Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Liczymy kurtki M65
  • Dobra więc formalnie, tak będzie chyba najlepiej, aby nie było, "nick pisany odręcznie jako autograf"

• Ok - dla mnie super!
    Ja rano w poniedziałek wysyłam do Piotrka :)

• Koledzy, już kilku z Was nadesłało do mnie swoje nicki + autograf lub sam nick , jeżeli nie chcecie swoich autografów, nie ma problemu, możecie nadsyłać tylko swój nick - forma nicka dowolna, może być napisany odręcznie lub może być w formie graficznej.jaką nadesłał kol. Tony właściciel 95-tejj emki.
    PS
    Proszę tylko pamiętać, żeby zachować kontrast, najlepiej czarny flamaster, pisak na białym podłożu, wtedy łatwiej będzie przenieść to na plakat
  • Będzie to pewnie trwało, a z podpisem(autografem), (może się ktoś przyczepić tym bardziej, że będzie to formalnie dostępne na forum), dlatego dla świętego spokoju i bezpieczeństwa, nadmieniłem o samym nicku. 
  • Nick to lepszy pomysł. Bo jeszcze ktoś wyuczy się parafki a potem pójdzie do banku... :))
  • Tomek, nie łapię. Dlaczego ktoś może się przyczepić? O co chodzi? Nic nie rozumiem. Piotr sfotografuje swoją kurtkę, parę osób umieści na tej fotografii własne autografy i powstały w ten sposób plakat, obrazek zostanie wręczony jako nagroda w konkursie. Co tu skrzeczy? To że jeśli plakat zostanie opublikowany, ktoś zobaczy, jak wygląda mój podpis i będzie się podawać za mnie?
  • Moim zdaniem, jeśli chodzi o autografy, to jestem za tym, aby raczej były to nasze nicki w formie odręcznie wypisanego autografu.
    Oczywiście, jeśli ktoś chce wpisać swój autograf w formie własnego imienia i nazwiska i nie widzi w tym żadnego problemu, wtedy okej - wolny wybór, aczkolwiek warto wziąć pod uwagę, że wtedy tak do końca nie będzie wiadomo, o kogo chodzi :)
    Chyba lepiej kojarzymy na forum swoje nicki, niż nazwiska ;)

P.S. Ogo2 - mail z moim autografem poszedł :)
  • Andrzeju chodzi o to, o czym nadmienił @Falkland, nie mówię o nikim z nas, ale jakby wpadło w niepowołane rączki, to ktoś może wykorzystać dany podpis w złym celu. Wolę dmuchać na zimne. 
  • Błażej, Metodę podał autor plakatu, Ogo2, a nawet ją przedstawił w formie graficznej. Podpis, a nad nim nick, żeby można było powiązać oba elementy. Proponuję, żeby nie mieszać. Jak ktoś poda sam nick albo tylko odręczny podpis też będzie dobrze. Ale nie zmieniajmy pomysłu autora, dobrze, Administracjo? Jak Administracja coś wymyśli, to uszanujemy.
    Tomek, myślę, że nie ma realnego zagrożenia z tego powodu.
  • Też uważam że nick będzie lepszy, bo jest najłatwiejszy do skojarzenia i odnosi się bezpośrednio do tego forum. Po co komu na plakacie napis: "Kozłowski" lub "Barański"? To tak jakby dostać plakat od jakiś obcych ludzi a nie od znajomych z forum. A druga rzecz to bezpieczeństwo posiadacza parafki o czym wspomniałem wcześniej ;) Oczywiście każdy może wysłać to co uważa za stosowne, tylko że wtedy zrobi się bałagan na plakacie.

• Cóż, każdy ma swoje zdanie. Jak już napisałem, moim zdaniem lepszy byłby sam nick. Jeśli ktoś chce z imieniem i nazwiskiem - proszę bardzo. Ja od siebie wysłałem do Ogo2 tylko autograf nicka :)
  • Niech każdy zrobi, jak chce. Jedni zastosują się do propozycji autora plakatu (podpis plus nick), drudzy prześlą tylko wzór swojego podpisu (imię i nazwisko), inni podadzą tylko swój nick. Każdy sposób będzie honorowany, zarówno pełne podpisy, jak pseudonimy (nicki) znajdą się na plakacie.
  • Forma zostanie uszanowana, co do obaw, że podpis może być wykorzystany, do innych celów, powtarzam - nie prosiłem o NIP i PESEL, forma podpisu jest dowolna (przecież nie karzę się Wam podpisywać jak na blankietach lub formularzach bankowych), tysiące ludzi (artyści, aktorzy, piosenkarze itp) składają swoje autografy i jakoś nie mają takich obaw. Pewnie, że w dobie super-sprzętów można podpis łatwo zeskanować i  wykorzystać w złych celach, chociaż podpis elektroniczny to nie tylko autograf. Podpisy zostaną umieszczone w takiej formie w jakiej do mnie nadeślecie.

