Krolik pytanie do Ciebie - szukam czegos do noszenia rzeczy na wypady 3-5 dniowe (takie po hardcorze, z mala iloscia ekwipunku). Co bedzie pasowalo do oporzadzenia M56? Z tego co wiem, uzywali plecakow M1943 (chyba tak to sie nazywalo), w zasadzie to "plecaczkow" a nie plecakow. Uzywane tez byly ARVN czyli plecaki szyte dla armii vietnamskiej oraz hamerykanskie plecaki poprzedniki ARVN (bodaj bawelniane, bez stelaza X to chyba bylo). Zastanawiam sie czy zakup drugiego buttpacka i zamontowanie go jako plecak na szelkach nad drugim buttpackiem jest sensowne i zgodne z "zasadami" :P Chodzi mi glownie o wykorzystanie jednego oporzadzenia, a nie zakladania 5 szelek i 3 pasow ;) jakies sugestie? ------------------------------------------------------- We gotta get out of this place!
Plecak ARVN albo Tropical. Nie sądzę, aby ktoś nosił dwa buttpacki w polu tym bardziej, że od jakiegoś 1968. buttpacki zaczęły wymierać na rzecz plecaków, głównie Lightweight.
Orientujesz sie ile litrow one maja? Btw. Przychylam sie raczej do plecaka ARVN jest chyba latwiej dostepny i moim zdaniem ladniejszy. Plecak trzeci, ktory mialem na mysli jest modelem z 1942 ;)
Wilczym? To były z wilczym? Ja myślałem, że tylko takie o jakim wspominałem trochę postów wyżej - z futrem z kojota. ------------------------------------------------------- mam pytanie xD
No sztuczne jest be, dlatego przyszyłem prawdziwe, a to nie problem mozna za kilka zlotych w lumpexie kupic ladne futerko i doszyc. A wszystko dzieki Babci :) bo mi zakupila takowe futerko. A jeszcze nie przetestowałem kaptura w warunkach zimowych bo sniegu tyle co na lekarstwo.
rozumiem. A i takie pytanko - bo kaptur który kupiłem ma już przeszło 50 lat i jakoś śmiem wątpić w jego nieprzemakalność. Idzie zdobyć ten impregnat którym zabezpieczali eMki? A jeźli nie to czym najlepiej zaimpregnować? Bo np. jak mam kurtkę to czasem na niej pojawią się takie plamki - a śliczne kropelki, tak jakby lekko nasiąkała. Wprawdzie nie testowałem jej w duuużej ulewie, nie miałem okazji ale przy średnich opadach to się pojawiało. Plus, że tylko na zewnątrz, w środku materiał był suchy. Ja coś nie mogę zaufac tej calej impregnacji ------------------------------------------------------- pozdrawiam
kurcze ostatnio odkryłem dość przykrą tenndencję mojej Alphy z "72 a mianowicie szwy zaczynają już trochę puszczać, dzisiaj oderwał mi się ten rzep w wewnętrznej części rękawa ;(
Co do puszczalności szwów a propos Ursa to takie spostrzeżenie..moje pierwsze spodnie, Winfield 76, cotton rayon przeszły gehennę 3 lat codziennego ciorania i comiesięcznego prania na max obrotów..jeśli chodzi o puszczalność szwów to nie ma tematu.., natomiast moje drugie nachy rocznik 67 nylon cotton, bodajże po roku zanotowały kilka porażek w temacie szwów.., w kroku (chociaż dalej w nich łażę to jednak 5 cm ściegu po lewej stronie patataj* się spruło), na kieszeni cargo i gdzieśtam jeszcze..Lekko felerny konkretny rocznik, czy w ogóle że dłużej na magazynie przeleżały..?A były traktowane o niebo lepiej niż te pierwsze.. *jajek --- Edytowany: 2007-12-09 03:38:20 --- Edytowany: 2007-12-09 03:38:54
Nowy, nie płacz po naszywkach, bo to pikuś. Ciesz się raczej z tego, że masz kurtkę z eksperymentalnej serii, która powstała PRZED wprowadzeniem do wyposażenia US Army kamuflażu DTC. A naszywki za niewielkie pieniądze dokupisz w Internecie (Allegro, eBay czy choćby sklep Gunsmoke"a). Cena za kurtkę - normalna. Raczej nawet niewielka, biorąc pod uwagę rok produkcji.
"Ciesz się raczej z tego, że masz kurtkę z eksperymentalnej serii, która powstała PRZED wprowadzeniem do wyposażenia US Army kamuflażu DTC." Królik co mam przez to rozumiec..?? :) (eksperymentalna seria.. hmm?? i powstala przed wprowadzeniem do US Army kamuflażu DTC.. hmm??) mozna troszke jasniej bo nie zajarzylem a raczej nie siedze az tak gleboko w tym temacie:) Pozdro i dzieki ------------------------------------------------------- :)
Nowy - a jaki jest producent Twojej emki z tego eksperymentalnego kontraktu? Na reconie jest centre mfg. Mozliwe, ze golden tez mial kurteczke z tegoz roku? Albo inny producent?
