Xp4, a przeczytałeś artykuł? Podróba i to wredna :P A tak OT, to czemu uważasz że softshell się nie nadaje na zimę? Z technicznego punktu widzenia softshell nadaje się na zimę, na górski wysiłek znacznie bardziej niż M65... chyba że mowa o łażeniu po mieście, wtedy M65 z podpinką sprawdza się bardzo dobrze. Jeszcze raz apeluję to wszystkich pytających: przeczytajcie artykuł, a potem pytajcie ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Przeczytałem artykuł ale po prostu nie wyciągnąłem z niego wniosków:) Teraz zobaczyłem co to jest naprawdę:) Softshell i Hardshell na zimę jest dobry tylko z grubym polarem najlepiej 300. Najlepiej by był gdyby miał 2 zamki czyli by dodatkowo polar się dało wpiąć. Ja kurtkę potrzebuję do łażenia po mieście. Przeszukałem pół alledrogo i nie bardzo znalazłem rozmiaru Medium Long... A wolałbym kupić kontrakta niż jakąś tam kopię...
właśnie przyszła moja austriacka emka:) Pierwsze wrażenie to to, że jest przeraźliwie ciężka (kupiłem dwie i waga paczki, a właściwie paki aż mnie zaskoczyła). Jendak zaraz jak ją tylko założyłem to pojawiła się taka myśl: "coś czuję, że się polubimy":) Kurtka jest bardzo fajna. Materiał przyjemny w dotyku, gruby i wydaje się bardzo mocny. Kolor znacznie bardziej mi odpowiada niż us oliv. Kurtka nie ma ocieplanej podeszewki (nie ma nawet możliwości jej przypięcia) jednak sama w sobie jest 2-warstwowa a przez to ciepła, nie wiem nawet czy nie za ciepła, ale to wyjdzie w "praniu". Jednym słowem jestem bardzo zadowolony z zakupu. I do tego jeszcze za te pieniądze (50zł!)? Światna sprawa. Jak by co to ten sprzedawca mówił, że ma jeszcze inne rozmiary.
A tak na boku- oprócz austriackich na alle pojawiają się też chorwackie emki. Ze zdjęć z okresu wojny niepodległościowej widziałem, że Chorwaci ubrali swoją armię po amerykańsku- taka kopia armii USA z lat 80 tylko z kałachami w rękach- tutaj link [122]http://tiny.pl/scjk miał może ktokolwiek w ręku może? --- Edytowany: 2008-10-22 21:05:34 ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn, Banda Clan)
I to jest gruby materiał? Strasznie wygnieciona jest na tym zdjęciu no i troszkę za małe by stwierdzić czy jest ładna:) Ta cena 450zł to nie jest ciutkę zawyżona w porównaniu do kontrakta którego kupił DTH? Nigdy nie miałem tej kurtki w rękach więc wybacznie za głupie pytania... najwyżej będe musiał jutro przedzwonić do gościa żeby ją wystawił. Proszę doradźcie czy warto kupić tą [134]http://tiny.pl/sc41 bo nie jestem co do niej pewny...
