Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • ~Andrzej
    Cohen Fein Company Contract QM-8427, 22 August '56 ,01439-C-57
    ~marc_2006
    Myslę, że tak ,jak nacieszę oczy.......bo to nie mój rozmiar....ale kurtka jest NOWA...ma nawet od strony wewnętrznej ślady kredy krawieckiej ..
  • ~McMurphy Andrzej!

Znam stolarza co robi duuużżżżeeee szafy na Emki
    !
    ;)

Coś mi się zdaje że wiem gdzie ona pojedzie! :-?
  • ~marc_2006
    Medium Regular
    Postaram sie jutro wrzucić fotki tej kurtki ,bo jest wyjatkowa
  • Panowie, albo do wątku na M51 z tym, albo na priva prosiłbym, jeśli chcecie dobić targu - szkoda wątku na czata ;)
  • Mcm wiem miałem ta kurtkę + jeszcze jedna z 83 albo 82 w oliwce + woodland w oliwce wszystkie J Ownbey
  • Blatio, ok, to tylko ciekawosc, a moze...cos wiecej jednak...
  • Sprawa jest taka. Wałkowana tutaj miliony razy, ale wiem że koledzy pomożecie. Chcę sobie kupić eMkę (głównie na jesień/zima). Problem nie problem jest taki że no jestem duży i gruby (186 cm wzrostu, 128 klata, 124 w pasie). Czyli szukam coś na prawdę dużego (a z tym nie tak łatwo). Jakbym dorwał jakiegoś kontrakta to ogólnie mega super. Kolor w sumie dowolny, oprócz czarnego. Na chwilę obecną mam na oku dwie pozycje (co o nich sądzicie):

1. http://allegro.pl/oryginalna-kurtka-m65-combat-alpha-industries-3xl-i1857092164.html (pasuje mi wygląd, cena, rozmiar)
    2. http://allegro.pl/oryginalna-kurtka-m65-vf-59-alpha-industries-3xl-i1851358618.html (2 stówy więcej i domieszka nylonu, że niby mocniejsza czy jak ? chyba jednak nie warta dopłaty)

A może macie jakieś swoje inne pewne źródła. Chętnie się rozglądnę.

Dzięki za pomoc
  • koshiroo!
    Devil podał Ci chyba najlepsze dostępne opcje :).
    Kontrakt! hmm. W Twoim przypadku a raczej wymiarach to tak jak byś. znalazł ,,Grala,,
    Gdzieś podczas buszowania w necie migną mi kiedyś kontrakt w stanie bardzo dobrym nie mint, xlarge/long za cenę 350$+ koszty przesyłki 47$.
    Rozważ propozycję devila :)

Pozdro
  • Koshiroo, przy swoich wymiarach potrzebujesz rozmiaru XXL/L. Niestety największa kontraktowa kurtka M-65 OG-107 (oliwkowa) to XL/R, a największa emka M-65 woodland to XXl/XL. Dlatego radzę Ci, zainteresuj się zieloną emką M-65 Helikona. Firma ta produkuje we wszystkich możliwych rozmiarach, jej kurtki są dostępne w każdym demobilu i sklepie z militariami, a poza tym helikonowska emka M-65 jest w porządku.
  • witam

Ja sobie sprawiłem teraz takie dwie jedną regiment i jedną fieldjacket firmy surplus i jestem zadowolony. Regiment jest troche ciężka bo ma gruba podpinkę ale wygląd wymiata. 
    FieldJacket rewelacja. 
    I te spojrzenia znajomych są bezcenne :)
    link do nich

• O nie, nie... please, nie wrzucajcie tu linków do Surplusa i Regimenta. Ja wiem, zabronić nie mogę, ale to jednak podróby z tego bardziej "ordynarnego" gatunku ;)
    Mnie to bardziej pasuje do wątku "Jak zgwałcić M-kę na różne sposoby" :D
    Oczywiście bez obrazy ;)

Właśnie przyszło mi do głowy, że chyba warto założyć nowy wątek poświęcony tylko i wyłącznie kopiom / podróbkom M65 oraz opiniom co do ich użytkowania - tam by się można o wszystkich Helikonach, Surplusach, Teesarach, Texarach, Regimentach, Fostexach, itp. produkować do woli :)

Co niniejszym czynię :D

http://m65.org.pl/vanilla/discussion/63/kopie-i-podrobki-kurtek-m65-opinie-i-wrazenia-z-uzytkowania
  • No właśnie, byłby,, groch z kapustą,,!

