Hm MCM2 ja jeżdzę na tmaxie w woodlandzie moim bo jest mi wygodnie i fajnie wygląda- jakoś tak pasuje- jeżdziłem w innych poczynając od normalnej motocyklowej, przez skórzaną i ta jest najlepsza zarówno co do konstrukcji, wagi, przewiewności itd- genialny wygląd znad podwójnego reflektora gratis -:). Tak więc spełnia też praktyczne role w moim życiu. ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)
Janek, Piotr: Dzięki za ściągniecie mnie na ziemię, koledzy. Nie odleciałem zbyt daleko, udałem się tylko w rejon ironii. Pamiętam, pamiętam cały czas, co napisałem na stronie 164: "Wiedza tajemna" o emce-symbolu jest wiedzą z dziedziny psychologii stroju i antropologii kultury i w żadnym wypadku nie jest ideologią". Ani też filozofią.
Tak, to wiąże się z kwestią wyrażania siebie poprzez strój. Dla jednych ubiór to pewnego rodzaju manifestacja, dla innych nic z tych rzeczy (pozornie- bo na ogół jednak storjem tez coś wyrażamy moim zdaniem). Dla mnie to jak z arafatką, o której kiedyś też tutaj pisano. Ja mam i uzywam bo się przydaje, a dla niektórych to rodzaj czeytelnego sygnału dotyczacego poglądów. ------------------------------------------------------- Pies i nóż najlepszym przyjacielem człowieka.
Pit, rozumiemy tę kwestię tak samo: ubranie jest komunikatem wysyłanym w stronę innych ludzi. I nie ma większego znaczenia to, że nie przywiązujemy do tego wagi lub nie zdajemy sobie z tego sprawy: cios za noszenie arafatki, który możemy otrzymać na ulicy, boli. Pozdrawiam (też mam Scotta na dłuższe wyprawy). A teraz dwa słowa na temat wyższości emki Helikona nad cywilną emką Alphy ("made in U.S.A."). Obie te, kurtki nie są ORYGINAŁEM. Nie mają AURY, która spowija oryginał i wywołuje w nas przyspieszone bicie serca (no, powiedzmy: u niektórych). To czy lepszy jest Helikon, czy Alpha "made in U.S.A.", to rzecz drugorzędna, kwestia gustu, o którym się nie dyskutuje, ponieważ nasz sąd w tej mierze opiera się na subiektywnych reakcjach i uczuciach. Myślę jednak, że reklama emki Helikona nie powinna akcentować nadmiernie różnic dzielących tę kurtkę od uznanej "firmy", jaką jest kurtka Alphy "made in "U.S.A.", gdyż niekoniecznie musi działać to zachęcająco. Howgh!
Nie wiem dlaczego zniknął mój post ze zdjęciem dorobionej zawieszki do emki. Dziwna polityka redagowania forum. ------------------------------------------------------- Oskar
Nie wiesz, dlaczego zniknął Twój post ze zdjęciem dorobionej zawieszki do emki? "To sprawa smaku" - jak mówi poeta. Nawet podrobiona emka wygląda z tym łańcuszkiem szkaradnie. A polityka redagowania tego forum jest moim zdaniem prawidłowa: "tak" kulturalnej rozmowie o kurtkach M-65, "nie" prowokacjom i ekstremizmom, choćby tylko estetycznym. Estetyka wiąże się z etyką.
@ mcmurphy2 Jeśli dostrzegłeś brak kultury w moim poście to sorry ale cierpisz na jakąś nadwrażliwość. Wg mnie emka na pasuje do jazdy na motocyklu, ale nie nazwał bym tego szkaradą. No cóż... Może powinniście pozwolić się wypowiadać tylko tym co mają kontrakty. Przecież to "sprawa smaku". ------------------------------------------------------- Oskar
@ mcmurphy2 A to Twoje słowa z wcześniejszego postu: "kwestia gustu, o którym się nie dyskutuje, ponieważ nasz sąd w tej mierze opiera się na subiektywnych reakcjach i uczuciach" Pytam więc. Czy muszę mieć gust taki jak Twój czy mogę mieć odmienny? ------------------------------------------------------- Oskar
Wojskowa kurtka z przyczepionym wieszakołańcuchem jest dla mnie przykładem antyestetyki. Sorry. Jestem zwolennikiem umiarkowanego kursu na tym forum. Tu nie o różnicę gustów chodzi. Twoja "estetyczna wypowiedź" ma charakter prowokujący, drażniący. Odbieram ją jako skierowaną przeciwko tzw. kontraktowcom, którzy należą do stałych bywalców na tym forum. Nie mamy nic przeciwko temu, że ktoś nas nie lubi, nie akceptuje i uważa za godnych politowania (ośmieszenia), ale po prostu widok spostponowanej emki wywołuje w nas protest. Sorry.
