Czy kontraktorzy szyli tyle samo wszystkich rozmiarów? Czy prowadzili jakąś statystykę? Bo wiadomo że młody i szczupły żołnierz nie nosił kurtki XL, a mimo tego kurtki w tym rozmiarze szyto.
Pewnie szyto zgodnie ze statystyką, tak jak np. cywilne buty - rozmiar męski 43 czy 44 - dużo, 41 albo 48 - niewiele. Czyli działają zasady rozkładu normalnego. Obie skrajne granice (XS albo XL)- niewiele sztuk emek, środek jako reprezentacja większości - masowo.
Wg moich obserwacji najwięcej jest oferowanych emek w rozm. Medium jeśli chodzi o obwód klatki - i to jest całkiem zrozumiałe, jak mói sama nazwa rozmiaru (średni).
Ciekawostką są np. kurtki lotnicze albo czołgowe - rozm. XL-L nijak się ma do odpowiednika w emce (jest znacznie mniejszy "w każdym kierunku").
W końcu nie było pilotów ani czołgistów - dwumetrowych drągali (bo kokpit F-16 albo wnętrze Abramsa to nie M-4). Tam się liczy każdy centymetr zaoszczędzonej przestrzeni.
Ja np. mam poważne problemy żeby znaleźć kontraktowe spodnie M-L (M-R, M-S - a i owszem, na kilogramy). Czasem kupowałem M-XL - w końcu nogawki i tak się wpuszcza w cholewy combatów, więc kilka cm więcej nie robi różnicy.
Kurtki które najczęściej widywałem to rozmiar M-R. Co do spodni to rzeczywiście Long są ciężko spotykane, bo w tamtych czasach ludzie byli sporo niżsi. Ja z kolei miałem problem ze znalezieniem spodni Large, bo kiedyś ludzie byli też szczuplejsi.
Strasznie ciężko jest też trafić na spodnie M65 XL. Przez ładnych parę lat widziałem na allegro takie ze 2 razy. Oczywiście o zielone mi chodzi, bo woodland dużo częściej się pojawiają. W ogóle coraz ciężej jest o wszystko. A za 20 lat z zielonych sortów nie będzie już nic. Wtedy kurtka i spodnie woodland będą rarytasem.
Lukabest - do dziś nie posiadam oliwkowych TCU w rozm. M-L, to jeden z moich niezrealizowanych planów. Na razie na osłodę użytkuję wersję kamo ERDL (brown leaf/highland). Ale TCU oliwka są jak najbardziej na liście priorytetów (choć jak widzę po ogłoszeniach pojawiają się sporadycznie i w mocnych cenach).
Widziałem też, że wystawiałeś takowe więc może zwrócę się do Ciebie o pomoc....
~Panzer73 Ceny zielonych TCU w medium long faktycznie są "mocne" i nie sądzę aby przy tej cenie $ i podaży coś się zmieniło.Faktem jest, wystawiałem jedną parę TCU w medium long i to była moja najkrócej trwająca aukcja - około 3 min.Cóż coraz trudniej o nowe orginały we wszystkich rozmiarach , łatwiej o M65 w medium long ...ale też do czasu...
http://allegro.pl/show_item.php?item=6660162918 - kurtka na zdjęciach bardzo się błyszczy, myślę sobie - pewnie jakaś kopia w stylu Milteca z dużą domieszką poliestru. Tylko podpinka nie dawała mi spokoju - chyba rzadko kto przypina do Milteków kontraktową podpinkę. Poprosiłem o zdjęcie metki kurtki, ale nie dostałem odpowiedzi, dlatego postanowiłem zaryzykować i kupiłem. Jeśli moje obawy sie potwierdzą, trudno, będzie kurtka na grzyby, a zapasowa podpinka zawsze się przyda.
Dziś otwieram paczkę, a tam Cherokee z 1975 r. w stanie mint z kontraktową podpinką Gibraltar Industries z 1977 r. Tak więc okazje cenowe jeszcze się trafiają :)
No dobra, mam gdzieś schowanego cywilnego Johna Ownbeya w rozmiarze MR, "na czarną godzinę". Ale sądząc po tym, jak teraz na mnie wisi, musiałbym się strasznie zapuścić, żeby dobrze na mnie leżał :)
faktycznie, na metce jest Large Small, ale wg mnie to jakiś babol - nigdy na rozmiarówkach kontraktów amerykańskich nie widziałem jeszcze takiej sprzeczności. Large określa szerokość w klacie (albo obwód w pasie odnośnie gaci) a Short odnosi się do długości kurtki (albo np. spodni). Więc powinno być Large Short albo np. Small Long. Czasami na kontraktach kolejność wymiarów jest odwrócona, szczególnie na tych starszych, np. z lat 50. (np. jest nadruk Long Medium zamiast Medium Long - ale to niczego nie zmienia co do zasady - nadal w tym przypadku Long określa długość a Medium obwód).
Adventure Tech - to była kiedyś podmarka Proppera specjalizująca się w technicznej odzieży militarnej - robili kiedyś zlecenia dla SOF (ubiory w ramach linii APCU). Teraz właścicielem marki jest inna firma z branży outdoor, taktycznej i militrnej - Blackhawk. Kiedyś na Allegro był super fajny polar Adventure Tech (w ramach APCU) w coyote brown dla USMC - ale rozmiar XXL oznaczał 150 cm w klacie - za duży. Poza tym facet chciał 300 zł...