Ciekawe. Giną również posty na temat... Dość oryginalny sposób na prowadzenie Forum, nie powiem. Ad rem: obawiam się, że jedynie Centre mógł mieć kontrakt na produkcję M65 DTC w serii próbnej.
Tak podejrzewalem. Kontrakt w takim wypadku powinien byc taki sam czy moze byc inny minimalnie? [84]http://efotek.pl/show.php?file=pxjb8i6d.jpg - cywilna produkcja goldena? edit: nsn sie zgadza --- Edytowany: 2007-12-09 16:38:30
Lobo47, to prawdopodobnie kurtka "Made in China" lub "Made in Korea". Alpha z Egiptu ma na białej metce, pod instrukcją prania, informację "Made in Egypt of U.S.A. components". Alpha chińska czy koreańska mają pod dużą białą metką, 2 metki małe (czarne): jedną z logo Alphy i drugą z napisem, np. "Made in China". Na zdjęciu tego nie widać, może zostały odprute. Pooglądaj sobie to wszystko na fotografiach na stronie: [90]http://forum.xitek.com/printthread.php?threadid=179675&pagenumber=4
_domestos_ właśnie Alpha chyba od dawna daje podszewkę 65% poliestyren, 35% bawełna. Ja mam taką dość wycioraną i gość, który mi sprzedał twierdził, że miał ją min. 15 lat.
Mała prośba do Adminów, nie wycinajcie tak szybko, bo jak zauważył Królik serio giną wartościowe posty... Devilll, najłatwiej chyba YKK, bo z pozostałych firm niektóre już nie istnieją. Ale jak i gdzie - nie wiem. Pytaj w pasmanteriach. Albo zapoluj na jakąś na maxa ścioraną M65 za grosze, ale ze sprawnym zamkiem, kup i zrób ""przeszczep"". P.S. Kto mi załapkował ten post na ""minus"", do jasnej anielki? Przecież jest na temat! --- Edytowany: 2007-12-09 22:09:42 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [115]1 | ... | [116]56 | [117]57 | [118]58 | [119]59 |
Krogulec: w sprawie impregnacji M-65 to fakt, sprawa raczej do końca nie mozliwa. Ja przy dużych opadach deszczu lub śniegu zarzucam Parke Wet Weather i jest spoko. Po co "męczyć" Emke jak są inne proste sposoby. Przestaje padać to zdejmuję. Parka jest lekka , gumowana ale da się wytrzymać nawet latem pod warunkiem,że będziesz pamietał ją zdjąć jak słoneczko znowu wyjdzie. ------------------------------------------------------- Jacek
Przy duzych opadach mozna tez pomyslec o poncho - teutonskie jest tanie i dosc duze. Wzglednie lekkie, po zrolowaniu nie zajmuje duzo miejsca - a dobrze kryje i chroni - ot, kawal gumy spory.
Z przeciwdeszczowych sa jest na allegro czasem brytyjskie kurtki. Niemieckie tez sa i sa tanie, mozna znalezc oliwkowe ktorych uzywa ponoc straz graniczna. A parka p. deszczowa amerykanska, wbrew pozorom nie siega kolan i jest niewiele dluzsza od kurtki. Przynajmniej ta co ja mam (nie improved jeszcze).