hm- posłużę się cytatem z mcmurphy2- z pracy Krótki kurs rozwoju kurtki M-65 OG-107 dostępnej w necie na stronie Pana Maćka Osucha "Wyjątkiem są niektóre egzemplarze Winfielda z 1976 roku, które sprawiają wrażenie, jakby były wyprodukowane nie w roku 1976, lecz podczas wojny wietnamskiej, w środku dżungli, przez wchodzącą w skład sił specjalnych manufakturę, i to pod ogniem Vietcongu" jako komentarzem do - być może takiej właśnie emki. Kluczem są tu słowa "niektóre". Może poczekać na nie-Winfielda. Ostatecznie ponad 400 złotych to raczej nie jest okazyjna cena. Jeżeli uważasz, że jest ona wygnieciona i nie jest gruba to proponuję, abyś dorwał jakąkolwiek emkę - byle kontraktową, albo nową alphę, ew helikona i obejrzał ją sobie na żywca. może emka nie jest Tobie przeznaczona a dobra emka kosztuje chyba zbyt wiele, żeby póżniej się rozczarować --- Edytowany: 2008-10-22 23:41:45 ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn, Banda Clan)
xp4, powiem tak... to że M-ka jest taka pognieciona, świadczy tylko na jej korzyść :D Prawdziwe grube i mocne NYCO w M65 w stanie nowości zawsze jest takie pogniecione. Każda moja M-ka, którą kupowałem tak miała. Materiał się "rozprostowuje" sam na ciele w miarę chodzenia, wierz mi. Na zdjęciu tego nie widać, ale tak jest. Fakt, 450 zł to cena nie niska, ale cóż... za taki kontrakt w tym rozmiarze, jeśli nie ma innej opcji, a nie chce Ci się bawić w eBay, to cóż... chyba warto. Na moje oko ta kurtka prezentuje się znakomicie wręcz :) I jeszcze raz na koniec: prawdziwa M65 na początku prawie zawsze jest taka wygnieciona ;) To jeden z takich "symboli" prawdziwej M-ki, tak jak odstające i niepoobcinane nitki... i czuje się jeszcze tą sztywność materiału... Naprawdę, nie ma powodów do niepokoju ;) --- Edytowany: 2008-10-23 00:21:37 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [147]1 | ... | [148]153 | [149]154 | [150]155 | [151]156 |
Wiosną tego roku kupiłem sobie M-65 Winfielda z 1976r. - materiał był NIECO cieńszy niż w emce Alphy którą katuję od nastu lat, ale bardzo solidny, sam się rozprostował, a pomimo kilkukrotnego (3 razy? - nie pomnę) wyprania nadal impregnacja trzyma. Mogą się trafić nierówno naszyte guziki, czy nieco źle nabite napy (np: przesunięte względem siebie o 0,5 cm) - taka uroda kurtek szytych przez Winfielda w 1976r. Zapytaj o to sprzedającego - jeśli Cię oszuka masz powód do zwrotu (zachowaj mail z zapytaniem). Tyle co do Twoich xp4 wątpliwości. A drugą emkę kupiłem, bo tamta już sprana bardzo była i rzepy już słabo trzymały - to jedyna jej wada, a kupiłem ją UŻYWANĄ w 1992r. i nie oszczędzałem. Dziur do dnia dzisiejszego nie ma. ------------------------------------------------------- Radziecki traktor wraz z amunicją pilnie kupię.
Jeszcze dodam, że "normalne" ceny cywlnych Alph wahają się w granicach 350-430 zł (zależy czy z Chin, czy USA), ale potrafią też być prawdziwie zabójcze (oferta znaleziona przez kolegę meness232 parę stron wcześniej) Co do drugiej części postu, chyba nie czytałeś zbyt dokładnie: kolega DTH kupił austriacką kurtkę wojskową wzorowaną na M65
No i dzwoniłem po tego [38]http://tiny.pl/sc41 i już sprzedali go tydzień temu;/ Ale byłem dzisiaj w sklepie FORT w Częstochowie i będą mieli niekontraktową oliwkową Alphę...
witam wszystkich mam zamiar zakupić m-65 alphy w sklepie pentagon napiszcie czy warto i niewiem dokładnie jaki mam rozmiar kupić mam 190 cm w klatce 125 cm. dzięki za odpowiedzi
badylpat dużo informacji w tym min. rozmiarówkę znajdziesz tutaj: [50]http://tiny.pl/phkr W przypadku rozmiarówki spokojnie można patrzeć na górną granicę rozmiaru. Cena: patrz wyżej
Badylpat, jeśli chodzi o rozmiar, to będzie minimum XL/Long. Problem w tym, że przy wymiarach 190/125 zahaczasz się już o granice wymiaru XXL/XLong. Ale z tym może być duży problem. Ewentualnie XXL/Long, jakbyś znalazł. Dobrze, jakbyś miał możliwość przymierzyć. Z takich rozmiarów zostają Ci praktycznie tylko cywilne Alphy. Chyba że... polecić bym Ci mógł jeszcze tą, od Gutmanna: [57]http://tiny.pl/sfqt Co prawda cywilna i nie Alpha, ale jakością na pewno nie gorsza od chińskiej Alphy, a jest oliwkowa, ma wymagany rozmiar no i nie kosztuje 400 zł. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to allkinds of success.
