Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Parki M51, M65
  • czyli bez naszywek rakingowych, a paski np. us air force?

• Myślę, że lotnictwo w ogóle nie nosiło parek M65. Nosili parki N2B i N3B.

Na zdjęciu widać "zimowego fejersa" czyli N2B, oraz parkę N3B.

image

A tutaj parka N3B.

image

I znowu N3B.

image

Parka M65 to straszna szmata i na dodatek ultra-cienka. Pewnie turbiny samolotów by ją rozdarły na strzępy ;)

• Na pierwszym zdjęciu gościu z prawej nosi parke B-11 nie N3B
    image
  • Wiem, po fakcie zauważyłem że to jest jakaś inna kurtka. Że nie ma kieszonki na rękawie, że ma pagony i że ma inaczej zapinaną listwę z guzikami. Ale już nie chciało mi się przetrzepywać internetu i szukać co to za kurtka, bo kolegę bozyModa i tak to raczej nie interesuje. W sumie to kolega pytał tylko, czy może naszyć naszywkę USAF na swoją parkę M65 :)

Odpowiedź brzmi:

NIE ! ! ! :P

• Falkland: nie trzeba przekopywać całego internetu: o kurtce wklejonej przez niezastąpionego Ziomka, pisałem w wątku : http://m65.org.pl/forum/discussion/comment/11674#Comment_11674
  • Jase ,że mnie interesuje ,Wielkie dzieki za odpowiedz :) 
    moje pytanie wzięło sie ze starych zdjęc angielskich modsów ,którzy mięli rózne naszywki na swoich m51 /65 medzy innymi rak patch ,,Dzieki za info i pozdrawiam i
  • No to jako mods, możesz sobie naszywać na tą kurtkę co tam zechcesz ;)

• Ogo2 
    Właśnie z twojego postu wiedziałem o tej B-11 :)
    pozdrawiam
  • Czyli USAF w ogóle nie obszywało parek, tak samo jak US ARMY.  Ale emki to już obszywali ;)

image

• Bardzo ładnie odszyta,piękny odcień OG ( w przeciwieństwie do parek z lat 80-tych), niezwykle rzadko spotykana w tym stanie, parka M65....
    image

• Co tu gadać, fantastyczna kurtka :) 

Piękny odcień, czyli jaki? Bo fotki często kłamią. Jest ciemniejsza, czy jaśniejsza od parek z lat 80-tych? 

• Na mnie ta parka zrobiła niesamowite wrażenie.Kolor -to prawdziwy odcień OG107.Miałem parki SoSew ,DPSC z lat 80- były ciemniejsze,bardziej OD...Gdybym miała porównać z M65 to zbliżona do Owbeya 72,SoSew 74 Alphy 74,75...
  • Witam,własnie odebralem parke z naszywkami od krawcowej ,wyglada Super :)
    sorki za jakość zdjeć ,pozdrawiam
  • Łaaa Stary, bardzo fajnie to wygląda.

Tylko ja bym Ciebie raczej widział w skórzanej kurtce bo twoje uczesanie na głowie przypomina żołnierza z WWII:)

A tak btw, flota chodziła w parkach?
    Pozdrawiam
  • Myśle o kurtce Aplha skórzanej ,ale koszt to ok .1000pln więc to troche za drogo.
    Nie mam pojęcia czy flota chodziła w parkach ,coś czytalem ,że wojska amarykanskie stacjonujace w okolicach Alaski nosili m65 ,ale niech sie lepiej wypowiedza bardziej obeznani :) 
    fryzura jest dość modna ostatnio zwlaszcza w Danii ,gdzie mieszkam ,pozdrawiam 

• Stopnie wojskowe powinieneś mieć naszyte trochę niżej, tak jak to widać na fotce.