• image

wygląd wymiata. 
    FieldJacket rewelacja. 
    I te spojrzenia znajomych są bezcenne

Dla mnie ta kurtka wymiata w szafie i na nią te spojrzenia znajomych są bezcenne

• Na potwierdzenie Waszych słów mogę powiedzieć tylko tyle, że zanim kupiłem moją eMkę byłem wcześniej posiadaczem właśnie Surplusa. Niestety, po dwóch sezonach nie nadaje się już do użytku. Oprócz oryginalnych "postarzeń" serwowanych przez producenta doszły nowe, wynikające właśnie z użytkowania. Zrobiła się z tego "ściera" :( A kosztowała mnie (okazyjnie) trochę więcej niż połowa kontraktu. Za dwa lata (jeśli Bozia pozwoli) będę mógł podzielić się swoimi doświadczeniami ;)
  • piechucki  "Na potwierdzenie Waszych słów" - czyich słów?
  • Pewnie moich, o tym by Surplusa nie mieszać do oryginalnych M65 :)
  • Blatio - tak w wielkim skrócie Twoich, w nawiązaniu do Twojej wypowiedzi kilka linijek wyżej, ale generalnie mogę powiedzieć też, że i "starszyzny" forumowej, bo nie ma co ukrywać jest tu (na forum) kilka osób, które to "ciągną" i swoją radą i doświadczeniem wspierają tych mniej "zaawansowanych". Nie ukrywam, że z tych rad i doświadczenia korzystałem i mam zamiar dalej korzystać. Poza tym każde forum, a w kwestii eMek to w szczególności, pozwala właśnie na wymianę wiedzy nawet wśród tych "guru", bo każdy jakiś "kawałek" wiedzy posiada i chwała za to, jeśli chce się dzielić. Ależ epistoła mi się udała <rotfl>
  • Cześć, od razu informuję, że nie przeczytałem wszystkich postów, bo może ktoś miał podobny problem. :) Ale do rzeczy...

...mam 170 cm wzrostu i ok. 80 cm obwodu w klatce, to oznacza, że pasuje na mnie rozmiar xsmall/short. Problem w tym, że w Polsce chyba nie dostanę takiego rozmiaru w cenie porównywalnej do reszty. Jest co prawda na allegro (nr 1873678437) XS za ponad 500 zł, ale co kryje się pod XS? xsmall/short?

I czy np. załatwienie tej kurtki w rozmiarze xsmall/short stanowiło by problem dla sklepu np. takiego jak militaria.pl, kontraktowej albo Helikon Tex?

Z góry dzięki za odpowiedzi!

Pozdrawiam
  • Chodzi Ci o oliwkę? Bo pewnie łatwiej byłoby w woodlandzie, albo desercie.
    Tę drogą Alphę lepiej sobie odpuść. Szkoda kasy. Lepiej Helikona, ale z tego co się orientuję, to Helikon robi najmniejsze kurtki od rozmiaru Small... :(

Przy wzroście 170 cm możesz zasadniczo szukać już długości Regular, przy XSmall w klacie ona i tak będzie krótsza niż Medium/Regular. Tutaj przykład, ale w woodlandzie:
    http://allegro.pl/xs-r-kontraktowa-kurtka-m-65-usarmy-woodland-i1858341306.html
    Kurtka ma w plecach długość 75 cm podaną, czyli tyle ile miała moja Medium/Short.

Gdybyś był w stanie przygarnąć woodlanda, to w tym rozmiarze byłby akurat dla Ciebie.
    Z oliwką może być problem. Wydaje mi się, że ratunkiem mogłoby być uśmiechnięcie się do Lukabest, może on by prędzej dopomógł i byłby to kontrakcik, w cenie na pewno lepszej niż za chińska Alpha.
  • Tzn. dzisiaj dostałem w ręce kurtkę Helikona Small-Regular (oliwkę :) ), ale okazała się za duża. Zamiast na spokojnie sprawdzić czy będzie pasować, to od razu kupiłem, bo się napaliłem, że John Rambo miał taką samą (a już nie będę się zagłębiał w opowieść, jak bardzo cenię sobie Sylwka ;) ), na siłę mógł bym ją nosić, ale Helikon przy tej z Woodlanda, to wydaje się bardziej sztywny i obszerny, wyglądam w niej trochę jak koksu :P - dodam, że strzygę się bardzo krótko... ;)

...Cóż za głupotę się płaci, kurtkę chyba odeślę i dalej się zastanowię, może się okazać, że nie przezimuję jeszcze w tym roku w eMce.
  • Czekaj czekaj... nie możesz dopasować kurtki do siebie, to dopasuj siebie do kurtki :D
    Codzienne wizyty w McDonaldzie na pewno Ci pomogą ;)
  • Konfrontacje: Emki "po przejściach" z 1974 roku - Alpha i So-Sew.

imageimage

• one nadal wyglądają jak nowe 
  • W każdym razie są nie do zdarcia.
  • to fakt :D 
  • image

David Cline, żołnierz 25 Dywizji Piechoty walczącej w Wietnamie, przewodniczący Veterans of Peace, zmarły w 2007 roku.

