Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtki M51
  • Kurczę, McM, szukałem kiedyś jakichkolwiek zdjęć Burrowsa w Internecie i na to akurat nie wpadłem ;)
    Ciekawostka z innej beczki - drugi żołnierz z lewej ma na sobie bodajże pierwszy wzór TCU, z guzikami na wierzchu.
    Z kolei g.i. z prawej strony ma wyłożony kołnierzyk koszuli na kołnierz kurtki - zupełnie jak w armii brytyjskiej, gdzie było to regułą wpisaną w regulaminy mundurowe. Ciekawe... czyżby tylko krzyk mody?
  • Toczy się wojna w Wietnamie, a społeczeństwo amerykańskie jest podzielone na dwa przeciwstawne obozy: przeciwników i zwolenników tej wojny. Emka jest widoczna po jednej i drugiej stronie:

imageimage

• Mogę powiedzieć parę słów na temat kurtki M-51 z zielonym Talonem, której fotografie zamieścił na tym wątku (na stronie 1) Lukabest. Najpiękniejsza emka jaką widziałem (nawiasem mówiąc, kurtki M-65 są uważane za bardziej szykowne i lepiej skrojone od kurtek M-65). Zupełny mint. W porównaniu z egzemplarzem tej samej firmy, lecz o rok starszym, kurtka ma ciemniejszy odcień (chociaż została wyprodukowana na podstawie tej samej specyfikacji i wzoru) i inny zamek: zamiast Conmara (trochę innego niż w emkach M-65) - zielony Talon (zdjęcie na stronie 1). Na stemplu widnieją następujące informacje: Cohen Fein Company; Contract QM-8427 22 August 56 01-439-C-57; Spec. MIL-C-11448 A & Amendment # 1; Patt. Date 26 Jan. 1955; P.Q.M.D.; Flannel Pocket Fabric 80% wool, 20% cotton. Firma Cohen Fein Company ma swoją siedzibę w mieście Wilkes-Barre w Pennsylwanii. Znalazłem informację, że w kwietniu 1953 roku otrzymała kontrakt na produkcję 457 tys. kurtek M-51. Lukabest, wielkie dzięki.
  • Znalazłem tu, jeszcze jedną M51 Contract No, 7109 w wykonaniu 50/50
    image
    image
  • Coś co łączy M-43 i M-51.Kurtka M-1950 :)
    image

Ten egzemplarz wyceniony jest na 325$ 
    #-O
  • Zgadza się, było coś takiego. Bardzo ciekawe kurtki, mam trochę ich zdjęć w swojej prywatnej kolekcji. Z tego co mi wiadomo, charakteryzowały się przede wszystkim grubszym materiałem niż M43.
    Ciekawy temat ;)
  • image
    image
    Podpinka do kurtki M50

image
    image
    image
    image
    image
  • Dziś znalazłem ciekawą M51 z 63" chyba już ostatnie kontrakty.Kurtka,, prototyp,, do przejścia już w system umundurowania M-65. Ciekawostką są w niej kieszenie na piersi!
    image
    image
    image
    image

No i te ,,ciekawe,,kieszenie :O
    image

Na tej fotce Elvis jest chyba w tej ,,ciekawej,,M51
    image

a tu ciekawy filmik o ,,wcielaniu Elvisa,, do armii
    http://www.youtube.com/watch?v=iGnUiF-JAlc&feature=player_embedded#!
  • Hmm, rzeczywiście ciekawe, nie widziałem takiej wcześniej.
  • kołnierz też ma jakiś inny :P
  • No, ta patka do zapinania jest charakterystyczna.
  • Ale ona była stosowana w m43, potem już nie ,dla tego mi tak wpadła w oko
  • Też tak myślałem, ale jednak się zdarzały

