Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Nasze nowe zabaweczki
  • Kreesie, mam prośbę do Ciebie i do koleżanki z pracy. W moim sikorku jak wciskam indiglo to zwalnia mi sekundnik. Zapytaj koleżanki czy u niej jest tak samo.
  • Spoko, jutro zapytam.
  • ~Krees

Wydawnictwo edukacyjne? Chyba tam fanie? Co? Spokój, cisza i wydaje się, że przyzwoici ludzie :)                                                                         Czyli rozmiar ma jednak znaczenie. Wystarczy że nawet męski zegarek jest mały i spokojnie mogą go nosić nawet kobiety.

~Warjat

Nie przejmuj się tym. Musiałbyś trzymać Indiglo z tydzień, aby zegarek się poważnie spóźnił :D                                                                                 Myślę, że może bateria jest słabsza niż na początku, to też ten spadek energii. Dużo prądu idzie w światło, to wtedy mniej idzie w mechanizm.

• Falkandzie:  nowy zegarek, znana i chyba renomowana marka, nietani. No i weź tu się nie przejmuj!!! Wszystko powinno chodzić jak w szwajcarskim zegarku :D Bateria wg producenta trzyma 8 lat. Fakt, że nie wiem w którym roku go wyprodukowały małe, żółte rączki ale chyba nie 8 lat temu...

Dostałem dzisiaj paczkę a w paczce było to:image

i to : image

i jeszcze : image

Oprócz obniżenia ceny dorzucili mi jeszcze gratis w postaci smyczki w polskim kamo. Pewnie chcą mnie do siebie przywiązać :))

W drugiej paczce jaką dzisiaj otrzymałem było z kolei takie coś:image

Bardzo wygodny, kieszonka na piersi genialna- nie za płytka, nie za głęboka, ładnie obszyta od środka przez co wydaje się, że jest solidna, kieszenie biodrowe też nie za głębokie, idealne na ręce, nie jakieś wory na kartofle. Tylko jedno małe "ale" mam do tego wyrobu - jest chyba za cienki jak na 400. Cóż, zobaczymy jak się sprawdzi w " warunkach bojowych".

• Dojechała M65 OG107 Golden mfg. DLA100-84-C-0292 SMALL/SHORT
    Kurtka w bardzo dobrym stanie ,bez plam , dziur, przetarć zamki, napy ,rzepy sprawne.Materiał gładki bez zmechacenia ,kolorek żywy delikatnie sprany. Jednym słowem dobry zakup.
    image
    image
    zamek główny Scovill

image

w stójce plastikowy YKK

image

i metka

image

Pozdro
  • Warjat, jak Ci zwalnia sekundnik przy wciskaniu Indiglo, to znaczy, że bateria już długo nie pożyje, musiał w sklepie / magazynie leżeć cały czas na chodzie, z reguły powinien być przechowywany z wyciągniętą koronką, czyli być wyłączony. W moim Timexie T44921 jak się działo coś takiego, to jakiś czas później zdechła bateria. Wymieniłem na nową i problem ustąpił.

Zobacz, czy gwarancja nie obejmuje darmowej wymiany baterii w ciągu pierwszych 6 miesięcy od zakupu, jeśli bateria padnie. Gdy kupowałem kilka nowych zegarków, to coś takiego miałem tam napisane.
  • ~Warjat

Markowy zegarek za 2 stówy to raczej tani zegarek. A to że bateria trzyma 8 lat to lekka przesada. Jak często używasz Indiglo, to jeśli bateria 2 lata pożyje to będzie wszystko. Warjat, to Ty w tym polarku? Ładny chłopak z Ciebie :) Mógłbyś być jakimś modelem, lub nawet zagrać w jakimś erotyku... ;-)

• Z kwarcowych IMO tylko CASIO cyfrowe. Jakos nie moge patrzec na wskazowkowe zasilane bateria.
  • Dla mnie 250 zeta to dużo jak za zegarek.

Dziękuję za dobre słowo ale nie jestem aż taki przystojny :D Jeżeli już chodzi o granie w filmach to myślę o czymś ostrzejszym =))

Oto mój nowy nabytek:image

Grzeje ładnie tylko krótko.