domestos_ wlasnie do olivki potrzbuje ten zamek rozmie MR ownbwy 73 spasuje ta alpha byla by w sam raz bo olivka ale z woddlanda odcien tez by pasowal prawda tylk oze alpha jest rozmiaru LL to ktora proponujecie do moje MR --- Edytowany: 2007-12-10 20:06:30
Devil, teoretycznie jest to bez różnicy. Specjalnie właśnie zmierzyłem długości suwaków w swoich M/Regular i M/Short... i o dziwo, zamek w M/Short, czyli w krótszej kurtce, okazał się nawet o 1 cm dłuższy niż w M/Regular. Inna sprawa, że w M/S jest zamek General, a w M/Regular jest Serval. Poza tym nie spojrzałeś uważnie na rozmiar tej Alphy. Ona jest L/Regular, a nie L/Long, widać to na zdjęciu metki. Więc tym bardziej zamek powinien pasować. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Kolor tkaniny na której zamocowano ząbki zamka nie ma znaczenia, na różnych zdjęciach różnie wychodzi, ale generalnie jest ciemnooliwkowy. Poza tym nie ma znaczenia czy kurtka-dawca to Alpha czy nie, skoro zamki w każdej z tych kurtek i tak produkowały inne firmy, a było ich kilka, jak wiesz. Jeśli kurtki są kontraktowe, to nie ma najmniejszego znaczenia kto je produkował, ani kto wyprodukował zamek (Ideal, Scovill, General czy Serval, itp...). Nie ma to najmniejszego znaczenia. Sprawa zależy tylko od Twojego gustu, oraz raczej powinna od tego, która kurtka na aukcji osiągnie niższą cenę. I już. --- Edytowany: 2007-12-10 20:24:04 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Ta Alpha NA PEWNO jest niekontraktowa, ale akurat zamki Alpha stosowała nienajgorsze... chociaż zapomniałem, że Alpha też stosowała zamki sygnowane swoim własnym logo... w tym przypadku rzeczywiście zamek Alpha mógłby Devilowi nie bardzo pasować. Ale nic prostszego - wysłać maila przez allegro z zapytaniem do tego człowieka co wystawia kurtkę, jakie tam są sygnatury na zamkach. I będziemy w domu. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Tommyfun82: u mnie też zamki YKK VISLON z tworzywa i wg mnie są o wiele praktyczniejsze niż te metalowe. W błotku i piasku nigdy mi się nie zacięły a te metalowe.... róznie bywało.U mnie kontraktorzyto: So Sew Styles Inc.(olive) i American Apparel (woodland). Kurtki z So Sew Styles szczególnie polecam, gruby jak brezent materiał mimo młodego kontraktu. Albo mi się wydaje a różne już emki miałem w ręku. ------------------------------------------------------- Jacek
Co do materiału to chyba loteria...mam nowe kontrakty z lat 90 i oliwkową so-sew styles z "74....oliwka ma najcieńszy materiał ze wszystkich...co do zamków to pewnie i są praktyczniejsze ale jakoś kłócą mi się z oliwkowym kolorem....mój ideał to srebrny zamek i oliwkowy kolor...no cóż może jakiś transplant zrobię:)
Właśnie Tommyfun ja myślę podobnie :) Wiadomo, że zielonych używano, gdy jeszcze kamuflaż nie był powszechnie stosowany, i metalowe są bardziej oldchoolowe :) Plastikowe nie ma co ukrywać mają jakieś właściwości maskujące (czytaj: nie rzucają się tak bardzo w oczy) i w wersjach kamuflażowych są idealne.
Dzieki :-). Ogolnie bardzo pozytywnie - i to za 80pln z przesylka. Wczoraj pisalem cos o sprzedazy - nieaktualne, nie bylo tematu :D. Jeszcze tylko powalczyc z kapturem - masakrycznie wielki jest, spodziewalem sie mniejszego. Stan bardzo fajny, jedynei dwie nitki trzeba byo przyciac - ale to standard :D. edit: napy - rau f co, zamki ykk - plastik glowny i metalowy w kolnierzu. Co wiecej - kaptur połaczony z kurtka szeroką guma w kolorze oliwki :D. edit2: odszczekuje - to jednak plastik, falszywy alarm. edit3: chociaz... metalowy jest suwak - to pewne. Reszta - pewno tez. Taka jasna w sumie. Zglupialem. --- Edytowany: 2007-12-12 16:46:14 --- Edytowany: 2007-12-12 16:52:44
No, kaptur zalozony - wystarczy czytac instrukcje na nim i nieco pokombinowac. Pomyslowy - dobrze kryje szyje, trzyma sie tez solidnie na pagonach i innych takich, futerko tworzy pelen okrag - fajna sprawa. Kolor praktycznie nie odstaje - wiec emka przyszla faktycznie w git stanie ;P. Tylko wielki - spokojnie wchodzi pod niego moja uszatka wielka - jeszcze tylko zapuscic wieksza brode - i normalnie drwal kanadyjski :D. --- Edytowany: 2007-12-12 18:58:53