M-43MQ1
    image

M-50
    image

M51
    image
    image

A tu,,rodzinne, ,zdjęcie :)
    image

• o to mnie zaskoczyłeś teraz 
  • Klasyka w najlepszym wydaniu....image
  • no ja sobie chciałem upolować kurtkę m51 tak z lat 51-53 :P miałem z ok 61-63 nie pamiętam, ale wisi teraz u andrzeja MCM  
  • To jest rocznik 1951
  • o proszę :D

• Piękny egzemplarz, szkoda, że nie w moim rozmiarze.
  • marc_2006
    nie pisz  szkoda, bo ,, lukabest,,  Marek zawsze coś znajdzie w Twoim rozmiarze! :) .Tylko dzwoń!!!
  • Patrząc na to zdjęcie i zdjęcie wyżej Elvisa :) można zobaczyć w kurtce M51 dziwną ,,wstawkę,,klin (nr2 i nr4). Eksperimental ?
    image
    imageimage
  • No wreszcie się doczekałem i wczoraj zawitał do mnie Lukabest :-)
    image

image

image
    Kurteczka jest przepiękna no i z pięknym srebrnym Talonem
    :D
  • Bardzo klimatycznie sprana :D
    Hmm... czemu ja się na metkach nie mogę rozmiaru dopatrzyć? :P
  • rozmiar MR

image

materiał jest z dwa razy grubszy niż w mojej M65

gdybym miał do niej podpinkę to od razu bym w niej zaczął chodzić ale na razie za zimno

:( :-(
  • ~ ziomek
    Kurtka klasa! I jak to mówi Blatio, z klimatyczną ..... ,,patyną,, czasu,, :) .
  • Ja chodzę bez podpinki :P puki co 
  • A ta kurteczka ma "klimatyczną patynę......." ?image

image

:D
  • Trochę za świeżo wygląda :D
  • Jeszcze raz dzięki Lukabest  :-)
    Kurtka dla mnie IDEALNA
    ale czekam cierpliwie na podpinkę
    :-D
  • No.... nie wiem sam co o tym myśleć?

image
    image

image
  • Lobo47: Andrzej, na stronie 6 monografii "Amerykańska kurtka wojskowa M-65 OG-107 - rozwój i mit" znajdują się informacje o wszystkich typach emek przed emką M-65. Wiem, że masz żyłkę badacza i chciałbyś dokonać nowego odkrycia. Życzę Ci tego. Na razie mógłbyś częściej podawać źródło, z którego czerpiesz informacje. :)
  • Podobno to kurtki robione na rynek cywilny (podróbki)
    image

image
  • Myślę ,że i wtedy firmy szyjące kontraktowe M51,wypuszczały na rynek komercyjny, cywilne wersje tych kurtek!

McM Andrzej! Czasami moim źródłem jest mój stary laptop! Jest tam straszny ,,haos,,. Wiadomości, zdjęcia zbierane parę lat wstecz,
    taki ,,groch z kapustą ,,Czasami tam zaglądam ;)
    Dziś tak przez przypadek znalazłem te fotki i wrzuciłem! Nie miałem do nich żadnego opisu ,źródła skąd to wziąłem :) .Tak samo jak te dwie fotografie przedstawiające musztrę żołnierzy w kurtkach M. Tylko jakich?

