B. trudno dostać magazynowe spodnie emki w takim rozmiarze stąd ta cena (choć moim zdaniem mogłaby być o jakieś 100 zł niższa bez uszczerbku dla sprzedającego).
Spodnie zawsze były wyraźnie tańsze od kurtek, teraz jak widać ta różnica się zaciera przy ograniczonej podaży.
https://www.ebay.com/itm/133543347820 niestety brak wysyłki z USA - ciekawe jak będzie cena końcowa - stan bardzo dobry plus jak przystało na wczesny komplet z epoki podpinka od m51
Faktycznie zapomniałem dodać "moim zdaniem ciekawy i dosyć rzadki kontrakt" - będę o tym pamiętał. Dziękuję za zwrócenie uwagi i przepraszam za zamieszanie. O szczegóły zawsze można zapytać sprzedawcę - jak to zazwyczaj wszyscy robimy.
Ten wczesny kontrakt DPSC znalazł jednak właściciela - za ponad 200 USD, ale każdy lubi co innego, i ciężko jest dostać coś w dobrym stanie w przyzwoitej cenie. Ostatnio raczej ciężko trafić coś ciekawego z wczesnych kontraktów w dobrej cenie na EB (o A i OLX nie ma co wspominać - łatwiej dostać parkę w dobrej cenie niż klasyczne m65 w OG107). Patrząc na ceny na EB to nie jest ciekawie - jak np. (kurtka świetna i bardzo ładnie obszyta, ale nie za taką cenę = oczywiście moim zdaniem, nie jest tyle warta nawet jeśli to pierwszy sześciocyfrowy kontrakt m65, nie w tym stanie):
Z ofert w internetowych sklepów przekładałem ofertę sklepu ROKIT (https://www.rokit.co.uk/military), z kilku m65 na najciekawszą wygląda ta, jak na L to całkiem rozsądnie.
DSA100-817 z najciekawszej opcji z zamkiem Crown (moim zdaniem). Niestety w bardzo słabym stanie nienadającym się do noszenia i bardzo wysokiej cenie.Taką kurtkę uratować może tylko "przeszczep" rękawów z innej zniszczonej wczesnej emki.
Faktycznie dobre cenowo propozycje. Zauważyłem taki oto kontrakt (https://www.ebay.com/itm/264906940372#shpCntId) - bez wysyłki poza USA, ciekawa propozycja DSA-100-76-C-0889 (takie samo oznaczenie co OG107- z tego co pamiętam jeden z forumowiczów posiada podobny egzemplarz).
Faktycznie ciekawa propozycja (z drugiego linku), choć za cywilną m65 to raczej sprzedawcę poniosła "trochę" fantazja choć, kto wie? Może dla kogoś będzie OK. Każda m65 jest OK!
Z tego co zauważyłem to kolory kurtek z drugiej połowy lat 70-tych (oczywiście w dobrym stanie i od kilku kontraktorów) mają niesamowicie nasycony kolor. Z innej beczki - patrząc na ceny z zagranicznych portali aukcyjnych niestety można zauważyć bardzo wysokie ceny - ale wygląda na to, że wczesne kurtki w dobrym stanie będą drogie i to jest fakt. Pamiętajmy ile kosztowały w końcu lat 80tych i na początku 90tych. I nie mówię tutaj o znoszonych kurtkach, które można dostać w niskich cenach - choć trzeba poszperać (może z wyjątkiem portalu na A).
Koszula "górali" wietnamskich rzadka sztuka i nic tylko brać, nie ma się nad czym zastanawiać - okazja roku plus wygląda na wygodną konstrukcję!
