Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Nasze nowe zabaweczki
  • ~Falkland
    To nie moje "ciuchy" i już nie na sprzedaż.Pokazałem bo ciekawe egzemplarze ze szczególnym zwróceniem uwagi na "srebrny "zamek ,który może być błyszczący mimo 40-tu kilku lat.(nawiązuję do naszej rozmowy o kurtce kol.Cicioszka.Pozdrawiam
  • Ta Alfa z 1979 rzeczywiście wygląda pięknie. Jakby ją dzień wcześniej uszyli.
  • W końcu to rocznik z czołówki kontraktów a co najważniejsze - kurtka nowa z udokumentowanym pochodzeniem,była przechowywana przez rodzinę z największym pietyzmem...
  • Mam taka samą ML też nówka - ma bardzo gruby materiał
    image
    :)
  • ~Ziomek

Ale suwak to masz pofałdowany :P To chyba przypadłość Alf. Co ciekawe w parce to się nie zdarza. To znaczy ja nigdy tego zjawiska nie zauważyłem. Może to przez ultra-cienki materiał z jakiego uszyta jest parka?

• Jeśli zamek w oczy kole.......to można u krawcowej na nowo....
  • I tak reż zrobiłem. Ostatnio oddałem do wszycia suwak i wyszło podobnie. Może trochę mniej jest pofałdowany niż wcześniej, ale nie jest idealnie tak jak w niektórych emkach lub parkach. Suwak po odpruciu był był zupełnie płaski, a mimo to po przyszyciu znowu się fałduje. Krawiec nawet powiedział, że go zbytnio nie naciągał kiedy go przyszywał. Więc tak to wygląda.
  • No tak - czyli nie kupować Alphy bo suwaki się fałdują :) jak to komu przeszkadza
    B-)
  • To nie chodzi o to czy kupować, czy nie kupować. Tylko rozkminiamy tutaj różne wątki. Jeśli o napach których nawet nie widać, pieprzy się tutaj co niemiara. To o suwakach które od razu rzucają się w oczy, tym bardziej można napisać. A poza tym nie każda Alfa ma pofałdowany suwak :P I nie każde pofałdowanie wygląda źle. 3-4 długie "fale" na całym suwaku to żaden problem, ale 6 krótkich "fal" na 20-to centymetrowym  odcinku suwaka to już porażka, która nasuwa skojarzenia z produktami z CHRL.
  • Mki nie są idealne i tak ma być :) - tylko Japońskie repliki są zrobione perfekcyjnie
    :P
  • Wiem, że emki nie są idealne. I niech nie będą. Jeśli na oko wszystko jest w porządku to ok. Z suwmiarką i mikrometrem nie chodzę. Ale kiedy masz jedną kieszeń na klacie naszytą o 3 cm. niżej od drugiej, to to już w oczy kole. Sam miałem kiedyś taką kurtkę :-) I nie wiem, czy któryś z was chciałby taką mieć? Lub też taka opcja, że lewa patka jest mocno zaokrąglona, a prawa jest szpiczasta.
  • W taj Alphie z 79 roku jedna z kieszeni na klacie jest krzywo wszyta u góry - i to nie wygląda zbyt dobrze :(

• Z kieszeniami dość często się zdarza , że kieszenie zwężają się do góry ,czasami tak mocno (miałem tak w J.O. z 83 roku) ,że wydaje się jakby patki były dużo szersze niż kieszeń a na samej kieszeni robi się brzydka fałda po zapięciu.Ale cóż Mki to produkcja wojskowa , masówka więc nie wszystkie są idealne i trzeba po prostu nie zwracać na to uwagi . 
  • Ziomek, ma rację. Widziałem taką emkę, która jedną patkę miał naszytą poziomo, a drugą skośno. Bardzo źle to wyglądało :-( Zdarza się też że napa w kieszeni jest nabita za nisko, gdzie po zapięciu kieszeni patka ciągnie kieszeń w górę, przez co robi się bardzo widoczna fałda. Zaś w drugiej kieszeni napa nabita jest dobrze, więc od razu widać, że z jedną kieszenią coś jest nie tak. Często też się zdarza, że napy na kurtce są nabite niżej niż napy na listwie zasłaniającej suwak. Wtedy po zapięciu kurtki na wszystkie napy, cała listwa zasłaniająca suwak marszczy się koszmarnie.
  • Mój nowy kosynier kupiony za 2/3 ceny ;)

