoś preferuje kurtkę z widoczną patyną czasu to taka jest ok. Egzemplarze w dobrym stanie niestety kosztują-chyba, że ktoś wystawia na aukcji przypadkiem lub zmuszony jest ze względów np finansowych lub innych pozbyć się czegoś z kolekcji.Udanych poszukiwań życzę   :D
  • ~olek

Jeśli aż 371 osób oglądało tą kurtkę, a tylko 4 osoby zdecydowały się ją licytować to masz już odpowiedź ile jest warta...

• ~chińskie alfy mają po tysiąc wyświetleń i tygodniami nie decyduje się nikt, każdy czyta opis i uśmiecha się...to jest dopiero marny wskaźnik :))
  • McM, cześć Andrzej, dawno Ciebie nie było na forum, Bara-Bara to luksusowy jacht pełnomorski, zgadza się? Ale ja nie o tym, kilka postów wstecz wrzuciliśmy razem z Ziomkiem/Piotrkiem zdjęcia kurtki M65 ale prototypu o oznaczeniu T-63-5, myślisz ze nadaje się do umieszczenia w Twojej "bazie" przed kontraktem DSA 100-817?
    imageimageimage
  • Cześć, Piotrek. Przez jakiś czas byłem nieczynny. Bara-Bara to luksusowy jacht pełnomorski? Może być, o ile jest oferowany nie jako jacht, ale styl życia i nowa tożsamość. Też, tak samo jak Wy, trafiłem na ebayu na dwie kurtki T-63-5. Nawet zatelefonowałem do Marka i rozmawialiśmy na ten temat. Pamiętałem, że Stanton wspominał o kurtkach eksperymentalnych, prototypach emki M-65. Nie napisałem ani słowa na ten temat w "Amerykańskiej kurtce", bo trudno pisać o czymś, czego się nie zna i nigdy nie widziało. Twoja, Piotrek, propozycja, by uzupełnić bazę danych jest ciekawa. Myślałem, że kiedyś dodam do pracy jeszcze jeden przypis, w którym skreślę dwa słowa o kurtce T-63-5, ale można też po prostu wstawić do bazy jeszcze jedną pozycję. Numer kontraktu "Contract No. 5316" wskazuje moim zdaniem na to, że kurtka mogła zostać wykonana w zakładach DPSC. Wydaje się to logiczne, choć wiemy z książki Cirkera, że Departament Obrony zlecał też wykonanie eksperymentalnej odzieży firmom rodzinnym, jak np. Alpha Industries.
  • mcm,ogo2
    Witam Was koledzy.
    Kurtka m65 o numerze DSA-1-8666.Jaki ma zamek główny?
  • Witaj Marku,  M65 z 65-go roku? Kurczę, zaintrygowałeś mnie.
    McM, Andrzeju, a ja myślę, że T-63-5 uszyta została przez zakłady DPSC, ewentualnie przez firmę, która szyła emki M51 (Southern Athletic ?) PS: Andrzej, jak Ci się podoba moja mikro "baza" emek M51?
  • Piotr, znalazłem Twoją bazę. Dobra robota. To temat wart zachodu. Jak byś kiedy potrzebował informacji, służę danymi ze swego archiwum-X.
  • Hm,jeszcze nie ale jest szansa,że ją bedę miał-negocjacje trwają .....
  • Marku, stawiam na Conmara.
  • A ja, jeżeli koledzy pozwolicie, stawiam na Crown'a
    Andrzej, jakiekolwiek info na temat, jak najbardziej i już  z góry dziękuję. W wątku Kurtki M65 - woodland... utworzyłem też mini "bazę" emek ale tych "niechcianych" woodlandów, desert 3 color, ACU/UCP i.t.p dla zainteresowanych.
  • ogo2
    Piotrze a czy ten kontrakt dla m51 z roku 1963 masz już w swojej kolekcji?
  • Lukabest
    A co z tą m43 co mi pokazywałeś?  :) - przepiękna kurteczka
    pozdr
    ps
    Ta t-63-5 może być prototypem dla USAF - ma dłuższy kołnierz a DPSC produkowała głównie dla lotnictwa chyba ?
    image

• Lukabest: Marku ten kontrakt MR w stanie mint  miał kiedyś kolega Wardog i został sprzedany jakiemuś panu w sile wieku, nie nie mam tego kontraktu w swojej kolekcji, czyżbyś przypadkiem taką kurtkę miał mieć?
    Co do tej T-63-5 to ciekawe czy kaptur jest uszyty z Nylon Cotton Oxford czy z tego samego ciężkiego nyco co kurtka? W pierwszym woodlandzie kaptur był uszyty z tego samego nyco co kurtka.
  • Ogo2
    Tak Piotrze, w dostawie majowej (25-30 V) powinna byc rownież m51,nowa z tym numerem kontroaktu.Pozdrawiam

ziomek_z lasu
    O m43 którą mierzyłes pogadamy na priw,pozdrawiam

• Witam Serdecznie,

Chciałbym prosić o pomoc, jestem zainteresowany kupnem kurtki M65 kontrakt, najlepiej w bdb stanie. Czy ktoś z Was mógłby mi służyć namiarami na ewentualne osoby badż sklepy gdzie można taką kurtkę kupić? Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam...

P.S.

Podaje swój e-mail: wojtek1868@interia.pl

• Wojtek1868- przeglądaj allegro, ebay, bazar.
     I uważaj na handlarzy z cenami z kosmosu :)
  • Jak uważacie koledzy, co to za kurtka może być? http://allegro.pl/militarna-kurtka-na-podpince-z-usa-nowa-m-i3221769855.html
    Szukam w oliwce dla siebie w rozmiarze Medium Reg. lub Medium Short ( jeszcze lepiej :))
  • cienka kopia...popatrz na zdjęcia metek kontraktów, które są na tym forum, a będziesz wiedział o co biega-tej katany nie polecam...
  • też właśnie tak pomyślałem...niby nieduże pieniądze ale wolę dołożyć i kupić coś z czego będę zadowolony na długie lata...dzięki Kolego Intruder
  • Czytać artykuł o M65 na głównej z forum - uniknie się zadawania zbędnych zapytań :]
  • Polać temu Panu :)
  • Widocznie czytanie większej ilości materiału tekstowego boli, lepiej zadać po raz kolejny pytanie, może ktoś odpowie 8-|
  • Więc proste pytania najlepiej lekceważyć i nie odpisywać na nie, albo krótkie skwitowanie poszukaj bo było i odesłanie czasem do stosownego wątku :)  
  • Czołg pancerny to i "pancerna" emka ;)
  • Telepatia... czy jakoś tak to sie nazywa ;), a kurtka przednia
  • Trochę offtop, ale niedawno zostałem wbity w ziemię szybkością, z jaką dotarła do mnie przesyłka z Węgier (spod rumuńskiej granicy). Kupiłem zegarek na eBayu załóżmy w poniedziałek, zapłaciłem we wtorek, a w środę miałem u siebie list. Jak to możliwe, skoro nie była to przesyłka lotnicza? Cuda się zdarzają... :)
  • Ekstra ta emka:)

• Piękna mka i mój rocznik :)
    pozdrawiam
  • Andrzej!...."ema" super!... i do tego w "szwach" tej kurtki tkwi chyba ,,mała tajemnica,,.. o której pisałeś w swojej pracy!

Pozdrawiam!

,,w 1979 roku John Ownbey Company dostał od lokalnego partnera
    w interesach, Alphy Industries , zamówienie na realizację pokaźnego kawałka rządowego
    kontraktu DLA 100-79-C-2905 (subkontrakt ten został oficjalnie zatwierdzony przez Defense
    Personnel Support Center).,,

• Czy wie ktoś może od kiedy skrócono naramienniki w emkach M65? Poniżej Alpha z 71-rok (DSA 100-71-C-1377) ze skróconymi naramiennikami, wcześniej dochodziły do krawędzi  wszycia stójki. Ponad to, kurtka posiada srebrny suwak Scovill z oksydowaną na czarno maszynką.
    imageimage
  • Piotrek, jesteś pewien, że od pewnego momentu zaczęły obowiązywać krótsze naramienniki? Mam wątpliwości. Patrzę na kurtki z różnych roczników, ich pagony, dłuższe, krótsze i widzę całkowite pomieszanie. Spośród moich kurtek najkrótsze pagony ma Cherokee.
  • Cześć Andrzej, pytam z czystej ciekawości, ponieważ zaobserwowałem, że w moich kurtkach z okresu 67-70 naramienniki są długie, dochodzą do stójki, a w kurtkach po roku 70-tym są zdecydowanie krótsze. Na przykład w Ownbeyu DSA 100-70-C-0613 są jeszcze długie a w Alphie DSA 100-73-C-0856, tej powyżej, oraz w innych emkach z lat 71-80+, krótsze. Nie mierzyłem oczywiście tych naramienników tylko obejrzałem i porównałem wzrokowo, bo taka różnica od razu się "rzuca" w oczy.
    to są moje wszystkie oliwkowo-zielone szećśdziesiątkipiątki , na żółto zaznaczono emki z krótszymi naramiennikami

