Etanol, kurtka jest jak najbardziej ok. Z tego co widziałem na aukcjach tego sprzedawcy, to raczej ma same oryginały. W każdym razie tutaj jest wszystko w porządku. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Gdyby tylko jeszcze nie ten tri color... Cholera, mam ochote na czarna a tu nie ma kontraktow :D Moze z Usa mi ktos wysle jako "gift"? Cena ok 70 $ kusi...
Hmm, moze to czczy formalizm i estetyczna przesada, ale czy macie moze jakies zdjecia badz namiary na strony przedstawiajace emki w kolorze czarnym / tri color na zywych ludziach, najlepiej w oliwkowych spodniach? :D
Witam . Panowie mam prośbę .Czy ktoś z was używa umundurowania ABDU.Chodzi mi konkretnie o ten materiał (NOMEX) jak to się nosi i czy wogóle jest to wygodne w użytkowaniu .
To znaczy, że jest głównie dla osób narażonych na możliwość zetknięcia z wysokimi temperaturami, powstałymi w czasie pożaru. Ani to specjalnie wygodnego kroju nie ma, ani przyjemne zbytnio nie jest...
Może to zabrzmi jak profanacja, ale co sądzicie o pomyśle (a może już ktoś tak robił?) "zafarbowania" jakims barwnikiem takiego np tricolor, co by bardziej się nadawał na lesny teren? Niech spadną gromy na mą głowę ale ciekawość poznawcza mną kieruje... :) Strona: | [109]1 | ... | [110]33 | [111]34 | [112]35 | [113]36 |
etanol. mozesz zrobic taki eksperyment byleby cos z tego wyszło, moje proby z farbowaniem ubrań dawały ciekawy wyglad ale zawsze nie taki jak planowałem wiec cholera wie jak sie zachowa materiał kurtki i jaki bedziesz miał efekt.mieszanie kolorów daje nieoczekiwane skutki:) a wodlanda uzywanego na allegro tez mozesz trafic tanio ------------------------------------------------------- ptaki w jej warkoczach drzemią,gdy spękana....
Ja kiedys farboalem spodnie M-65 woodland na czarno. Efekty byly oplakane, mimo ze farbowane byly w zakladzie ktory sie tym zajmuje. Raczej zniszczysz kurtke tylko. Woodlandy na allegro mozna tanio dostac. A do biegania po lesie to chyba lepsza bedzie wieksza o rozmiar bluza BDU i pod nia sweter czy polar jesli zimno. ------------------------------------------------------- puncur@wp.pl
Farbowałem kiedyś spodnie bdu. Ogólna kolorystyka spodni się zmienia, ale plamy dalej widać. Byłem zadowolony z efektu. Możesz spróbować, ale efekt nie będzie gwarantowany.
Orientuje sie ktos (Krolik?) w jakich okresach szyto konkretne gen. mundurow TCU i czym dokladnie sie roznily? Krolik miales wrzucic fotki, mam nadzieje, ze to aktualne wciaz? :> Pozdr. ------------------------------------------------------- Quidquid latine dictum sit, altum videtur
hej bracia m65 mam pytanko,czy chorwaci w czasie konfliktu w czasie rozpadu jugosławii używali amerykanskich m65 tek czy tez po prostu zapożyczyli wzór?[68]http://lidovky.aukro.cz/item207211957_bunda_parka_chorvatske_a rmady.html druga sprawa czy to poniżej jest oryginalne? [69]http://lidovky.aukro.cz/item212688645_parker_m_1951_u_s_korea_.html ------------------------------------------------------- ptaki w jej warkoczach drzemią,gdy spękana....
blatio doszła bluza tricolor i kurde zastanawiam sie jak oni obliczaja te rozmiary, bo ten small long powinien byc troche dłuższy, w sumie ma byc do 190 wzrostu ja mam 185 i rekawy na styk, a mierzyłem w sklepie medium long i była dużo za duża no chyba ze mam łapy jak małpa:) ------------------------------------------------------- in sorte diaboli...
pewnie metka była od regular....niestety -zdarzają sie takie...najczęsciej bywaja spodnie medium-long a w rzeczywistości są medium x-long, pewnie brakuje metek i wszywają inne.
