Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Autentyk czy podróbka (kopia)
  •    PROV  R.I.  RAU  E.CO.   takie  napisy  mają  napy  w  tej  czarnej  eMce  za  149zł  , co  Kolega  wklejł  zdjęcia  ,  chinka  czy  może  faktycznie  była szyta  w  USA.

• Ja miałem czarnego Helikona swojego czasu i sobie chwaliłem, (pomijając dokładność wymiarów, była to najmniejsza kurtka rozmiaru M jaki miałem w swojej szafie, no ale kontrakty też mają małe odchyłki granicy 1-2cm). Na chwilę obecną sam się zastanawiałem nad tymi m-kami za ok 100zł, w kolorze czarnym, bo na gajer nie mam co włożyć.   
  • też  jestem  ciekaw  tych  kurtek  a  te  napisy  na  napach  co  to  za  sygnatury. 

• Kurczę, jak tak patrzę na tą czarną i piaskową M-kę po 150 zł, to się zastanawiam, czy za tę cenę, gdybym szukał czarnej M-ki, to bym sam nie zainwestował.
    Na zdjęciach wygląda to całkiem dobrze, jakichś odchyłek specjalnych w kroju nie widzę... Może być ciekawa alternatywa dla czarnej Alphy, czy nawet Helikona, tym bardziej, że kasa niewielka.

http://www.camo-militaria.pl/index.php?products=product&prod_id=361
    http://www.camo-militaria.pl/index.php?products=product&prod_id=349
  • Blatio miałeś oszczędzać, ja sam zacznę się chyba czaić na tą czarną, tylko szkoda ,że nie mają podpinek :P  
  • Blatio  tak  jak  piszesz  może  byc  okazja  za  te  kase  , ja  się  chyba  skusze  ,  dzwoniłem  i  zostało  pare  szt.   w  rozmiarze  M-R  ,  jak  się  jeszcze  dowiedziałem  kurtki  sprowadzone  ze  stanów  i  szyte  były  na  zamówienie  służb  [jakich nie wiem]  Jak  dotrze  do  mnie  to  napisze  pare  słów  ,  może  zdjęcia  uda  mi  się  dac ,  to  ocenicie  czy  było  warto.

• żeby tylko nie była to jakość surplusa...mam czarnego i po roku wygląda jak szmata (używany tylko w mieście)

devil: ja na garnitur i do koszuli z krawatem zakładam olivke... nie wygląda to źle
  • Czarna lepiej się prezentuje, używałem ją też właśnie do takich celów  :D, no z ta czarną to mi l-ka potrzebna teraz  :-S
  • Kupować nie zamierzam - ale gdybym takiej szukał, to tutaj bym się skusił. Tyle, że rozmiar tylko M/R tam widzę.
  • Kurtka wyprodukowana w USA :)

image

image
    image
    image

• To raczej koszula niż bluza!
    Materiał 90%wełna+10%Nylon. Na pewno ciepła :)
    image 
  • Lobo47,może takie ALLFY naprawdę też szyją w USA:)
  • Mam tę koszulę M51, przydatny gadżet na miasto, jeśli potrzebujemy się jeszcze docieplić pod podpinką.
    Poza tym jest brzydka jak ciemna gradowa noc listopadowa i nie nadaje się do użytku w górach - kiedyś to przetestowałem, przepocona schła w domu na krześle prawie cały dzień.
  • 7P7: tia na chińskim kontrakcie :)

Blatio: dzięki, czyli nie warto się nawet zastanawiać, no chyba że wsadzę ją w gablotę jako eksponat, no ale póki co nie prowadzę muzeum:)

prezentuje się naprawdę ładnie
  • no ja o tej koszuli wełnianej myślałem swego czasu jako o kurtce na miasto :D
  • Jako kurtka się nie nadaje. Jest krótka, sięga nieco za pas. Jako dodatkowe ocieplenie pod kurtkę, którego inni nie będą musieli oglądać - powinna być w sam raz.
    Taka dobra opcja, jak komuś jest za ciepło w podpince, a za zimno w samej kurtce. Wtedy kurtka + koszula daje radę.
    Ja jej używałem jako dodatek gdy było mi za zimno w kurtce + podpince.
  • Mi się tak nie zdarzyło :D no chyba, że jak stałem stałem 6h praktycznie tyle co sobie pochodziłem na odcinku 2-3m tam i zpowrotem wtedy to nawet podpinka i koszula nie pomoże.
  • Ciekawe! Firma B.G.COLTON.,INC szyjąca kurtki M65 (wersja cywilna :) )

