Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Witam , zamierzam sprawić sobie taką kurteczkę tylko nie mogę trafić z rozmiarem , mam 173cm wzrostu i 103cm w klatce.Celuję raczej w kopię z firmy SURPLUS koloru czarnego lecz jak na mnie S jest zbyt długa.Będę wdzięczny za jakieś linki pod mój rozmiar nie koniecznie tej firmy.
  • Nie no, litości, dlaczego zamierzasz kupować podróbkę z Surplusa, która z kurtką M65 oprócz podobieństwa kształtu nie ma nic wspólnego?

>> "zamierzam sprawić sobie taką kurteczkę"

Sorry, Surplus to nie jest "taka kurteczka". Z M65 łączy ją tylko nadana przez kogoś nazwa handlowa.

Nie lepiej już kupić pierwszego lepszego Helikona? Też kopia, ale chociaż przypomina M-kę bardziej niż Surplus...
  • Surplus też ma w ofercie kurtki m65 (kopie).
  • Daruj sobie tego Surplusa. Byłem "szczęśliwym" posiadaczem i szczerze odradzam. Zdecydowanie lepiej "chwilkę" poczekać, uskładać trochę więcej kasy i kupić oryginał. Może koledzy podpowiedzą, która inna firma szyjąca podróby jest lepsza, ale nie Surplus. Po dwóch sezonach zrobiła się z tego szmata, która nadawała się tylko do podłogi. Materiał nic nie warty. Tylko zmarnowana kasa. Po zakupie kontraktu przechodziłem już trzy sezony, a zaręczam Ci, że lekko nie było. W mojej ocenie stan nie zmienił się, a jeśli są zmiany, to niezauważalne. Za Surplusa dałem okazyjnie 150 zł, za kontrakt z USA prawie 300 zł (łącznie z przesyłką) i gdybym miał zdecydować się na zakup raz jeszcze, to tylko kontrakt. Poszukaj, poczytaj to forum i przy odrobinie cierpliwości znajdziesz coś z czego będziesz zadowolony.
  • Dzięki za szybką odp , racja ta z Helikona bardziej przypomina autentyk , nie ma tych zbędnych naszywek itp ale co do rozmiaru jest jeszcze dłuższa a mi zależy żeby nie wyglądała na mnie jak płaszcz.Chyba lepiej dołożyć 100zł i kupić kontrakt , tylko ciężko z rozmiarem trafić.Celuję w rozmiar Klatka Medium lub ewentualnie large (będzie zapas) i X-Short.
  • Helikona miałem przez miesiąc i puścił szew na rękawie. Reklamację uznali i wymienili na nową kurtkę której się szybko się pozbyłem.
  • Witam.
    Mam na imię Michał i mam 14 lat. Interesuje się militariami i historią Polski. Od 4 lat noszę już kurtkę m-65 teraz wyrosłem z niej i wymieniłem na większy rozmiar (small regular). 
    Metka jest dosyć sprana a interesuje mnie czy moja kurtka była w Wietnamie? Ma zamek mosiężny firmy serval, kolor oliv.
    Proszę o wskazówki. Z góry dzięki.

Michał
  • Drogi młodszy kolego.Z racji tego, iż kurtkę najłatwiej zidentyfikować po numerze kontraktu (jej wiek), który znajduje się na "metce", będzie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie.Wskazówką może być "kolor" zamka i np. ewentualne kliny w rękawach.Jeżeli pochwalisz się zdjęciem, być może koledzy z Forum, spróbują ci podpowiedzieć z jakiego okresu może pochodzić kurtka...a czy była w Wietnamie ;)...kto to wie...Pozdrawiam
  • Dziękuje serdecznie. Wrzucę zdj. jutro bo kurtka obecnie jest w praniu.
  • ~Makiki

A ja będąc kiedyś w pewnym znanym sklepie z militariami byłem świadkiem, jak facet reklamował emkę Helikona. Kurtka była prawie nowa, a już mu kilka nap poodpadało na listwie suwakowej. Kurtka miała bardzo cienki materiał, bo wisiały na wieszakach takie same, więc pomacałem. No i do tego jeszcze te zamki "no name" Straszna porażka ta emka od Helikona :-/ Za te same pieniądze co Helikon, kupiłem kilka lat temu "chińską" Alfę. Materiał jest gruby, jest to prawdziwe Ny/Co, a nie jakiś policotton jak w Surplusie czy Miltecu. Suwaki są porządne, uszyta została dokładnie grubą nylonową nicią, a nie jakąś "majtkową" jak te marne kopie z twillu. Mam ją już parę lat i prana była już wiele razy, a cały czas wygląda jakby była nowa. I nawet się nie mechaci, w stosunku do mojego 3-colora, który już nieźle obrósł "mchem" ;-) Jedyne co może się w niej nie podobać to to, że nie jest kontraktowa ;-) I to że kolor mógłby być trochę inny. Ale kontrakty też się różnią między sobą kolorami. Ale nie muszę jej zbytnio faworyzować, bo to tylko jedna z moich kilku zielonych emek. I nawet jakiś czas temu poszła w odstawkę. Ale uważam że, za 250 zeta za zafoliowaną nówkę opylało się ;-)

• ~Falkland
    HOWGH
  • Cruiser z rozmiarem Medium/x-short może być naprawdę trudno, oczywiście z oliwką bo woodlandy i DCU się zdarzają ,widziałem tylko raz kontraktową oliwkę w takim rozmiarze  wisi u mnie w szafie :) Jak byś był zainteresowany to zapraszam na priv.Jest to DPSC z 77 roku.
    image
  • Mam takie pytanie, jak dodać zdj.do komentarza? 

:D
  • Jako rzecz makiki. Tylko czytać uważnie i ze zrozumieniem :)

Próby proszę przeprowadzić w temacie "Wątek testowy".

• Tylko jak chce dodac zdj z moj komputer to jak z tym linkiem prosze o pomoc
  • @Rambo
    Bezpośrednio z PC'ta nie da się zlinkować zdjęć. Musisz wykorzystać któryś z serwerów na którym zapiszesz swoje zdjecia z niego dopiero zlinkujesz zdjecia serwer forum.
    Tych serwerów jest kilka ... np. fotosik
    Powodzenia
  • imageDZIĘKUJE KOLEDZY     
    CO POWIECIE O WIEKU TEJ EMKI JAKIE JESZCZE ZDJĘCIA JESZCZE WKLEIĆ NP RĘKAWÓW?
  • Najlepiej wklej metkę, w większym formacie.
  • A jak nie ma metki to zamek główny oraz w stójce tak aby widoczne były symbole lub nazwa, rękawy, napy itp. a koledzy z forum określą kontraktora oraz rok w którym wyszła eMka z fabryki.
  • tylko nie rób mikro zdjęć, tak jak powyżej
  • @Rambo - zdjęcie musi być większe, a także najlepiej powinno przedstawiać metkę oraz zbliżenie na maszynkę zamka, która nosi sygnaturę producenta.
    Jeśli nie wychodzi Ci za bardzo z wrzucaniem zdjęcia, to wrzuć chociaż link do serwisu z fotką, zmienimy.

W każdym razie nie ma możliwości wrzucania zdjęć na forum bezpośrednio z komputera. Fotka musi być umieszczona w jakimś serwisie i musi istnieć do tego zdjęcia link.

• Rambo: kolego, jeżeli Twoja emka posiada główny suwak Serval, to może to być jeden z dwóch kontraktów Alpjha Industries z 74-go roku (napy powinny być Rau. F. Co. musisz sprawdzić napis wybity na tzw. męskim elemencie napy) lub Cherokee Industries z 75-go roku (napy Stimpson, nabity na żeńskim elemencie napy wewnątrz tego elementu) lub Alpha (napy Rau. F. Co.) z 76-go roku ewentualnie Wienfield (napy Stimpson) z tego samego roku, w latach 80-tych jeszcze kilka emek miało suwaki Serval - były to Goldeny z 80-go i z 82-go roku oraz bardzo mało spotykana Dakota Industries z 81-go roku, John Ownbey z 83-go. Hybrydy General-Serval miały dwa kontrakty DPSC. Ze znanych mi źródeł, tylko te kurtki występowały z mosiężnymi suwakami głównymi Serval (lub barwionymi galwanicznie na złotawo-miedziany kolor).
    Jak widzisz nie łatwo odpowiedzieć na to pytanie.
    Z racji roku wprowadzenia w/w kontraktów, bardzo wątpliwe, jest, żeby były używane w konflikcie wietnamskim (odpowiedz na drugie pytanie).

PS
    w wątku testowym umieściłem kiedyś instrukcję powiększana lub pomniejszania wklejanych z linków zdjęć.
  • Rambo jak pisze kolega Ogo2 Twoja emka jest w 99% z lat 74-76 lub późniejszych więc w wietnamie raczej nie była 

• image

image

image

image

image

image

Uff. Jako tako się udało. Jeśli te zdjęcia też będą za małe wtedy poprosze o wklejenie ich w moim imieniu.

Od Admina: Prośba, aby nie pisać jednego posta pod drugim, tylko korzystać z opcji "edycja" i dopisywać kolejne rzeczy w jednym poście, w czasie do 15 minut (tyle wynosi rezerwa czasowa edycji posta) :)
    To nam zaoszczędzi roboty i sklejania kilku postów w jeden. Z góry dzięki :D
  • Rambo to Cheeroke Industries z 1975 roku , czyli wyprodukowana już po wojnie w Wietnamie
    Pozdrawiam
  • @Rambo - tak, to Cherokee, jedyny kontrakt, jaki znamy, aby miała ta firma, pochodzi z 1975 roku, więc Wietnamu ta kurtka nie widziała na pewno, ale nie ma się czym martwić. To i tak bardzo ładny rocznik, ładny kontrakt i porządna kurtka.

Moja pierwsza prawdziwa M65 to właśnie Cherokee z 1975 roku, tyle że Medium/Regular więc można powiedzieć, że masz prawie adminowską kurtkę ;)
  • imageimage

PRZEPRASZAM ŻE WKLEJAM ZDJ. BLUZY NA FORUM O M65 ALE MUSZE SIĘ COŚ OD WAS DOWIEDZIEĆ O TEJ KOSZULI.
  • Koszula wełniana M51, później tak samo wyglądała koszula M65 - ten tutaj na zdjęciach egzemplarz po dacie powinien pochodzić z 1951 roku.
    Miałem taką, sprzedałem niedawno drugiemu Adminowi :)
    W miarę ciepły i gryzący ciuch, nadaje się jako lekkie ocieplenie pod kurtkę M51 / M65, aczkolwiek bez szału. Poza tym generalnie rzecz biorąc, nie jest piękna :P
    Jeśli ktoś jest pasjonatem epoki, to warto mieć, pamiętając o odpowiednich zasadach konserwacji (to wełna, nie powinno się tego prać jak bawełny).
  • Dziękuje serdecznie :)>-

Wiecie coś na temat m65 johna Rambo ?

Chodzi mi o rok wyprodukowania

Od Admina: Prosiłem, aby nie pisać kilku postów jeden pod drugim, tylko edytować jeden uprzednio napisany. Dzięki temu unikniemy bałaganu na forum.
  • ma się dobrze...ale hultaj z niego bo chodzi w emce bez podpinki ;), kurtka zapewne z okresu kiedy produkowano film
  • Kurtka J. Rambo wyglądała na niespecjalnie przecioraną, więc prawdopodobnie do filmu skombinowano albo nową, albo mało używaną, więc powinna pochodzić z okresu produkcji filmu, lub niewiele przed.
  • ~Rambo

Koszula zacna i w doskonałym stanie. Dobra do zbieractwa, kolekcjonerstwa lub rekonstrukcji. Na bankiety lub do opery się nie nada. Prać tylko i wyłącznie w chłodnej wodzie i tylko w płynie do prania tkanin. W pralce uprać też można, ale wybrać program do wełny gdzie prędkość wirowania a także temperatura wody są niskie.

Co do emki Johna Rambo, to zauważyłem że nosił ją bodajże w dwóch filmach. W pierwszym odcinku suwak w kurtce miał raczej złoty, co widać na fotce.

image
  • Na bluzę dałem 70 zł .Przepłaciłem?
  • Dobra cena, nie przepłaciłeś. Sam bym w takim stanie i cenie kupił!!!
  • Hehe, a ja znam jednego, co niedawno koledze puścił taką koszulę M51 prawie nówkę sztukę za trzy dychy :P
  • Szczęściarz ten co nabył w tych pieniądzach. Ja szukam już od ponad roku tylko w rozmiarze LR i nie mogę namierzyć.
  • No, ten szczęściarz to drugi admin M65 :P
  • ... się domyślałem ;)
  • Tam oj była wyczekana :P
  • ... może i ja się kiedyś doczekam :)
  • Trzeba było lidla dziś drogą odwiedzić i zakupić wkładki, grzechem za taką kaskę było nie zabrać http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-D308D6D2-1E40CBDD/www_lidl_pl/hs.xsl/oferta.htm?action=showDetail&id=8679 ,a do pustynnych polskich jak znalazł, bo oryginalne to jest porażka i komfort jak by większy.
  • Mam takie w swoich Mustangach.
  • Faktycznie cena dobra, może coś do rana zostało :)

• A ktoś z was ma parke do m65?
  • Jest nawet temat o parkach m65 , czego potrzebujesz Rambo ?
  • To ja może póznie wkleje zdjęcia i Wy powiecie czy orginalna ok?
  • Raczej nie spotkałem się z kopią parki, ale fotki parki wrzuć do wątku związane z parką 

• Ewidentnie widać że została ona skrócona .Co o nie powiecie ? W jakiej temperaturze można ją prać.

Od Admina: Za wykasowanie zdjęć przepraszam nie było to celowo, kompresowałem je w jeden post i coś poszło nie tak jak i nadmieniałem tobie posty ze zdjęciami parki wrzuć do odpowiedniego wątku, z tego co widziałem była to praka m51 więc w tym wątku o nią dalej pytaj i tam wrzuć jeszcze raz zdjęcia. 

• Witam. Zdecydowałem się zakupić kopię kurtki sześć-piątki, wykonanej przez firmę Helikon. Mam tutaj pytanie odnośnie rozmiarówki. W artykule Blatio, "garść informacji o kurtce M65" pisze o rozmiarówce. Z tego co on tam zamieścił, to rozmiar wychodzi mi S/R, lecz patrząc tutaj: http://www.militaria.pl/helikon/kurtka_helikon_m65_nyco_black_(ku-m65-ny-01)_p5731.xml mam wątpliwości co do rozmiarówki. Mój wzrost to 174 cm, obwód klatki piersiowej 93cm. Doradźcie mi proszę co do rozmiaru. Ps. nie ma na tej stronie dwóch rozmiarów, o co chodzi?