image
    image
  • Lobo47: Kurtka "M-52" wygląda na tandetną podróbkę. Stawiając tezę: "Nie wiem sam, co o niej myśleć", dopuszczasz możliwość, że jest to kurtka eksperymentalna lub nowy, nieznany typ emki M-51. Pisząc: "Myślę, że i wtedy firmy szyjące kontraktowe M-51 wypuszczały na rynek komercyjny cywilne wersje tych kurtek", dajesz czytelnikowi do zrozumienia, że masz przesłanki dla takiego rozumowania. Oświadczając: "W kilku kontraktach M-65 są montowane napy niesygnowane. Jest to wyrób firmy STIMPSON", dzielisz się z czytelnikami godną zaufania wiedzą. Rzeczywiście ją poznałeś? Rozprułeś niesygnowane napy we wszystkich emkach M-65, gdzie występują, i odkryłeś w ich wnętrzu piękny napis "Stimpson"? Bo w przypadku Winfielda DSA 100-76-C-0605, opisanego w "Bazie danych", tak było. Pewien posiadacz tej kurtki napisał do mnie i przysłał fotografie rozbebeszonego zatrzasku oznaczonego w środku literami S-t-i-m-p-s-o-n. Andrzeju, stawiasz śmiałe pytania i odważne hipotezy, lecz kiedy nie dajesz czytelnikowi wyraźnie do zrozumienia, że to tylko pytania, owszem frapujące, ale wymagające zbadania i udzielenia odpowiedzi, która kryje się na razie w mroku, że to tylko twierdzenia, których udowodnienie jest sprawą otwartą, może on pomyśleć, że, na przykład, istnieje typ wojskowej emki M-52, że produkcja emek na rynek cywilny nie rozpoczęła się w końcu lat 60, lecz dekadę wcześniej, że informacja, iż wszystkie napy bez napisów w kurtkach M-65 zostały wyprodukowane w zakładach firmy Stimpson, jest sprawdzona i pewna na sto procent. PS. Andrzeju, jesteś dobrym duchem tego forum, bardzo lubię Twoje posty, wybacz więc starszemu koledze te uwagi.
  • McM Andrzej! Pisząc "w kilku kontraktach M65 są montowane......" nie miałem na myśli wszystkich. Odsiewając wszystkie napy montowane
    w kurtkach M65 typu Rau F,Scovill czy DOT i jakieś jeszcze w kurtkach So Sew sygnowane, zostaje nie wiele kontraktów chyba w których
    są montowane napy niesygnowane! Masz mocne potwierdzenie tego, że Winfield montował takie napy w swoich kurtkach. Ja znalazłem w internecie
    potwierdzenie(jeśli mogę tak napisać) w opisach właścicieli lub osób handlującymi tymi kurtkami, że tego typu napy - Stimpson
    występowały też w kurtkach Cherokke 75" i kiedyś znalazłem opis na jakimś forum, że też Alpha takie montowała w swoich wyrobach!
    Myślę , że ktoś podający w kilku różnych opisach,aukcjach czy forach nazwę nap Stimpson "nie strzela" sobie nazwy firmy z "kapelusza".
    Przynajmniej ten ktoś posiadał jakieś podstawowe wiadomości, że takowe napy bez żadnej sygnatury istnieją i że są wyrobem firmy
    Stimpson. Znasz,wiesz czy spotkałeś jakąś inną firmę która produkowała napy niesygnowane do kurtek M65?. Przypuśćmy, że tych
    trzech kontaktorów Winfield,Cherokke i Alpha montowało takie napy, niesygnowane firmy Stimpson!.To ilu nam pozostało producentów
    kurtek, którzy montowali jakieś innej firmy niesygnowane napy?...... niewielu :)

Wiem że nie jest to "wiedza godna zaufania" ale są to wiadomości które udało mi się gdzieś poszukać i nimi się podzieliłem. Nigdy
    nie stwierdziłem ,że są "pewne na sto procent" ale to nie oznacza że nie można o nich pisać czy dyskutować !
    Pisząc o kurtce M-52 ,,nie wiem co o niej myśleć,, nie stawiałem tezy że jest to kurtka eksper.....lub nieznana.
    Chodziło mi tylko o ......dyskusję :) .Pozdrawiam.