image

• fajny. Dla porównania wielkości do zdjęcia mógłbyś zapodać zapałkę...
  • Porównanie: Rat 1 Vs. Kershaw (fotka z netu)

image

• Bond dla ubogich ;)  Casio MDV-106D-1A1  + 2 paski nato czarny i ala Bond 

image 

Wodedy Pros były za dobrą kaskę, a i tak musiłame kupić ;)
    image   
    Dysk zewnętrzny Toshiba 1TB 
    image
    oraz Torba na wyposażenie "chlebak" potocznie mówiąc
    image

To tak z ostatniego czasu co pamiętam 

• Ja ostatnio nabyłem kilka gadgetów LWP troki, koc, tornister tzw. kostkę. Żeby pozbyć się zapachu koca, musiałem go wyprać trzy razy i wietrzyć 2 tygodnie:) Chyba ten koc zaimpregnowali jakiś dziadostwem na mole:)
    Jeśli chodzi o kostkę to starałem się zetrzeć samym mydłem przybrudzenia to zdarłem cały kolor brezentu (jak widać na poniższym rysunku). Nie polecam czyszczenia brezentu.

image
  • heh mnie to tam rybka czy czyć go magazynem czy nie, ma słuzyć jako chlebak na przynety wędkarskie, bo na torbę wedkarską taką mnijeszą szkoda kaski, a chlebaczek to drobny wydatek. więc nawet jak by się zepsół potargał to nie wielka strata. ;)
  • Tomek devil! ..... ,, biczujesz,, jeszcze wodę?
    Jakiś czas temu nabyłem z tej samej ,,rodziny,,jak Ty...chyba kupiłeś..... fajny kijek tylko 
    Konger World Champion Turbo 300.

image
    No i są niezłe efekty ;)

image
    image

• Ładna ryba! :)
  • Southern Aviation z 58-go roku Regular Medium ze srebrnym Prentice'm, niedługo będzie u mnie.  PS. Lobo47/Andrzej - naprawdę niezła sztuka. Pozdro.
    imageimage
  • ~ogo2
    Bardzo ładna kurtka...
  • Witaj Marku, zgadzam się z Tobą, ładna i dość rzadka, kilka razy widziałem ten kontrakt na innych aukcjach, ale w tym rozmiarze i stanie to raczej nie spotkałem. (podobno nie chodzona ale z małym felerem - małe rozcięcie od wewnętrznej strony kołnierza, nie widoczne po założeniu kurtki) . Srebrny suwak Prentice miały kurtki z kontraktu Southern Athletic z 59-go roku.- kol. Przemoon ma taką kurtkę.
  • Gratulacje Andrzeju :), ładna Rapa, ja mam iri lucy 270 3-10, u mnie ciężko o rybę :(, ale nadał kija mocze 
  • Trafiłem na takie spodnie M65 skład materiału Nylon 50% / Rayon 50%, kontraktor Winfield z 74-go roku rozm. SR
    image
  • Chyba pojawił się jakiś ich wysp, bo i ja w ubiegłym tygodniu kupiłem identyczne spodnie.
  • No to gratulacje, trzeba je przetestować przez zimę
  • Panowie, posiadam ten kontrakt od kilku lat. Niestety. Materiał bardzo szybko zmechacił się, po czym pokrył się mnóstwem takich "kuleczek", jak na starych swetrach. Pomogła specjalna maszynka do golenia swetrów. Już po roku i kilku praniach materiał wyglądał jak szmata, cienki, wiotki, jak jakiś Mil-tec, czy inne barachło. Na szczęście szwy dobrze trzymają, w przeciwieństwie do późniejszych Winfieldów (tych z zielonym "wnętrzem"), które rozłaziły mi się strasznie. Z tego zapewne powodu to jedyny kontrakt z nylon/rayon.
  • Nowy smock :) proszę sie nie śmiać z mojej miny :)
    image

smock z bardzo grubego ripstopu z elementami cordury -bardzo ładowny - nie trzeba plecaka :)
    bardzo dobrze przemyślany i wykonany
    polecam 
  • Fajny, to jakaś 'bundeswehra"? No i do takich fotek przydałby Ci się Ziomku statyw.
  • SMOCK KSK ? kontrakt czy miltec ?
  • Smock oryginalny z 2005 roku  - smock snajperski ksk - kupiłem na allegro 
    image