Dziś wydaje się, że zobaczyłem czarną m 65- z tych co słyszeliśmy a nie widzieliśmy- oglądałem film szklana pułapka 2 (lotnisko) i tam pluton specjalny SWAT Lorenzo wydaje się ubrany w czarne m 65 (oglądałem poklatkowo)- oprócz oczywiście emek w wodlandzie plutonu zdradzieckich spadochroniarzy- które też grają w filmie ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn, Banda Clan)
Szanowny badylpat, masz podobne wymiary do moich, ja kupilem w ub. tygodniu czarna alphe XL- R, z podpinka pod koszule pasuje dobrze, ale z cieplym swetrem i podpinka jest juz troche ciasniej, ja wybralem taki rozmiar, gdyz w ciagu kilku ostatnich tygodni schudlem 10 kg, dlatego wolalem,zeby w grudniu, styczniu kiedy u nas "syberyjskie mrozy" pasowala idealnie. Zakupu dokonalem bezposrednio u sprzedawcy , uprzednio mierzac kilka modeli, jesli chcesz aby to byla kurtka wylacznie zimowa , polecilbym wersje Long. Ja wybralem opcje R, gdyz mysle drałować w niej takze wiosna i w chlodniejsze letnie dni;) Pamietaj,zeby sie targowac, mnie nie duzo ale sprzedawca spuscil z 430 na 410, na czapke zostalo! Pozdrawiam! ------------------------------------------------------- "No army may enter that land.."
[74]http://www.1starmy.com/viewproduct.asp?Productno=96 a to nie jest kontraktowa czarna alpha? metka jakby inna.... ale oczywiscie moge sie mylic! ------------------------------------------------------- "No army may enter that land.."
Ta czarna Meness po wbiciu MSN pokazuje się jako woodland- czyli fałszywka ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn, Banda Clan)
Czesc Ulv- na początku forum jest garsc informacji o emce- jak wbijesz do googli kurtka m 65 garsc- będziesz miał i podstawową wiedzę i linki, które doprowadzą Ciebie do emki a jak wpiszesz Alpha m 65 - też w googlach- to będziesz miał swoją emkę Tak przy okazji Panowie- co to jest? [98]http://tiny.pl/s5zm I jeszcze jedna fajna- w ramach pomocy amerykańskiej dla Zahalu [99]http://tiny.pl/s5z7 --- Edytowany: 2008-10-28 17:02:30 --- Edytowany: 2008-10-28 17:06:09 ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn, Banda Clan)
Ulv czemu akurat alpha nie rozumiem napalania się na nią Minimi ta pierwsza to kurtka dla United States Air Force Man"s Field Jacket a z tą 2 m-ka to o co chodzi --- Edytowany: 2008-10-28 18:43:07
To znaczy Devilll, że ta pierwsza to nie jest emka?- Fakt, ma guzili, ale kapturek też w kołnierzu- fajna- trochę dziwna. Ta druga to emka z pomocy wojskowej- kiedyś Blatio taką gdzieś wyczaił ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn, Banda Clan)
Niop to jest taka m-ka dla lotników ,ahha ta co mcm o niej się tak dokładnie rozpisał. Była kiedyś na allegro ta dla lotników , ale jakaś taka poplamiona i gośc sobie za nią też słono wołał ,jak dobrze pamiętam to chciał za nią co ok 200 zł
Cześć, Mimimi, Devilll. Masz rację, Tomek. Ta pierwsza kurtka, o której mówi Minimi, to kurtka z 1965 roku US Air Force produkowana według specyfikacji MIL-J-4883. Specyfikacja ta została zastąpiona specyfikacją kurtki M-65. Druga emka, która jest przedmiotem zainteresowania Minimi, jest kurtką kontraktową So-Sew Styles z 1973 roku, która trafiła do armii izraelskiej w ramach pomocy wojskowej USA. Minimi, na Twoim miejscu, a więc kogoś, kto interesuje się emkami ze "złotym" zamkiem, bym ją kupił. To jest znakomity rocznik dla emek z mosiężnym zamkiem, w dodatku So-Sew. Wiem, co mówię, bowiem mam So-Sew z 1974 roku. Wspaniała kurtka, gruby, "brezentowy" materiał. Ciekawy jest oryginalny stempel armii izraelskiej. Nie kupię tej emki, bo mój konik to rok 1968. Pozdrawiam Was i wszystkich kolegów.
Tomek, dziękuję, że pamiętasz. Obecnie mam 3 emki z 68 r.: Bonhama, Alphę i Rolane Sportswear. Gdybyś miał coś jeszcze, daj znać. Miło robić z Tobą emkowe interesy.