Moim zdaniem warta odnotowania w tym rozmiarze i w tej cenie. Inaczej bym tego nie wkleił. Z tego, co ostatnio widziałem, jest kilka ciekawych rzadkich sztuk, ale bez wysyłki do Polski plus dodatkowo w sakramendzkich cenach, wiec nie ma sensu tego nawet wklejać. Z cłem faktycznie ruletka-ostatnio nie dostałem powiadomienia odnośnie do cła (choć wartość przesyłki była kilkukrotnie wyższa niż paczki z pojedynczymi kurtkami o niższej wartości). Odnośnie do cła to nie mam pojęcia, jakie są kryteria, kiedy to jest dodane, a kiedy nie jest..
DuoPablo z cłami jest tak jak piszą na forum modelarskim na,którym jestem i zamawiają sobie sprzęt do malowania z Japonii bo wychodzi nawet parę setek taniej niż u nas.To zależy czy celnik rano posłodzi kawę czy nie.Od humoru.
Z eBaya opłaca się, jeśli sprzedawca wysyła przez Global Shipping Program - wtedy opłaty celne płacisz z góry, i sa mniejsze, niż te z urzędu celnego. Jeśli się trafi, to wychodzi taniej niż u nas po aukcjach. Mam kolegę na celnym we Frankfurcie, jeśli zamawiasz dosyć często, to jest szansa, że zwrócisz ich uwagę. I wtedy każda przesyłka naliczana. Zgadzałoby się, bo mnie pierwszy raz oclili paczkę z USA przy piątej przesyłce . Potem wszystkie clone. Te z programu eBay idą przez Amsterdam, i potem kurierem do kraju.
Masz rację @Martinos, że jeżeli jest możliwość GSP na eBay to będzie to najlepsza opcja aby zapłacić mniej. Odnośnie naliczania cła - to zazwyczaj dostawałem bez żadnego logicznego powodu - np. pierwsze paczki z cłem kolejne wielokrotnie dostarczane na ten sam adres bez dodatkowych opłat, więc jak zawsze dziwna sprawa. Prywatne przesyłki z US przez USPS (bez GSP) zazwyczaj przez Amsterdam do Warszawy (patrząc na ostatnie informacje z kilku ostatnich przesyłek).
Sama opłacalność to już inna kwestia. Kupując dla siebie to się lubi, każdy zdecyduje czy się opłaca zapłacić daną kwotę, czy też nie. Kupując na sprzedaż trzeba już pewnie inaczej kalkulować, nie wiem bo się w to nie bawię i nie zamierzam. Upolowałem te kontrakty, które chciałem i miałem dużo szczęścia - choć zmarnowałem mnóstwo czasu grzebiąc w sieci i sprawdzając różne portale. Gdy ktokolwiek poszukuje konkretnego kontraktu - pozostaje raczej tylko rynek zagraniczny - lub rzadkie lokalne okazje (choć ceny stają rosną i jest to normalne szczególnie odnośnie do wczesnych kontraktów w dobrych stanach). Szukając czegoś bardziej specyficznego, ciężko coś u nas trafić + zawsze jest dosyć duża konkurencja wśród kupujących, ale cały w tym urok polowanie na ciekawą M.
Tylko że GSP to nierzadko stawka dwa razy większa niż koszt wysyłki. Wiec niejednokrotnie opłaty za przesyłkę równają się cenie towaru a nawet ją przewyższają.
Opłata celna przy GSP zależna jest od ceny końcowej. Jeśli to licytacja, to często zaczyna się ona wpierw od jakiejś kwoty. Wiele razy udało mi się kupić coś w kwocie, gdzie nie było opłat celnych, a jednocześnie byłem zwolniony z automatu z opłat tu na miejscu. Poza tym pamiętaj @trojanman, że cena wysyłki bez GSP jest zawsze dużo wyższa. Plus opłata celna wraz z administracyjnym mytem. To winduje cenę końcową. Btw, ceny obecnie są na wysokim poziomie. Zwłaszcza u nas. Te kurtki, które parę lat temu z eBaya kupowało się drożej niż w PL, teraz można sprzedać z zyskiem.
