http://tufotki.pl/PK4e9 Co możecie powiedzieć o tej kurtce? Zastanawia mnie to, że metka nie jest wszyta na środku tylko jest przesunięta w lewo. Kurtka ma dwie kieszenie wew. Na zamku napis alpha i usa od spodu.
Zaschnięty smar - może być ciężko. Jak benzyna ekstrakcyjna tego nie ruszy, to można spróbować rozpuszczalnik nitro. Wbrew pozorom nie powinien naruszyć wybarwienia tkaniny, kiedyś jedne plamy na M-ce traktowałem właśnie rozpuszczalnikiem i kurtce nic się nie stało, a plamy popuściły. Benzyna ekstrakcyjna jest z tego wszystkiego najprzyjemniejsza, bo nie zostawia smrodu. Po rozpuszczalniku trzeba kurtkę przeprać, zanim zaschnie.
Zobaczymy, pod robotą mam pralnie chemiczną i się tam wybrałem. Starsza miła pani powiedziała że postara się z tym coś zrobić ale się zobaczy, tylko potrzebuje kilka dni :) Już się nie mogę doczekać bo kurteczka zacna i rozmiarowo dopasowana, kolor mocny. Nawet jeśli plamy zostaną to trudno, myślę że nie będą się tak rzucać bo na zdjęciach bardziej są widoczne.
Mylicie się Koledzy. Zaschniętą farbę da radę zeskrobać. Tylko potrzeba cierpliwości i dokładności. Robiłem to kiedyś ze swoją oliwkową mką. Częściowo farbę zeskrobałem. Później kurtka poszła do ludzi.
Ostrym nożem, samą końcówką. Trwa to długo jeżeli nie chcesz zrobić tego na przysłowiowy(powiedzmy, że tego nie widziałem) i nie uszkodzić przy tym kurtki.
Właśnie przekląłeś ;-) Kiedy mam do zdobienia coś dużego to aż mi się nie chce. Katorga i masakra normalnie. Ale zawsze sobie tłumaczę - "30 minut dziennie i po tygodniu lub dwóch w końcu to zrobisz"
Tak, to są te momenty, na które mnie na przykład by nie starczyło cierpliwości. Jeśli czegoś nie można usunąć chemią w kilka minut, albo ewentualnym praniem, to zarzucam temat. Mój czas jest więcej wart ;)
hahahahha co masz na myśli pisząc elegancki ubiór ?? zegarek orient ? apaszka Suitsupply czy torba Pier One ? ja pier........... one , źle się dzieje w państwie duńskim.Ciekawe czy komuś kto tarzał sie w błocie w tej katanie przyszłoby do głowy po ćwiczeniach zarzucić gajer pod spód hahahahahhaha
Zresztą serio nie wiem skąd taka reakcja. Myślę, że ubieranie Emki do jeansów i bluzy już by Cię nie dziwiło, a czy ktoś kto się tarzał w błocie w niej, zarzucał po nią bluzę z kapturem? ;) Ubrania mają to do siebie, że często wykracząją poza standardowe ramy, do których je stworzono, np. jeansy były spodniami roboczymi, dzisiaj można do nich ubrać krawat, tenisówki, koszulka polo czy tramapki służyły tylko do uprawiania w nich sportu, a dzisiaj są powszechnie ubierane na codzień. Ja osobiście jak na swój wiek ubieram się trochę bardziej elegansko, lubię klasyczne buty, koszulę w portkach i sweter czy marynarę. A taka kurtała jak Emka, uważam, że bardzo fajnie kontruje resztę daje taki akcent, że owszem elegancja, ale jednocześnie luz, taki "buntowniczy" wydźwięk. Mnie się to właśnie bardzo podoba :) Zresztą ja uważam, że nie trzeba zmieniać stylu swojego ubiory, żeby nosić emkę, to ona go trochę zmieni :)