Ja też "wpadam na ebay", więc cały czas u mnie jest "spoko". Ale jeżeli miałbyś jaką emkę z 68 i pamiętał o mnie, byłoby miło. Postanowiłem już nie poszerzać swojej kolekcji, kto wie jednak, jakbym zareagował na mail od Ciebie. :) Nowe emki w kolekcji sfotografuję i umieszczę w poprawionej i zakktualizowanej "Bazie", nad którą cały czas pracuję. Udało mi się odkryć nowe rzeczy, zdobyć nowe informacje.
ulv ja kupiłem wczoraj w pentagonie emke cywilną made in china świetnie uszyta materiał gruby na zimę nie potrzebna mi nawet podpinka polecam bież puki są po 299zeta pozdro badyl
Aby wejść do raju emkowego, trzeba przejść przez czyściec poszukiwań, starań, usiłowań, żeby osiągnąć trudny do zdobycia cel: oryginalną, kontraktową kurtkę M-65. Drogi na skróty nie ma. Witaj, Artur! Miło Cię znowu "usłyszeć". Mam Alphę z 68 r. Wiem, że szukasz takiej, ale w stanie mint. Trudne zadanie, ale warto je zrealizować: "srebna" Alpha warta jest starań o nią. --- Edytowany: 2008-10-28 21:15:45
Tomek, pracę nad "Bazą" pociągnę najdłużej do czerwca, czyli do początku wakacji. Może jednak zdecyduję się na jej opublikowanie wcześniej: w grudniu. Oczywiście, wszystkim kolegom, którzy przesłali mi dane o swoich emkach, a więc i Tobie, prześlę plik z ukończonym projektem. Emki z mosiężnym zamkiem ostatnio nie kupowałem. Ostatnia taka zdobycz to wspomniana So-Sew z 74 r. Kupowałem za to na ebayu emki z 68 r.: Alphę i Rolane, która w tej chwili kręci się w pralce. Obie kurtki są używane, ale w dobrym stanie (przyznam, że lubię używane emki). Alpha kosztowała 69 dolarów, a Rolane 49. Kupiłem też M-51 z 61 roku. Mam kolekcję, ale jestem usprawiedliwiony. :) Czego bowiem się nie robi, żeby osiągnąć badawczy cel: poznać i opisać ewolucję kurtki M-65 OG-107. Witaj, Marek! Pozdrawiam Cię. --- Edytowany: 2008-10-28 21:29:12
Jeśli chodzi o M-43, to odkryłem, że Edward Stachura, autor "Siekierezady" (nawiasem mówiąc właśnie wydano film na DVD) nosił kurtkę M-43. Przywiózł ją zza granicy. W M-43 i dżinsach Zbyszek Cybulski wszedł na plan "Popiołu i diamentu", tak ubrany przyjechał z Wrocławia na zdjęcia, i w takim stroju przeszedł do historii jako Maciek Chełmicki. Zapanowała wówczas (1958) moda na ciemne okulary (emka i dżinsy były prawie nieosiągalne). Swoją M-51 Marek Hłasko kupił za niebotyczną sumę podobno na bazarze Różyckiego.
Emkologia, czyli nauka o emkach. Fajne! Informacje o emkach Stachury, Hłaski, Cybulskiego znalazłem w książce Piotra Szaroty "Od skarpetek Tyrmanda do krawata Leppera". Autor cytuje innego autora, co było modne w latach 50: "Ubiory z demobilu miały cechę pełnego autentyzmu. To była naprawdę odzież wojskowa, a nie szyta pod młodzieżową publiczkę konfekcja z dzisiejszych "sklepów militarnych". Nikt nie naszywał sobie kolorowych odznak nieistniejących formacji lub admiralskich epoletów". Wspomina też o Hłasce, który tak opisuje w "Pięknych dwudziestoletnich" swoją M-51: " Oczywiście szczytem elegancji był amerykański płaszcz wojskowy z podpinką: płaszcz taki kosztował w owych latach na ciuchach trzy i pół tysiąca złotych. Trzeba było zadowolić się amerykańską kurtką wojskową z pagonami: półtora koła. Kupiłem taką; na mojej lewej piersi wydrukowane miałem pięknie nazwisko poprzedniego właściciela: ANDERSON. Farba była tak piekielnie mocna, że nie dało się tego niczym zmyć; w obecności sekretarza partii i kierownika rady zakładowej tarłem ANDERSONA benzyną i denaturatem; nic nie pomogło. W ten sposób stałem się najelegantszym człowiekiem na całą ulicę Sokołowską".