Jagular, z rozmiarami generalnie zawsze jakieś czary są. Te same rozmiarówki się różnią czasami i to dość znacznie, już to ustalaliśmy. Co do rękawów, to trzeba pamiętać, że różnicę robi tez szerokość bluzy w barach. Same rękawy w Medium i Small mogą mieć tę samą długość, ale różna szerokość w barach sprawia, że na człowieku te ze Small wydają się krótsze... ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
mysle ze troche zdekontraktuje ja i przedłuze rękawy,jak patrzyłem to da sie rozpruć mankiety i przeszyć niżej i bedzie ok:) porównałem ja do podróby bdu firmy typu miltec i w sumie niema nawet co porównywać. wynalazłem cos na allegro choć niestety niejest to m65. do jesieni może upoluje jakąś ------------------------------------------------------- in sorte diaboli...
hej stało sie wyhaczyłem za 150 zeta emke używana stan dobry zatem jestem w klubie he,he i odrazu mam pytanko do czego służy guzik przyszyty na zewnątrz na klacie jest jeden???Takie guziki są wewnątrz, do podpinki a ten sierota??
Blatio kiedyś twierdził, że to zapasowy, ale kilkanaście (kilkadziesiąt?) stron temu uświadomiłem go, że do tego guzika dopinasz klapę kaptura zimowego od parki...
Wiem, że to inna bajka - ale może wiesz do czego służą takie pojedyncze guziki z lewej strony pod kieszenią na piersi na niemieckich oliwkowych bluzach ? Odznaki jakieś się tym przypina ? Nic innego mi nie przychodzi.
Demon, mam taką samą bluzę... i może w tym przypadku (Królik, popraw jeśli się mylę) chodzi o zapasowe? :P Też mnie to nurtuje... Może na nich się granaty wiesza? LOL :D ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success Strona: | [116]1 | ... | [117]34 | [118]35 | [119]36 | [120]37 |
Hmm, mam pytanko, bo generalnie chyba stanęło, że z racji przeznaczenia kurtki na "cywilne" warunki miejskie kupie Helikona i.... Jest wersja z podpinką ze ściągaczami ( [27]http://ofensywa.easyisp.pl/kurtka-nyco-pi-19.html?image=2 ), ponoć jakaś własnie wersja zmodernizowana ( [28]http://ofensywa.easyisp.pl/kurtka-nyco-p-19.html ) oraz wersja bez sciagaczy w podpince, ale taniej ok 15 zł (sklep demobil.pl) :D Macie jakieś opinie o sklepie ofensywa? Jaką podpinke sie lepiej nosi ze ściagaczami czy bez? W alphach zdaje się są ściągacze...? ------------------------------------------------------- Maha Kali
Z tego co wiem, to Ofensywę można potraktować prawie jako "firmowy" sklep Helikona. Sprzedawca ten, znany z AlleDrogo, ale i tu, z NGT, zasłużył sobie chyba na niezłą opinię, muszę przyznać. Co zaś do ściągaczy w podpince, to chyba o ile mnie pamięć nie myli, to właśnie ściągacze są bliższe staremu pierwowzorowi... Wydają mi się przydatną rzeczą, jeśli miałbyś do wyboru podpinkę bez ściągaczy albo z, to weź raczej ze ściągaczami. Mnie ich czasami w mojej podpince (chociaż kontraktowej) trochę brakuje. Jeśli chodzi o tę "zmodernizowaną" wersję M-65, to myślę, że chodzi tu głównie o tą szeroko już wcześniej omawianą poprawę jakości u Helikona. Sam mam M-65 Helikona z dość wczesnej produkcji i nie byłem z niej zadowolony. Od jakiegoś czasu jednak z tego co słyszałem (również z opinii użytkowników) jakoś się znacznie poprawiła, zarówno w sferze materiałów jak i odwzorowania kroju. Tak więc teraz chyba śmiało do "cywilnego" użytku można Helikona polecić. Zresztą jak już wcześniej pisaliśmy, Helikon został uznany przez magazyn "Komandos" za najlepiej wykonaną kopię M-65. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Właśnie... czy znajdę kontraktową podpinkę w stanie magazynowym ze ściągaczami (Blatio powyżej twierdzi że takowe są - o ile dobrze zrozumiałem)? Jeżeli tak, to jakie mniej-więcej są ceny? P.S. Czyżby jacyś fani dimmu i dissection? mam na myśli jagulara i etanola...
