Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Autentyk czy podróbka (kopia)
  • Ktoś się ,,bawił,, w wojsko.
    :))
  • Naszywki na tej kurtce są naszyte na pewno nie przez armię:)
  • Samodzielne obszycie, kurtka 100% cywilna. Ale hamerykańska :)
  • no ale wygląda ładnie. Pewnie ktoś się nabierze
  • image
    image

image

image

;) chyba już były te fotki, ale wspomnę teraz 

• Alffa... Dobre :D
  • SRTOCK NO.  hehe
  • Witam
    polowałem dość długo na spodnie m65 i chciałem kupić oryginał w końcu się udało...
    ale teraz mam wątpliwości ponieważ nie mogę nigdzie tego potwierdzić...
    szukałem na stronach podanych przez was - być może nieumiejętnie...
    niestety narazie nie mam jak zrobić wyraźnych zdjęć :/
    mają dwie metki białe podszycie - co zgadza się bo to oliwki, zamek serval, oraz nr:
    dsa100-74-c-0084
    8415-782-2951
    oraz nr pod zapięciem kieszeni bocznych, produkcji winfield mfg.co
    czy jest w stanie ktoś to potwierdzić czy to orginał czy umiejętnie zrobiona kopia??
    Dodam jeszcze iż miałem już oryginały i np na nich na ściągaczach bocznych były wybity "kotwice" tu niema nic wybitego choć wiem że mogą być różne symbole
  • nie spotkałem się osobiście ze spodniami m65 w tym okresie z kopiami, i większość dostępnych na allegro, to winfieldy.
  • tylko czy to oryginał czy kopia zrobiona na ten okres?? bo po żadnym z tych nr niejestem w stanie ich zidentyfikować.. jak dam rade postaram się wkleić zdjęcia dziś lub jutro
  • raczej oryginał ale zdjęcia byłyby mile widziane
    moje m65 maja takie metki
    image
    jak masz podobne to znaczy ze oryginał
  • Powinny to być oryginały. Nie słyszałem, żeby ktoś Winfieldy podrabiał :)
  • 8415-782-2951 bo brakuje w tym NSNie 00 lub 01 :D , starsze kontrakty tak miały.
  • bo przecie modele sprzed 74 nie miały... to co żeby sprawdzić to musze dodać te magiczne 00 lub 01??
  • Tak. Ale na nasze oko wszystko jest w porządku :)
  • Qba to powiedz mi jak sprawdzałeś nsn przykładowo bez magicznych cyfer
  • Witam. Bardzo proszę o fachową ocenę, czy kurtka na aukcj jest oryginalna.

http://allegro.pl/nowa-kurtka-m65-olive-s-r-us-army-vietnam-podpinka-i2453989038.html

• Odpisałem Ci już na priva. To wyrób cywilny, niekontraktowy, ale raczej bardziej godny zaufania niż chińszczyzna Alphy czy Helikona.
    Napy i materiał wyglądają porządnie, zamek to Ideal z tego co widzę... Ja bym się tej kurtki nie bał.
    Gdybym miał kupować dla siebie np. Helikona za 250 zł, Alphę za 500 zł, albo tego Coltona za 299 zł, to bez wahania brałbym Coltona.
  • Metki do kolekcji!

Wyrób (kopia) firmy MSI INTERNATIONAL ......patrząc po numerze identyfikacyjnym RN 75123

image

I wyrób firmy MORRIS ROTHENBERG

image

•  Kurtka firmy GLENN BERRY MFRS INC

image
    image
    image
    image
    image
    image

Nie jestem pewien ...ale chyba za czasów NGT..... McM Andrzej wspominał coś że był to produkt do.... armii izraelskiej! Mogę się mylić!

• Tusz ze stempla zasłania, pełną nazwę GLENN BERRY MFRS, INC. (MFRS=manufacturers), dla armi USA firma ta szyła chyba przede wszystkim spodnie, kombinezony dla pilotów  i wychodzi na to, że i kurtki również. Emka ma suwak Serval, taki sam,  jak w moim Winfieldzie z 76-roku.
  • Cześć, Andrzej. Kiedyś sprzedawca z Izraela oferował na ebayu identyczną emkę, opisując ją jako kurtkę armii izraelskiej (nad kieszenią był napis "Zahal", taki sam, jak powyżej)) przekazaną przez stronę amerykańską w ramach pomocy wojskowej. Alan D. Cirker w książce "The Alpha Story" napisał, że emki dla obcych, sprzymierzonych oczywiście, armii były produkowane na bardzo podobnych zasadach, jak dla U.S. Army, z tym, że na metkach nie podawano nazwy producenta. Numer kontraktu jednak był. Tu go nie ma. Albo to są emki-kopie, a napis "Zahal" sprzedawcy wykonali własnoręcznie dla podniesienia znaczenia i wyjątkowości kurtki, albo w przypadku izraelskiego sojusznika istniały jeszcze inne formy zaopatrzenia, praktykowane przez rząd amerykański, niż te opisane w książce Alana D. Cirkera.
    Jak się zorientowałem, firma Glenn Berry pochodziła z Oklahomy i była kontraktorem DPSC produkującym w okresie wojny wietnamskiej spodnie z bawełny.
  • Witam koledzy! Tak naprawdę to zastanawiam się Andrzej....Czy te kurtki były szyte na ''zasadach'' ściśle uwzględnionych w wojskowej
    specyfikacji dla armii US... i spełniały określone normy dotyczące materiału itd....Czy był to ''gorszy wyrób'' ? Patrząc po fotografiach
    ...wygląda na solidnie uszytą ......pomacało... by się.. ją ;) Pozdrawiam

Ps
    Kurtka znaleziona na "eboju" :)

