Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Nasze nowe zabaweczki
  • Mój dzisiejszy zakup

image
  • image

Stan magazynowy
  • Piękna sztuka :) Gratuluję zakupu.
    Pozdrawiam
  • Dzięki, rzeczywiście piękna jest a szukałem takiego właśnie egzemplarza ze srebrnymi zamkami:)
  • No przepiękne kurteczki! 
    ja zakupiłem taki mundurek - czekam jak przyjdzie
    image

pozdrawiam :)
  • Super ten Goldenek :)

Pozdro 

• W Ameryce były wybory, w Czechosłowacji inwazja wojsk Układu Warszawskiego, w Polsce wydarzenia marcowe a dla mnie ... uszyli kurtkę....

Bonham z 1968 roku

• niebieska podszewka :), gratuluje zacne kurcisze.
  • Bonham rocznik 1968,stan "mint", właściciel : ~ciocioszek~
    image
    image
    image
    image
  • Napy są zardzewiałe? :-?
  • ~Falkland~
    Kurtka jest w stanie "mint".Napy nie sa zardzewiałe,tasiemka do podciągania zamka też nie ma przebarwień.Zdjęcia nie są idealne....
  • Miałem przez pewien czas taką, lecz uzywkę, ale poszła w dobre ręce ;)  z pozdrowieniami dla właściciela 

• aż żal w takiej ładnej chodzić :)
  • Devil - Znam tego człowieka, wspomina, jak kupił od Ciebie Bonhama. Kurtka dobrze mu służy. Pozdrawiam. :)
  • ~Lukabest

No ja wiem, że kurtka jest nowa. To widać. Ale czasem, z biegiem lat pojawia się jakiś rdzawy nalot na napach lub ośniedzenie (chyba źle to napisałem), czy utlenienie srebrnego zamka. Metalowe rzeczy ze starości często zmieniają swój wygląd. Często wstążka wisząca w maszynce suwaka jest mocno wypłowiała (tak było w mojej magazynowej parce) A z kolei inne stare kurtki wyglądają idealnie. Czyli o co chodzi? Trzeba kurtkę używać? Jeździć srebrnym zamkiem na co dzień, aby utlenienie się starło i aby suwak znowu się błyszczał tak jak po wyjściu z fabryki?  

• Miałem 100% mintowe kurtki ,które miały błyszczące "srebrne" zamki ale dostawałem też kurtki z zamkami pokrytymi całkowicie nalotem,gdzie trudno bylo odczytać nazwę na maszynce.Doszedłem do wniosku,po rozmowie z poprzednimi właścicielami ,że wszystko zależy od warunków przechowywania przez ponad 40 lat.Nie próbowałem nigdy zlikwidować nalotu na maszynce bo bałem sie ,że mogę uszkodzić material.Jestem przekonany; że chodzenie w kutce z zamkiem utlenionym już nie wróci masxynce blasku,ponieważ nawet delikatnie próby starcia nalotu nie przyniosły rezultatu.Natomiast nigdy nie spotkałem sie z wypłowiałą tasiemką w nowej kurtce.Myślę,parka była nowa ale pozbawiona tasiemki i ktoś przełożył z używanej .
  • image

a tu moja następna John Ownbey 1974r. -> dzięki Lukabest

pozdrawiam
  • Stałem się właścicielem tej oto pięknej i kultowej kurtki :) Na razie zdjęcie z netu. Kiedy kurteczka dotrze to ją obfocę i wrzucę jakieś fotki ;)       Stan magazynowy, podpinka, no i duży rzadko spotykany rozmiar ;)

image

• Piękny egzemplarz kultowej holenderki ..Ray Ban`y są w zestawie ;) ?
  • Zobaczymy jak się będę w niej czuł :) Ciekawe też jaki kolor dostanę? Bo w przypadku tych kurtek, było sporo odcieni tak samo jak w emkach. Do tych kurtek są też doczepiane kaptury, ale zdobycie ich graniczy z cudem. Na allegro tylko raz taki kapturek widziałem. 

A co do gratisu, to jeśliby był to raczej coś w stylu "Ray Han" ;)

• Prezydent USA w holenderce? Fju, fju... A gdzie poczciwe emki?
  • A ja myślałem że to ....Falkland! :)

ps
    Falkland...podpinki do tych Holenderek też chyba trudno dostać!
  • Alpha Industries 1980 stan "mint" od Lukabesta
    image
    image
  • Ładna kurtka, ale suwak to masz pofałdowany jak w moim cywilu :P
  • Zobacz na inne foty w innych kurtkach tak samo.
  • według mnie pofałdowany suwak jest od tego że kurtka była zapakowana i poskładana do wysyłki - powinien się rozprostować jak będzie użytkowany
  • Tez tak mysle. Tym bardziej, ze byla malo uzytkowana (pare razy w domu przed lustrem):) bo lato, a co za tym idzie zapinana.
  • ~mrfreeze

Ale skoro piszesz, że w innych kurtkach jest tak samo, to znaczy że to jest normalne? Czy nie powinno tak być?

~Ziomek

Jak to jest z tymi suwakami? U Ciebie wszystkie są równe? Czy masz też jakieś pofałdowane?

