Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Co ciekawego na Alledrogo i łebaju :D
  • Czy kontraktorzy szyli tyle samo wszystkich rozmiarów? Czy prowadzili jakąś statystykę? Bo wiadomo że młody i szczupły żołnierz nie nosił kurtki XL, a mimo tego kurtki w tym rozmiarze szyto.
  • Pewnie szyto zgodnie ze statystyką, tak jak np. cywilne buty - rozmiar męski 43 czy 44 - dużo, 41 albo 48 - niewiele. Czyli działają zasady rozkładu normalnego. Obie skrajne granice (XS albo XL)- niewiele sztuk emek, środek jako reprezentacja większości - masowo.
    Wg moich obserwacji najwięcej jest oferowanych emek w rozm. Medium jeśli chodzi o obwód klatki  - i to jest całkiem zrozumiałe, jak mói sama nazwa rozmiaru (średni).
    Ciekawostką są np. kurtki lotnicze albo czołgowe - rozm. XL-L nijak się ma do odpowiednika w emce (jest znacznie mniejszy "w każdym kierunku").
    W końcu nie było pilotów ani czołgistów - dwumetrowych drągali (bo kokpit F-16 albo wnętrze Abramsa to nie M-4). Tam się liczy każdy centymetr zaoszczędzonej przestrzeni.

Ja np. mam poważne problemy żeby znaleźć kontraktowe spodnie M-L (M-R, M-S - a i owszem, na kilogramy). Czasem kupowałem M-XL - w końcu nogawki i tak się wpuszcza w cholewy combatów, więc kilka cm więcej nie robi różnicy.
  • Kurtki które najczęściej widywałem to rozmiar M-R. Co do spodni to rzeczywiście Long są ciężko spotykane, bo w tamtych czasach ludzie byli sporo niżsi. Ja z kolei miałem problem ze znalezieniem spodni Large, bo kiedyś ludzie byli też szczuplejsi.
  • Falkland kupiłem niedawno na allegro spodnie M65 L/R. Sa w świetnym stanie i były bardzo niedrogie.
  • Ja też kupiłem ale nie tak od razu. Trochę było trzeba poczekać. Z kolei Medium można spotkać na allegro bardzo często.
  • Ja kupiłem bo były nie noszone, a jak przybiędzie mi parę kilo w pasie to się akurat zmieszczę :)
  • ~panzer73
    Rozumiem, że problem ze spodniami kontraktowymi w rozmiarze M-L dotyczy TCU ? Bo z tym rozmiarem jest poważny problem, łatwiej o rozmiar L-L
  • Strasznie ciężko jest też trafić na spodnie M65 XL. Przez ładnych parę lat widziałem na allegro takie ze 2 razy. Oczywiście o zielone mi chodzi, bo woodland dużo częściej się pojawiają. W ogóle coraz ciężej jest o wszystko. A za 20 lat z zielonych sortów nie będzie już nic. Wtedy kurtka i spodnie woodland będą rarytasem.
  • Lukabest - do dziś nie posiadam oliwkowych TCU w rozm. M-L, to jeden z moich niezrealizowanych planów. Na razie na osłodę użytkuję wersję kamo ERDL (brown leaf/highland). Ale TCU oliwka są jak najbardziej na liście priorytetów (choć jak widzę po ogłoszeniach pojawiają się sporadycznie i w mocnych cenach).
    Widziałem też, że wystawiałeś takowe więc może zwrócę się do Ciebie o pomoc....
  • ~Panzer73
    Ceny zielonych TCU w medium long faktycznie są "mocne" i nie sądzę aby przy tej cenie $ i podaży coś się zmieniło.Faktem jest, wystawiałem jedną parę TCU w medium long i to była moja  najkrócej trwająca aukcja - około 3 min.Cóż coraz trudniej o nowe orginały we wszystkich rozmiarach , łatwiej o M65 w medium long ...ale też do czasu...

• http://allegro.pl/show_item.php?item=6660162918 -  kurtka na zdjęciach bardzo się błyszczy, myślę sobie - pewnie jakaś kopia w stylu Milteca z dużą domieszką poliestru. Tylko podpinka nie dawała mi spokoju - chyba rzadko kto przypina do Milteków kontraktową podpinkę. Poprosiłem o zdjęcie metki kurtki, ale nie dostałem odpowiedzi, dlatego postanowiłem zaryzykować i kupiłem. Jeśli moje obawy sie potwierdzą, trudno, będzie kurtka na grzyby, a zapasowa podpinka zawsze się przyda.