• Witam

Jako, ze sie kompletnie nie znam, chcialbym prosic o pomoc. Szukam ostatnio m65 w woodlandzie i trafilem na cos takiego na allegro:
    Co o tym myslec? Pisze, ze dla Chorwackiej Armii, to w ogole mozliwe, zeby to byl kontrakt? Nie ma zdjecia metki. Najpierw jest napisane, ze oryginalna m65, potem, ze kopia amerykanskiej, jak to rozumiec? Prosze o podpowiedz

Pozdrawiam
  • ...to kurtka wzorowana na M65 szyta na Bałkanach używana przez Chorwatów i nie tylko. Jakość, rozmiarówka, rodzaj materiału daleko inne od wersji amer. Trochę bardziej "nylonowa" lekko połyskliwa. Złoty zamek główny, świeci się jak psu jaja, w kołnierzu kiepski zameczek plastikowy.Posiadam zarówno kurtkę chorwacką jak i kontraktowy woodland. Gdybym miał wybierać to tylko produkt dla us army. Król jest tylko jeden.Poszukaj cierpliwie.Ja nowego woodlanda w LLong z podpinką, rocznik 2004r wychaczyłem na alledrogo za 100zł z przesyłką.
  • ~Olas123! Intruder dał Ci wyczerpującą odpowiedz na.... Twoje pytanie :) Pozdro

• Jest to kurtka armii chorwackiej, kopia amerykańskiej M 65 ,dość wierna aczkolwiek różniąca się drobnymi detalami jak guziki zamiast nap i przede wszystkim materiał w amerykańskiej jest to 50%nylon 50% bawełna a tu mamy poliester i bawełnę.Z racji na cenę za nowy egzemplarz kurtka warta uwagi w celu intensywnego użytkowania w lesie, na rybach przy offroadzie natomiast do noszenia na co dzień w warunkach miejskich radzę poszukać amerykańskiego kontraktu, można znaleźć nową z podpinką za ok 250 zł np:  http://allegro.pl/nowa-kurtka-m65-woodland-z-podpinka-large-regular-i2645371316.html
  • Dzięki wielkie wszystkim za odpowiedź, o to mi właśnie chodziło. Nie koniecznie nawet zależy mi na nowej, po prostu myślałem, że to może jakaś wyjątkowa okazja, ale skoro tak, to oczywiście odpuszczam ten model :) Dzięki jeszcze raz
  • Czy ta kurtka jest po jakimś  " tuningu"? :)

image
    image
    image
    image
    image
    image
    image
  • Andrzej, dobrze to nazwałeś.
  • army bb opisał dobrze kurtkę "nowa kurtka M65 z podpinką" nigdzie nie napisał że to oryginał-kontrakt!
    Ten co kupił...dopisał już "oryginalna kontraktowa"......myślę że zbyt wczesnie klikną kup teraz a potem się "merkną"
    że to jest kurtka kopia.
    O tej kurtce... już gdzieś tu pisaliśmy....nie jest taka zła.....podpinkę ma kontraktową :)

• Kupić drożej a sprzedać taniej... odwrotna przedsiębiorczość, nieźle... Small R. udający  Medium R.
  • Myślę, że ten co kupi tą kurtkę za te 249zł ....będzie z niej zadowolony!
    Piotrek! Niezłych w tym kraju mamy...."biznesmenów" przedsiębiorczości :)) 
  • W sumie za 249zł to faktycznie by nie było drogo jakby rozmiar był taki jak MR ale po co ryzykwać, musiałbym później sprzedać za 200zł :(( odwrotna przedsiębiorczość
  • Lobo, a ja myślę że army celowo wystawił ją w kategorii Umundurowanie i Wyposażenie › USA › Umundurowanie › do 1975 roku › Oryginalne, opisując ją w tytule tak jak opisał. Ale oczywiście masz rację, nie napisał że to kontrakt. Obecny właściciel który ją sprzedaje zawarł takie zdanie w opisie - ''a nie mam możliwości jej zwrotu". Nie mi oceniać sprzedających na alledrogo.
  • Na ebaju, jest takie info na każdej aukcji czy można towar zwrócić czy nie, na Allecośtam też takie info powinno się umieszczać.
  • Albo po prostu byłoby uczciwie przyjąć zwrot jeśli rzeczywiście ktoś nie trafił z rozmiarem.
  • Jakoś mi się nie chce wierzyć z tym zwrotem! army bb to dobra firma....kupowałem u nich i zawsze byłem zadowolony!
  • Ja też kupowałem u army_bb i nie było problemu ze zwrotem albo wymianą, kiedy nie trafiłem z rozmiarem.
  • ja akurat mam taka możliwość, że mogę do nich osobiście podejść ;)
  • devil! Ty to masz dobrze ;) Pozdro
  • Ale tylko do nich, bo do większości sklepów już zmuszony jestem dojeżdżać, co mają ciekawsze zabaweczki ;)
  • Kurtka na dużego faceta! :)

imageimage
    image
  • Cześć

Chciałbym się upewnić czy kupiona ostatnio przeze mnie kurtka i podpinka to kontrakty

image
  • Kurtka kontrakt z 75 roku i podpinka chyba z 87 roku
    jeżeli chodzi o tą
    image

image
    pozdr
  • Dzięki ziomek,  chodzi właśnie o tą.

No to super mam w końcu swoją pierwszą kontraktową mke w stanie mint za przyzwoite pieniądze.

• Ładny egzemplarz - nasi koledzy też takowe posiadają :)
  • Jam też takową kapotę ujarzmił :-)) Grzecznie i wygodnie mi służy. Widocznie dobrze jej u mnie :P

a co koledzy powiedzą o tej: