Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Co ciekawego na Alledrogo i łebaju :D
  • Jakby ktoś szukał parki M65 w rozmiarze small to proszę koplecik jak nówka za 180 zeta :)

Pozdro
  • mcm
    Te kurtki produkowało CISO -  biuro wspomagania jednostek specjalnych które było zlokalizowana na Okinawie
    Produkowali oni bardzo nietypowe mundury i wyposażenie testowane przez jednostki specjalne w Vietnamie, Laosie, Kambodży.
    Tu nie było żadnych kontraktów ani oficjalnych zamówień - więc nie można znaleźć żadnych nr kontraktów na tych rzeczach
    Produkowali tam także dużo mundurów tiger stripe - miały one tylko metki z rozmiarem
    Myślę jednak że ta kurtka to produkt z epoki - ale nie mam na to dowodów - jedynie twierdzenie znajomego z którego kolekcji ona pochodzi :) 

• Piotr, facet napisał, wystawiając kurtkę na eBayu: "US Army Vietnam Special Forces EXPERIMENTAL Mitchell Camo M-65 Field Jacket Vtg". Abstrahując od tego, czy kurtka została rzeczywiście wykonana na Okinawie, eksperymentalne (prototypowe) kurtki, a więc oznaczone napisami, np.: "Experimental Test Sample", "Experimental Garment", "Experimental Sizing" (jak w kurtkach M-65 i podpinkach w rozmiarze XX-Small testowanych w zakładach Alphy Industries Inc. w Knoxville) czy "Jacket, Bouyant, Intermediate Cold Weather (Experimental)", były wytwarzane w Laboratoriach lub przez producentów, z którymi Laboratoria zawarły umowę-kontrakt (w przypadku emek M-65 w rozmiarze XX-Small numer kontraktu był następujący DAAKGO-77-M-3302). Informacje zaczerpnięte z książki Alana D. Cirkera "The Alpha Story". Pozdrawiam Cię.

• Ziomku/Piotrze, moim zdaniem (być może się mylę) kurtka jest repliką eksperymentalnej kurtki (jak napisał Lukabest), w którymś z wątków było zamieszczone zdjęcie kurtki w kamuflażu Mitchell (prawdopodobnie oryginalnej, eksperymentalnej), która miała podpinkę z bawełny (gładki materiał) a nie rip-stop, i metkę z rozmiarem Medium - bez kontraktu i kontraktora (fotka niżej z US militaria forum)
    image
    kurtka (replika) o której mowa ma podpinkę z bawełny rip-stop, która była używana na podpinki dopiero od roku 1980 w kontrakcie J. Ownbey, zatem , mało prawdopodobne jest, żeby zastosowali taką podszewkę w czasie wojny w Wietnamie,.
  • Kurtka na wieelkiego chłopa, to i cena do małych nie należy. :)
  • Tak ale bardzo ciekawa bo to kontrakt USMC robiony przez ich agencję
  • Co do aukcji z naszego portalu, fajna, rzadka kurtka szyta dla USMC i nawet w cenie, niektórzy jednak trochę przesadzają, na ebaju za kontrakt Cohen-Fein'a Large (obszyta) koleś chce prawie 1300zł nie wliczając przesyłki
    http://www.ebay.com/itm/GENUINE-VERY-RARE-COLONEL-US-EARLY-VIETNAM-M51-FIELD-JACKET-PATCHED-NEW-LARGE-/360794675847?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item540109da87

bezimienna z 66-go M65 LR - podejrzewam, że cena skoczy niebawem i zatrzyma się na 160-180$
    http://www.ebay.com/itm/331074052823?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