image

Ma chyba, też podwykonawce firmę SUMMIT N.I  U.S.A

image

A tu kolejna wersja metki, kurtki cywilnej GOLDENA z trochę ,,skróconą,, nazwą firmy :)

image

,,Rozszerzona,, wersja nazwy!
    image
  • ostatnio dokupiłem podpinkę do mojej starej pocerowanej parki. Na metce było to:image

pytanie. Czy to oryginał czy kopia?
  • Oryginał
  • no to ok., bo tego producenta nie mogłem nigdzie wynaleźć w necie 
  • boren!
    Chyba ,kupiłeś w army-bb?
  • dokładnie u niego. W opisie i na zdjęciu aukcji była podpinka GIBRALTAR INDUSTRIES INC. a przyszła CASE INC. Nie chce mi się reklamować, bo może nie ma o co kruszyć kopii. Dlatego zapytałem tu.
  • Wszystko w porządku!!!!
    Mam taka samą też z army-bb! Faktycznie fotki na aukcji są inne od GIBRALTAR, firma bardzo popularna w podpinkach.
    CASE INC jest raczej bardzo mało spotykana firmą i (To mi się podoba)  jest naprawdę bardzo staranie uszyta !!!!
    Więc nie ma o co ,,szurać,, Wszystko OKI :)

Pozdro
  • fakt, jak ją wziąłem w łapy to sprawiła wrażenie lepiej wykonanej niż znacznie noweszej, którą miałem dołaczoną do nowej parki.

Reasumując army-bb to sprzedawca warty zaintersowania.

• W swoim sklepie w Bielsku ma troszkę ciekawostek, więc wydaje mi się, że tak, tylko męczyć dla pewności o fotki, kolejną kwestią jest to, że ma trzy sklepy stacjonarne, ogólnie, takie starsze rzeczy wojskowe ma w BB u mnie w Oświęcimiu u niego w sklepie nie ma praktycznie demobilu.
  • eMka  czarna  dotarła  do  mnie  ,  ta  co  Blatio  dałeś  zdjęcie  z  Camo-Militaria  ,  powiem  tak  że  wszystko  wskazuje  na  to  , że  faktycznie  szyta  była  w  USA    , myśle  że  za  te  149zł  warto  było ,  niechce  robic  reklamy  ale  jak  Ktoś  chciałby  kupic  czarną  eMke [ale Tą czarną eMke co Blatio dał zdjęcie , bo nie wiem jak inne] to  naprawde  polecam  tym  bardziej  że  mam  porównanie  z   orginalną-oliwkową   eMką   Cherokee  którą  nosiłem  przez  wiele  lat  i  widze  że  oprócz  koloru  nie  ma  żadnej  różnicy ,  jest  tak  samo  porządnie  zrobiona  i  leży  jak  ulał .
  • No i git, widać, że się szczęśliwie trafiło. Szkoda, że tam nie było rozmiaru L/R, bo bym się może sam skusił, żeby mieć czarną M-kę na nieco bardziej "uroczyste" okazje, gdzie na bosmankę MW jest za ciepło, a na samą marynarę za zimno :)
  • narazie  Blatio ,  tak  jak  napisałem  same  pozytywy  ,  ale  jak  to  mówią  wszystko  wyjdzie  w  praniu  albo  po  praniu .   