Hehe :D Po prostu Reinkaos ;) Co do wystepowania podpinki ze ściągaczami ""u źródeł"" kurtki, to z tego ( [45]http://www.geocities.com/reszta/m65/ ) linku wynika że była... --- Edytowany: 2007-07-11 22:24:30 ------------------------------------------------------- Maha Kali
No cóż... na żywo takiej podpinki ze ściągaczami nie widziałem. One chyba były raczej z początkowej produkcji. Czy są jeszcze takie osiągalne do kupienia? Nie mam bladego... :| ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Mataj: pytałeś o TCU, może znajdziesz to co Cię interesuje na tej stronce [57]http://www.vietnamgear.com/equipment.aspx?cat=2 Sam niedawno zakupiłem bluzę TCU (poplin nonripstop) i z ciekawości sprawdzę, który to dokładnie pattern ------------------------------------------------------- Szczęśliwy posiadać M-ki
Mataj, tak w ogóle, to ja bym się aż tak właściwościami Nikwaxa Cottonproofa nie sugerował. To nie jest tak, że kurtka czy bluza w ogóle nie łapie wody, tylko na początku długi czas nie przesiąka do środka. Ale w końcu przemoknie jak Cię coś złapie na dłuższy czas, więc lepiej z czegoś przeciwdeszczowego nie rezygnuj ;) A co do tej M-65 z ostatniego linka na allegro, to już dostałem dodatkowe zdjęcia na maila. Te "paski materiału" naszyte z tyłu, to regularne łaty i to dość sporych rozmiarów. Niestety, jak dla mnie to już znacznie obniża ocenę kurtki. A szkoda, bo za taką kasę bym się pokusił... ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Blatio - zdaje sobie sprawe. Wiesz, ja z cukru naprawde nie jestem... Ba! po tym jak caly dzien plynalem w kajaczku po brdzie w mega ulewie bez fartucha mi i tak juz wszystko wisi... M65 tez przesiaka... musialbym chyba sobie poncho sprawic, zeby nie przesiakalo, a nie chce mi sie tego tachac... Slowacki Raj to nie jest pustkowie, poza tym mowie - prima balerina nie jestem, wiec dam rade ;) Przeciwdeszczowa to wezme kangurke (taka harcerska, tyle ze bez tych badziewnych kieszeni z boku) - to wszystko chyba :P powinno w 100% styknac... to nie sa ekstremalne warunki ;) ------------------------------------------------------- Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Hmm, czy ktoś wie jakie są zamki teraz w Helikonie? Bo dostałem ostatnio info że mosiężne... ------------------------------------------------------- Maha Kali Baba Jaga Tha
~etanol, 2 miechy temu też nabyłem M65 Helikona. Z informacji uzyskanych od producenta, wynika że są tak jakby 2 odsłony ich kurtek: stary sort (podpinka nie ma ściągaczy w rękawach) ma zaniżoną rozmiarówkę, natomiast nowsza edycja (ze ściągaczami) ma już skorygowane wymiary. Kupiłem tę nową. Staraj się jednak nie kierować tabelą rozmiarów, tylko przymierz w sklepie. Czy zamek jest mosiężny? Trudno powiedzieć, na pewno jest z jakiegoś metalu; ma taki brudno-złoty kolor ( [81]http://tiny.pl/d8tv , [82]http://tiny.pl/d8t3 ).
