Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Od Helikona za 190 zł sam zacząłem przygodę z M-ką, a dzięki wszystkim niedostatkom tej kurtki, które przekonały mnie, że coś jest nie tak i to chyba nie ma nic wspólnego z oryginałem, zacząłem szperać głębiej w tym wszystkim i ostatecznie znalazłem się tu, gdzie się znalazłem, z czego się bardzo cieszę :)
  • Witam,

Jestem nowy na forum, od pewnego czasu interesuje się kurtkami M-65 i od pewnego czasu poluję na parkę extreme conditions. Piszę na tym forum, bo widzę, że jest sporo prawdziwych fanów tego produktu i chciałem zadać kilka praktycznych pytań. Wybieram się w lutym autostopem/koleją do Chin, w tym sporą ilość czasu spędze w dość mroźnych obszarach tzn. południowa syberia, Irkuck, obszary bardziej zaludnione chce przejechać autostopem. Niestety nie mam doświadczenia w podróżowaniu w tak skrajnie niskich temperaturach ( powołując się na opinie mojego kumpla z Irkucka - polowa lutego na Syberii nie jest juz taka mroźna tzn. nie mniej niż -30, -20 stopni ). I tutaj moje pytanie, gdyż zacząłem składać już sprzęt i o ile mam świetne rozeznanie techniczne w plecakach transportowych, gotowaniu na różnych wysokościach, obuwie itp, nigdy nie miałem przyjemności spędzić dłuższego czasu w - 20 stopniach. I tutaj moje pytanie, jak na dłuższą metę sprawdzają się kurtki typy m65 parka, albo N2B, N3B w tak niskich temperaturach przy umiarkowanym ruchu ( marsz ) z około 24 kg na plecach? Niestety mój fundusz nie pozwoli mi na zakup żadnej technicznej parki sportowej, jednak doświadczenia z zeszłorocznej podróży do Nepalu skłoniły do 10-krotnego przemyślenia kwestii sprzętu. I tutaj moje pytanie - jakie jest wasze zdanie na ten temat ? Sprawdzi się któraś z tych parek, jeśli tak - to która najlepiej ? Zakładam oczywiście wielowarstwowe ubranie się tzn, ciepłe skarpety, 1st layer prawdopodonie brubeck z zeszłej kolekcji wool merino (75% merino z poliprop.) na to jakiś polarek setka, dwu lub trzysetka, ew. windstopper i kurtka. Ostatnio znalazłem parke M-65 nówke z kapturem w rozmiarze S kontrakt w sklepie fort.mil.pl (mam 176 94 w klatce, 70 kg), ale jakiś frendzel wykosił mi ją dzień przed moim zakupem.  Gdzie teraz szukać tego typu kurtek, mówię oczywiście o kontrakrach, bo mil-tec itp. jakoś mnie zrażają poza tym uwielbiam prostotę i klasykę i nie czułbym się dobrze w niemieckiej-amerykańskiej kurtce ;). Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam,

Piotrek

•  ~elwislaczo!Piotrek, jeśli interesuje Cię zakup kontraktowej Parki to zadzwoń do Lukabest! Coś tam ma, jak z nim rozmawiałem przez telefon, a jeśli nie         będzie miał jakiegoś konkretnego rozmiaru to załatwi :) .Telefon- aukcje na allegro!.
    Sam własnie mam zamiar kupić parkę, tylko żeby zima była :)

• A co sadzicie, koledzy, o tej pokontraktowej kurteczce? Warta byla tej ceny?

http://allegro.pl/kurtka-m65-oryginal-winfield-i1903708790.html
  • Jako ciekawostka, to może i by była warta. Jednak opinie krążą, że Winfield z tego wszystkiego miał nieco gorszą jakość. Materiał wierzchni z poliestrem na pewno się będzie bardziej świecił w pewnych warunkach oświetlenia. Miałem kiedyś na sobie taką M-kę Winfielda od kolegi. Trzymała się nieźle, ale materiałowo żadna rewelacja, była dość zblaknięta.