Nie mam nic przeciwko kontraktowcom. Znam ludzi którzy kupują tylko kontrakty. Pewnie też bym kupował jakby emki w moim rozmiarze były dostępne. Cały czas obracamy się w kwestii gustu i estetyki. Kiedyś pisałeś o tym jak ty się ubierasz i to też ktoś może uznać za antyestetykę. Co jednak nie jest powodem do cenzurowania. I tyle w temacie. Jak się z kimś nie zgadzasz to nie musisz usuwać wypowiedzi tej osoby. To mi się nie spodobało a nie Twoja ocena. ------------------------------------------------------- Oskar
Jeszcze jedna sprawa. Chciałem w drugiej połowie kwietnia zrobić rzetelne porównanie tak kopii eMek firm takich jak MFH, Teesar, Helikon, Texar, Fostex, Surplus. Chciałbym je tu zamieścić, ale nie wiem czy można... ------------------------------------------------------- Oskar
Konrad, najlepiej w ogóle nie przyszywać. Wtedy emka jest taka, jak Pan Bóg ją stworzył - doskonała. Zabieram głos w tej sprawie, ponieważ jestem z zawodu nauczycielem i wierzę w edukacyjną misję internetu. Osobiście nie mam nic przeciwko temu, że ktoś przywiesza do wojskowej kurtki jakieś odpustowe ozdoby. Nie podoba mi się to, ale to rzecz gustu - prywatna sprawa. Gdy jednak chodzi o coś więcej, np. o wywołanie efektu na forum, które czytają różni młodzi ludzie, czuję się w obowiązku - jako miłośnik i w pewnym stopniu znawca kontraktowych kurtek M-65 - żeby powiedzieć: "Emka z łańcuszkiem - moim zdaniem - wygląda żałośnie, nie bierzcie z tego przykładu". Oskar: Czy wiesz ile moich postów wycięto na tym forum? Ale jestem wdzięczny tym, którzy to zrobili. Dzięki nim zrozumiałem, że nie zawsze mam rację. Coś Ci powiem: "Odpuść te fotki raniące poczucie smaku wrażliwych emkowców :) i lepiej już przeprowadź swoje porównanie wyrobów emkopodobnych. Jak musisz...". --- Edytowany: 2009-04-09 22:55:30
Oskar po pierwsze ja to usunałem po drugie zaloguj sie i nie pisz posta po poscie po trzecie jasne ze możesz, zrób zamiesc i wtedy zobaczymy;) mcmurphy2 ja nie wszywałem bo po kiego grzyba ;) jest jak jest i jest ok ------------------------------------------------------- ;)
@ jagular Skoro już usuwasz moje posty to usuń proszę wszystkie. Również te z rozmowy z Blatio z sygnaturą Osk@r. ------------------------------------------------------- Oskar
Czołem Panowie, Widzę ,że zrobilo się gorąco ... wtrącę dwa słowa o wieszaku, chociaż nie widzialem fotek Oskara alę jak sadzę chodzi o wieszak. Otóż mój kolega rozwiązał to w sposób nastepyjący; z materialu starej kurtki uszył coś w rodzaju podłużnej patki z dwoma dziurkami i tę patkę dopina do dwóch wewnetrznych górnych guzikow i that"s it. Ja w szatniach zawszę podaję kurtkę i prosze o wieszanie na dziurce kolnierza. Teraz druga sprawa odnośnie impregnacji. Mam inną rownież ulubioną kurtkę-australijski Oilskin - tzw kurtka olejowana. Ostatnio po raz kolejny ją impregnowalem specjalnym do tego celu waxem. Polega to na tym, że wosk/olej trzeba doprowadzić do stanu plynnego i smarować kurtkę miękkim pędzlem ,po czym wystawić na działanie słońca. olej penetruje materiał i woda spływa jak po ptasich piórach. Chyba spróbuję tego na emce ale najpierw na najbardziej wysłużonej. A może któryś z kolegow robil takie experymenty ? Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Cieplych, Pogodnych i Rodzinnych Swiąt Wielkiej Nocy. Ja spadam z żona do Pragi na 3 dni ------------------------------------------------------- Jacek
@ jagular Ponawiam prośbę o usunięcie moich postów. Również te z rozmowy z Blatio z sygnaturą Osk@r. ------------------------------------------------------- Oskar