pomozcie ! co to za rozmiar (dotyczy m-51) long small 33x37 na jaki to mniej wiecej wzrost i objetosc w klatce? ------------------------------------------------------- ginter.winter
Więc klata to od ok. 84 cm do 94 cm, a wzrost będzie pewnie powyżej 180 cm (raczej do 190 cm), podaj jakie tam są dokładne wymiary A robi się to tak, że 1 cal ( 1 inch) = 2,54 cm Panowie looknijcie na to: [119]http://tiny.pl/j37c jak parę godzin temu na to patrzyłem było 1,25 zł. To się nazywa zdesperowanie i chęć posiadania emki haha --- Edytowany: 2007-12-12 20:06:26
panowie ...chce nabyć M65 Woodland i chce sprawdzić czy to nie podruba metka zajechana . Napy: scowill zamek główny: serval zamek przy kołnierzu:ROBIN --- Edytowany: 2007-12-12 22:02:52
Powiem Ci, Mataj, że według mnie cały czas jest i było na temat. Od początku wszystko na tym forum kręci się wokół kurtki M65, a nie np. Lewisów 501. To normalne, że ludzie poruszają różne wątki: ""anatomiczny"", historyczny, filozoficzny, ale wszystkie one dotyczą kurtki zimowej M65. Wielość wątków, różnorodność opinii, poglądów, odczuć, stanowisk oraz rozmaitość perspektyw, z których ocenia się tę niezwykłą kurtkę pozwala powiedzieć o niej jakąś prawdę. Prawda bowiem nie jest jednowymiarowa lecz wielowymiarowa. Rozumiem dążenie do ładu i porządku, ale realizowanie tego przy pomocy nożyczek wydaje mi się zbyt ""inwazyjne"". Skalpel nieostrożnie użyty nie ratuje życia, lecz je odbiera. Moim zdaniem to forum powinno pozostać ""żywe"". --- Edytowany: 2007-12-12 22:24:25 ------------------------------------------------------- ""Killroy tu był""
dirty spoko przecież wiem ...nie chodzi tu o pewność 100% ale czy inne cechy na to wskazują np. zamki Ta nazwa zamka ROBIN - pierwszy raz widze taką nazwe...mam kilka sortów kontraktowych i takiego zamka nie ma żaden z nich. zamek główny z mosiądzu na jaki prawdopodobny rok wskazuje matalowy zamek?W kołnierzu plastykowy. --- Edytowany: 2007-12-12 22:37:23
yanco myślę, że to kontrakt, też się nie spotkałem jeszcze z firmą ROBIN no ale raczej ok :) Co do roku produkcji to chyba będzie 1985/ "86 ( tak myślę) --- Edytowany: 2007-12-12 22:43:12
panowie a czy po rozmiarach metki można rozpoznać podrube od kontraktu? Mam kontrakt z Goldena M65 Woodland i tam metka jest z woskowanego zielonego papieru o wymiarach 8x13cm A ta, którą sprawdzamy ma metkę też z papieru woskowanego zielona ale wymiar 5,5x14 podobne ma Helikon??? devilll jest w lumpeksie za 45zeta he,he --- Edytowany: 2007-12-12 22:53:31
Heikon na pewno nie, oni nie używają "znaczonych" dodatków, nie wiem przypadkiem czy to nie Tru-Spec, długa, wąska metka i gdzieś na jakiejś aukcji pisało, że zamek YKK. Te podróby mają bardzo wąskie mieszki górnych kieszeni, 5 napówi i uproszczone dziurki od kołnierza.
kieszenie maja wymiary takie same jak w kontrakcie 15cm ale jedno jest podejrzane materiał jest cieńszy niż w moim Goldenie i np. kolory nie są jednolicie wypłowiałe jak w starych woodlandach ale wygladają tak jakby z nich wypłukano barwnik ( tak jest z niektórymi brązowymi plamami kamuflażu) chyba to jednak podróba??? Napy 6 szt powoli rozszyfrowałem nr kontraktu-8415010997034 lub 8415010997834 gdyby to był ten numer to rozmiar by się zgadzał ale producent nie, bo ta kurtka ma chyba John Ownbey ,ale nie jestem pewny --- Edytowany: 2007-12-12 23:19:45
Yanco...w nsn pokazuje tylko 2 lub 3 ostatnich producentów z danego kontraktu...było ich więcej więc to metka prawdę ci powie:) Blatio gdzieś o tym dokładniej pisał i wyjaśniał (albo artykuł albo forum)
Z ciekawostek - Yankis ma kontrakt z 89 wlasnie - golden. Zamawiam mundurek (ech, a dzieciaki w mundurkach chodzic nie chca - dziwaki ;-)), dowiadywalem sie tez wstepnie o emke (jakos przejscia z ta, co dzisiaj przyszla, obrzydzaly - ale przeszlo :D) - ponoc pare sztuk jeszcze sie ostalo. Sprowadzane niby z baz - zreszta i tak praktycznie ma zawsze kontrakty z tego, co patrzylem. [78]http://www.allegro.pl/item278048889_kurtka_m_65_desert_ml.html - gdyby ktos reflektowal... NSN sie zgadza, sprawdzalem i na iso-parts i na web.govliquidation.com ;-). Cena chyba dobra jak na ten rok ;-). Ok, moze chloporobotnica miala taniej - ale szczescie sprzyja ponoc glupcom - wiec mam co mam :-> --- Edytowany: 2007-12-12 23:33:16 --- Edytowany: 2007-12-12 23:39:58