Ciekawy (moim zdaniem) i warty zaznaczenia kontrakt BonhamManufacturing z 68 roku ze "złotym"zamkiem - raczej niestandardowa kombinacja dla tego roku i kontraktu.
DubPablo - a czy nie mogło być czasem tak, że nie było "synchronizacji" między rodzajem zamka głównego i tego w kołnierzu w sensie zastosowanego materiału? Nie widać na zdjęciu zamka głównego, trudno powiedzieć czy był też mosiężny (powinien być aluminiowy).
Ta m48 jest bardzo ciekawa dla sympatyków parek i rzadka, szkoda, że ta jest bez charakterystycznej kieszeni na rękawie. Porównując ceny z tymi z innych portali czy sklepów z militariami online, ta cena m48 nie jest jeszcze aż taka zła, jak na m48. Parka jest w bardzo dobrym stanie, zewnętrzny materiał + podpinka stan BDB- co jest mało spotykane, wiec cena jak na m48 nie jest aż tak absurdalna, choć faktycznie w porównaniu do parek m65 jest wysoka, ale to jest inna liga. Oczywiście moim zdaniem.
Z tymi kieszeniami jak w kurtkach lotniczych to jest możliwość, że były dwa typy (ja podejrzewam, że wczesne m48 nie miały kieszeni, jak i prototyp m48). Niektóre późniejsze serie m48 już miały, kieszeń na rękawie (nie postawiłbym, na to dużo czy to wczesne, czy późne m48 miały dodatkowa kieszeń, nie widziałem jeszcze jakiejś dokumentacji na ten temat, wiec nie wiem). Nie tak dawno temu było kilka m48 w "normalnych" cenach jak na m48 (kilka sztuk tez nie miało kieszeni na rękawie, wiec nie jest to jakiś feler).
Faktycznie, maszynka zamieniona. Z tego, co czytałem o m48, to są one bardzo obszerne i przez to mało praktyczne w normalnym użytkowaniu. Można zresztą zobaczyć na zdjęciach modsów noszących m48, że jest to jednak inny, bardziej obszerny krój w porównaniu do m51. Ta angielska firm, która robi reprodukcje m48, zrobiła moim zdaniem błąd. Ich repro jest już zmodyfikowane niestety. Ja jednak wolałbym mieć oryginał lub 100% repro w odpowiednim kroju.
Faktycznie jedna z ciekawszych propozycji na Allegro od długiego czasu..
Kolejna piękna i rzadka parka. Faktycznie kupić dwie sztuki to najlepsze rozwiązanie, aby mieć komplet (pod warunkiem, że nie mamy żadnych innych wydatków w planach) do szafy. Patrząc na ceny tych m48, to obydwie propozycje nie wyglądają bardzo źle. Nie trzeba czekać, plus odpada droga przesyłka i raczej na sto procent cło. Świetne parki !!!
Nie ukrywam, że kiedyś z chęcią bym m48 dorzucił do kolekcji, choć na chwilę obecną z militariów to tylko poluje na powojennego Denisona.
Faktycznie ciekawa m51 - jak każda m51.Prawdopodobnie, sądząc po druku na widocznej metce i zamku to jest to (CTM)-3058? Choć mogę się mylić, ale druk na metce i charakterystycznym krój plus zamek dla tego modelu od CF (albo inny numer od tego kontraktora). Choć nie znam się tak, aby potwierdzić kontrakt - nic tylko licytować i używać!
Ta Rosyjska parka ma świetny patent z wewnętrznymi kieszeniami, o wiele lepszy niż waciak USAF. Tak z innej beczki, kto jest szczęśliwym posiadaczem m51?
Takie modyfikacje zawsze wyglądają ciekawie, czy to nie jest kaptur od m51? Widziałem podobne patenty w egzemplarzach użytych podczas wojny koreańskiej, gdzie doszyto futro lub dodatkowe docieplenie do kaptura. Ciekawa parka.