Ciekawy temat - inne kamo, chodzi po prostu o późniejszego DPM'a jak można wywnioskować? Odnośnie do samego druku to późniejszy (można by rzec średnio stary) DPM był drukowany na białej bawełnie - przykład wspomnianych spodni poniżej (po prawej DPM68) - o to chodzi @Falkland?
Można by wywnioskować,że bez wiatrówek w kamo SAS z drugiej wojny te arktiki by nie powstały. Kończąc na dziś temat sortów z UK, z tego co zaobserwowałem (również niestety miał na to wpływ japońskich i koreańskich vintage szopów) ceny tych górskich wiatrówek zielonych niesamowicie poszły w górę (podobna sprawa ma się odnośnie francuskich wiatrówek - ale to inny temat).
Właśnie. Arcticy były drukowane na jasnej tkaninie ale widzę na Twoim zdjęciu że były też drukowane na ciemnej tkaninie. I to były wersje wcześniejsze od białych czy późniejsze? Chyba jednak późniejsze. Bo najnowsze DPM-y robiono na ciemnej. A camo to było coś takiego pomiędzy starym DPM a najnowszym.
Faktycznie całkiem ciekawa propozycja ten komplet m65. Z innej beczki jak można, czy to jest US Marines (Force Recon) czy US Navy - brak taśmy Navy co może sygnalizować USMC:
Takie japońskie mki można najłatwiej ustrzelić na ichniejszych aukcjach internetowych lub sklepach online - zazwyczaj za mniejszą (trochę) cenę. Ale patent z tą kieszenią na rękawie bardzo na plus.
Kontynuacja ciekawych gadżetów w kamo - czy to nie jest przypadkiem eksperymentalny woodland DPSC 9908-75? 75 rok to trochę wcześnie jak na woodland'a plus czy to ten wzór nie jest inaczej przeskalowany? Zwróćcie uwagę (jak się interesujecie kamo), że charakterystyczny wzór jest zdecydowanie przeskalowany na plus w porównaniu klasycznego woodland'a 81. Piękna sztuka - oczywiście jak zazwyczaj EvilBay https://www.ebay.com/itm/303515711110
Tak na marginesie jak Ktoś dysponuje zdjęciami lub linkiem do pełnego opisu tego wczesnego ERDLa drukowanego na czarno po wewnętrznej stronie (z czarnymi nie krytymi guzikami) to będę wdzięczny za informacje.
Faktycznie bardzo ciekawe gadżety tylko mało praktyczne (szczególnie te spodnie USN bo m51 niektórym forumowiczom jakoś wysokie m51 nie przeszkadzają = rzecz gustu) ale do szafy w sam raz, moim zdaniem. Z mkowych klimatów, jak uważacie, co tak wypompowało cenę w tej aukcji - stan świetny faktycznie, aczkolwiek to nie jest jakiś "uber-rares" - a może właśnie jest? Na chwilę obecną niestaty dla kupujących 445 USD https://www.ebay.com/itm/313032911272 dla sprzedającego pewnie miła niespodzianka.
Ekspres aż się błyszczy. Może chodzi o naszywki? Może akurat wielu ludziom spodobała się ta, konkretna kurtka? :) Chyba nie ma reguły - czasem tak bywa. Jest też szansa, że znajomi sprzedającego podbijają cenę ;)
Wygląda na to, że pierwsze kontrakty "najtaniej" będzie można dostać na japońskich aukcjach. Co zauważyłem odnośnie do tej DSA-100-2365 - to z tego co widać, to ma ona przyszyte naramienniki w charakterystyczny sposób udokumentowany w kilku egzemplarzach. Ciekawa kurtka jak wszystkie mki - szczególnie wczesne a co do cen to tak to już pewnie będzie wygladało.
Inna kurtka wystawiona na Ebay'u jest teraz na Etsy - cena też poszybowała (również wersja z dodanymi naramiennikami - zdjęcia wrzuciłem nie tak dawno do głównego wątku o m65).
Aby coś dobrego ustrzelić na Etsy trzeba trochę poszukać kurtek nie opisanych poprawnie - inaczej ceny jak w większości przypadków mogą być wysokie, fakt. Co do ceny tej mki z doszytymi pagonami - faktycznie nie jest warta moim zdaniem aż takiej ceny (i nie chodzi o sam rozmiar). Co do samych przyszytych naramienników - rzecz dyskusyjna ale jest to ciekawy egzemplarz, z rzadką modyfikacją, którą można zaobserwować na pierwszych kontraktach.