Ps
    Andrzeju! Myślisz, że tylko w końcu lat 60 odbywała się produkcja emek M65 na rynek cywilny? Ja myślę, że producenci
    kurtek M43 i M51 robili już to dekadę lub dwie wcześniej! :) .
  • W "Bazie" powtarza się kilkakrotnie informacja: "napy niesygnowane". Odnosi się ona do niektórych "kontraktów" wyprodukowanych w zakładach Alphy Industries, Cherokee Industries, Winfielda Manufacturing Company, So-Sew Styles. Źródłem tej informacji były fotografie. Podstawą informacji, że zatrzaski w Winfieldach 76 pochodzą od Stimpsona są też fotografie, wykonane przez właściciela takiej kurtki, który dotarł do środka zatrzasku w swoim egzemplarzu. Dopóki, Andrzej, nie podasz wiarygodnego źródła, że w Alphach i innych emkach stosowano Stimpsony, Twoje informacje będą tylko tezą. Tymczasem piszesz: "W kilku kontraktach M-65 są montowane napy niesygnowane. Jest to wyrób firmy Stimpson". Póki co poprawniej byłoby napisać, że "być może" są to napy firmy Stimpson.

O czym mielibyśmy dyskutować w przypadku kurtki M-52? Rozpoczynając dyskusję na ten temat, sugerujesz - czy chcesz tego, czy nie - że mógł istnieć typ emki M-52. Wolno Ci dyskutować na każdy temat. Mnie po prostu szkoda jest czasu na rozmowy o niczym. Ale to tylko moja opinia. Chcesz dyskutować, dyskutuj, może się mylę, może coś z tej dyskusji wyniknie.

Andrzej, oczywiście można powiedzieć, co się tylko chce. Internet zachęca do tego. Więc powiedz, skąd wiesz, że producenci kurtek M-43 i M-51 robili kurtki cywilne już dekadę wcześniej? Dodam tylko, że informacje o początkach produkcji emek na rynek komercyjny w końcu lat 60. pochodzą z książki Alana Cirkera "The Alpha Story".

• Wiesz Andrzej!.Trudno a raczej niemożliwe, że każdy sprzedający czy opisujący swoją kurtkę, dokona czy to na forum militarnym, czy aukcji
    internetowej gdzie zamieszcza fotografię,opis, w tym przypadku nap, tzw ,,trepanację,, otwarcia i stwierdzenia że w 100% jest to napa Stimposon!
    Czym się sugerowali opisując że.....jest to wyrób tejże a nie innej firmy? Na jednym z forum militarnym które prześledziłem, przez przypadek trafiłem
    na dyskusję.......temat.... oporządzenie żołnierzy walczących w Vietnamie i nie tylko. Pan o niku X w bardzo łatwy sposób określa jakiego
    producenta napy spinki, zaczepy( sygnowane i niesygnowane) itp ....stosowano w danym oporządzeniu! Po czym to stwierdza?....po katalogach producentów!

Wracając do firmy Stimpson. Jest to udokumentowane, że firma Edwin B.Stimpson wypuszcza przynajmniej od roku 1932  do dnia dzisiejszego
     też takie katalogi.Nawet w obecnym katalogu http://www.stimpson.com/military_specifications.htm ,jest dział Military gdzie są zdjęcia nap,spinek
    itp produkowanych dla armii!. Pan X jak go nazwałem bo nie pamiętam naprawdę tego >nika< a staram sie doszukać na starym laptopie jakiejś
    ,,rysy,,gdzie to było,wymienił parokrotnie firmę Stimpson przy oporządzeniu i nadmienił "że napy tej firmy, też były używane przez kilku
    kontraktorów szyjących umundurowanie".Wymienił słowami "np Cherokke i Alpha".
    Andrzej to tylko słowa, wiadomości które przeczytałem w internecie!

