Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!
W "Bazie" powtarza się kilkakrotnie informacja: "napy niesygnowane". Odnosi się ona do niektórych "kontraktów" wyprodukowanych w zakładach Alphy Industries, Cherokee Industries, Winfielda Manufacturing Company, So-Sew Styles. Źródłem tej informacji były fotografie. Podstawą informacji, że zatrzaski w Winfieldach 76 pochodzą od Stimpsona są też fotografie, wykonane przez właściciela takiej kurtki, który dotarł do środka zatrzasku w swoim egzemplarzu. Dopóki, Andrzej, nie podasz wiarygodnego źródła, że w Alphach i innych emkach stosowano Stimpsony, Twoje informacje będą tylko tezą. Tymczasem piszesz: "W kilku kontraktach M-65 są montowane napy niesygnowane. Jest to wyrób firmy Stimpson". Póki co poprawniej byłoby napisać, że "być może" są to napy firmy Stimpson.
O czym mielibyśmy dyskutować w przypadku kurtki M-52? Rozpoczynając dyskusję na ten temat, sugerujesz - czy chcesz tego, czy nie - że mógł istnieć typ emki M-52. Wolno Ci dyskutować na każdy temat. Mnie po prostu szkoda jest czasu na rozmowy o niczym. Ale to tylko moja opinia. Chcesz dyskutować, dyskutuj, może się mylę, może coś z tej dyskusji wyniknie.
Andrzej, oczywiście można powiedzieć, co się tylko chce. Internet zachęca do tego. Więc powiedz, skąd wiesz, że producenci kurtek M-43 i M-51 robili kurtki cywilne już dekadę wcześniej? Dodam tylko, że informacje o początkach produkcji emek na rynek komercyjny w końcu lat 60. pochodzą z książki Alana Cirkera "The Alpha Story".
RAU Fasteners, Providence, Rhode Island. Founded in 1912,
bought out by Scovill in 1996 and the plant was closed.
Scovill Manufacturing Company, Scovill Fasteners Inc.
Founded in 1802 in Waterbury, Conn. Famous for their patented buttons used on
military uniforms, as well as a broad line of other products. Still in
business in Clarksville, GA.
Stimpson Company. Founded 1852 in Brooklyn, NY. Now has two
facilities, one in Bayport, NY and the other in Pompano Beach, FL.
United-Carr Founded as Carr Fastener Co. in 1912 in E.
Cambridge, Mass. Combined with US Fastener in 1929 to create United-Carr. Sold
to TRW in 1969, now a part of Johnson and Hoffman. They were the creators of
DOT fasteners (such as Lift-The-Dot). The DOT line was purchased by Scovill in
the early 1990s.
Facet napisał, więc wierzymy mu na słowo. Tworząc "Bazę", nie uwierzyłem, dopóki nie zobaczyłem. Chyba, że słowa pochodziły od uznanych autorytetów, jak Shelby Stanton czy Alan D. Cirker, lub od kolegów emkowców, którzy mogli zrelacjonować, co widzą ich oczy. Oczywiście, bardzo możliwe, że wszystkie napy, które nie mają zewnętrznych napisów, pochodzą z zakładów Stimpsona. Ale to tylko hipoteza. Mam kurtkę, w której są napy sygnowane i niesygnowane. Gdy się bliżej przyjrzałem, dostrzegłem, że te niesygnowane są identyczne jak sygnowane, tylko że spartaczono w nich wybijanie napisu z nazwą producenta.
Alan D. Cirker opowiedział historię produkcji emek, która zaczyna się w końcu lat 60. Po cóż więc miałby wymieniać kurtki M-43, M-51 i M-52. :) Pozdrowienia!
Na pożegnanie tego wątku - Panie i panowie! Stimpson!
Andrzej, firmy produkujące napy zostały wymienione w "Bazie", więc katalogi oraz dane o firmach, które przedstawiasz, nie wnoszą nic nowego (w bazie danych nie zostały wymienione zatrzaski United Carr, ponieważ nie występują w emkach M-65, lecz w emkach M-51).
Co do produkcji cywilnych emek, moje ostatnie słowo jest następujące: pokaż choć jedną cywilną emkę M-43 lub M-51, nie jakąś podróbkę, ale wersję wyprodukowaną przez kontraktora z przeznaczeniem na rynek komercyjny.
Lobo47
Andrzej ,rozwierciłem niesygnowane napy w Alphie z 1974 lub 1975 rozmiar medium regular,(nieczytelny numer kontraktu) .Nie znalazłem nazwy producenta.Wniosek jest oczywisty.Pozdrawiam
Military specification MIL-C-11448