DSA 100-67-C-0249 głowny złoty Talon, w stójce złoty Conmar , obszyta, białe kieszenie,  patka z nyco przy stójce
    DSA 100-67-C-???? bezimienna, brak meteki z numertem kontraktu, srebrne Scoville, 2 metki, v, patka z nyco przy stójce
    DSA 100-69-C-0762, Alpha Industries, Inc., srebrne Conmary
    DLA 100-69-C-2483, So-Sew Styles, Inc., srebrne Rapidy
    DSA 100-70-C-0613, John Ownbey Company, Inc. NOS (magazyn)  srebrne Scoville
    DSA 100-73-C-0856, Alpha Industries złote Scoville
    DSA 100-74-C-1416, So-Sew Styles, Inc., złote Generale
    DSA 100-75-C-1200, Cherokee Industries Inc., złote Servale
    DSA 100-76-C-0605, Winfield Manufacturing Co.,Inc., NOS (magfazyn),
    złote Servale
    DSA 100-77-C-1386, So-Sew Styles, Inc.  obszyta, złote Scoville
    DLA 100-79-C-2905, Alpha Industries ,
    złote Scoville
    DLA 100-81-C-2335, So-Sew Styles, Inc. obszyta, złote Scoville
    DLA 100-81-C-3464, John Ownbey Company, Inc. ,
    złote Scoville
    Contract 83,  DPSC (Defense Personel Suport Center), złoty Serval
    DLA 100-84-C-0292, Golden Mfg.,
    DLA 100-87-C-0591, So-Sew Styles, Inc.
    , plastikowe YKK

PS
    jak widzisz również mam Alphę DLA 100-79-C-2905
  • Piotrek, bezimienna Contract No. 8025 ma tak samo krótkie (ok. 1cm odstają od szwu kołnierza) pagony jak So-Sew Styles DSA100-74-C-1416. Natomiast Contract No. 8118 ma pagony dochodzące do kołnierza. Southern Athletic posiada bardzo długie naramienniki, Ownbeye z tego rocznika (70) - krótsze. Ownbey z 81 i Alpha 79 mają wyraźnie krótkie naramienniki, a Alpha 81 i Contract No. 9031-83 - dłuższe. Chaos.
  • OK, jeżeli tak to wygląda, to nie zawracajmy sobie głowy tym tematem , na chaos nie mamy przecież wpływu.
  • Piotrek, przekazałem tylko wrażenia. Chcąc dojść w tej kwestii do jakichś wniosków, należałoby zmierzyć pagony w każdej kurtce, zrobić tabelę, wykres.
  • W tej kurtce Alpha z 71 roku są całe zamki oksydowane w stójce także
    ładny egzemplarz
  • Witam, od jakiegoś czasu cierpię na „syndrom M65”. W związku z tym planuję zakup M-ki, wybór padł na Helikon’a. Przechodzę do sedna sprawy, a mianowicie dla rozmiaru S (moim zdaniem taki by mi odpowiadał) długość całkowita wg. tabeli wynosi 79cm. Moje pytanie brzmi czy ta długość jest mierzona od ramienia w dół kurtki, czy razem ze stójką, a jeśli tak, to ile należy odjąć stójki aby wybrać dobry rozmiar. Bo jak sobie to mierzyłem na sobie te 79 cm od ramion w dół, to wyszło mi, że kurtka jest paradoksalnie po kolana, niemalże jak parka, a długość rękawa jest ok. Mam 172 cm wzrostu i 83 cm w klatce. A drugie pytanie to takie czy przy mojej posturze (głównie klata) nie będę pływał w tej kurtce, chociaż generalnie wolę luźniejszą odzież. Proszę Was drodzy użytkownicy o wasze subiektywne opinie. Najwyżej odpuszczę sobie zakup M65, chociaż śni mi się po no nocach ;).