Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Parki M51, M65
  • Chętnie zamienię nieśmiganą S na XS
  • komplet wygląda na oryginalny mimo braku zbliżeń metek i dziwnego odcienia. Cena b. atrakcyjna. Ja bym żądał przesłania dokładniejszych zdjęć.
  • Ten odcień mnie też zastanawia.
  • Kupiłem ją wreszcie dla córki.
    To chyba współczesna produkcja.
    70% bawełna 30%nylon
  • "Cuda jednak się zdarzają, czyli parka spadła jak z nieba.. :P"

Gdzieś tam słyszałem i  czytałem, że można w second handzie, zwanym u nas lumpeksem, trafić na sorty mundurowe.Ja za bardzo w to nie wierzyłem, jeżeli już, to że można załapać się na koszulę norweskiego strażaka, albo spodnie angielskiego postmana..
    ;)) Do dzisiaj.

W południe wybrałem się na miasto, po drobne zakupy i nie wiem jak to się stało, że po drodze, przechodząc obok, nogi zaniosły mnie w podwoje "odzieży używanej".W zasadzie to już na wieszakach były pustki, gdyż jak mniemam panie kończyły już i zdejmowały towar.Z oddali zauważyłem w rogu, na "dziale" okrycia wierzchnie :), coś w kolorze oliwki..podszedłem i oczom nie wierzę... Na wieszaku wisi rozpięta, kontraktowa parka M65, szybki rzut oka, krótkie dotknięcie i już ją miałem pod pachą i w te pędy do kasy.Cena dnia: całe 6,99 PLN/kg :)
    $-)
    Tak za niecałe 15 zeta, stałem się posiadaczem parki M65  DLA100-80-C-2564 VANDERBILT SHIRT CO, INC.
    8-> 

W drodze powrotnej do domu, będąc otumaniony jak sanacyjny chłop, zrobiłem nabytkowi szybką mini sesję. Zima coraz bliżej, a tu taki prezent...i do tego kompletny z podpinką i kapturem...To tyle, podzielić się chciałem, swoją radością. Może komuś z forumowiczów, coś sie kiedyś takiego trafi, czego oczywiście życzę. Pozdro!
    :D

• pogratulować okazji i szczęścia

• Super! Dałbym całe 10zł/kg!!
  • też chiałbym mieć taki lumpeks u siebie - można tylko pozazdrościć...
  • Ja takiego szczęścia niestety nie miałem. Za nową magazynową parkę z kapturem i podpinką dałem 150 zł. Kontakt So-Sew Styles Inc.
  • Falkland - to i tak "śmieszna" cena. Są tacy, co żądają i po 600zł...
  • Wiem. Dobra była cena za tą moją parkę :-) Miałem tylko kłopot z kupieniem nowej podpinki. Do parki ciężko jest o samą podpinkę bo wszystkie sprzedawane są w komplecie z kurtką. A kupić nową to już w ogóle problem. No i dokupiłem też nowy kaptur Proppera za 30 zł.
  • Witam Wszystkich. Znalazłem to forum gdyż po latach noszenia M 65 oraz nowoczesnych Gore-Texów zapragnąłem, czy też może dojrzałem do PARKI! Posiadam nawet kaptur M 51 przy Mce  :). Mam 165 cm i ok 100 w klatce. I tu wracam się z kilkoma pytaniami do szerokiego grona: Czy jest duża różnica między rozmiarem S a XS? Widziałem na zdjęciach metek że na niektórych jest tylko rozmiar szerokości (np. Small) a na niektórych występuje również rozmiar długości (np. Small Regular) Czy wobec tego były Parki small short? lub small long? Czy też wszystkie Parki small są tej samej długości tylko niektórzy  producenci umieszczali drugi wymiar?  Pozdrawiam i czekam na radę.`  