Lewy: Stanowisko emkologa w sprawie noszenia emki przez zwykłych ludzi w ich codziennym życiu jest następujące („Amerykańska kurtka wojskowa M-65 OG-107. Przedmiot, symbol”, s. 55). „Ludzie noszą emki na całym świecie: zgodnie z własnym, odrębnym, niezwykłym stylem. W Nowym Jorku, Paryżu, Mediolanie i Warszawie mężczyźni i kobiety preferują prywatny, bezpretensjonalny, uliczny sposób chodzenia w emce. Oni wkładają do niej garnitury, białe koszule, kamizelki i krawaty, kolorowe bejsbolówki, berety, a nawet czapki uszanki. One łączą emkę z takimi dodatkami, jak: futrzane kołnierze, kapelusze, mokasyny, buty na wysokim obcasie, torby worki oraz torby Louisa Vuittona. Uliczna moda nie ma granic, liczy się pomysłowość, oryginalność, wyobraźnia, wyczucie w mieszaniu kolorów, faktur, wzorów i stylów. W tym miksie odzieży i dodatków, w tej modzie zwykłych, prawdziwych ludzi na początku drugiej dekady XXI wieku zielona emka jest bardzo inspirującym komponentem”. Jeśli ktoś miałby mi mówić, co konkretnie należy wkładać do emki, nie słuchałbym go. Śmiałbym się tylko.
Chodzi tu o co innego. O kreację, zabawę, cieszenie się strojami. Żadnych zakazów, nakazów, tylko czysta kreacja. Ale są też osoby, które potrzebują wzorów. Więc Mr. Vintage robi jednak dobrą robotę, moim zdaniem. Nawiasem mówiąc, oddał sprawiedliwość emkom kontraktowym. Widać, że korzystał z wiarygodnych źródeł. :)
Nie no nie mcm nie zgodzę się z tym co piszesz. Kurtka wojskowa obojętnie czy jest to M-65 cz inna niestety nie pasuje w zadnym razie do garnituru....do bojówek, jeansów czy sztruksów oczywista sprawa tak ale do innych spodni moim skromnym zdaniem juz niestety nie, przynajmniej ja bym się tak nie ubrał.
W sumie to można założyć wszystko do wszystkiego. Tylko po co? Ale są osoby które tak się ubierają. W każdym razie nikt na ulicy nie traktuje ich poważnie bo wyglądają jak typowi przebierańcy. Jakaś delikatna nonszalancja może być, ale tylko z umiarem.
Emki w sposób naturalny to styl casual ale całkiem fajnie prezentują się z garniturem (sportowym a nie oficjalnym) pod warunkiem że nie są wyciorane i obszyte.
Postmodernizm. Twórczy miks w modzie, kinie, literaturze. Oczywiście obok są ubrania, filmy i książki nieawangardowe, pozbawione "przechwytywania" i ironii. Szalony, wspaniały świat.
Witam. Moje wymiary to klatka 110cm, wzrost 187cm. Kurtki m65 szukac w rozmiarach Large Regular/Long zgadza sie? W Medium nawet sie nie pchac? Pozdrawiam
@Seba84 Szukaj kurtki Large Long. Mam podobne parametry i pasuje na mnie idealnie L/L. Regular był dla mnie za krótki. A z podpinką i bluzą pod spodem to kurtka sięgała mi do pasa. Medium też odpada, chyba że będziesz ją nosił na gołe ciało ;-)
@brumia Na allegro masz kilka kontraktowych emek w rozmiarze S. Są nieco droższe od Helikona, ale za to oryginalne.
Dzieki za odzew. Tylko ze znalezienie Long oliwkowy graniczy z cudem, to dosc nietypowe wymiary. Dlugosc Regular jeszcze jestem w stanie znalezc. Kiedys mierzyłem Regular, panterka, kontrakt Golden Mfg. ten nowszy z zamkiem plastikowym od YKK i bylo ok.