• Po twarzy widać, że niejedno przeszedł...
    A z innej beczki... czy ktoś jest w stanie dostrzec napis na suwaku zamka? ;)
  • A-L-P-H-A...
  • W trochę innym ujęciu!
    image
  • McMurphy!
    Pozwoliłem sobie skorzystać z Twojej bazy danych na temat M65 i analizując poszczególne roczniki zawieranych kontraktów,zauważyłem
    że w roku 77(pozycja 99) producent So-Sew Styles wypuszcza kontrakt DSA 100-77-C-0796 w, którym to skład materiału jest podane
    62% coton+ 38% nylon!
    Zastanawia mnie, że jest dość duże ,,odejście,, od Military Specification !.O ilę się nie mylę to w specyfikacji była mowa coś o (+ -)5% w jedną
    albo drugą stronę.Były ponoć problemy z wyprodukowaniem idealnej tkaniny coton/nylon a raczej z idealnym połączeniem jej składników!
    Masz może metkę z tej kurtki?
    Druga sprawa nad którą sobie łamię głowę to sprawa zamków!
    Jak Ty to nazwałeś Lata srebrne,Lata złote!
    Zastanawia mnie, dlaczego w pierwszych kontraktach montowano tylko zamki srebrne?(poza wyjątkami złotym lub zielonym Talonem) w bezimiennych pojedyńczych kontraktach z pierwszych lat produkcji,  jeśli już istniały zamki "złote"!?

Kiedyś ,jakoś rok temu, śledziłem taki sam temat na jakimś forum military(US) -Zamki w kurtkach M65!
    Temat ,,bity,, bezlitośnie!.Jeden ,,mistrz,,tematu przedstawił taka tezę:
    ,, podczas podpisywania umów na kontrakty z producentami (w naszym przypadku M65) negocjowano ceny na dany sort(pojedynczą sztukę ) i
    przypominało to twardą ,,walkę o 1 centa,,.Miałem gdzieś dokument (ściągnięty z netu ) w którym były podane ceny, za poszczególne rzeczy z systemu umundurowania M65,,od skarpet po czapkę,,za które płaciło wojsko. I o ile mnie pamięć nie myli to cena za naszą kurkę była podana coś ok 20$ +parę centów, buty były droższe o 2$ :) .Całość wyposażenia systemu M65 ,, zapinała,, się sumą około stu dolarów!
    Producent czyli kontraktor miał wolną rękę w wyborze dostawcy tzw dodatków krawieckich ( cytat książkowy :) ) z którymi, to ON negocjował ceny podpisując umowy cywilno prawne za te właśnie dostarczane produkty(napy, sznurki, guzik, taśmy i zamki) do produkcji M65. W tym momencie mógł ,,ugrać dla siebie,, ścinając koszty produkcj (zaoszczędzał) parę centów czy dolarów!

Tak to mniej więcej wyglądało, zapisanie w ,,Błękitnej Pustce,, internecie!

Może zamki ,,srebrne,, były tańsze niż złote?,przecież producent miał wolny wybór w doborze zamka!?
    Może to też tłumaczyć montowanie zamków tzw.Hybryd.Taśmy z ząbkami od jednego producenta a suwak(maszynka) od innego.Bardziej opłacalne, tańsze są półprodukty od dwóch producentów ,niż zakup jednego całego zamka u danego wytwórcy! Zastanawiająca jest też sprawa malowania ,,suwaków,, w zamkach firmy Talon,może były wykonane z gorszego stopu metalu, podatnego na korozję przez co był malowany?
     Wiadomo że dany wyrób musiał spełniać dość surowe wymagania, ale oszczędności w  kosztach produkcji szukano wszędzie! Niektóre firmy które się pojawiły tylko raz w wczesnych latach produkcji, stwierdziły że interes jest może nieopłacalny!?

image

,,Odpowiedź zna tylko wiatr,, :)

Co o tym sądzicie?