• Wielkie kieszenie, to mi się podoba, zastanawia mnie sensowność dużych kieszeni z przodu na dole, w czasie biegu wszystko co w nich jest obija się o uda.
  • Super. 
    A mi się marzy smock w kamuflażu A-TACS FG. Gdzieś tam na świecie szyją, może i Helikon zrobi w końcu ;-) Brałbym natychmiast.
  • Piotrek Ogo - tak są wielkie kieszenie a także z boku i z tyłu
    w akcji wygląda to tak
    image

nie wiem co tam się nosi ale plecaka nie trzeba :)

• Fajna. Nie widzialem by robili w innym camo lub kolorze, np. olive
  • Widziałem czarne, istnieje cień ewentualności, że i oliv istnieje...Inne kamo też widziałem (np.: belgijskie), tu chyba decyduje zamawiający.
    Miałem spodnie-tu też plecak zdaje się być zbędnym-wzmocnienia z cordury na kolanach (można włożyć pianki ochronne) i w kroku ( choć w letniej porze występuje efekt "torba w pianie") podwójne zakończenia nogawek, duże k.cargo i TA niesamowicie  niezbędna kieszonka na nóż w prawej k.cargo!
  • W  kurtce także są wzmocnienia z cordury na łokciach i tam jest cienka pianka oraz na wysokości ramion także jest pianka
    Kurtka super jest zaprojektowana - polecam
    spodnie do kompletu są na allegro
    http://allegro.pl/orginalne-spodnie-ksk-rozm-m-i3724902839.html

• Mój rozmiar...
    Eh, gdyby nie to ohydne kamo... :(
  • :) nawet mi się podoba - to pierwsza rzecz w tym camo co mam :)
    do lasu w sam raz
  • Ja latam po lesie w gore flectarn. Fajne wygodne, daje radę. Na jesien najlepsze camo :)
  • Nowy nabytek Alpha Industries Inc. DLA100-82-C-0575 z obszyciem USAF rozmiar S/R ale wymiary S/S, stan dobry ,bez dziur plam i uszkodzeń,jak dla mnie pięknie wytarta i wyblaknięta ,w klasyczny dla Alphy sposób.
    imageimage

imageimage

imageimage
    zamki Ideal , napy Rauf ,metka papier słabo juz czytelna , kieszenie zielone , podszewka Rip-stop.

Pozdro

• Gratulacje kurtki. Widać, że kurtka ma za sobą historię:)
  • ~Krees

Też miałem zamiar napisać, że kamo BW jest straszliwie paskudne :) Ze 20 razy przymierzałem się do zakupu parki BW w kamo. Ale za każdym razem miałem jakąś blokadę psychiczną, żeby tego nie robić. No i w końcu nie mam i tak już pozostanie ;) W każdym razie, sam krój kurtki Ziomka jest bardzo fajny.

~Jechu

Jak to jest z tym blaknięciem Alf? Bo tak właśnie napisałeś. Blakną ze starości, od sprania, czy światła dziennego lub słońca? Bo niedawno kupiłem używaną cywilną Alfę "made in usa" i jest tak wyblakła, że jest prawie jasno szara... ;) Pod pagonami widać dopiero oryginalny kolor. A na plecach jest jaśniejsza niż z przodu ;-) Ktoś chodził w niej w upalne dni, czy jak? :-?

• Trudno powiedzieć, ale myślę ,że po troszku od wszystkiego.Bardziej chodziło mi o sposób w jaki to robią ,czyli właśnie na szaro i kolor cywilnych kurtek Alphy (pistacja :) ) i nie wiem dla czego ale chyba tylko Alpha robi to w taki sposób ,inne kurtki które miałem i mam starzeją się inaczej, po prostu jaśnieją i się wycierają ,ale nie stają się szare lub pistacjowe.
  • NÓWKA nie śmigana :) Jako że młody rocznik, to będzie do noszenia na co dzień.

image

• Fajna, gratulacje! :)
  • Bardzo fajna. No i "oddychalność" będzie prawdopodobnie ciut lepsza ;-)