PS
    wg tego co piszecie wyżej, Andrzej  McM nie powinien umieszczać swojego autografu na swojej pracy bo ktoś może to wykorzystać - pewnie i tak, ale Andrzej należy do "członków starożytnych plemion" które uczciwość, lojalność, przyjaźń a przede wszystkim kulturę osobistą cenią ponad wszystko, zrobicie jak uważacie... jak to mawiał mój profesor - Mądrej głowie dość po słowie.
  • I wszystko w temacie - każdemu wedle woli jego :)

Sama idea w każdym razie prześwietne i z tego miejsca wyrażam podziękowanie i podziw dla Pomysłodawcy i Wykonawcy za chęci i poświęcony czas :)
  • Przypomnijmy, pomysłodawcą całej akcji jest Michał "Makiki". Natomiast plakat wymyślił i stworzy go przepięknie Piotr "Ogo2". Obu Kolegom należą się wielkie brawa!
  • Tak jest :)
  • Wracając do tematu wątku - liczenie zatrzymało się na liczbie sto, czy nikt z kolegów na forum nie posiada już żadnej kontraktowej emki? Dalej Panowie, otwierajcie szafy, skrytki, garderoby :-)
  • OG 107-5
  • Razem
    OG 107 - 105
    WDL - 31
    DCU - 9
    UPC - 3
  • Jeżeli to nie tajemnica proszę kolegę Lukabest o podzielenie się informacją na temat roczników i kontraktorów posiadanych kurtek?

• Żadna tajemnica :Cherokee 75,SoSew 74,87,Alpha 69,78
  • Dziękuję.

Jak na razie mam: Alpha 72,Ombey 77 i Golden 81. Następna będzie na pewno SoSew 87.

• OG 107 2szt  Alpha 80r i Apparel Corp of America 68r(wystawiona na allegro)
  • Sprzedawanych nie liczymy.
  • Własnie nie wiem,na chwilę obecną jestem jej posiadaczem.
  • Wkradł się mały bałagan
    podsumowanie

Razem
    OG 107 - 107

WDL - 31

DCU - 9

UPC - 3

@cyps69 Twoją z allegro dodałem bo ją biorę:-)
  • No ja pośle autograf pewnie około jutra max wtorku praca  @-)
  • @ ogo2, jak wygląda sprawa projektowania plakatu?
    Aby Twój pomysł nie rozmył się z biegiem upływającego czasu może ustalmy jakąś datę ostateczną na dostarczenie przez chętnych autografów. Koledzy jakie macie zdanie w tej kwestii?
  • Co nagle to "po diable" - a na poważnie, co do terminu, to wolałbym sam decydować, muszę zrobić dobre zdjęcia "diabelskiej", czekam na jakiś słoneczny dzień (lub przynajmniej nie taki pochmurny) bo nie chcę robić z lampą - kupiłem pół roku temu lepszy aparat Sony NEX7 z obiektywem Zeiss, to powinno wyjść lepiej niż robione "małpką". Myślę, że  jak coś będę miał, to wrzucę na forum wstępny szkic, do oceny.

Poza tym, czekam jeszcze na podpisy, na razie mam ich 12. \chyba, że już nikt więcej nie chce się włączyć w akcję plakatową.
  • Cześć dośle autograf w przyszłym tygodniu:)
  • Też na szrajbne podpis, ale nie mam kiedy zasiąść do drugiego komputera.  
  • To ja też dorzucę się do listy...

M-65 OG-107 kontrakt z roku 1967, srebrne zamki Conmar

M-65 OG-107 kontrakt z roku 1979, mosiężne zamki Scovill, Alpha Inc.