Pozdro

• Jest taka emka So-Sew (DSA100-77-C-0796): 62% cotton-38% nylon. W bazie danych kontraktowych kurtek M-65 OG-107, którą stworzyłem, umieściłem także tę kurtkę. Cywilne emki firmy So-Sew Styles Inc. mają zawsze wybite na swoich metkach czytelne znaki informujące o ich niewojskowym charakterze. W przypadku emki DSA100-77-C-0796 nie ma tych znaków, zastanawia tylko skład materiału: "62% cotton-38 %nylon".

Jeśli chodzi o kwestię zamówień tak zwanych dodatków krawieckich (zatrzasków, zamków) do produkcji kurtek M-65 OG-107, to Alan D. Cirker w "The Alpha Story" pisze, że o przewadze żelaznych kontraktorów decydowały, obok innych względów, powiązania kooperacyjne z dostawcami akcesoriów do odzieży kontraktowej. Trzeba więc było dysponować własną siecią dostawców, żeby skutecznie walczyć o kontrakt i produkować. Tkaniny do produkcji emek były często dostarczane przez Departament Obrony bezpośrednio do kontraktora wytwarzającego kurtki. Eliminowano w ten sposób koszty wykonania zamówienia (np. koszt prowadzenia księgowości), co w przypadku małych, rodzinnych interesów zajmujących się produkcją odzieży kontraktowej miało duże znaczenie.

image

• Lobo47. Zdjęcie z filmowej adaptacji musicalu Hair ;) Dokładniej Pan Treat Williams śpiewający ostatnią piosenkę w drodze do samolotu.
  • Witam wszystkich.

Jestem nowy na tym forum, śledziłem je już od kilku dni. Robi się coraz zimniej i wypadałoby zakupić w końcu M 65, interesowało by mnie rozmiar S-R w woodlandzie, chcialbym się Was poradzić jako specjalistów w tej dziedzinie, która z tych opcji była by najrozsądniejsza:

• MacDermot!
    Jak zauważyłeś Berger maszeruje w szeregu w ,,bezimiennej,, bez pagonów, nad którą  jak to napisał McMurphy ,,Emkowcy łamią sobie głowy-owiana tajemnicą która skrywa jej pochodzenie,,

pozdro
    ;-)
  • Templar, podoba mi się emka czwarta z wymienionych przez Ciebie: http://tiny.pl/h15gv Jest to chyba Winfield z 83 roku. Miałem Winfielda woodland z 84 roku, byłem bardzo zadowolony: ciężka, solidna kurtka. Goldeny woodland też są niezłe, ale Winfield jest bardziej rasowy (zaokrąglone rogi w klapach kieszeni Goldenów mogą irytować).

• Templar, witaj na forum :D

Ja z kurtek, które wrzuciłeś, poleciłbym którąś z tych dwóch:

http://allegro.pl/s-r-kontraktowa-kurtka-m-65-usarmy-woodland-i1883068225.html
    http://allegro.pl/s-r-kontraktowa-kurtka-m-65-usarmy-woodland-i1858341286.html

Piękna kurtka, mosiężny zamek, więc to najbardziej "rasowy" woodland. Poza tym cena bardzo korzystna i masz już podpinkę w cenie!

Tak jak rzecz McMurphy, skłaniałbym się ku tej drugiej, biała metka, nieco starszy rocznik (chyba 1983, jeśli dobrze widzę na metce, Winfield) niż ta pierwsza. Poza tym tylko 4 zł droższa. Ale wybór oczywiście Twój.
    Tak czy siak zdecydowanie tylko z tych dwóch bym wybierał, ze wskazaniem Winfielda :)

• image
    image
    image
    image

McMurphy!
    Czy w książce Alana D.Cirkera ,,The Alpha Story,, jest coś opisane na temat ERDL, a zwłaszcza zastosowania go w M65?                                                  W którym roku ,,wypuszczono,,kurtkę w tym kamuflaży.

Pozdro :)

• Na metce brak kontraktu, tak czy siak :)
  • Właśnie!
    Tak ,,oficjalnie,, to chyba M65 w tym kamuflażu  nigdy nie była kontraktowa!

:-?
  • Lobo, emka ERDL Alphy to kurtka przeznaczona do celów handlowych. Można przypuszczać, że została wyprodukowana we wczesnych latach 70 - na metce nie ma jeszcze słynnych "3 linii". W książce Alana D. Cirkera brak informacji na temat emek ERDL, za to można znaleźć informację - ilustrowaną zdjęciem emki DSA 100-67-C-4426 - że Alpha Industries Inc. otrzymała kontrakt na produkcję kurtek M-65 OG-107 w 1967 roku. Ani słowa o tym, że maczali palce w produkcji "bezimiennych".
  • McMurphy!

,,Odpowiedź zna tylko wiatr,,
     Lepiej nie mogłeś tego ująć :-)

Więc nadal nie znamy odpowiedzi kto szył ,,bezimienne,,!?

Z tego co mi wiadomo to, od 1959 zaczął się ,,romans,, Alphy z wojskiem ale zaczynali chyba od kurtek do pilotów!
    Mogę się mylić to mnie popraw!

:-? :/
  • Masz rację, pierwsze kontrakty Alphy to produkcja płaszczy przeciwdeszczowych i lotniczych kurtek.

• ALPHA  INDUSTRIES, INC.  :)

DSA 100-67-C-4426

image
    image
    image
    image
  • Kurcze, fajna :D
    Jeszcze z patką na rzep z tkaniny zasadniczej, no no ;)
    Co ciekawie, Helikon w swoich pierwszych (kiepskich) wypustach M65, szył patki na rzep w taki sam sposób - z tkaniny wierzchniej. Później w poprawionych zamienił na bawełnianą tasiemkę.
  • Gdy Alpha dostała pierwszy kontrakt na emki - pisze Alan D. Cirker w książce "The Alpha Story" - jej menadżerowie przeszli odpowiednie szkolenie w Southern Athletic Company. Oto kurtka M-65 z zakładów Southern Athletic Inc. w Knoxville pochodząca z 1970 roku:

image

• Załoga fabryki Alphy Knoxville, Tennessee 1980r

image

McMurphy!
    Czy autor książki Alan D. Cirker nie jest teraz jednym z współwłaścicieli firmy Alpha?

Spotkanie Alana Cirkera z fanami M65 (oczywiście w ...... :)  )
    image
    image
    image

Party Military
    http://www.bobchina.com/shop/index.php?article-61.html

Band of Brothers!!!!!!!!!!!!!!
    Skąd oni ,,zapożyczyli ten pomysł,, McMurphy?
  • Andrzej. Alan D. Cirker, zięć założyciela Alphy Samuela Gerbera, został po jego śmierci w 1982 roku jednym z członków ścisłego kierownictwa. Obecnie jest chyba prezesem.

"Band of Brothers" - tytuł filmu, był wykorzystywany przez nas, zapalonych emkowców rozmawiających po nocach w internecie, do nazwania jakoś tego fermentu, który wówczas wytwarzaliśmy. To było spontaniczne. Nie ściągaliśmy niczego od Chińczyków. 

Widać na zdjęciach, które, Andrzej, pokazałeś, że promocja książki Cirkera odbyła się w Chinach z ogromnym rozmachem. Kiedy dowiedziałem się, że książkę wydano, telefonowałem do sklepów w Warszawie i Katowicach, które przedstawiały się jako dystrybutorzy Alphy, ale otrzymałem jedną odpowiedź: "nie jesteśmy zainteresowani". W końcu z wielką pomocą moich przyjaciół zdobyłem dzieło Alana Cirkera. Książka przywędrowała do mnie ze Stanów.

Zdjęcie przedstawiające halę fabryczną zostało zrobione w 1986 roku. To jest część nowego kompleksu budynków fabrycznych Alphy, do którego firma przeniosła się w latach 1979-80. W tym okresie Alpha produkowała 550.000 emek rocznie. Jedną z hal poświęcono wyłącznie na produkcję kurtek M-65.

• No i znowu dowiadujemy się coś nowego :)
    Wszystko już zostało powiedziane........ Chyba nie!

Pozdro

Ps
    McMurphy Andrzej, ta kurtka  z zakładów Southern Athletic -70" ,na fotce jest Twoja?
    Wygląda na ,,minta,,
    @-)
  • Kurtkę Southern Athletic kupiłem od Marka. To rzeczywiście "mint".

Czy wszystko zostało powiedziane? Jeszcze nie. Namawiałem kiedyś kogoś, żeby postarał się o grant na książkę o emkach i odbył podróż po Stanach, zwłaszcza na południe, aby zebrać materiały. Jeszcze stoją tu i ówdzie stare budynki fabryczne (dowiedziałem się, że budynki fabryczne firmy Rau Fastener w Rhode Island zostały zamienione w lofty), jeszcze żyją ludzie, którzy pracowali w spółkach rodzinnych produkujących dla wojska. No i są archiwa, a w nich ukryte bezcenne informacje. Taka książka jest do napisania. Tylko ilu by znalazła czytelników?