• Zestaw z czasów PRLu
    Miałem taki na pierwszym obozie Harcerskim w 1986 roku
    image
    image

image
  • Pierwowzór sporka obecnego ;)
  • Klon ja chyba mam ten zestaw :)
    I także wykorzystywany w ZHP
  • Tylko że w aluminium nie powinno się jeść, bo to niezdrowe. Teraz jest dużo nowocześniejszych, ładniejszych i bardziej praktycznych naczyń do posiłków za rozsądne pieniądze. Nie mówiąc już o ultralekkich karbonowych sztućcach.
  • Falkland ma rację. Są badania wskazujące, że glin może przyczyniać się do wywoływania choroby Alzheimera. Dlatego nie powinno się używać naczyń aluminiowych ani dezodorantów w sztyfcie.
  • O masz i zepsuliście całą zabawę.
    No nic to zestaw będzie w  muzeum a po naczynia pojadę do decathlonu ..:-)
  • To czemu sporo naczyń turystycznych jest z alu anodyzowanego, musiał byś na kilogramy jeść pić i co kolwiek innego robić w aluminnium, a sztucce zamiast z Karbonu o czym nie słyszałem jeszcze, prędzej  (polycarbon), wolał bym z tytanu.  
  • ~Klon

To już Twoja sprawa czy będziesz w tym jadł, czy też nie. Ale jako kolekcja muzealna to jest to super sprawa, taki nowy niezbędnik z papierową metką. To jest taki sam relikt jak kartki na mięso, syfon, czy monety z czasów PRL-u ;-)

~Devil

Przepraszam, a czy jego zestaw sprzed 30 lat jest anodyzowany??? Jeśli ktoś je i pije z takiego zestawu przez 15 lat, to można śmiało powiedzieć że zjadł i wypił dziesiątki kilogramów jedzenia oraz picia. Tendencje są takie, że dziś używa się naczyń z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej. Wojskowe manierki aluminiowe zostały zastąpione manierkami z tworzyw sztucznych. Tak, wiem że sztućce są z polikarbonu, a nie włókna węglowego, ale nie chciałem się rozwodzić i napisałem potocznie. A co do karbonu, to nie widzę przeciwwskazań aby zrobić z niego sztućce. Skoro ramy rowerowe robią z karbonu to i widelczyk by zrobili :P

• Człowieku,przez 15 lat to bardziej Ci zaszkodzą te wszystkie konserwanty,sztuczne barwniki i inne utrwalacze zawarte w dzisiejszym jedzeniu niż ten pojemniki i sztućce z aluminium.
  • ~7P7

Wszystko szkodzi. Pole magnetyczne wytwarzane przez monitor i komputer też :) A tak poza tym, to surowe aluminium jest strasznie brzydkie i wyjątkowo nieestetyczne. A ja brzydkich rzeczy nie lubię. Ale skoro rajcują Cię aluminiowe mikro wióry wbite w kotlet, które biorą się od "chrobotania" widelcem po aluminiowym talerzu to już Twoja sprawa. Smacznego... ;)

• Dobra pany koniec pitolenia, o kotlecie i alu, jak coś to zapraszam do wątku off kontynuować owa rozmowę.
  • Sprawiłem sobie ostatnio dwie butelki firmy Nalgene.

1. Oasis

image

2. OTF

image

Obie już sprawdziłem w "boju". Są świetne, z całą odpowiedzialnością mogę je polecić. Woda nawet po kilku dniach nie łapie żadnego posmaczku i nie śmierdzi. Świetna inwestycja.
  • Proszę bardzo, Krees jest przykładem nowoczesnego mężczyzny, który kupuje naczynia ładne, praktyczne i zdrowe, dla człowieka oraz jego (ewentualnego) potomstwa ;) 
  • Potomstwa jeszcze się nie dorobiłem. ;)
    Obie flaszki kupiłem dla siebie. :)
  • Szkoda, że nowe butle nalgene nie są już kompatybilne z kubasami tatonki 0,5l zmienili wielkość kubasa

• co to kubas ? :)
  • http://survivalsklep.pl/filtracja-wody/141-kubek-tatonka-handle-mug-pasuje-do-nalgene.html z tym, że zwężyli wewnętrzną średnicę kubaska i nie wchodzi idealnie jak dotychczas a zestaw był idealny.
  • Moja nowa zabaweczka  :D

Kurtka M1950 kontrakt nr QM-8627 pattern date 9/22/50 dated 12/22/50 spec. no. MIL-J-843 N.Y.Q.M.P.A. wyprodukowana przez Great Lakes Mfg. Co. rozmiar Small/Short stan Bardzo dobry.