Dziś otwieram paczkę, a tam Cherokee z 1975 r. w stanie mint z kontraktową podpinką Gibraltar Industries z 1977 r. Tak więc okazje cenowe jeszcze się trafiają :)
  • mało popularny rozmiar
    chyba że dla dziecka
  • Ja noszę Small Regular, a wiek chrystusowy przekroczyłem. I wszystkie moje emki w tym rozmiarze, które mi się znudziły, znalazły nowy dom ;)
  • co nie zmienia faktu że rozmiar raczej młodzieżowy no ale nie każdy musi być potworem
    :-P
  • No dobra, mam gdzieś schowanego cywilnego Johna Ownbeya w rozmiarze MR, "na czarną godzinę". Ale sądząc po tym, jak teraz na mnie wisi, musiałbym się strasznie zapuścić, żeby dobrze na mnie leżał :)
  • Własnie miałem napisac, że owszem fajna ale straszne plamy.
  • na metce widnieje large small  tzw " mały krępy"  :-)
    ale zębów niewiele zostało
  • Jakie large small? Raczej large short.
  • Hehe, no właśnie- pewnie miało być large short, a a wyszło dziwnie..
    "mały krępy "-dobre :) :) :)
  • żadna pomyłka
    zobaczcie zdjęcie metki :-)
    ja byk napisane large small

• faktycznie, na metce jest Large Small, ale wg mnie to jakiś babol - nigdy  na rozmiarówkach kontraktów amerykańskich nie widziałem jeszcze takiej sprzeczności. Large określa szerokość w klacie (albo obwód w pasie odnośnie gaci) a Short odnosi się do długości kurtki (albo np. spodni). Więc powinno być Large Short albo np. Small Long. Czasami na kontraktach kolejność wymiarów jest odwrócona, szczególnie na tych starszych, np. z lat 50. (np. jest nadruk Long Medium zamiast Medium Long - ale to niczego nie zmienia co do zasady - nadal w tym przypadku Long określa długość a Medium obwód).
    Ktoś umie to wyjaśnić?

• Przecież to podróbka. Nie można w takim wypadku niczemu się dziwić.
  • Ale rozmiarówka kładzie na łopatki :D
    Nawet jeśli to podróbka
  • Lazar - cena taka bo to jest BLUZA DCU, a nie kurtka.
  • Cywilny polartec 300 firmy Propper - coś w stylu II gen. Mniej oddychający od polartec-a III gen. ale dzięki temu cieplejszy podczas wiatru.

http://allegro.pl/polartec-propper-xxl-czarny-300g-i6670074035.html#
  • Adventure Tech - to była kiedyś podmarka Proppera specjalizująca się w technicznej odzieży militarnej - robili kiedyś zlecenia dla SOF (ubiory w ramach linii APCU). Teraz właścicielem marki jest inna firma z branży outdoor, taktycznej i militrnej - Blackhawk. Kiedyś na Allegro był super fajny polar Adventure Tech (w ramach APCU) w coyote brown dla USMC - ale rozmiar XXL oznaczał 150 cm w klacie - za duży. Poza tym facet chciał 300 zł...
  •  Do m65 na pewno nie pasuje...
  • Masz rację.
  • i nie jest to oryginał, tylko współczesna produkcja:)
  • Po czym to poznałeś?
  • Po wykonaniu, to współczesna replika dostępna na ebay-u.Oryginał wygląda inaczej...też jest zresztą dostępny.
  • Mam taką tylko że U.S.NAVY
  • Troszkę za długie te taśmy na rękawach i nie wiem czy napy nie powinny być Rau F. Co.. W ogóle te rękawy jakby troszkę nieproporcjonalne.
  • hej,
    Napy nie zawsze były producenta Rau - trzeba zweryfikować ten konkretny kontrakt pod tym kątem.
  • panzer 73
    W tym kontrakcie były nabijane napy Rau...
  • ~Fox
    Masz czarno-żółtą US NAVY- orginał ?
  • Ja mam z kolei oryginalną naszywkę USAF z lat sześćdziesiątych w kolorze niebiesko-białym.
  • Fajnie.Miałem takie dwie sztuki , wyszywane ale...podarowałem je komuś jako początek kolekcji i zostały mi tylko biało-niebieskie patchnames..
  • Ja nie mam wyszywanej tylko gładką jak ta czarno-żółta w poście wyżej.
  • Tak mam czarno-żółtą US NAVY a jak poznać czy oryginał? długość 10,7 cm szerokość 2,6 cm
  • Zanieść ją na wydział archeologiczny :-)
  • fox przeslij zdjęcia to możemy sprawdzić czy oryginał
  • Ok tak to wygląda
    imageimage