Trzy uwagi: - nie wiem co to jest kurtka M54 - w początkowym okresie były trzy metki - brakuje mi "spisu literatury", bo niektóre zdania są niemal cytatami z Komandosa czy Poligonu...
no to moze ten cottonproof bo podobno do gore silikonu raczej sie niezaleca.rzadko kiedy ktos napisze skład chocby surowcowy takiego produktu, bo łatwiej wtedy podrobić to:) elastomer to polimer takze a teflon to poli tetra fluoro etylen czyli jakby niepatrzec tez polimer:P kideys zrobiłem nawet taki preparat który sie dodawało do wody i po natrysku na auto woda spływała pododnie jak na dobrze zaimprgnowanej kurtce:)w sumie szkoda bo teraz pomysły są a niema jak zrealizować. [96]http://www.kiwicare.com/PL/Products/Multipurpose/Multi-Purpose2.htm ten multi purpose protction moz byc odpowiednikiem camp dry ale głowy niedam --- Edytowany: 2007-09-13 18:17:47 ------------------------------------------------------- haj małtejns juz niedługooo:)
blatio, o Quarpelu znalazłem tylko to że jest na bazie teflonu i azotu(azot musi pewnie pochodzić od jakiegos rozpuszczalnika w który teflon badz rozpuszczono lub zawieszono:P(zawiesina)zródło jakas praca naukowa o zawartości fluoru w quarpelu.:) tak wiec teflon rulez poki co ------------------------------------------------------- haj małtejns juz niedługooo:)
Blatio: dzięki za tekst o M65. Poza literówką/cyfrówką w zdaniu:"Można więc przyjąć, że kurtki M-54 w kolorach innych niż powyższe, nie są kontraktowe." wszystko jest OK. Oczywiście tak jak królik zauwazył możesz podać żródło informacji ale w sumie uważam,że jest to jak w temacie linku - informacja a nie jakiś własny artykuł o charakterze pracy naukowej. W ten sposób musielibyśmy podawać zródło przy każdej naszej wypowiedzi(odpowiedzi) na tym forum. Pozdrawiam ------------------------------------------------------- Jacek
A propos impregnacji: tylko 8 zł w Lidlu. Na razie działa juz 2 miesiąc. Spryskać dokładnie , nie żałować , zostawić do wyschnięcia. Preparacik: [109]http://img2.freeimagehosting.net/uploads/daa62213ec.jpg Zobaczę jak dalej będzie z tym tanim impregnatem. Mnie na kurtkę wystarczył jeden spray 400 ml ale bezpieczniej mieć w zapasie jeszcze jeden. ------------------------------------------------------- Jacek
a ja chcialbym serdecznie podziękować Blatio za fajny artykuł. teraz wiem z czym to sie je ;D ------------------------------------------------------- [113]http://outdoor.org.pl/forum/index.php?topic=599.0
Królik ,dzięki za uwagi, oczywiście M-54 to była literówka spowodowana pewnie tym, że pisałem to wszystko po nocy jednym ciągiem i nie sprawdziłem potem, tylko wysłałem prostu Gumiemu. Podeślę mu poprawioną wersję, bez obaw. A z tymi trzema metkami, to nie wiedziałem. Czy mógłbyś mi powiedzieć co było na której? Oczywiście masz rację, posłużyłem się informacjami z ""Komandosa"", ale o ""Poligonie"" nic mi nie wiadomo, nie znam tego pisma i nie miałem go w rękach nigdy. Zamieszczę i te informacje. --- Edytowany: 2007-09-13 23:22:59 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
blatio to twój nr.DSA 100-75-C-1200 (Cherokee ) Tak? a numer Stock to 8415007822936 tak? moja emka ma takie numery i okazuje sie, że producentem nie jest Cherokee tylko :Co.Name SO-SEW STYLES INC. nic nie kumam możesz to wyjaśnić??? --- Edytowany: 2007-09-14 00:24:28
Yanco, kontrakt i firma się zgadza, ale NSN mam 8415-00-782-2939, bo mam rozmiar Medium/Regular, a ten NSN który podałeś jest dla Small/Regular ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
...a co z producentem Cherokee czy SO-SEW? bo na metce mam producent Cherokee a po sprawdzeniu na autentyczność pokazało mi ze producent to SO-SEW? [138]http://web.govliquidation.com/auction/haystack?nsn=8415007822888 sam zobacz --- Edytowany: 2007-09-14 00:33:46 Strona: | [139]1 | ... | [140]43 | [141]44 | [142]45 | [143]46 |
Tak tak, ale pamiętaj, żeby się nie sugerować producentem, który jest podawany na stronie. Bo na stronie jest podawany tylko ostatni kontraktor, który akurat robił kurtkę z tego NSNu, a ostatni był właśnie So-Sew, na to wychodzi. Nazwa producenta nie gra roli. Najważniejsze, żeby się zgadzały wszystkie parametry, czyli rozmiar, kolor, materiał itp. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Właśnie odebrałem moją M65 od Helikona i muszę powiedzieć, że mam mieszane uczucia, może spodziewałem się nie wiadomo czego: kurteczka ma rozmiar MR kolor czarny A to lista moich żali :))) - kaptur jest bardzo cienki, jedna warstwa materiału, czy tak ma być ? - zamki bez oznaczeń, tylko na głównym z tyłu C niżej 10, zamek po lewej stronie - kwestia ściągaczy w podpince- jeżeli ściągaczami są zakończenia rękawów ( jak w dresach) to ok, jeżeli jakieś sznurki to nie ma. Opis metki MEDIUM Heigh: From 67 to 71 Inches Chest: From 37 to 41 Inches bla bla bla OUTER COVERING- 100% NYLON BATTING- 100% POLYESTER (NIBY KONTRAKT) HELIKON-TEX LTD. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy jest to "stara" czy "nowa" wersja ? ------------------------------------------------------- Go ahead make my day :)
Ad1. Tak ma byc Ad2. Zamek po lewej - tak MA byc Spodziewales sie zamkow oryginalnych? :> Moze trafil Ci sie stary Helikon, bez zamkow YKK. Ad3. Sznurki w rekawach? Pierwsze slysze. Moze w SURPLUSIE ;) Sadzac po sciagaczach - nowa, sadzac po zamku stara (chociaz moze ejstem w bledzie - Blatio na Helikonie sie lepiej zna). ------------------------------------------------------- It ain"t me I ain"t no fortunate son
Kolejna rzecz, którą zauważyłem :( Z jednej strony górna część podpinki jest przypięta do kurtki zatrzaskiem, a z drugiej zatrzasku nie ma i majta sobie pod kurtką jak chce :((( ------------------------------------------------------- Go ahead make my day :)
Dzięki za odpowiedź Mataj, spodnie M65 z Helikona, które kupiłem ostatnio miały zamek YKK i tego też się spodziewałem tutaj :((( ------------------------------------------------------- Go ahead make my day :)
Blatio gratuluję artykułu....nieźle to wysmarowałeś:)Mam nadzieję że niedoświadczeni w zagadnieniu zajrzą do niego zanim zaczną pytać tutaj...kolejna myśl na temat tego artykułu....pewnie znajdziecie do niego link w niejednej aukcji allegro;)
Yanco, o co chodziło z tym ""co sie ciskasz?"" bo nie czaję bazy trochę... Poza tym nie rozumiem o co chodził z tymi linkami przez Ciebie wklejonymi... eee... :| Dirty, w Helikonie wszystko gra, nie martw się. Akurat te szczegóły są ok. A co do zamka, to mógł Ci się trafić jeszcze nie YKK, tak jak napisał Mataj. Tommyfun82, no z tymi linkami na allegro, to już trochę za grubo, hehe :P Aha, już wysłana jest do adminów wersja poprawiona i wzbogacona (:P) artykułu ;) Czekam właśnie na wprowadzenie zmian. A tym czasem wybywam na kolejny zlot NGT. Do zobaczenia! ;) --- Edytowany: 2007-09-14 16:50:24 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Spider: Masz tu jedno z pewnych żródeł (kontrakty od p.Zbyszka): [58]http://fyad.org/pi3t Pozdrawiam ------------------------------------------------------- Jacek
Yanco, nie znam tych stronek, które mi podałeś, ja do sprawdzania NSN-ów używam tej strony: [69]http://web.govliquidation.com/auction/haystack?nsn=8415007822952 Właśnie tam są dane z NSN-u, który mi podałeś - wynika z tego, ze są to spodnie M-65, oliwkowe, rozmiar Small Long... zgadza się? ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
witam z powrotem Blatio tak zgadza sie to są te emki tylko gdy wlazłem na tą stronę z drugim nr. emek to info. było obszerniejsze. Natomiast tutaj jakieś komunikaty NO ....bleble. co ty na to? [76]http://web.govliquidation.com/auction/haystack?nsn=8415007822952 Welcome Government Liquidation User! No FLIS Records Found for NIIN: 007822952 No MCRL Records Found for NIIN: 007822952 No ML-C Records Found for NIIN: 007822952 No Procurement History Records Found for NIIN: 007822952
Wiesz co... nie mam pojęcia szczerze mówiąc :P Ale grunt, że się dane zgadzają :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
No to wszystko gra na moje oko i możesz spać spokojnie ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Dirty, jak pisałem w artykule - nie przejmuj się tym jaki kontrakt Ci wyskoczy po sprawdzeniu NSN-u, bo tam się pokazuje tylko ostatni kontraktor, jaki szył wedle parametrów odpowiednich dla danego NSN. Zgodność danych z NSN jest najważniejsza. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Jestem w stanie w to uwierzyć. Kontrakt jeśli już, to wczesny. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
jagular...kupiłem przed chwilą 95zeta(nówka-kontrakt) w opcji kup teraz!! Pomny twojej przygody nie zastanawiałem sie zbyt długo i bez licytacji.W twojej aukcji życze powodzenia [113]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5ae6fa2dbc193b0b.html dokupiłem jeszcze emki woodland po 125zeta demobil BDB stan [114]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd6cb7e20f42a54d.html (nie muszę dodawać, że kontrakty-po prostu podróbom mówię stanowcze nie) --- Edytowany: 2007-09-19 22:01:50 ------------------------------------------------------- Podróbom mówię STANOWCZO - NIE!!
Prosze, juz nie wklejajcie kazdej aukcji w ktorej wystepuje M-65, bo kazdy na allegro moze wejsc i sobie sprawdzic... ------------------------------------------------------- puncur@wp.pl
Panowie czy ktoś WIDZIAŁ czym napakowana jest podpinka do M65,ponieważ twierdzi sie, że jest b. ciepła.Jakie mrozy znosi ta podpinka żeby czuć się w niej komfortowo?Jak prać podpinkę żeby nadal spełniała swoja funkcje? --- Edytowany: 2007-09-19 23:40:49 ------------------------------------------------------- Podróbom mówię stanowcze - NIE!!
Yanco, podpinka jest na oko napakowana jakby watoliną poliestrową... ale mimo, że lekkie, jest to dość ubite... Miałem porównanie ze starą podróbą podpinki made by Helikon i z kontraktem, który sobie kupiłem. Kontrakt był cieńszy i lżejszy, ale grzał lepiej... Teoria jest taka, że podpinka trzyma niby do -15 stopni... ale praktyka pokazuje, że zależnie od tego jak kto odbiera zimno, może być z tym nieco gorzej. Jeśli się ruszasz cały czas - to raczej nie zmarzniesz. Na stojąco zmarzniesz tak czy siak. Mnie w okolicach zera i nieco poniżej zera jest znośnie, choć już teraz miewam takie chłodne poranki, że chodzę już w kurtce z podpinką. Na wysiłek fizyczny polar lepszy - lepiej oddycha i odciąga wilgoć (sprawdzone). Natomiast ja na duże zimno zakładam podpinkę + polar, jeśli wiem, że się nie będę pocił. Naprawdę ciężko tutaj powiedzieć coś z całą pewnością - porównanie miałem np. z Pajacykiem na zlocie na Krupowej, jeszcze była zima. Obaj mieliśmy M-ki z podpinkami. Pajacyk z Helikona, ja oryginał. Skończyło się tak, że ja targałem zapięty po samą szyję i mi za gorąco nie było, a pajacyk w samym T-shircie i koszuli - jemu na kurtkę z podpinką było za ciepło z kolei. Bardzo subiektywna sprawa zatem. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success Strona: | [130]1 | ... | [131]44 | [132]45 | [133]46 | [134]47 |
Ja mam podobnie, mam Parke M51 i cholera Ska jest dla mnie jak namiot 2 os., a kurtka M65 jest ok (nie wiem jak parka M65). Co do zimna - Parka jest taka, ze ja w zime z podpinka chodzilem w samej koszulce (teraz troche wiekszy zmarzluch ze mnie, wiec pewnie jakas bluze bym wlozyl, ale jest cieplutka o to sie nie martw). ------------------------------------------------------- We gotta get out of this place
Parka jest dobra na mrozna i sucha pogode generalnie. Jak sie w tym wedruje nie wiem bo nie probowalem, ale moj dawny druzynowy z czasow harcerskich pomykal w takiej parce po lesie i nie narzekal. No a 1 gen wiadomo ze fajna. Mozna sie w niej poczuc bezpiecznie :)
Yanco, co do schnięcia, to podpinka schnie raczej szybko, bo to samo tworzywo sztuczne. U mnie w obu M-kach o dziwo najdłużej schła podszewka. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Kurcze, jakoś od drugiej połowy lat 80-tych zdaje się... Nie pamiętam dokładnie roku, Królik musi się wypowiedzieć :] ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
...OK bo już myślałem, że ""ożenili mi kit"" bo u kolesia widziałem taką emke ale z metalowym zamkiem...uff. Bo dzisiaj przysłali mi emke no i trochę byłem zaskoczony plastykowym zamkiem.Jak taki zamek się sprawuje ,czy metalowe są lepsze?Ma ktoś na ten temat opinie.Które są trwalsze? --- Edytowany: 2007-09-24 21:30:15 ------------------------------------------------------- Podróbom mówię stanowcze - NIE!!