Czy można twierdzić, że napy np w kurtce M65 firmy Cherokke z kontraktu DSA 100-75-C-1200 jak napisałem Borenowi są wyrobem
    Stimpsona? Myślę, że tak! .Na czym opieram swoją hipotezę! Jeśli masz udokumentowane zdjęciem, że firma
    Winfield zastosowała taki wyrób w swojej kurtce w kontrakcie  z 76",a rok wcześniej byli najprawdopodobniej podwykonawcą firmy Cherokke
    czyli szyli u siebie w fabryce te kurtki! Twierdzę, że zastosowali też takie same niesygnowane napy firmy Stimpson w kurtkach Cherokke!
    To jest tylko jeden z opisów tej kurtki( Cherokke) ,gdzie też sprzedawca opisuje napy jako wyrób firmy Stimpson!
    http://www.okamotoclothing.co.jp/houston_military_jackets.htm#M65
    Czy on, jak i kilku innych nie wzięło  sobie tej nazwy w napach ,,niesygnowanych,,  ot tak z znikąd!?.Nie słyszałem a raczej nie znalazłem
     wiadomości o nazwach innych firmach produkujących napy niesygnowane(zewnątrz) przy produkcji kurtek M.

Andrzeju! Nie mam tej książki! Czy autor książki Alan Cirker wymienia...... że wszystkie kurtki z rodziny M(43,50,51) ,czy tylko M65
    były produkowane pod koniec lat 60 na rynek komercyjny?
    Skąd wiem! Napisałem ......że myślę :) ,ale......gdzieś ktoś napisał że......Muszę to dobrze zweryfikować :) . Twoje uwagi są dla mnie przestrogą
    nauką, że nie wszystko co czytamy,widzimy jest wiarygodne i czasami lepiej pisać ,,być może,,.
    Andrzeju! Pozdrawiam

ps
    Znalezione w internecie na jednym z forum o firmach produkujących napy ! Może wiarygodne!

RAU Fasteners, Providence, Rhode Island. Founded in 1912,
    bought out by Scovill in 1996 and the plant was closed.

Scovill Manufacturing Company, Scovill Fasteners Inc.
    Founded in 1802 in Waterbury, Conn. Famous for their patented buttons used on
    military uniforms, as well as a broad line of other products. Still in
    business in Clarksville, GA.

Stimpson Company. Founded 1852 in Brooklyn, NY. Now has two
    facilities, one in Bayport, NY and the other in Pompano Beach, FL.

United-Carr Founded as Carr Fastener Co. in 1912 in E.
    Cambridge, Mass. Combined with US Fastener in 1929 to create United-Carr. Sold
    to TRW in 1969, now a part of Johnson and Hoffman. They were the creators of
    DOT fasteners (such as Lift-The-Dot). The DOT line was purchased by Scovill in
    the early 1990s.

• Facet napisał, więc wierzymy mu na słowo. Tworząc "Bazę", nie uwierzyłem, dopóki nie zobaczyłem. Chyba, że słowa pochodziły od uznanych autorytetów, jak Shelby Stanton czy Alan D. Cirker, lub od kolegów emkowców, którzy mogli zrelacjonować, co widzą ich oczy. Oczywiście, bardzo możliwe, że wszystkie napy, które nie mają zewnętrznych napisów, pochodzą z zakładów Stimpsona. Ale to tylko hipoteza. Mam kurtkę, w której są napy sygnowane i niesygnowane. Gdy się bliżej przyjrzałem, dostrzegłem, że te niesygnowane są identyczne jak sygnowane, tylko że spartaczono w nich wybijanie napisu z nazwą producenta.

Alan D. Cirker opowiedział historię produkcji emek, która zaczyna się w końcu lat 60. Po cóż więc miałby wymieniać kurtki M-43, M-51 i M-52. :) Pozdrowienia!

Na pożegnanie tego wątku - Panie i panowie! Stimpson!

image

• Andrzej! Jak najbardziej Shelby Stanton jest autorytetem o ogromnej wiedzy w dziedzinie pisania książek o umundurowaniu.
    Co do książki Alana D Cirkera ,jest to na pewno piękna historia..... produkcji wyrobów firmy Alpha!
    Ale to nie jedyni..... są też inni ,jak ten "facet któremu możemy wierzyć na słowo" On opisywał "co widzą jego oczy" na podstawie, jak pisałem
    katalogów produktów danej firmy, z jakich korzystał!
    Andrzeju! "być może" jest to wiarygodne i jego źródło wiedzy to nie tylko to co wyczytał w internecie i usłyszał ...... ale może to coś więcej :)
    Ps.Znalazłem na stary kompie kilka fotek z tego forum!