Foty zrobione zaraz po rozpakowaniu ,kurtka trochę wymięta ,pozaginane patki od kieszeni i odorek demobilu. Aktualnie się pierze.Lepsze fotki po wyprasowaniu wrzucę do wątku o kurtkach M43.

image
    image
    image

zapięcie kołnierza

image

mankiety zero przetarcia
    image

wykończenie klapy przykrywającej guziki
    image

guziki do przypięcia podpinki tej samej wielkości co na zewnątrz kurtki. W wersji z 51 roku były mniejsze takie jak w M51. Co ciekawe kurtki M50 były produkowane od wiosny 50 roku do jesieni 51 , natomiast podpinki do tej kurtki zaczęto produkować dopiero na wiosnę roku 51 i zakończono na jesieni kiedy od użytku trafiła kurtka M51. Tak więc przez rok użytkowania przez wojsko tych kurtek nie było do nich podpinek a kiedy już się pokazały zaprzestano ich produkcji. Niestety podpinka od M51 nie pasuje za dobrze do tej kurtki a dostanie orginalnej podpinki do M50 graniczy z cudem. 
    image

metka z kontraktem luźna przyszyta tylko na górze w prawej kieszeni.
    image

i  metka z płutna z rozmiarem i instrukcją na karku.Bywały też stemple.
    image

i metka z kontraktem 
    image

i fotka z siostrą z Norwegii :)

image

POZDRO :)

• Jechu - super  kurteczka  - można powiedzieć RARE!
    pozdro
    :)
    :-bd
  • Zahaczyłem dzisiaj o sklep militar24.pl w Łodzi na Piotrkowskiej, ( poprzednio w tym miejscu był militaria.pl, asortyment bardzo zbliżony z resztą), in zakupiłem to:

image

Impregnat do cieknącej kurtki MVP i starej wiatrówki McKinleya oraz nóż San Remu ( oczywiście chińskiej produkcji... :-S ). Nożyk bardzo fajny i poręczny.

• Przyszło dzisiaj:

image

W promocji było to wziąłem. Czaiłem się na oliwkową żeby ładnie komponowała się z:

image

ale w promocji były tylko czerwone...

• Mam z tego samego materiału co bluza Bebrus, oliwkowy golf Coore od Stoora - całkiem przyjemna sprawa :)
  • Mój nowy osprzęt rowerowy. Stary był już mocno zniszczony no i słabej klasy. A przy ostrej jeździe czuć każdy mankament... ;) Starałem się mieć pełną grupę SLX. Niestety korbę kupiłem tylko Deore, gdyż cena korby SLX była przerażająca... :-O

Tylna przerzutka SLX z długim wózkiem.

image

Przednia przerzutka SLX typ "down swing" - czyli ta lepsiejsza :)

image

Korba Deroe z osią zintegrowaną.

image

Manetki SLX. No i przy okazji kupiłem też niemieckie chwyty Ergon, które są prawdopodobnie najwygodniejszymi chwytami na świecie ;)

image

Kaseta 9-cio rzędowa SLX. Technologia prawie kosmiczna. Cena też kosmiczna... Ultralekka i super mocna.

Przełożenia "twarde", czyli najlepsze na miasto no i na Mazowsze. Czyli tam gdzie nie ma sporych gór.

image

No i na końcu bardzo dobry i pasujący do reszty łańcuszek HG-73, bez którego nie ma jazdy.

image

Jeździ się teraz doskonale. Nie słychać zmiany biegów, słychać tylko cichutkie cyknięcia. Wszystko trwa w ułamkach sekund. Nawet pod górę czy po terenie, każdy bieg wchodzi błyskawicznie. Kaseta i korba są strasznie sztywne, więc nie wytraca się energii. Przyspieszenia są masakryczne. Rowery trekingowe nie mają żadnych szans ;) Pomiędzy SLX, a Alivio jest przepaść nie do przeskoczenia. Nawet nie ma sensu robić porównania. Po zmianie całego napędu oraz po wcześniejszych zmianach, rower który ważył ok. 15 kg. waży teraz ok. 12,3 kg. Uzyskałem doskonałą i zadowalającą wagę roweru. W przyszłym roku będą kolejne ulepszenia. Wymienię wtedy amorek i koła :)

• Bardzo ładny sprzęt
    :-bd
  • znaczy samochód by za to można kupić? super zabawka

pozdrawiam
    :\">
  • No proszę, są tu też tacy koledzy którzy powiedzą człowiekowi coś miłego :D

Od Admina: Well, no shit... :D

• Na jakiej ramie to wieszałeś, też  miałem zamiar odchudzić swój rower i zmodernizować, ale w jego wypadku szkoda na to pieniędzy rama jest kijowa, no a na takie przeróbki napędowe nawet to już nie ten rower.
  • Mam seryjną ramę jednego z amerykańskich producentów. Miałem kupić jakąś lekką i cieniowaną, ale okazało się że moja rama nie jest wcale taka ciężka. No i jest bardzo sztywna, czego nie mają te lekkie i cieniowane ramy. Z oryginału pozostała mi tylko rama, koła i zaciski do kół. Wszystko inne pozostało wymienione na lepsiejsze. A stalowa seryjna kierownica trafiła jako pierwsza do śmietnika. Ważyła tyle co dwie, czy trzy kiery aluminiowe.
  • Ha, widzę, że nie jestem jedynym świrem rowerowym na forum. :)