Yanco, spoko spoko, ja sam mam M-65 już w woodlandzie, ale jeszcze z mosiężnym zamkiem. Kontrakt z 1984 roku, So-Sew Styles ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
moja kurtka to firma GOLDEN i ma plastyk jestem tradycjonalista i wolałbym metalowy...niedopatrzenie.Blatio co powiesz o trwałości plastykow?? rok produkcji 1986 --- Edytowany: 2007-09-24 21:35:41 ------------------------------------------------------- Podróbom mówię stanowcze - NIE!!
Wszystko jest raczej ok. Wczesne woody miały zamek metalowy. Z którego roku jest Twoja? ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Moj tata mial z plastikiem - nic kompletnie sie z nim nie dzialo, kurtke prawie zajezdzil a suwak dzialal. ------------------------------------------------------- It dont mean nothing
Krogulec-taniej? Czy to znaczy ze kurtki o tych samych parametrach i stanie róznią sie cenami ze względu na zamek? Czy tańsze w produkcji? --- Edytowany: 2007-09-24 21:59:16 ------------------------------------------------------- Podróbom mówię stanowcze - NIE!!
Niekoniecznie tańsze. Czytałem, że plastykowe zostały wprowadzone jako bardziej niezawodne w ekstremalnych warunkach (może chodzi o mrozy?). --- Edytowany: 2007-09-24 22:26:03 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
dla mnie najważniejsza jest niezawodność zamka chociaż mam sentyment do metalowych bo plastyk kojarzy mi sie z nowoczesną tandetą(dzisiaj prawie wszystko z plastyku) Gdy kupowałem swoją pierwszą wiatrówkę to tylko z drewnianą kolbą a teraz są już z plastyku , o różnicy nie muszę pisać ...tylko że ...fakt plastyk jest trwalszy ale brzydki. --- Edytowany: 2007-09-24 22:58:20 ------------------------------------------------------- Podróbom mówię stanowcze - NIE!!
Hehehe... ja też miałem wiatrówkę... radziecką, marki... yyy... nie pamiętam. Ale grzała nieźle :P A metalowe zamki w M-65 są cool :] Ja się na przykład bardzo cieszę, że w swoim woodlandzie mam jeszcze mosiężny ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
(mam Hatsana) "Ja się na przykład bardzo cieszę, że w swoim woodlandzie mam jeszcze mosiężny ;)"...kurde nie wkurzaj mnie Blatio ------------------------------------------------------- Podróbom mówię stanowcze - NIE!!
mam 40 letnia "szmate" z srebrnym zamkiem:))pije wode, bo musi. dopoki nie dostane zapalenia pluc to ja nosze. i o to chyba chodzi. jak se zestarzeje kupe sobie puchowke z tesco. nie rozumie czemu wiecznie piszemy o rozmiarowce, zamkach itp.m-65 jest jak druga skora. albo ja masz albo nie.to kultow katana i tak pozostanie- o sto stron za duzo na tym forum mam takie odczucie pozdro.czytam i mysle zanim napisze pozdro ------------------------------------------------------- rambo bo malo gada
odpisze tylko ze wzledu na b szybka riposte Blatia (gliwiczanin trafil na gliwczanina?:))) - cisza w eterze.nie chcialbym wyjsc na malkontenta tego forum.jestem fotopstrykiem.moi kuple po fachu i ja dalibysmy sie pokroic za te kurtke, ma fason i jest cholernie funkcjonalna w kazdych warunkach - niezaleznie od chwili, jest sie b. elegancikim:))) daleko mi do Waszej wiedzy o militariach za to w praktyce nie znalazelm lepszej kurtki do roboty (wyboru dokonalem w duzej mierze czytajac te forum)wiecej grzechow nie pamietam:))) czekam na konstruktywne wnioski:))krolik?nie podpuszaczam ale skonczmy temat zamkow i rozmiarowki...przyklad wojne mozna przegrac ale w dobrym fasonie (doslownie patrz vietnam i M 65) i tu jest miejsce na nowe.....reszte dopiszcie ------------------------------------------------------- rambo bo malo gada
Ja też pstrykam, chociaż amatorsko ;) I też bym się dał za M-kę pokroić, hehe... Ale nic już na to nie poradzę, że jak mnie coś ideologicznie fascynuje, to się wgłębiam w każdą wiedzę na ten temat... :P A że M-ka najlepsza na wszystko, to ja wiem, dlatego dalej zamierzam ją ciągać w góry na pogodę i niepogodę, i się na żaden "wore-tex" nie piszę i nie mam zamiaru ;) A co do fasonu i wygody, to popieram w 100% Kolegę Gliwiczanina ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [130]1 | ... | [131]45 | [132]46 | [133]47 | [134]48 |