No no no... widzę, że nawet teraz suwak zamka jest po tej stronie, po której powinien, czyli odwrotnie niż w europejskich zamkach. Mam tylko nadzieję, że ten zamek się nie zbufuje, nie pofaluje tak jak w moim starym Helikonie. Mihal.0000, czy mógłbyś napisać w jakim rozmiarze masz tę kurtkę oraz jakie są jej zmierzone wymiary rzeczywiste? I oczywiście pisz swoje wrażenia z użytkowania. Sam jestem ciekaw :) A tak w ogóle, to w tej chwili z allegro znikły wszystkie kurtki M-65 z Helikonu =) Same spodnie i inne produkty się ostały, a kurtek nie ma... :P --- Edytowany: 2007-07-18 00:56:06 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Blatio, kurtkę zmierzyłem w tych miejscach, o których wspominasz na stronie 110. Oto wyniki: - szerokość w klacie pod pachami: 64cm - szerokość u dołu: 66cm - szerokość w barach od pagonu do pagonu: 56cm - długość pleców od wszycia stójki w dół: 82cm - wysokość stójki: 8cm - długość rękawa od pagonu w dół: 68cm - długość rękawa po szwie pod pachą: 53cm Jest to rozmiar LargeRegular podpinka ze ściągaczami. Mam 106 w klacie, 182 wzrostu. Kurtka jest raczej większa niż mniejsza. Tzn zimą podpinka i jakaś koszula będzie OK (+ delikatny luz), ew. polar ale już chyba bez podpinki. Jak już wspominałem na tym forum przy okazji chwalenia się zakupem ;) kurtka jest wykonana bardzo starannie. Szwy równo wykonane, materiał ładnie spasowany. Napy i zamek nie budzą zastrzeżeń. Wewnątrz kurtki po zakupie należało usunąć trochę zbędnych nitek, szczególnie pod wewnętrzną podpinką i w komorze kaptura. Na zewnątrz wystające nitki w śladowych ilościach. Wrażenia: raczej ciężka i sztywna- w końcu to NYCO 50/50, posiada taki charakterystyczny krótki meszek. Ponieważ kupiłem ją w maju, to nie miałem jak dotąd wielu okazji by w niej pochodzić. Na razie czeka chłodniejszych dni. Ogólnie z zakupu jestem zadowolony; cena chyba akceptowalna: 210PLN. pozdrowionka dla wszystkich
O tym guziku Królik pisał już chyba ze trzy razy. Jak napisał Łowca Jeleni - służy on do przypinania patki kaptura :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
W M65 ? To wiem, ale chodzi mi o niemiecką bluzę. Nie sądzę, żeby kaptur "arktyczny" przypinano do bluzy która nie ma nawet podszewki. Wrzucę zdjęcia przy okazji - będzie dokładnie wiadomo o co chodzi.
Aha! Wybacz! Zapomniałem :P Chyba obaj odruchowo pomyśleliśmy z Łowcą o guziku w M-65 ;P Sorry :D co do BW, to dalej wydaje mi się, że to guziki zapasowe ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
No to po co w takim razie one tam są? W nowszych modelach bluz BW były przyszywane bezpośrednio pod kieszeniami. To też raczej mało oczywiste miejsce... ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Nie wiem. Do przyczepienia odznak na skórzanej podkładce, znaczka identyfikacyjnego czy innej cholery, ale. NA BOGA, to NIE SĄ GUZIKI ZAPASOWE. Nie mam pojęcia skąd wzięliście taki pomysł. Jak nie wiem co do czego, to na pewno zapasowt, tak? No to kaptur od parki ma w takim razie zapasowe dziurki. Strona: | [122]1 | ... | [123]35 | [124]36 | [125]37 | [126]38 |