Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • Nie ma się czego bać. Sąd uzna to jako niską szkodliwość społeczną czynu. Tylko czekam jak pajace nadgorliwe w MON taki zakaz wprowadzą. Sami się w ten sposób ośmieszą.
  • Ale łażenie po sądach jest dosyć kłopotliwe. Ciekawe co zrobią z firmami typu Reserved, H&M ? Oni też trzepią ostatnio militarne kamuflażowe ciuchy. A atacs, metro, realtree, trebark? To też zabronią? Przecież żadna armia w tym nie chodzi :-)
  • właśnie - a zauważyliście ostatnio, że jest teraz trend modowy pseudomilitarny również dla dziewczyn? W zeszłym roku wszystkie paradowały w niby parkach w oliwce (jak się było w galerii handlowej w weekend to czasami wyglądało jakby ludziki z Marsa przyleciały) a teraz z kolei coś na kształt Woodlanda chamsko promują (bluzy, kurtki, spodnie), choć przyznam, że wygląda to żenująco a o jakości nie chcę nawet wspominać.
  • Śmieszne są te ich parki. Są bardzo krótkie. Mają długość emki. A ja mam pasek do spodni i czapkę z daszkiem tigerstripe :-) Solidnie wykonane. Nie ma się do czego przyczepić. ;-) Jakby były lipne to bym nie kupował.
  • panzer, a to znasz; http://allegro.pl/t-shirt-podkoszulek-usarmy-coyote-brown-medium-r-i6256296138.html ?
    Myślałem nad tym ale wygląda gorzej od XGO a sprzedawca też za wiele mi o tym nie napisał...
  • Ja bym sobie z obecnym sortem mundurowym dał spokój. Fajne mundury były właśnie z czasów M-ek i tak do połowy lat 90-ych. Mam na myśli konkretnie łachy i buty Bundeswehry. Dziś to żałosne się jakoś stało, chyba wojak nie musi juz dlugo żyć. Z amerykańskiego ACU noszę tylko czapkę polową. Ich spodnie bojowe mają fatalne kieszenie udowe (strasznie worowate), na bluzy jakoś nie miałem parcia.
  • Warjat- też się przymierzałem do tego kojota, ale w dalszej kolejności, najpierw PCU, potem pewnie XGO...

am2-też sobie cenię starocie, ale nie ograniczam się tylko do nich. A worowatość kieszeni w ACU to akurat moim zdaniem ich zaleta (a w M51/65 nie były takowe???). Takie właśnie mają być: użyteczne, pojemne, można do nich wsadzić wszelakie dobro. Żołnierz na dzisiejszym polu walki jest obładowany jak wielbłąd, nosi na sobie sprzęt i oporządzenie ważące często >40kg by zapewnić sobie autonomiczność na kilka dni. Kieszonki na zapałki i żyletki byłyby bez sensu.
  • panzer73, nosilem kiedyś z ciekawości BDU z tymi "worami". Napełnione strasznie obijały się o uda i są jak dla mnie za nisko umieszczone. Zaraz zdjąłem z zadka i wskoczyłem w moje ukochane Leo Köhler Feldhose - te, które ciorałem bezlitośnie w wojsku, które mnie nigdy nie zawiodly i które do dziś pozostały tym, czym były w dawnych czasach ;) Kieszenie udowe są też pojemne ale trzymają sie znacznie nogi, leżą ciut wyżej i prawa ma wewnątrz jeszcze taką fajną, całkiem schowaną kieszonke 6 x 17 cm na nóż :P

Jest takie powiedzonko "Kiedyś wszystko było lepsze" czy jakoś tak... Wielu reaguje na to z pewną irytacją, ja też nie zawsze jestem tu bez emocji ale w niektórych przypadkach jest to niestety gorzka prawda...
  • Administracja, mimo prywatnych poglądów dalekich od uznania za poprawne i "postępowe", uprzejmie i delikatnie uprasza, aby starać się nie wchodzić w politykę na forum :D
  • To taka raczej Geografia. Gadaliśmy o mieszkańcach pewnych krajów ;-)
  • No i historia. Nie ma się jednak co upierać - historia to w 70% polityka ;) Historia, geografia, polityka => Geopolityka :P
  • Ja chciałem załagodzić a Ty podburzasz :-)
  • Blatio to swój chłop. Nawet "synek". :D
  • Falkland, o polityce ciężko się gada bez emocji, ale zawsze można trochę pożartować, c'nie? Pozatym myślę, że przy odpowiednim poziomie rozmowy zakładającym NIEprzekraczanie pewnych granic można sobie popitolić o czarnej motyce. Nimaco szpecjalnego wuntku o tym zakładać ale tu i ówdzie jakiś mały komentarzyk plus malutkie "wzuburzenie" świadczy o naszej świadomości politycznej no i o tym, ze soźma na bierząco :)
  • !!!Nasi górą!!! Dawać Chorwację!!!
  • To nie był mecz tylko horror. Myślałem że dostanę ataku serca :-) Kuba znowu pokazał swoją klasę. A Fabiański bronił wyśmienicie ;-)
  • Falkland, w Twoim wieku powinieneś dbać o serce :D
    Dziwi, że Milik i Lewy nie mogą się wstrzelić...
  • Ja młody jestem. Mam 25 lat :-)
    Lewy jest chyba za bardzo rozreklamowany.
  • Lata masz po trzydziestce. Na razie to wiosny ;)
  • Nie prawda. Mam 25 lat :-) Nie trzeba być po 30-stce aby pisać mądre posty takie jakie ja piszę ;-)
  • Nie zrozumiałeś am2. Do trzydziestego roku życia są wiosny. Od trzydziestego pierwszego są lata. Od sześćdziesiątego pierwszego roku są jesienie a od dziewięćdziesiątego pierwszego są zimy.
    Po tym co pisałeś wcześniej to Falklandzie znów coś ściemniasz w kwestii swojego wieku. Ale mniejsza o to. Każdy ma tyle roków (patrz wyżej) na ile się czuje. I tak to pozostawmy :D
  • Tak... A gdzieś między 40-ką a 50-ką zaczynają sie późne lata/wczesne jesienie. W nocy z czwartku na wielachny piontek b.r. mój sąsiad nagle zmarł na zawał. Miał 46 lat...
  • A propos piłki, to gramy z Portugalią.
    Bardzo chciałbym zobaczyć, jak Krystian Ronaldo ze swoją "ulyzaną" fryzurą rozbija się o naszego nieco skromniej ufryzowanego Pazdana :D
    Ewentualnie jak gaśnie mu uśmiech po interwencjach Fabiańskiego (których oby było jak najmniej) :P
  • Jak Lewy i Milik nie wezmą się w końcu za strzelanie goli to słabo widzę wynik meczu dla nas... 2-0 dla drużyny Krystiana i Pepego.
  • Mam tyle lat ile na stodole łat. Każda łata po dwa lata ;-) Co do napastnika Portugalii to nie jest to Kristiano tylko Krystyna :-) Ale oko to on ma niesamowite. Bowiem strasznie trudno jest trafić z karnego w słupek ;-)
  • Pewien Hiszpan, (niwim kto, ale ma do czynienia z piłką kopaną) poiwedział o Christinie Ronaldinie, ze to przecież dziecko a na dzieci nie można być złym.
  • Super! Angole wracają do domu! :-)
    Chcieli brexit. Wyszli z UE i wyszli też z ME 2016 ;-)
  • Tak... W czwartek pewnie Polska wróci, w sobotę Niemcy a Islandia będzie mistrzem Europy, hehe.
  • Kij w oko białym jak śnieg i piegowatym, rudym Angolom. Nasi najprawdopodobniej wrócą w czwartek ale tragedii nie będzie bo i tak już przeszli do historii. Ale wiadomo - apetyt rośnie w miarę jedzenia i łudzę się, że jednak Lewy i Milik się obudzą z letargu i nakopią Ronaldowi i kolegom :D
  • 1/3 angolskiej drużyny to murzyny. Czarne jak smoła i lokate :P U Francuzuff to chyba połowa taka smolista...
  • U Francuzów 11 na 10 to Murzyni :-))
  • Jeśli Islandia pokonała faworytów Anglików, to może i my pokonamy Portugalię. Bo to już nie ta sama drużyna co kiedyś. Myślę że mamy z nimi szansę.
  • Szansa zawsze jest. Jak obrona będzie grała na takim poziomie jak do tej pory i nasi napastnicy w końcu się wezmą za strzelanie goli, a to przecież potrafią bardzo dobrze to wygramy.