Tu mam nawet foty:
    imageimage
  •  ~marc_2006!
    188 zł, majątkiem nie jest, za kurtkę nową ,,po kontraktową,, .Moim zdaniem lepsza od kurtek typu Mil,Tru,Fostex!.
    Winfield miał przynajmniej jakieś doświadczenie z szyciem kurtek,spodni czy innych rzeczy do wojska.
    Co do jakości(wykonania) Winfielda to zdania podzielone ,dużo by tu pisać i polemizować ! .... ale zamki- dobre :)
  • army-bb u tej osoby na allegro pytaj tez o parkę m51/65
  • Dzięki Panowie za odzew:-). Dołączona była do tej emki podpinka kontraktowa unicora, z opisu wynika ze też nowa. Ostatnio taką samą kupiłem za 45 zl do mojego johna ownbeya z 1972r r. Parę dni temu o nową podpinkę unicora był bój na allegro i cena końcowa super dla sprzedającego-73 zł! 
  • marc_2006 ===>> He, he, tak się składa, że to ja ten bój o unicora wygrałem :) . Wiem, że przepłaciłem, ale emocje podczas licytacji mnie poniosły :) . Odbierałem podpinkę osobiście i nawet sprzedawca był zdziwiony ceną, którą uzyskał. Zainteresował się moim ownbeyem i trochę sobie pogadaliśmy o emkach, pokazał mi kaptury do parek, było całkiem miło.
  • Kress->Też brałem udział w tej licytacji, ale przy 45 zł odpuściłem i zaraz kupiłem mojego unikora na kup teraz gdzieś indziej. Ale jak odebrałeś osobiście, to nie ma tragedii, koszt wysyłki ok. 12 zł
    w kieszeni.
    Zibi74-> Cena wspaniała, ale z takim napisem na plecach, to raczej odpada jak dla mnie...
  • Witam.Mierzyłem rozmiar SR Alpha M65 china jest na mnie dobra,czy ta M65 kontraktowa SR z linku zamieszczonego powyzej będzie podobnych rozmiarów?
    McMurphy pisze że kontrakty są trochę mniejsze od chińskich Alph.Jak by była dobra to jestem zdecydowany ją kupić.Pierwsza M65 Kontraktowa kusi!
    Dzięki za dotychczasową pomoc i porady.Dalej poszerzam wiedzę na temat M65.To kontraktowa Alpha jest piękna tylko tan napis z tyłu.
  • powinna być, różnice są minimalne w rozmiarach :P

http://allegro.pl/nowa-kurtka-m65-olive-s-r-us-army-podpinka-vietnam-i1916820787.html jedyna jaka teraz jest SR w kontrakcie
  • Ta kurtka jest już w linku powyżej.Ale zaraz te posty zostaną usunięte:)
  •  to się kolego mylisz ja jej nie widzę nigdzie w poprzednich postach, jest z 4.11 na początku strony :P
  • Oto mi właśnie chodzi.Ten link jest podany 4 listopada,więc po co je dublować?
  • Devil, zgadza się, ja usunąłem, bo rzeczywiście jest na tej stronie 4 listopada ta kurtka już w linku ;)
  • przeoczyłem kiedy to było na początku strony :p
    8-|
  • witam, jestem nowym uzytkownikiem portalu i mam jedno jak na razie pytanie, otóż, która M-ka lepsza? Alpha na cywilny rynek czy Winfield kontrakt? wiem pytanie moze i retoryczne ale interesuje mnie jakość materiału, kolor , Alpha jest w OD, Winfield w OG - 107, prosze o odpowiedz i pomoc w wyborze.:)
  • Czytałeś artykuł? ;)
  • Który? jest ich tyle ze życia zabraknie na przeczytanie? proszę o parę słów.

tym bardziej ze ta Alpha to ponoć z USA, posiada metke z logo Alpha ale
    tylko wewnątrz pod metka główna, nie posiada metki wszytej w lewej
    kieszeni kurtki na zewnątrz, posiada zamki SCOVILL, posiada wszytą metkę
    z napisem USA w prawej kieszeni kurtki,Winfielda nie widziałem, ale
    ponoć kontrakt.
  •  ~darcek!
    Nie znam osobiście nikogo kto by narzekał na cywilną ,,starą,, Alphe szytą jeszcze w US :) ,ale znam osoby które narzekały na kontrakty
    Winfielda! :( .Trudno o sprecyzowanie odpowiedzi na Twoje pytanie jak sam nawet nie widziałeś tych kurtek.Piszesz ,,ponoć,, lub ,,nie widziałem,, ,             więc jak tu chcesz uzyskać ,,konkret,, odpowiedź!.Wrzuć jakieś foty lub linki :)
  • Alpha może być starej daty, kontrakt to kontrakt, ale jak rzecze Lobo pokarz pan fotki to się obczai co gdzie z kim :P
  • ok, fotki Alphy wrzucę w dzień, akurat tę kurtkę posiadam, jest nowa z metką, Winfielda fotek nie posiadam, ale z opisu sprzedajego tez jest nowa .jak juz szanowne gremium obczai co z ta Alphą to proszę o jakąś opinie:-)
  • To napisz do sprzedawcy, by posłał tobie fotki kurtki
  • to fotki Alphy

image

image

image

image
  • darcek! Jaka cena za tą Alphe? Podpinka wygląda na ,,kontrakt,, choć zamazany jest nr.kont... ale widać nazwę Giblartar .... Inc.i widać
    charakterystyczną kratkę ripstop!!!
  • Też jestem tego zdania, że podpinka to kontrakt , jak to stara alpha  zieloną logiem metką,  to warto jak nie, odpuść chyba ze za 200zł. Jak bym maił brać chińską alphę to wole helikona raz tańszego kupić, jakość ta sama, napisz do gościa co ma tego Winfilda i spytaj o fotki metek i całej kurtki.
  • niestety posiada czarna metkę z logiem, hm? a niby miala być oryginalna US, jeszcze gosciu sie zarzekał ze jest ryginalna, cena niewazna, pewnie i tak przepłaciłem, no nic człowiek sie uczy całe życie na błędach, szkoda ze wczesniej nie trafiłem na te forum, a o Winfielda jutro popytam i poprosze o fotki, może i on jakis chiński? ;-)
  • Darcek, wszedłeś na forum, a nie przeczytałeś artykułu, który wisi przyklejony na stronie głównej?

