Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • oj przez ocean jaki bałtyk zamyśliłem się 8-}
  • Ale moja ma wyjątkową historię. To była podpinka żołnierza sił specjalnych.
  • a masz dowód jakiś na papierze-no właśnie pewnie nie 
  • ciekawe są np. komentarze jak gościu pisze, że ta plama na kurtce to chyba ślady po krwi, dlatego taka unikatowa, he, he - czego to  człowiek nie wymyśli żeby sprzedać...
  • dokładnie takie bajeczki że to był rekwizyt w filmie rambo - dotykał jej sylvester stallone i tym podobne :))
  • Falkland-rozumiem że peniądze są ważne bo są żyjemy z nich ale żeny tak kłamać i podninke za 250zł!!!!! to już lekka przesada nie życzę żeby cię ktoś tak w życiu okłamał a pamiętaj karma powraca!
  • jest takie zdjęcie dostępne na necie jak Sylwek dla fana podpisuje autograf na replice emki - widać na nim jak tragicznie są wszyte kieszenie - jedna wyżej od drugiej co najmniej o centymetr - jakby szwacz ja wykonujący pił przez cały poprzedzający dzień - przykre...
    A potem taka kurtka jest wystawiana na aukcji za 1500 USD.
  • Właśnie o tym mówię o udawanej historii i podnoszeniu ceny przez jak napisałeś dotyk kogoś sławnego!
  • ~Bizonkillv8

Moja podpinka to Unicor. A w tym chodzili tylko komandosi. Możesz o tym przeczytać w książce pt. "The true story of the special forces"
  • @Falkland A ta podpinka sie rózni od innych podpinek ? Czy może pot w tej podpince jest special :) ?
  • Nie jest spocona. Żołnierz nawet nie zdążył się w niej spocić.
  • Czy kurtkę m65 mogą zjeść lub uszkodzić mole??? pytam się bo leży ona w moim starym domu na wsi i nie wiem czy jest bezpieczna!
  • szczury i myszy dadzą radę
    :-)
  • bo to jest głowy problem myszy to nie bo koty mam i trutke też sypie
  • To jak mole mogą zeżreć tę kurtkę czy nie ???? wypowiedzcie się ~! i jak z podpinką 
  • ....może wyżreją tylko połowę, czyli bawełnę:)Młodość, młodość....oczekuje odpowiedzi na wszystkie pytania świata w pięć minut lub natychmiast.Świat wirtualny zabija proces myślenia i samodzielność
  • Czyli nie mam sie o co bać że mole coś zrobią mojej m65?
  • Podpinki na pewno nie zjedzą.
  • Dobra tak na serio to jest jakieś ryzyko? a po drugie jak zabezpieczyć kurtkę przed molami ?? macie jakies sposoby ^:)^
  • raczej nie powinny zjeść mole a na mole to lawenda najlepsza

• najlepszy sposób :) nosisz je na sobie, anie trzymac w szafie :)
  • Najlepsze na mole jest roślina która nazywa się Bagno zwyczajne (Ledum palustre). Rośnie na terenach podmokłych w siedliskach borowych ( lasy sosnowe). Wystarczy kilka gałązek włożyć do kieszeni czy rękawa i żaden mul się kurtki nie czepi. Ma specyficzny zapach (dla mnie bardzo przyjemny) . Jest z nią tylko jeden mały problem, jest pod ścisłą ochroną gatunkową ;-)
  • Od 2014 roku Bagno zwyczajne zostało wpisane na listę roślin objętych ochroną częściową, tak że można je pozyskiwać :-)
    https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Bagno_zwyczajne
  • lawendę użyj, jako sugeruje ziomek, no i raczej na grzbiecie trzymać, a nie po strychach i innych garażach
  • s takie zawieszki na mole tez moga być bo ta lawenda to krótka trzyma - tak słyszałem
  • Popytaj o Bagno, trzyma zapach pomad rok
  • Jednym z punktów regulaminu jest poprawna pisownia...
  • raczej nie widziałem kurtki m65 zjedzinej przez mole - chyba się nie tykają nylonu :)
    a jeśli masz tam mole to takie zawieszki ze sklepu także powinny być dobre

• ...jestem pod wrażeniem pół Polski przez cały dzień odpowiada 17-nastolatkowi co powiesić obok kurtki:)(oczywiście wszystko zgodnie z regulaminem) 
  • Rzeczywiście w ciul tu komentarzy trochę śmiesznie :))
  • Ale przecież pytanie dotyczyło kurtki M65 :)
  • Proponuję założyć nowy wątek pt. "Jak chronić kurtkę M65 przed szkodnikami"
  • dokładnie takie coś się na pewno każdemu przyda 
  • Zrobiłem tam nowy wątek więc jak coś to tam piszcie-musimy to trochę rozkręcić
  • Przecież ja nie mówiłem serio.
  • To Faklandzie namieszałeś, co tu dużo gadać, masz posłuch! B-)
  • Ale ja natomiast uważam że taki wątek się przyda bo wielu z nas wydaje się to oczywiste ale nie zawsze tak jest
  •  czy kurtka m65 nadaje się na motocykl?? (na jazdę nim w niej) trochę dziwnie to brzmi ale da rade w emce jeździć??? starym motocyklem oczywiście przy małych prędkościach
  • Można jeździć tylko trzeba założyć kaptur od parki M65, żeby w głowę nie wiało.
  • I potrzeba szczelnie zapiąć ten kaptur pod brodą :-)
  • Ale jak noszę swoją emkę (nie wiem czy to tylko w mojej - na pewno nie) ale wiatr jej nie rusza choćby jak nie wiało to , nie tak jak w mojej starej kurtce że czułem podmuch wiatru na plecach
  • A ile lat macie już swoje emki ? po ilu latach użytkowania widać na nich ślady zużycia np.na zamkach czy rękawach? proszę wypowiedzcie się
  • Jka je będziesz prał w pralce to szybko pojawia sie pierwsze oznaki zużycia.
  • Czyli trzeba ręcznie jak w średniowieczu?!?!

• Tak, jak z średniowieczu. Jak juz dwie piekne emki zniszczyłem  w ten sposób. Tak samo jak ze spodnami.
  • A ja piorę w pralce. Nie mam chęci chechłać ciuchów ręcznie. Pralka zrobi to lepiej niż moje usilne rękodzieło w misce czy wannie. Zresztą prałem spodnie m65 wiele razy i nic złego się nie wydarzyło. A emka jest uszyta z identycznego materiału. Włączam najsłabszy program, czyli 30 minut i 30 stopni. Ze świniami nie trenuję zapasów, więc wystarczy tylko delikatne odświeżenie ciuchów. Emkę uprałem tylko raz żeby się pozbyć kurzu który wbijał się w nią przez wiele lat, kiedy leżała sobie w magazynie. I nie zamierzam jej prać przez kolejne lata. A jakiś drobny bród można sobie zaprać gąpeczką i to powinno wystarczyć  ;-)