HAHAHAaa lachane panny się kłócą ;P Mam pytanko ludziska kupiłem sobie niedawno kontraktową M65 w UPC LL (400zł- ten kurs dolara mnie dobija) i się teraz zastanawiam, bo widziałem podszewki w odcieniu szarości do nie kontraktowych czy do kontraktów też są w tym kolorze? ------------------------------------------------------- Pozdrawiam wszystkich
Szukałem kurtki kontraktowej. Baaaardzo długo. Sam. W końcu jednak przypomniałem sobie - o sklerozo - że w Stanach mieszka moja dawna miłość. A jako, że ja za sobą mostów nie palę to przedzwoniłem, przemailowałem o co mi chodzi. Szukała na własną rękę dłuuuuugo. W końcu okazało się, że na tamtym rynku jest firma, która zajmuje się szukaniem różnych oldschoolowych rzeczy armijnych. Między innymi specjalizują się w wyszukiwaniu kurtek M65. W rozmiarze, kolorze i wieku jaki nam odpowiada. Dla przykładu mnie znaleziono M65 z 1970 roku. Teraz czekam na przesyłkę. Piszę o tym tak ku zastanowieniu, czy czasem nie warto zlecić szukania takich rzeczy tym, co się na tym znają. Zdaję sobie sprawę, że to generuje koszty. Ale w sumie chodzi o rzecz, która jest wartością samą w sobie. Kurtka z całym emploi warta jest troszkę większych pieniędzy niż zwykle człowiek wydaje na szmatki. W moim przypadku będzie to zdecydowanie najdroższy ciuch w mojej szafie. Strona: | [111]1 | ... | [112]216 | [113]217 | [114]218 | [115]219 |
też jestem ciekawy ceny w warszawie na centralnym są kontrakty po 500zł ale z rozmiarami krucho ------------------------------------------------------- romektomek
Ostatnio na Allegro kilka ciekawych oliwek M/R widziałem, warto poszperać, nawet w niezłych cenach ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Widzieliście najdroższego woodlanda w Polsce? [51]http://tiny.pl/zzz5 =) Ale TO przebija wszystko! [52]http://tiny.pl/zzzp nadroższy chyba Tru-Spec świata, hahahaha! :P Nie mogłem się powstrzymać i napisałem człowiekowi co o tym myślę i pożyczyłem mu powodzenia w sprzedaży tych "kurtek nie do kupienia w Polsce" za TAKIE ceny, hehehe... i jeszcze 30 zł za przesyłkę! To chyba helikopterem ją wysyłają ;) --- Edytowany: 2009-05-20 01:02:33 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Znaczy kapitał w szafach nam rośnie- ta lekka podpinka to sądząc po zdjęciu podszewka- chciałem puścić na ale swoją pustynną, ale poczekam jeszcze trochę- co będę za te 5 setek sprzedawał ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)
Nawet mi odpisał ten sprzedawca, generalnie raczej jest nie w temacie, twierdzi, że dostał te kurtały od kuzyna (czy jakoś tak) prosto z USA czy jakoś tak, oraz że ten Tru-Spec w UCP był przez tegoż kuzyna (czy jakoś tak) ponoć wzięty prosto z US Army... no cóż... nie mnie w to wnikać głębiej :] ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Na samym początku chciałbym się przywitać i serdecznie pozdrowić wszystkich forumowiczów. Panowie przebrnąłem przez ten wątek co nie było takie proste. Naprawdę chylę czoła za wasza wiedzę dotyczącą Emki... Obserwuję aukcje od jakiegoś czasu i wychodzi na to, że albo rozmiary oliwek nieludzkie, albo ceny kontraktów nieludzkie. Mam na oku cywilną Alfę, którą mierzyłem już na sobie i pasuje idealnie, dodatkowo jest w super stanie bo jest oczywiście używana. Materiał, kolor szwy wszystko wygląda OK. Minusy to że jest nie kontraktowa i największy produkowana w Egipcie...fe. Koleś chce 120zł bez podpinki, brać i celować w drugą w jakimś cammo, czy dalej szukać kontraktówki?