http://m65.org.pl/vanilla/

a tam:
    http://m65.org.pl/vanilla/discussion/7/artykuk-garśc-informacji-o-kurtce-m65-by-blatio#Item_1

Grzech!
    Od tego powinieneś w ogóle zacząć, a potem dopiero zadawać pytania, o ile jakieś będziesz jeszcze miał :P

A ta Alpha jeszcze chyba jest robiona w USA, chociaż cywilna. Metka mówi, że robiona w USA.
    Sama podpinka jest za to kontraktowa.
  • Dzięki Blatio, zaraz przeczytam ten artykuł, Alpha posiada metkę wszyta wewnątrz kieszeni prawej dolnej z napisem USA, moze to i prawdziwa, chciałbym aby tak było bo tyle złego słyszałem o Winfieldzie ze az strach kupowac :-)
  • tak ponoć wyglada ten Winfield, czy wyglada na oryginał?
    http://allegro.pl/kurtka-m65-od-mr-kontraktowa-nowa-m-65-i1929312533.html
  •  ~darcek! Masz  fajną i bardzodobrą Alphe - jeśli ją kupiłeś:).Co do Winfielda za  579zł to niezła ,,przeginka,,!!!.Jak to napisał nasz kolega,
      ,,kurtka szyta w Vietnamskiej dżungli,,.Dużo by pisać i polemizować na temat Winfielda z 76". Znam osoby co po zakupie tej kurtki, nawet ją zwróciły!!!
      Ta cywilna Alpha jest naprawdę dobrą kurtką,mam taką samą, kupiona z drugiej ręki.Porównałem ją z kontraktem też Alphy z 78" i nie ma się do czego doczepić,jest tak samo solidnie uszyta :) .

• Dzieki Lobo47, własnie poczytałem parę postów nt Winfielda, i raczej sobie odpuszczę tę kurtkę za 579 zł, faktycznie troszkę za drogo jak za " produkt z wietnamskiej dżungli" :-), zostanę przy tej Alphie, może kiedyś kupię inny kontrakt,ale pozostanę na tym forum, widzę ze najszybciej przy Waszej pomocy szanowni forumowicze dokonam dobrego zakupu kurtki kontraktowej ale to po nowym roku dopiero:-).
  • Witaj w ,,klubie,, darcek :)
  • 579 zł, łohoho... :D Dużo za dużo, jak dla mnie tak ze dwa razy za dużo. Jakby była po 250 zł, to może by się warto było skusić. Za jakieś 2/3 tej kwoty można wyhaczyć jakiś piękny sprawdzony kontrakcik u Lukabesta :)
  • Kto widział,wie lub ma fotkę podpinki do kurtki ,,holenderki,, tej z skośnymi kieszeniami?
  • nie widziałem ,ale kurtałę miałem i ma (milion guzików) i chce sobie ja zanabyć, kiedyś w rozmiarze mniejszym niż miałem :P
  • No właśnie! Ja już mam może tylko z (800 tys) bo odwaliłem te od przypinania kaptura :) . Nigdzie nie można namierzyć tej podpinki!, myśle czy ona czasem nie jest na jakimś ,,michu,,. Holendrzy lubią ciepełko i widzę że wiekszość podpinek w ich wykonaniu jest zawsze w jakiś  kożuchach!
  • Blatio, i pewnie i Lukabesta będę szukał takiego kontraktu :-)

• No właśnie!
    Patrz jaki piękny kontrakcik wystawił Marek Lukabest :)
    http://tiny.pl/h18rt w Twoim wymiarze! Ehhh
  • Lobo47 Mam taka kurtkę i mam do niej podpinkę. Jak się uda to dziś zrobię zdjęcia i mogę podesłać.
    Pozdrawiam
    image
    image
    image
    image
    image
  • Jestem ciekaw jak wygląda ta podpinka!.Dzięki :)
  • @Lobo nie ten rocznik :D
    @klon wal fotki na forum też chętnie zobaczę :P
  • Ha! Devil dlaczego nie ten rocznik,co?
    :-?
  • kurtki za stara  już dla mnie
    :-))
  • :-) ja lubię 71 Gierkowskie ,, No to jak, towarzysze, pomożecie?,,

:))
  • ;) hehe ja mierze w latach max do 75 najlepiej 68-75 :D bo jedna mam z 66-67 bez imienna :P
  • klon! teraz jeszcze powiedz gdzie taką można kupić! :) .Ten wymiar KL,taką mi potrzeba!!!.
  • Kupiłem kilka lat temu razem z kurtką na allegro. Biję się z myślami czy jej nie sprzedać bo w samą kurtkę jeszcze wchodzę ale z podpinką ledwo się domykam..w klacie oczywiście:-)
    Sprzedałem tyle fajnych fantów które wydawały się niepotrzebne i teraz walczę z pokusą.