Z ciekawych krawieckich przeróbek, całkiem dobrze zmodernizowane BDU - oczywiście pomijam obszycie - ale plus za sam pomysł wykonania (konwersji) (https://www.ebay.com/itm/333567849249)
Ta emka 3 color którą wrzuciłem wyżej to jest kontrakt So-Sew. Głównie o kontraktora mi tutaj chodziło nie tyle co o samą emkę 3 color jakich na rynku jest wiele. So-Sew to rzadko spotykany kontrakt jeśli chodzi o emki 3 color. So-Sew a Golden to są normalmie lata świetlne które ich dzielą jeśli chodzi o jakość szycia. Zresztą widać już po samej stójce i symetrycznych, równych i szpiczastych patkach od kieszeni, jak perfekcyjnie jest uszyta. Z tych ładnie szyjących emki kontraktorów polecam jeszcze American Apparel i Isratex.
No dobra, to tutaj niżej masz link z kiepskim Goldenem. Górne patki różnią się od siebie. A ta na dole po lewej stronie to chyba jakiś żart. Tunel na gumkę na samym dole krzywo przeszyty i makiet po prawej tak samo. Z pagonami też jest chyba coś nie tak.
Dziękuje @Pablik, na teraz produkcjami McCoy'a się nie interesuje - to są ciekawe kopie lecz mnie interesują tylko kontrakty i w większości zazwyczaj te pierwsze. Ale dzięki, tak na marginesie - McCoy'e można je dostać w niższych cenach niż z tej aukcji (w tej cenie wolałbym spożytkować kwotę na coś bardziej sensownego niż kopia emki - nawet jeżeli jest to dobra kopia to zawsze kopia).
A tutaj masz emkę Isratex. Zobacz jakie ma piękne patki. I te na górze i te na dole. Rzadki kontrakt. Bo większość emek 3 color to są Goldeny. Sam mam Goldena. Nawet dokładnie jej nie oglądałem przed zakupem, bo była w bardzo atrakcyjnej cenie. Za nową zapłaciłem 150 zł. Więc była to okazja. Ale okazało się że jest ładnie uszyta. Wyglada jak ten Isratex niżej. No i ma fajne rozmieszczenie brązowych plam. Bo w niektórych kiepsko ułożone jest te kamo. Albo się powtarza, albo z jednej strony kurtka ma sporo brązowych plam a z drugiej prawie żadnej. Te kurtki są szyte z kawałków tkaniny jak wszystkie w camo, więc może się zdarzyć kiepsko wyglądającą.
Istotnie patki są ok. Dla mnie detale też są istotne szczególnie kształt patek dlatego kupiłem kontrakt og-107 So-Sew. Zaokrąglone patki w Goldenach to koszmar. Jakoś nie mogę przekonać się do emek 3 color. Woodlanda może kiedyś kupię. Nie mogę też absolutnie zaakceptować plastikowych suwaków w kołnierzach są jakieś takie damskie w ogóle nie pasują do emki, oczywiście moim zadaniem.
Pabik trzymam twoje podejście też nie trawię plastikowych zamków w klasycznych m65 oliwka czy wodland.Miałem oliwkę kontrakt z plastikami i jednak to nie to samo co metal.Plastik musowo trawię w gore woodlan pierwszy wzór.Jakoś mi pasuje.I do pracy zamków dwu kierunkowych nie mam zastrzeżeń.Ale m65 to m65 tylko metal.Też kiedyś nabędę jak się trafi ładna woodland kontrakt to tylko z metalowymi suwakami.. :)
Oczywiście suwaki z tworzywa są bez wątpienia praktyczniejsze, to wszyscy wiemy ale mkę nosi się nie dlatego ze jest super praktyczna. Dzisiejsze technologie pozwalają szyć kurtki przy których ciężka mka jest zabytkiem. Ja jednak mki nie zamieniłbym na żaden szczyt techniki.
Faktycznie bardzo dobra cena jak za dosyć wczesny kontrakt w OG107 + ładny stan, nic tylko brać póki sprzedawca nie sprawdzi na forum realnej wartości.