• Parki mają tylko jeden rozmiar. Są one zawsze nieco większe od kurtke bo nosiło się je na emki. Gdybyś chciał parkę M65 to mam jedną chyba właśnie Small.
  • @Doktor,
    niekoniecznie zgodzę się z Tobą w sprawie rozmiarów Parek M65. U mnie wisi w szafie w rozmiarze X- SMALL kontrakt DLA100-85-C-0686, kontraktor SO.Sew. Styles. Parka też do oddania za niewielkie pieniądze.
  • Ale w parkach nie ma przecież np Large/Long tylko Large, tak samo Medium
  • Widziałem oryginalne parki m65 oznaczone "dwuwymiarowo" ale zawsze było Regular, nigdy Long ani Short.
  • Ale pewnie było ich tak mało że potwierdzają regułę :)
  • Specyfikacje parek M-51 i M-65 są "jednowymiarowe": wymiary od x-small do x-large. Prawdą jest natomiast, że pojawiały się oznaczenia dwuwymiarowe, np w parce M-65 DLA100-73-C-0368 Wynn Industries Inc. - medium/regular albo w parce Mason & Hughes DSA100-68-0612 - regular/x-small, albo w parce Sportsmaster Inc. DSA100-70-C-1370 - regular/small, albo w parce Vanderbilt Shirt Co. DSA100-74-C-0168 - small/regular.  Lazar ma chyba rację - jeżeli dwa wymiary, to wysokość ciała zawsze określona przez wymiar "regular".
  • Czyli wychodzi na to że każda parka jest regular, tylko z czasem przestali o tym pisać na metce. Bo i po co o tym pisać skoro innych długości w tej samej szerokości nie robili.
  • Nie powinni byli pisać "regular", ponieważ specyfikacje ich do tego nie upoważniały. Dziwna sprawa, kolejna zagadka.
  • Dziękuję za odpowiedzi. Podejrzewałem że rozmiar długości może być tylko Regular.  Napisałem już w dziale "bazarek" ale napiszę i tu Może ktoś ma do sprzedania Parkę XS? Marzy mi się M 51 (Przeglądając bazarek zauważyłem z lekką zazdrością że kol. DOKTOR nabył taką) lub M65 ale w bardzo dobrym stanie. Może być bez kaptura a nawet podpinki. 
  • Kupiłem ostatnio parkę M51 ale medium nie xs, ale już ją sprzedałem. Mam dwie ale obie są large więc nie proponuje.
  • Oglądam właśnie Ściganego z Harisonem Fordem. Biega po mieście w parce M51. I mam pytanie jak powinno się nosić podpinkę ? Podszewką do ciała czy wełna do ciała ? Ford biega z podpinką założoną wełną do ciała.
  • Podobnie było w filmie Siekerezada. Białym w stronę kurtki.
  • Źle tą podpinkę zakładali. Zawsze powinno być białym do środka a śliską wyściółką do ciała. Nie wiem skąd ta pomyłka w filmach.
  • W Siekierezadzie ktoś nosił parkę/kurtkę z podpinką od M51?
  • Olbrychski nosił emkę z założoną na odwrót podpinką.
  • Wiesz ja też nie wiem skąd miałem pomysł nosić ją odwrotnie :)
  • Miałem taką samą z tą różnicą że moja miała jeszcze futro z karibu przy kapturze...to jest parka kanadyjskiej armii.
  • Witam.
    Czy może mi ktoś wysłać kilka foto jak zapiać kaptur do parki m65.
    Z góry dżiekuje za pomoc.

• Nie ma tematu znalazłem.
  • Właśnie do biura kurier przyniósł mi paczkę - parka M51 Kravin Park, chyba z '51 roku. Ciężko czyta się stempel... parka z podpinką, bez plam, dziur itp. :) Jak chcecie to wrzucę zdjęcia w tygodniu.
  • Andrzej, proszę, wrzuć te zdjęcia. Gratuluję wspaniałej parki!
  • Jak Kravin Park Clothes z 51r. to pewnie kontrakt QM16197 z 21 maja (przynajmniej taki kojarzę...)
  • Kravin Park Clothes z 1951: QM 18197 i QM 18197-01-20639.
  • Andrzej - to pewnie ten sam kontrakt i chodzi o literówkę (po jedynce: cyfra 6 czy 8???).
  • chyba jednak QM16197 (albo był też kontrakt 18197...)

• Dziękuję, dziękuję Andrzeju. Kontrakt wygląda na QM 16197, 21 maj. Zdjęcia wrzucę w tygodniu.
  • Tak, macie rację QM 16197. Dziękuję.
  • znalazłem też inny kontrakt firmy Kravin Park Clothes z 1951r. na parkę M-51 - niestety nie mogę odczytać numeru :((
  • Trochę skórzana regulacja przy kapturze przez lata spuchła ;)
  • Fajna, zamek talon jak widzę
    :-B
  • Klasyk. Robi wrażenie.
  • Zamek Talon, napy Scovill
  • Andrzeju, czy możesz coś powiedzieć o wielkości tej parki? Według dostępnych informacji powinna być nieco mniejsza niż jej odpowiedniczka typu M-65.