Poruszyłeś piękną część rozwoju legendy M-ek w Polsce, McM :) Co do Hłaski i Cybulskiego, to sprawa była dla mnie wiadoma od dawna, nawet się przewijała na wątku kiedyś bardzo, bardzo dawno ;) Co zaś się tyczy postaci Maćka Chełmickiego, to zastanawia mnie jak dałby się historycznie wytłumaczyć fakt posiadania przez niego dżinsów i amerykańskiej M43 w 1945 roku w Polsce? Wiem, że to trochę teraz teoretyzowanie na wyrost, ale zawsze mnie ciekawi na ile podobne "smaczki" w filmach dawałyby się wytłumaczyć historycznie. Taka moja czysta ciekawość... Czyżby dary z UNRRA? A może Maciek zaplątał się jakimś cudem w okolice Torgau (mało prawdopodobne, hie hie...), gdzie w kwietniu 1945 doszło do spotkania żołnierzy amerykańskich i radzieckich? Poza tym kurtka i dżinsy to jedno, a do tego jeszcze Maciek miał też plecak z sygnaturą "US"... Można się zabawić w detektywa historycznego ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
A w co ubierano wyzwolonych więźniów obozów koncentracyjnych i przymusowych robotników wywiezionych do Rzeszy? Takie pytanie naprowadzające. W magazynach były nadwyżki mundurów po ewakuowanych rannych, których nie opłacało się transportować za ocean.
Wiesz, Blatio, Wajda potraktował ubranie Cybulskiego niczym metaforę. Nie chodziło o zachowanie realiów historycznych, ale ukazanie bohatera, z którym ówczesny widz mógł się utożsamić. W końcu problem pozostał taki sam: kontestowanie władzy komunistycznej. Emka stała się, jak ciemne okulary, pewnym znakiem. To nie jest ideologia, tylko normalne zjawisko opisane w książce Piotra Szaroty m.in. na przykładzie skarpetek Tyrmanda czy kożuszka Czesława Niemena. --- Edytowany: 2008-10-28 23:01:20
witam! Andrzeju! cieszę się bardzo z Twojego powrotu na forum !!!!:),już myślałem że załatwiłeś sobie wizę i poleciałeś do Stanów szukać i badać historię M-65!;bo tam gdzieś w archiwach jest cała prawda o naszej ,,zielonej legendzie,, :).Pozdrawiam ,,Każdy człowiek musi mieć taki własny płatek śniegu, taką wewnętrzną mapę życia,, ------------------------------------------------------- lobo
Witam Wszystkich Planuję zakup nowej kurtki zimowej i zamiast kosmicznych i drogich wynalazków chyba zdecyduję się na M65. Jeśli uda mi się znaleźć kontraktową/zieloną rozmiar MR. Producent właściwie jest mi obojętny, byle w dobrym stanie.Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie mi jednej kwestii. Tutaj:[126]http://ngt.pl/5-kurtka-m-65-garsc-informacji.html Wyczytałem, że: Numer NSN nie określa nigdy roku produkcji ani producenta. Tylko typ i cechy charakterystyczne wybranego artykułu. Jak więc się to ma do podawanych na stronie: [127]http://web.govliquidation.com/auction/haystack?nsn=8415007822888 Informacji takich jak: VENDOR INFORMATION CAGE: 82125 Co.Name FEDERAL PRISON INDUSTRIES INC Kim jest w tym przypadku "vendor", jeśli nie producentem? ------------------------------------------------------- Pawel
Posiadam kurtkę M65 kontraktową chyba z 1979 roku. Kurtka jest w rozmiarze Small Regular. Chciałbym dokupić do niej podpinkę, ale nie wiem jaka będzie pasować. Czy ta podpinka jest zgodna z rozmiarem mojej kurtki ? [131]http://www.allegro.pl/item460587441_podpinka_do_m65_kontrakt_small _nowa.html ------------------------------------------------------- Jackal Strona: | [132]1 | ... | [133]155 | [134]156 | [135]157 | [136]158 |