  • fajnie byłoby pooglądać naszych nieco dłużej. Tylko niech naszych 2 gwiazdorów na szpicy wreszcie przypomni sobie jaką mają rolę na boisku, bo Pazdannaro, Kuba i Fabian sami nie podołają, drużyna to kolektyw i wszyscy muszą w nim grać swe role.
    Dotąd szczęście nam dopisywało, niech tak nadal pozostanie.
    Co mecz wartość niektórych z naszych zawodników wzrasta  o kolejne 50% - niesamowite...
  • Dzisiaj jest sądny dzień ;-)
  • będzie widowisko, orzeszki i browar kupione
  • jest dobrze, jeszcze nie zdążyłem odszpuntować pierwszego browca a tu już Lewy wjechał do bramy  :D
  • nie udało się, ale to był naprawdę dobry mecz - brawo chłopaki!!!
  • Szkoda mi Kuby. Nie miał dzisiaj szczęścia :-(
  • Pierwszy raz w żywocie moim co mnie wynik meczu z równowagi wyprowadził. No urrrrwa!
  • Wczorajszy mecz pokazał, że mamy świetną drużynę. Świetnie zgraną, poukładaną. To był najlepszy mecz naszych na tych mistrzostwach. Takiego zespołu i piłkarzy nie mieliśmy od lat. Całości dopełnia znakomity szkoleniowiec. Boniek dokonał słusznego wyboru dając Nawałce to stanowisko. Ta drużyna ma ogromny potencjał i jeszcze sporo w piłce namiesza:-D Brawo chłopaki. Dziękujemy, dziękujemy!!!
  • Czasami na sukces trzeba trochę poczekać. Oby im w tym czasie cierpliwoćci i zapału nie zabrakło.
  • Nie zabraknie. Poczuli krew. Poczuli i doświadczyli, że mogą wiele osiągnąć. Wiedzą, że są świetną drużyną, że mają bardzo dobrego trenera. To im dodaje pewności siebie. A tego zawsze nam, Polakom brakuje. Będą głodni kolejnych sukcesów.
  • Chłopaki dali z siebie wszystko i w żadnym meczu nie zostali pokonani w walce. To się liczy. Szkoda Kuby i Fabiańskiego, ale spokojnie.
    To teraz wszyscy za Islandią, hehehehe ;)
  • Zgadza się. W żadnym meczu nie przegraliśmy. Dopiero po karnych odpadliśmy z dalszych rozgrywek. Zabrakło nam po prostu szczęścia. Kuba grał fenomenalnie. Strzelił 2 gole. Dzięki niemu przechodziliśmy dalej. Zaszliśmy bardzo daleko czego nikt się nie spodziewał. Znaleźliśmy się wśród ośmiu najlepszych drużyn Europy. Nawet wyżej notowani Hiszpanie i Anglicy odpadli wcześniej od nas. Mam pewien żal, mam niedosyt, ponieważ graliśmy lepiej od Portugalczyków. Było tak blisko aby z nimi wygrać i zdobyć chociaż 3 miejsce. No ale takie jest życie. Dziękuję wam Panowie. Byliście świetni. Dziękuję za te pozytywne emocje które dzięki wam mogłem przeżywać. Jeszcze raz dzięki !!!
  • Popieram ;)
  • Fajnie! Walia wygrała :-) Mam nadzieję że rozpieprzą Portugalię w drobny mak ;-) A potem spotkają się z Islandią w finale :-)
  • Miny i fochy Chrystiano odbierają radość z oglądania meczów. Ten smark ma tak niewiarygodnie dużo kasy, że mu się kompletnie we łbie poprzewracało i już nawet nie potrafi normalnie się zachowywać, tylko wszystko jest sztuczne i wydumane - oby kolesia i jego paczkę wysiurali z dalszych rozgrywek, szkoda na nich oczu, patałachy.

A rzuty karne to loteria - albo strzelec albo bramkarz ma swą chwilę chwały, nie można mieć do nikogo pretensji, że ktoś nie strzelił. Prawdziwy mecz to gole z gry, a rzuty karne po remisie to taka ustawka na siłę - nie wskazuje faktycznie lepszej drużyny.
  • Dawniej zamiast karnych był rzut monetą przez sędziego. To dopiero było głupie. W karnych jest sprawiedliwie bo o wyniku decydują piłkarze a nie los.
  • Nudne są dzisiejsze karne i nie pokazują prawdziwych umiejętności zawodników. Powinni zrobić rajd z piłką od połowy boiska i walkę strzelającego z bramkarzem sam na sam.