• Falkland. Nie wiem jak z tymi zamkami. Moze to nic dziwnego. Kurtka u mnie w szafie od 3 miesiecy i tego nie widzialem. Moze do zdjecia tak sie ulozyla. Przyjde do chaty i zobacze. Fotka byla robiona pare dni po rozlozeniu z paczki. Moze teraz jest juz inaczej. To ci historia. Ah te emki.
  • W mojej cywilnej kurtce suwak jest delikatnie pofałdowany. Tylko nie pamiętam, czy kiedy kurtka była zupełnie nowa to też tak było? Może po pierwszym praniu tak się zrobiło, gdyż kurtka się trochę biegnie a suwak zostaje przykładowo nienaruszony, bo jest z nylonu czy poliestru? Tak mi ostatnio powiedział krawiec, że ponoć od prania robi się taki właśnie pofałdowany suwak. Ale to w sumie dziwne, bo moja parka była już prana ze 2-3 razy a suwak jest prosty jak strzała. W innych emkach też widziałem idealnie proste suwaki.

Może to kwestia użytych przez producenta nici? :-?

• Z takimi pytaniami i przemysleniami to na pewno nie do mnie. Madrzejsi sa na tym forum. Wszystko sie wyjasni wieczorem jak bede w domu. Pstrykne zdjecie i wrzuce jak aktualnie to wszystko wyglada. A co do innych emek to tez widzialem z prostymi suwakami jak i pofaldowanymi. A moze alpha z 80 tak miala?!
  • "nowa"emka wydaje mi się, że z czasem suwak się naprostuje, a jak nie to nie :-)
    image

stara emka 

image
    :)
  • Niestety nic się już tutaj nie naprostuje. Przecież widać, że szew od suwaka jest idealnie prosty i maksymalnie wyciągnięty, więc bardziej prostszy już nie będzie. A pofałdowanie masz w dalszej części suwaka, więc tak już pozostanie :P U mnie jest podobnie.
  • W najmniejszym stopniu mi to nie przeszkadza, a gdybyś tego nie powiedział to bym tego nigdy nie zauważył . Całe szczęście, że działa idealnie.
  • Zauważyłem to, bo kiedyś Blatio napisał że jego Helikonowska emka miała pofałdowany suwak, co wyglądało źle ;) A tak poza tym, nie jest to żadna wada. Suwak się zapina i rozpinam, więc jest sprawny :)
  • Nowy nabytek, bluza TCU 3rd pattern DSA 100-69-C-1161 MACSHORE CLASSICS, INC. SMALL/SHORT
    image
    image
    image

a na grzbiecie wygląda tak
    image
    image
    image

trochę wymięta ,zdjęcia robione zaraz po rozpakowaniu ale generalnie w bardzo dobrym stanie.

Pozdro

• ~Jechu

Widzę że masz buciki Merrell Intercept :)

Miałem takie same, tylko że z membraną Gore-tex. Kupiłem je okazyjnie za 239 zł. z GO-Sporcie. Normalnie chodzą one po 399 zł. Trochę w nich pochodziłem, ale coś mnie uwierało. Te buty mają bardzo wąskie przody, więc to może przez to. Sprzedałem je na Allegro za 149 zł. - były prawie nowe. Nowy właściciel bardzo się ucieszył, a ja pozostałem bez butów, które były idealne na jesień. Teraz trochę żałuję że się ich pozbyłem :-/ Sprzedać tanio zawsze można, ale już kupić tanio to ciężka sprawa.

Miałem coś takiego.

image

• Falkland
    Marrellki fajne buciki ,nosze te już 3 lata i nie chcą się skończyć ,dałem za nie koło 400 zeta ,bo wtedy to był nowy model ,teraz myślę o takich :
    image
    Chameleon II

albo znowu Intercept
    image
  • Nowy nabytek .
    M65 OG-107 So-Sew Styles DLA100-87-C-0591 Small/Short Stan Magazynowy
    image
    image
    imageimage
    image

Pozdro

• Bardzo fajna kurtka. Jest to mój ulubiony kontrakt ;)

I widzę, że suwak masz idealnie naszyty i niepofałdowany. Jednak So-Sew to So-Sew... :)

• Dwie ciekawe emki : pierwsza ,rzadko spotykana w tym stanie
    druga , orginalnie obszyta.
    image
    image
    image
    image
    image
    image
  • Lukabest, te kurtki to Twoje nowe ciuchy, czy towar na sprzedaż? :D 

• Ostatnio stałem się posiadaczem: 

1. Używanej i spranej parki m65 Vanderbilt z 1980 r. + podpinka z wełny od parki m51 + kaptur z jenota od parki m51.

2. Używanej zielonej, cywilnej emki m65 Alpha - "made in usa".

3. Nowej, magazynowej skośnej kurtki holenderki - olive.

4. Podpinki do emki m65 - Isratex, rozmiar XL.

Za wszystko zapłaciłem 187 zł. a wartość rynkowa tych ciuchów to ok. 450 - 500 zł. lub więcej... :D :D :D

• Falkland
    Może jakieś fotki?
  • No właśnie fotki prosimy
    Jechu ładna ta kurtała!
    pozdr

• Jak obfocę to zapodam :D