Może założymy sobie osobny wątek i pochwalimy się swoimi maszynami?
  • Możemy :-)
    W zeszłym roku złożyłem sobie fulla na ramie Poison currare, z osprzętem Shimano Deore Dyna-Sys (10-rzędowy).
  • Ja kilka lat temu też złożyłem fajnego fulla, ale na innej ramie. Jako fanatyk GT wybrałem nieco już starą ramę I-Drive 5.0. Jedyną jej wadą jest spora waga. :(
  • W takim razie założę taki wątek. Wcześniej tego nie zrobiłem, bo nikt nic nie pisał o rowerach, więc sobie pomyślałem że po co taki wątek zakładać.
  • Moja nowa zabaweczka :) 
    M65 OG-107 DEFENSE PERSONNEL SUPPORT CENTER Contract no. 8118 (tak myślę bo metka z kontaktem jest nieczytelna) rozmiar small/regular

image
    image
    image
    image

Zamek główny hybryda Serval-Rapid stójka Rapid patka do zapięcia stójki z NYCO (po tym wnioskuję, że to DPSC contract no. 8118)
    image
    image

Metka z rozmiarem nieczytelna ,choć sama kurtka jest w doskonałym stanie ,kolor żywy , ciemny odcień OD , wciąż zaimpregnowana ,bez żadnych plam , dziurek i przetarć , materiał gładki i pancerny.Myślę , że kurtka była prana i suszona na lewej stronie ,innego wytłumaczenia nie widzę 
    :-?

image

MCM czytałem w którymś twoim poście ,że masz DPSC contrakt no 8118 i mam prośbę ,jakbyś mógł wrzucić fotkę metki z kontraktem tej kurtki, mógłbym porównać z tą moją.

Druga metka jest w lepszym stanie.
    image

i napy Rauf-a
    image

Co do rozmiaru to bałem się, że regular będzie za długi ale jest OK (fotki w dziale m65 w akcji......)

Pozdrawiam
  • Jechu jak zwykle wynalazłeś super kurtkę!!, a można wiedzieć gdzie takie cudo wypatrzyłeś?  :-bd
  • Jechu, bardzo ładna kurtka. Jak wrócę po pracy do domu, porównam swój egzemplarz 8118 z Twoją kurtką. Miłego dnia.
  • Ziomku.
    Wywalczyłem ją na Alledrogo ,była wystawiona w dziale z odzieżą i bielizną męską :) ale walka była zacięta bo 8 osób do niej startowało i udało mi się ją przebić w ostatnich sekundach  :D i dałem za nią 280 zeta z przesyłką.

mcm

Dzięki.
    Pozdrawiam

• Dobra cena jak za taki rzadki egzemplarz!!!
    pozdrawiam 

• Kupiłem wczoraj w ciemno M65 woodlanda za 50 zeta i dzisiaj doszedł.
    So-Sew DLA100-84-C-0721 rozmiar Small/Short stan dobry bez uszkodzeń tylko trochę mocno już sprane kolorki , zamki mosiężne General ,napy Rauf , podszewka 100% cotton.

image
    image
    image
    image
    image
    image
    image
    image

Pozdro

• Kolego Jechu, przepraszam, że tak późno odpowiadam na Twój post. Dopiero niedawno wylądowałem w domu. Ale wracając do sprawy, jestem zdania - podobnie jak Ty - że to jest emka DPSC Contract No. 8118. Świadczą o tym nie tylko kombinacja zamków: hybryda Rapid-Serval - Rapid i inne atrybuty, ale przede wszystkim ślady po stemplu na metce. Otóż można dopatrzyć się identyczności napisów na metkach kurtek DPSC Contract No. 8118 z tym, co widnieje na metce Twojej kurtki. Krótko mówiąc, jesteś posiadaczem emki DPSC 8118. Gratulacje, to ceniony model.
  • MCM dzięki za potwierdzenie.Jestem bardzo ale to bardzo zadowolony z posiadania tej kurtki w końcu to pierwszy kontrakt na M65 tego wytwórcy.Poza tym kurtka jest perfekcyjnie wykonana ,materiał jest pancerny i w pięknym odcieniu OG-107.

Pozdrawiam