• rafi!
    A jakie masz zamki? Napy masz chyba RAU!
  • tak  napy  są  RAU  a  zamki  nie  sygnowane  ale  widac  że  solidne  , mosiężne  ,  niczym  się  nie  różnią  od  orginalnych  [np, zamków  Scolvila który mam w orginalnej eMce ]  może  ten  mosiądz  jest  troche  ciemniejszy  ale  to  i  dobrze  bo  eMka  czarna ,  porównywałem  orginalną kurtke M65 z  tą  czarną  co  kupiłem  pod  kątem  wymiarów  i  dosłownie  wszystkiego  , i  nie widze  naprawde  żadnych  różnic  ,  stwierdziłem  jedno  jak  eMka  orginalna  i  dobrany  rozmiar  to  będzie  leżec  jak  ulał  a  jak  podróba  to  jakbyś  worek  z  kieszeniami  na  siebie  założył  ,  także  ta  czarna  eMka  albo  orginalna  i  faktycznie  szyta  była  na  zamówienie  jakichś  słóżb  albo  jest  to  pierońsko  dobra  kopia.
  • Najważniejsze! by służyła i dobrze się nosiła :)

Pozdro
  • Jaki skład materiału tej kurtki , możesz zrobić zdjęcie jak się prezentuje na człeku.
  • Z metki wynikało, że normalne NYCO 50/50, podszewka zdaje się polycotton 65/35?

A zdjęcia "na człowieku" to i ja poproszę, aż mnie ciekawi :D
  • ~rafi
    Jak możesz to wrzuć fotki zamków?
    Chyba, że są takie same jak te niżej!

imageimage
  • Jakieś no-name'y?
    A materiał swoją gładkością i fakturą nieco przypomina mi M-ki Helikona.
  • Dla tego jestem ciekaw jak wygląda, ta kurtka, bo lewizna będzie w lutym :D 
  • Helikon! ...... nie! To kurtki to tzw ,,surówki,, w różnych kolorach, bez metek!!! Potem tylko doszywa się do nich metki.....jakie się chce! Różnych ciekawych firm :)
  • witam  ,  zamki  są  inne  ,  wyglądają  jak  orginały  ,  tylko  bez  sygnatur  a  napy  rozmieszczone  są  idealnie  jak  w  orginale i  ten  kolor  tych  zamków  ,  ten  mosiądz  jest  ciemny.
  • rafi
    Ostatnio zauważyłem jak byłem w Poznaniu, że kolor czarny w Emkach jest bardzo popularny.
    Na samym ,,deptaku,, Półwiejska, 4 czarne na 1 zieloną :) .Masz podpinkę?
  • z tego co wiem to podpinki do czarnych są tylko w Helikonie i podobnych. 
  • Wygląda na oryginał, jeśli co Cherokee, to zapewne kontrakt z 1975. Przydałoby się zdjęcie metki samej kurtki i rozmiar.
  • witam, stałem się posiadaczem podpinki DLA100-87-C-4089 producent Manufacturer Holmes Industrie INC.?
    to kopia czy oryginał.
    image
  • Oryginał.
  • Lobo47  Podpinki  czarnej  nie  mam , nosze  olilwkową  ,  będe  chciał  dokupic  czarną  ale tylko  orginalną  [z tego co wiem to Alpha ma],   ponieważ  podróby nie ma sensu , lepiej  ciepły   polar  założyc.  Teraz  jak  te  mrozy są  to  tak  do  minus 15 stopni  z  tą  orginalną  oliwkową  podpinką  plus  koszulka z długim rękawem i  ciepły  swetr ,  za  gorąco  to  może  nie  jest  ale  marznąc  nie  marzne  .Dziwie  się  że  ta  orginalna  podpinka  ,  cieniutka  i  lekka  jak  piórko  jest  taka  ciepła  ,  oczywiście  tak  do  minus 10  w  porywach  do  minus 15 .                                                                                                                                                                                                                                                          
  • Rafi przesadzasz chyba mało pochodziłeś w cywilnej podpince, Alpha ma  podpinki z tego co kojarzę w kolorze czarnym , a te które są w obecnych, są jakościowo takie same jak ma Helikon miałem i byłem zadowolony, nie ma się co napalać i przepłacać bo pisze Alpha.
  • Kolejne firmy szyjące na rynek cywilny!

KNOX ARMORY APPAREL

image

No i znana nam firma JOHN OWNBEY

image
  • http://allegro.pl/kurtka-woodland-m65-alfa-industries-rozm-xl-i2090371100.html

a tu mamy alfę...z metki wynika, że to nie jest kontrakt....no ale obszycie wskazuj, że to może być wyrób dla wojska.