• Czołem koledzy emkowcy, zamieszczam pierwszy koncept plakatu - zaznaczam że jest to tylko koncept, końcowa wersja może by podobna lub jeszcze inna, jak coś fajnego mi wpadnie do głowy.
    Nad ramionami kurtki po obydwu stronach będą autografy, poniżej kurtki na dole plakatu kilka zdjęć detali kurtki, co o tym sądzicie?
    PS
    Po celnych uwagach kilku z Was koncept trochę uległ zmianom

EDIT: koncept przeniesiony do archiwum - patrz oficjalna wersja plakatu na 3 stronie tego wątku
  • Jak dla mnie Ok!
  • fajny projekt! i piękna kurtka
    :-bd
  • Piotr. Piękny plakat. Robi wrażenie. Moim zdaniem, fotki przedstawiające detale kurtki spowodują, że uwaga patrzącego będzie rozproszona. I jeszcze jedno. W tekście, myślę, powinna się znaleźć wzmianka, że jest to kurtka U.S. Army. Dobra robota, Piotr. Szczere gratulacje!
  • OK. poprawię i wrzucę już z autografami, Panowie, ponawiam prośbę o przysyłanie nicków-autografów kto chce żeby umieścić je na plakacie, czekam jeszcze kilka dni. Hurry up !
    PS
    McM, Andrzej, możesz  - oczywiście  jakbyś chciał - wykorzystać zdjęcie "diabelskiej" w Twoim skrypcie, możemy ewentualnie popracować nad okładką . Pozdrawiam.
    Acha, jeszcze jedna sprawa, jaka była gramatura nyco w uncjach.?
  • Piotr: Dziękuję za propozycję. Nie wiem jeszcze, jaka będzie okładka. "Płonąca" była przeładowana znaczeniami, obecna jest spokojniejsza, no i w tle jest Central Park. Fotografia, rysunek, grafika? Nie mam pojęcia. Jeśli chodzi o gramaturę nyco, nie wiem. Nie interesowałem się tą sprawą. To wybitnie techniczna kwestia.
  • ogo2, w pierwszym zdaniu jest błąd. Powinno być "MADE OF" a nie "made from".
  • "666 DIABLO" - brzmi dumnie
  • Tekst powyżej kurtki będzie poprawiony, był jeszcze jeden kontrakt z trzema szóstkami w numerze, mianowicie nazwana przeze mnie mała "diablo" DSA 100-72-C-1666 Alpha Industries, czy ktoś z kolegów ma tą kurtkę?
    A co sądzicie o wersji z polskim opisem, w sumie to dla nas Polaków.
    EDIT: koncept przeniesiony do archiwum - patrz oficjalna wersja plakatu na 3 stronie tego wątku
  • Ja posiadam taką kurtkę w rozmiarze MR kupioną na allegro pod koniec 2013 roku.

• Piotr: Jestem za. Pozdrawiam.
  • zibi: dzięki kolego za info, tak, przypominam sobie tą aukcję, sam chyba nawet umieściłem ją w wątku "Co ciekawego na ..."
  • Kurtka jest mało  używana i w dobrym stanie jak na swoje przeszło 40 lat.Materiał gładki bez mechacenia jak w późniejszych kontraktach.Jedyny minus to ślady po odprutych naszywkach stopni na rękawach i nazwiska oraz US ARMY nad kieszeniami/widoczne ślady igły /.Zamki złote Scovill, napy RAUF.

Pozdrawiam

• Dzięki za info, przypomniałem sobie, pisałem o tym kontrakcie w wątku "Co ciekawego na ..." ale wystawionym na ebaju, kurtka miała naszywki, imienna była z nazwiskiem LEPPER
    PS
    wracając do liczenia kurtek - po wpisie kol. o nicku  marcinkroll:
    Razem
    OG 107 - 109
    WDL - 31
    DCU - 9
    UPC - 3

Kto da więcej? ;-)
  • OG107-1 sztuka/SO-SEW 87/

Razem:OG107-110

Reszta bez zmian.

• Proszę spojrzeć na wątek "Co ciekawego...." zamieściłem tam link do "DIABLO" z allegro.
  • Ogo2, dostałeś ode mnie maila z poprawkami wersji angielskiej tekstu? :)
  • Tak, dzięki wielkie Blatio za pomoc, w międzyczasie jednak powstała druga wersja plakatu, "polska" wersja, którą wersję byście wybrali?