image

image

image

image

imageimageimage

imageimage

imageimage

• Andrzej, firmy produkujące napy zostały wymienione w "Bazie", więc katalogi oraz dane o firmach, które przedstawiasz, nie wnoszą nic nowego (w bazie danych nie zostały wymienione zatrzaski United Carr, ponieważ nie występują w emkach M-65, lecz w emkach M-51).

Co do produkcji cywilnych emek, moje ostatnie słowo jest następujące: pokaż choć jedną cywilną emkę M-43 lub M-51, nie jakąś podróbkę, ale wersję wyprodukowaną przez kontraktora z przeznaczeniem na rynek komercyjny.

• United Carr owszem nie występują w kurtkach M65 ......ale pojawiają się napy sygnowane DOT. Jak myślisz czy DOT ma coś wspólnego z
    firmą Unitet Carr!?.

• Zaczęliśmy rozmowę od zatrzasków firmy Stimpson, a kończymy na zatrzaskach firmy United Carr. Dziękuję, Andrzej, że zwróciłeś mi uwagę na fakt, że firma United Carr stworzyła zatrzaski DOT. Nie wiedziałem tego. Stąd płynie oczywisty wniosek, że wszystkie nieoznakowane napy w kurtkach M-65 są produktem firmy Stimpson, że istnieje typ kurtki M-52 i że produkcja kurtek M-43 i M-51 na rynek cywilny jest faktem! Dobranoc.
  • Lobo47

Andrzej ,rozwierciłem niesygnowane napy w Alphie z 1974 lub 1975  rozmiar medium regular,(nieczytelny numer kontraktu) .Nie znalazłem nazwy producenta.Wniosek jest oczywisty.Pozdrawiam

• Lukabest

Marek! Nigdy osobiście ,,ja,, nie spotkałem "przewalając internet" sygnowania nap Stimpson na części " Stud", "Eyelet" i "Button" 

image

jakimkolwiek znakiem czy nazwą!  Może, ktoś taką spotkał, ja nie widziałem! Przypuszczam......, że nigdy w tym miejscu tego nie robili.
    Oceniając to po ich katalogach! Szukanie sygnatury Stimpson w tej części napy......... szkoda niszczyć "zatrzask" :)  

W przeciwieństwie do nap Rau , Scovill , DOT czy nap sygnowanych United-Carr ,które takie sygnatury posiadają w części "Eylet".
    Firmy te, takie nazwy zamieszczały. Czy zawsze? Tego nie wiem!
     Patrząc po katalogach......   sygnatury tych firm, są tylko lub w tej części - "Eyelet".
    McM Andrzej zauważył, że czasami mogło dojść do "fuszery"...... nazwa mogła być nie wybita! W mojej parce na 5 nap wzdłuż
    listwy zamka 4 czytelne- Rau.F + 1"łysa"-?

Wracając do "problematycznej" napy Stimpson, jedyną sygnaturę jaką idzie spotkać (przynajmniej jakie ja znalazłem w "błękitnej pustce")
    i jaką przedstawił McM Andrzej, to ta w części "Socket" wewnątrz.....napis Stimpson!
    image

Czy napy "kalibru" takiego jak montowane w kurtkach M65 czy M51 i parkach, różnych firm są ze sobą "kompatybilne "?
    Myślę..... że tak! Mam w kapturze (od Ciebie ;) ) od parki M51 napę- część "Eyelet" sygnowaną
    United Carr rocznik 52" (patrząc po kontrakcie)
    image

Idealnie "współżyje ;) "... część "Stud".... z częścią Socket "pani" firmy....chyba Rau.F .Tak myślę....... bo takie mam w parce So Sew 82".
    Pozdrawiam Andrzej.