jakby ktoś szukał zamiennika zepsutej maszynki do suwaka głównego:
    złoty
    http://www.ebay.com/itm/US-Navy-G-1-Flight-Jacket-10-Brass-Zipper-Slider-/190759240196?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c6a230204
    lub czarny
    http://www.ebay.com/itm/G-1-Flight-Jacket-10-Black-Replacement-Paperclip-Zipper-Slider-/190757998164?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c6a100e54
  • No 1300 zł to dużo choć to jeden z lepszych kontraktów dla M51
  • He, he..może to i prawda, nie będę się sprzeczał, bo mam podobny, czy Ty Ziomku już sprzedałeś swojego Cohen-Feina?
  • Miałem sprzedać ale zostaje u mnie :)
    A jak porównujesz do innych M51 - większość ma cienki materiał ?
    Cohen ma bardzo gruby
  • Te z lat 50-tych mają gruby materiał i są ciężkie, te z lat 60-tych chyba mają mniejszą gramaturę.
  • Miałem kiedyś M51 z 52 roku z srebrnym conamrem ale materiał był cieniutki :(
  • Na początku lat 50-tych prawdopodobnie testowali kurtki z shellem z cieńszej bawełny (m.in. ten kontrakt dla USMC CONTRACT NOm#61463.OCT.5.1951, US. MARINE CORPS, L.W. FOSTER SPORTSWEAR CO., INC.) ale chyba stwierdzili, że materiał zbyt słaby jak na kurtkę.
  • Moja z 1953 r. jest bardzo gruba.
  • Kurtka z w/w linku, oprócz ceny, niechybnie, ma swoje zalety: jest fabrycznie nowa, suwak CROWN bardzo rzadko występuje w tych kurtkach, ma podpinkę nie "frotte" tylko "baranek" co również jest rzadkością (wystawiający co prawda pomylił alpakę z wielbłądem). Jednakże,  nietypowy rozmiar L nie znajdzie wielu nabywców (ponieważ w przeliczeniu na rozmiary kurtek jest o numer większy czyli odpowiada rozm. XL lub XXL), chociaż, może to być jednak wabik ale na osoby z tzw. grupy "grubych portfeli" :dyrektorów, prezesów firm, lekarzy, którzy z braku ruchu, zamknięci są w swych potężnych ciałach a chcieliby się pochwalić na polowaniu  w mroźnej dziczy, kultową poniekąd, kurtką.
    PS
    Sprzedający wystawił również nową parkę M65 w rozmiarze XL za również wysoką, jak na nasze warunki, cenę - 850zł.
  • ~Ziomek

Ziomku, proponujesz nam emkę Teesara? :-?

~Ogo

Mocno przesadził z tą parką M51. Takie kurtki chodzą po ok. 800 zł. w jednym z demobilów. Z kolei za parkę M65 chce 850 zł. czyli znowu za dużo o jakieś 4 stówy. Ale jeśli ktoś jest z głębokiej wsi i marzył o takiej kurtce od 10 lat, to pewnie i tak ją kupi. I nawet przyniosą mu ją na ganek... ;-)

• Nawet Jeśli to teesar, to za ta cenę, za jaką poszła, to na co dzień do pracy bym się nie zastanawiał. 
  • To fakt, nie każdego stać na wyłożenie kilku stów na kurtkę, być może zresztą, nie każdy chce mieć kontraktową emkę, taki Tessar czy podobny, w zupełności zaspokajają potrzeby, trzeba zrozumieć i takich ludzi.
  • Cena była w porządku. Ale czy Ziomek wiedział, że to jest Teesar? 

Bo przecież metka jest nieczytelna, a widać tylko 3 paski które symbolizują Alphę :P

• No i o to mi właśnie chodziło ;-) Nie oceniałem czy Teesar jest dobry, czy zły. Czy jest dobry na ryby, czy do roboty. Tylko miałem na myśli to, że Ziomek zawsze proponuje fajne i konkretne ciuchy, a w tym przypadku było inaczej... :-) Na początku też pomyślałem że to Alpha, dopiero kiedy mocno zniżyłem głowę tudzież wzrok przy monitorze LCD, to pojawiła się ledwo widoczna nazwa producenta. Ciekawe tylko czy kupujący to zauważył, czy może zasugerował się bardziej tymi trzema paskami na metce?
  • ~no niezły wynalazek, pierwszy raz cuś takiego moje oczy widzą, w każdym razie wersja cywilna...
  • Heniu to napewno jakaś chińszczyzna z kontrakowa podpinką. zobacz na 3 zdjęciu jaka jest różnica w kolorze - podpinki i kurtki:)
  • Kurtka moim zdaniem, jak najbardziej kontraktowa z plastikowym suwakiem w stójce (prawdopodobnie Robin)  i głównym metalowym, czyli jest to prawdopodobnie kontrakt Johna Ownbeya DLA 100-83-C-0655, podpinka za to jak najbardziej cywilna firmy Patriot Industries (pomyłka literowa w tytule aukcji ... Patriot Inductries)
  • ogo2
    zobaczymy czy się nie pomyliłeś, jak dojdzie dam znać czy miałeś racje:-). Jeśli nie to pójdzie dalej do ludzi.
  • ~jeżeli kolega ogo2 ma rację to szczęśliwy nabywca ma fuksa :), prawie nowa lub nowa kontraktowa kurtka w LR...cena mocno promocyjna (o już znamy nabywcę)...zagadka wkrótce się wyjaśni.
    Czekam na relację z niecierpliwością.
  • Jest ryzyko jest zabawa :D, ok roku temu kupiłem podobnie Johna w tym rozmiarze za 180 zeta. Moja ulubiona bo rówieśniczka, kontrakt z 1971, jak z tej okaże się lipa to będzie na ciuchanie do lasu, albo pójdzie do ludzi:-)
    Po niedzieli dam znać co i jak.
  • ogo2
    Piotrek,John Ownbey w kontakcie  0655 ma ciemniejszy odcień,a ta kurtka wygląda jak cywilna Alpha. Po drugie, moim zdaniem w stójce  jest zamek mosiężny...
  • Może i macie koledzy rację, fakt, zdjęcie niezbyt wyraźne, odnalazłem i porównałem zdjęcie suwaka Robin (które umieścił kiedyś Ziomek w wątku o suwakach i napach), i okazało się, że to nie ten suwak ale jednak pozostaję przy tym, że suwak jest plastikowy z metalowym sliderem (maszynką) polakierowaną na miętową zieleń - cóż  tą hańbę zmyje tylko wykonanie seppuku przez harakiri, ale wracając do tematu, jakby to była faktycznie cywilna Alpha Made in U.S.A.,  to cena razem z podpinką chyba nie jest wygórowana.
    Ciekawe, że zdjęcia mają datę 2007.
  • Ogo2 też myślę że jest to kontrakt, tyle że , ja stawiam na Goldena z 84 z plastikowym zamkiem YKK w stójce.Widać ,że fotka była robiona z lampą która rozjaśnia kolor kurtki a maszynka plastikowego zamka YKK właśnie przybiera taką barwę, poza tym wydaje mi się , że patki kieszeni są lekko zaokrąglone ,a to cecha charakterystyczna dla Goldena.