image

• Z wszyciem naszywek to tak jak z rozmiarówką. Każdy kontraktor miał swoją szwaczkę, która na swój sposób wszystko wszywała. :)
  • No nie bardzo. Są ścisłe procedury naszywania naszywek. Nie można sobie naszywać jak się chce. Np. flaga amerykańska powinna być naszyta na szerokość dwóch palców od wszycia naramiennika. Podają nawet w calach ile to ma dokładnie być.
  • To znaczy, może i któraś tam szwaczka naszywała sobie naszywki na swój sposób - ale nie powinno tak być ;-)
  • Dowód na to, że parki M65 szyto również z mixu nylon/cotton w proporcjach 50/50
    image
  • To żadna nowość, już wcześniej było o tym pisane. W proporcji 50/50 taka parka jest wtedy najmocniejsza. Na pewno dużo trudniej ją rozerwać. A skład 80/20 to dla mnie jakieś nieporozumienie przy tak cienkim materiale.
  • Pierwszy post, więc przede wszystkim: Witajcie!
    Piszę, ponieważ mam pewien problem.
    Posiadam parkę, na 90% jest to M51 i nie wiem w jaki sposób sprawdzić czy jest kontraktowa..
    Niby po wpisaniu na stronie http://www.logisticsinformationservice.dla.mil/webflis/pub/pub_search.aspx ciągu cyfr z wiersza "STOCK NO." wyskakuje wszystko poprawnie, ale nie siedzę w amerykańskim sprzęcie i nie wiem nawet jak może wyglądać kopia i co może mieć wypisane na metce :D
    Jak sprawdzić czy kurtka jest kontraktowa?
  • Najlepiej wrzuć fotkę metki .
  • To popularna parka M65 nie M51
  • Ale mankiety rękawów są zapinane na guziki, w innym temacie wyczytałem, że to cecha M51..
    Stąd też wątpliwości, czy twór ten jest kontraktowy.
  • Kurtki M51  w odróżnieniu od kurtek M65 mają zapinane mankiety na guziki...
  • Mam taką samą parkę. Kontrakt z 1982 roku. Parka m65.
    Co do guzików, to pomyliło Ci się z kurtkami: m51 je ma, a m65 nie.
  • No właśnie, a moja ma guziki na mankietach :D

• Na podstawie tego postu:

* M51 to 100% bawełna, a M65 to bawełna/nylon.   M65

* M51 ma kieszenie dolne podszyte wełną, M65 ma kieszenie z materiału zasadniczego kurtki. M51
    * M51 nie posiada integralnego kaptura, gdy M65 takowy posiada. M51
    * M51 posiada możliwość wyprowadzenia końcówek sznurków ściągacza w pasie na zewnątrz, M65 nie. M51
    * M51 ma nieco więcej i inaczej nabitych nap na listwie zamka. Nie wiem.
    * M51 ma mankiety rękawów zapinane na guziki, M65 na rzepy. M51
    * M51 jest ciutkę inaczej skrojona w tułowiu, bardziej "dzwonowata" u dołu, M65 ma nieco prostszy krój. M51
    * M51 nie posiada zaszewek na łopatkach, nieco inaczej szyta jest od pach w dół (są tam kliny), M65 zaś posiada praktyczne zaszewki z tyłu. M51
    * M51 posiada podszewkę zaszytą u dołu, zaś w M65 podszewka jest od dołu "otwarta", nie jest przyszyta do materiału wierzchniego (i dobrze...). M65
    Po prawej zaznaczyłem, jaką kurtką według danej cechy jest mój egzemplarz... Co to za mieszanka?
  • Kolego ...ten post jest o kurtce M65
  • Ten post pokazuje różnice pomiędzy M51 a M65. A obok jest napisane, jaką kurtkę mam ja, na podstawie danej cechy. Innymi słowy:
    Moja kurtka jest z bawełny i nylonu, kieszenie podszyte wełną, kaptur jest odczepiany, sznurki do regulacji w pasie są na zewnątrz, mankiety są na guziki, na moje oko jest "dzwonowata", nie ma zszywek na łpatkach, podpinka jest odczepiania.
  • Metka, której fotkę wrzuciłeś, to metka parki, a nie kurtki. Kurtka ma na metce napisane "jacket, field, cold weather".
    Po co więc później piszesz o kurtkach?
    Z metki jasno wynika, że należy ona do parki m65.
  • O. No cóż, mój błąd. Nie zorientowałem się, że jest różnica pomiędzy kurtką a parką...
    W takim razie, nie pozostaje mi nic innego jak podziękować za pomoc w identyfikacji i życzyć przyjemnego wieczoru :D
  • Sorry, mój błąd. Na metce kurtki jest napisane: "COAT, COLD WEATHER, MAN'S FIELD".
    Dzięki za życzenia i wzajemnie. :)
  • Witam.Po nrweskiej m43(51) właśnie kupiłem parkę podobną z opisu do parki ogo2 opisywanej wcześniej.Parka ma feler w postaci plamy prawdopodobnie od oleju,
    Na części kurtki, na której się siada czyli potocznie mówiąc na d.... .Proszę was o opinie odnośnie prania chemicznego.Pani w pralnie obiecała że plama zniknie, natomiast nie gwarantuje że nie wystąpią odbarwienia.Podzielcie się ze mną doświadczeniami w tym zakresie bo kurtka zajefajna, ale plama już mniej.Poratujcie w biedzie...
  • dzięki...
  • Proszę..... jeśli nikt nie odpisał to zapewne nie znał dobrego sposobu czy też nie znał wyniku odplamiania w pralniach chemicznych tych kurtek.
  • Hej Monter ,mozesz nanieść maslo roslinne na plame i poczekac dobe potem przeczyść szkoteczka i zobacz jaki efekt potem w pralce normalnie wypierz ,mi plama z oleju zniknela i nawet kolor sie specjalnie nie sparl ;) napisz czy działą pozdro
  • Emki już mają zestawienie swoich kontraktów. Czas na parki. Oto one:

DSA-100-68-C-2400 Mason & Hughes, Inc.
    DSA-100-70-C-1370 Sportsmaster, Inc.
    DSA-100-71-C-1362 Alpha Industries, Inc.
    DSA-100-72-C-1589 Wynn Industries, Inc.
    6043-72  DPSC. DIR Of mfg.
    DSA-100-72-C-1748 Kings Point Mfg. Co., Inc.
    DSA-100-73-C-0368 Wynn Industries, Inc.
    7008-73 DPSC. DIR Of mfg.
    DSA100-74-C-0168 Vanderbilt Shirt Co., Inc.
    7008-74 DPSC. DIR Of mfg
    DSA100-75-C-0869 Vanderbilt Shirt Co., Inc.
    DSA100-76-C-0351 So-Sew Styles, Inc.
    DSA100-77-C-1187 Vanderbilt Shirt Co., Inc.
    DLA100-78-C-0654 Centre Mfg. Co., Inc.
    DLA100-80-C-2564 Vanderbilt Shirt Co., Inc.
    DLA100-82-C-0282 So-Sew Styles, Inc.
    DLA100-83-C-0441 Carbon Hill Mfg. Co., Inc.
    DLA100-84-C-0655 Selma Apparel Corp.
    DLA100-85-C-0686 So-Sew Styles, Inc.

image
  • Mam do Was Koledzy Szanowni pytania:

1. Ciekawi mnie dlaczego DPSC pisał o składzie materiału a inni kontraktorzy nie?
    2. Na niektórych metkach są wybite pieczątki z cyfrą. Co one oznaczają?
  • Wg mnie są to stemple jakiegoś odbioru jakościowego, każdy kontroler ma swój numer
  • Przecież prawie wszyscy kontraktorzy podawali skład materiału na metkach, co widać na metkach które wrzuciłeś :)
  • @diehard

Gwoli uzupełnienia pojawił się również w 1982 roku  taki kontrakt : DLA100-82-C-0691

image

• Mam ten sam kontrakt :)