tara, niestety, za kontrakt OG 107 MR lub LR w dobrym stanie musisz liczyc od 300 zl w gore. Cena rosnie wprost proporcjonalnie do uplywajacego czasu. Mozna dorwac MR OG kontrakt oczywiscie ale lekko zajechany w granicach 120-200 zl. Szukaj dalej, w koncu znajdziesz a satysfakcja gwarantowana. Jezeli kupisz cywilna bedziesz mial kaca moralnego, szczegolnie jak pojawi sie na horyzoncie opcja kurtki oryginalnej
Pamiętam jakieś kilkanaście lat temu było tego na tony w każdym sklepie z demobilem. Kurtki, spodnie, bluzy.... człowiek był wtedy młody to i z gotówką było krucho to teraz na starość trzeba przepłacić kilka razy. Chyba przyczaję się w takim razie na jakiegoś woodlanda, myślę że szybciej trafię.
Postanowiłem wreszcie na własnej skórze przekonać się ile warte są obecne M65 z Helikona. Właśnie kupiłem jedną, lecz jako że oliwkowe M-ki już mam dwie, woodlanda też, a Desert mi się nie podoba, wiedziony patriotycznym instynktem zakupiłem jedyny chyba na Allegro egzemplarz M-65 w polskiej panterze wz.93 :P Zobaczymy jak się materiał i cała reszta sprawuje, od przyszłego tygodnia ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
hm pytanie do łowcy z jakiego źródła dorwałeś swoją Medium long i ile wyszło za nią? ja mam zieloniutka MR So Sew kontrakt 87, ale jest niestety krótka i poszukuje ML
no ja kupiłem z miesiąc temu m-l og nową, nie używaną na allegro. za 360pln. -więc można Strona: | [120]1 | ... | [121]217 | [122]218 | [123]219 | [124]220 |
Mam pytanie do specjalistów- co to za emka (pytanie niezależne od tzw politycznych sympatii)- filmik na górze- tam gdzie idzie obecny prezydent z małżonką i córką [34]http://tiny.pl/39vk ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)
Obejrzałem dokładnie- przyjmując, że Lech ma wzrost lekko powyżej mojej córki a był wtedy dość szczupły - i długie to jest to myślę, że jest SS - na drugim filnie widać srebrny zamek na kołnierzu- czyli mint (po kolorze i srebrny okres (wysłałem zapytanie do biura prasowego kancelarii- wątpię, czy zrozumieją, ale co szkodziło)- chociaż nie- klapy zwinięte a długość prawie do końca palców- stawiam na SR albo nawet MR --- Edytowany: 2009-06-04 12:27:19 ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)
OT- no prawie No cóż sasq- nawet prezydenci byli młodzi i mają/mieli młode marzenia i chęć 110 % do opozycyjnego lansu- gdyby poszukać wśród opozycji tamtych czasów myślę, że emek znalazłoby się wiele więcej- szczególnie wśród młodszych i z kręgów opozycji uniwesytecko-szkolno też duchowej - (jak sam bowiem wielki emkowy Mistrz powiedział (- emka wyraża stan świadomości i ducha -:)) artystycznej. Sam widziałem zdjęcie Wajdy za kamerą podczas kręcenia człowieka z żelaza w emce, Bujak też miał emkę (papierosy- kłęby dymu, powielacz i emka- ideał konspiry)- Emka- nieoficjalny mundurek wolności ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)