image

kolorek podobny
  • Witajcie

Ot mamy zagwozdkę!!!:-) A najbardziej zainteresowana osoba czyli ja pół nocy nie spała z burzą myśli - kontrakt/nie kontrakt, płacić za nią, a może wycofać się z tranzakcji. Stanęło jednak na tym, że trzeba wypić to piwo do końca i kasa przelana dzisiaj rano. Mam nadzieję, że Św. Mikołaj będzie sprzyjał:-)))

A może zrobimy  zakłady na orginalność kurciszy:-).

pozdrawiam

Michał

• Akurat mam kontrakt Goldena z 84-go roku, jak wrócę do domu z pracy to muszę sprawdzić i porównać z tą kurtką, być może Jechu jest najbliżej prawdy. Ale rozwiązanie będzie po rozpakowaniu kurtki. Myślę, że za tą cenę to każde rozwiązanie będzie dobre.
  • Kolorek i detale przypominają mojego Goldena 84 i dla tego tak strzelam a faktem jest ,że dopiero jak przyjdzie to się dowiemy.Powodzenia :)

• ... nie dziękuję:-) 
  • Sprzedający trochę przesadził z tym: "Rzadki kolor OG-107", poza tym jedna z nap, druga od dołu trochę odskoczyła od linii pozostałych.
  • Panowie
    Przyszła kurtka, no i nie jest to cywilna alpha:-)
  • ogo2

Głowa ocalona, nie musisz robić seppuku przez harakiry :-)

pozdrawiam

• Ogo

Z tą napą to raczej wina fotki, co do "rzadkiego koloru" to może chodziło mu że ogólnie w rzadko spotykanym kolorze Oliwkowym na tle masy woodlandów i desertów :) ale kit w to , za 200 zeta to bym tak nie wybrzydzał ,bo widać ,że kurtka jest w nie najgorszym stanie ,a i fakt ,że to DPSC sprawia że warto ale rzecz gustu ja osobiście mam do DPSC sentyment.

ps. Gratuluję wprawnego oka do rozpoznania kurtki Makikiego :)

Pozdro

• Makiki- nie cywilna Alpha, wiec co Helikon ? :)
  • Jechu

Ale to Ty miałeś rację, chylę przed tobą czoło:-) Jest to kontrakt Goldena DBA100-93-C-6436, kurtka w stanie magazynowym ale wymaga lekkiego odświeżenia. Prubuję wkleić zdjęcie metki .... ale nie potrafię i brakuje mi już cierpliwości:-) Zamek w stójce jest plastikowy YKK, główny mosiężny YKK 

Pozdrawiam

• No to sprawa się rozwiązała, to nie kontrakt, tylko cywilny wypust Goldena o czym świadczy pierwszy człon niby kontraktu: DBA..., no i suwaki, w kontraktowych kurtkach nie używano głównego suwaka metalowego YKK (jeżeli już YKK to były to nylonowe Vislony)