• Mam pytanie do znawców tematu
    Interesuje mnie wersja kurtki M51 którą posiadam:
    image
    Na metce widnieje napis: Pattent Date 14 March 1957
    a na większości kurtek M51 które widziałem
    Na metce widnieje: Pattent date 13 Sept. 1951
    (mcm zamieścił także info o swojej M51 Patt. Date 26 Jan. 1955)
    Czy moja kurtka różni się czymś oprócz zielonych guzików (zamiast brązowych):
    image
    Czy inna specyfikacja obejmuje jeszcze inne rzeczy?
    :-)
    Ps napy w niej stosowane to: RAU Fasteners:
    image
    W ciągu tych paru zimowych miesięcy stwierdziłem że kurtka M51 jest lepiej skrojona od M65 (według mnie), lepiej się w niej czuję i te wełniane kieszenie są dużo większe i przyjemniejsze
    Ale to moja subiektywna ocena
    Wiem że większość preferuje M65 (może dlatego że ma kaptur, i mocniejszy materiał) ale ja jednak wybieram M51
    Tak mnie naszło z rana 
    pozdrawiam

:)
  • Też jestem fanem kurtki M-51. Mam dwie kurtki wyprodukowane przez firmę o pięknej nazwie Cohen Fein Company (warto zainteresować się, co oznacza ta nazwa): z 56 i 57 roku. Nie udało mi się znaleźć w internecie specyfikacji kurtki M-51 bądź informacji o tym, jak wprowadzano do niej poprawki i inne zmiany. To o tych modyfikacjach mówią nam napisy na metkach lub wybite stemplem na materiale: "Pattern Date... itd.". Płaskie guziki były jeszcze w emkach M-51 - rocznik 1960, później wprowadzono guziki, jakie znamy z kurtek M-65. Chyba w tym samym czasie zmieniono także wspaniałe wełniano-bawełniane kieszenie na kieszenie bawełniane.
  • mcm 
    Dziękuje za odpowiedź, myślałem że informacje na ten temat są bardziej dostępne,
    możliwe że zostanie to na zawsze owiane tajemnicą tak jak producenci bezimiennych M65
    :-)
  • ~ziomek!
    Jedyne co mam to chronologiczne daty" wprowadzenia jakiś zmian-nowego wzoru" w specyfikacji kurtki M51. Jest tam data "1957-03-14 pattern" taka jak w Twojej kurtce! Przyglądając się Twojej metce ,to kurtka którą posiadasz została wyprodukowana 2 października 1958r wzorując
    się na specyfikacji  .......właśnie z 1957r  a nie z 13 września 1951r.
    Andrzeja McM kurtka jest też ujęta........ 26 stycznia 1955 wprowadzono jakąś "korektę-poprawienie" wzoru! Pozdrawiam

p.s
    Jak coś źle opisałem to .....mnie poprawcie :)

Military specification MIL-C-11448

• 1968-05-14: Revision E Notice 1
    • 1965-07-14: Revision E Amdt. 3
    • 1965-03-25: Revision E Interim Amdt. 2
    • 1965-01-29: Revision E Interim Amdt. 1
    • 1963-06-10: Revision E
    • 1961-05-22: Revision D
    • 1959-06-10: Revision C
    • 1957-12-13: Revision B Amdt. 2
    • 1957-03-14: pattern
    • 1956-11-16: Revision B Amdt. 1
    • 1956-05-01: Revision B
    • 1955-01-26: pattern
    • 1954-02-23: Revision A Amdt. 1
    • 1953-03-27: MIL-C-11448 Revision A
    • 1951-09-13: MIL-J-11448(QMC) JACKET,SHELL,FIELD,M-1951

• lobo

Widzę że jednak coś znalazłeś, z tego co widać kurtka M51 przechodziła w czasie różne poprawki

aż powstał projekt ... M65
    dziękuję

pozdrawiam