Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • Mi się szykuje wyjazd w Tatry nasze we wrześniu prawdopodobnie. Ze spodniami niemcowymi i bluzą SFU od Helikona jak już nabędę, bo ciągle czekam aż przywiozą chłopakom do sklepu. Myślę, że w takim odzieniu wszystko co potrzebne na 1 dniową wyprawę się spokojnie pomieści :D Bez plecaczka. Tylko jeszcze może MVP angolski jakby deszcz nagły zaskoczył strudzonych wędrowców :-O
  • Zależy od trasy, bo jak dla mnie to bez wody mam ciężko, czyli w moim wypadku mogę nie zjeść, ale jest to kosztem picia niestety.
  • No tak devil, wodę po kieszeniach kargo w spodniach powkładać (po 0,5l), kanapki do kieszeni biodrowych bluzy. Jeszcze jakiś batonik co by sobie szybko energii dostarczyć.

Na spodnie m65 to i tak pewnie za gorąco będzie a jak bym brał je to bez bluzy by się obeszło :D

Tylko co z kurtką MVP zrobić bo to to duże i sztywnawe jest...?

Devil, a Ty gdzie na urlop???

• Czas pokarze mam miesiąc wolnego od jutra ;) , a propos pójścia tak na lajta odpuść kanapki weź 2-3 batony więcej coś ala musli.
  • Rip stop 60 bawełna 40 poliester od Helikona to śmietnik. Faktycznie jest strasznie "pocący" Nawet po kilku praniach. Już Textar ma lepszy materiał
  • W jaką rozmiarówkę UK Army, uderzać by jak najbardziej pokrywała się z amerykańską Medium Regular?
  • ~Monter

Myślę, że 180/104.

• Dzieki za info.
    Wczoraj zamowilem na próbe koszulę 170/104
    Ponoć jest na wzrost do 180 cm, klata do 114. Zobaczymy jak dojdzie.
  • 180/104 to już podchodzi pod LR  na moje oko
  • Możesz mieć rację devilu. Ja noszę kurtkę m65 MR, w klacie mam coś koło 98cm. Smocka mam 180/96 i jest idealny w klatce.

• A dla mnie smock o szerokości 104 jest za mały, tak samo jak emka w rozmiarze M. Ciuchy brytyjskie są raczej dla wąsko-barkowców. Dobry w klacie jest dla mnie rozmiar 112, ale z kolei w pasie jest to namiot. Straszna lipa te smocki. To są kurtki o typie kroju "reglan" a ja tego nie lubię. Zatem koniec ze smockami. Sprzedam co mam i więcej się w to nie bawię.

• Miałem to samo napisać co Falkland -104 to raczej jeszcze Medium.
    112 tu juz mamy Large.
    Niby smock 104 ma 135 cm w obwodzie kl.piersiowej. Zobaczymy jak dojdzie
  • Weźcie pod uwagę, że Monter pisał o bluzie, nie o kurtce :P
  • W sumie to ja już nie wiem o czym on pisał :-/   Ale rozmiar MR od razu skojarzył mi się z Emką ;-)

• Nie wiem Falkand kto kupi te smocki od Ciebie bo to nie jest zbyt chodliwy towar. Chyba, że masz nówki nie śmigane (w co wątpię) i zaoferujesz cenę dużo poniżej ceny zakupu. Ciuchy angolskie nie schodzą tak jak amerykańskie. Na allegro masz przykład jakie są ceny nowych sortów. Pewnie będą jeszcze spadać. Ja też chciałem zamienić smocki moje na rozmiar krótsze, w demobilu, mam w bardzo dobrym stanie ale właściciel rzekł, że nie da rady bo mu to nie schodzi. Rozmawiałem też kiedyś z jednym ze znanych na allegro handlarzy i stwierdził, że tylko amerykańskie mundury schodzą. Reszta bardzo słabo. Nie licz więc na zbyt swoich smocków.
  • Słyszeliście o tej firmie: http://allegro.pl/spodnie-bojowki-bdu-ripstop-bawelna-m-regular-88cm-i3436127652.html ?

CAMO - czyżby konkurent texara i helikona?

• Wiadomo że sprzedaje się trochę taniej niż inni. A jak kupiłem tanio to i tak nic nie stracę. Zresztą to nowa kurtka DPM soldier 2005, a nie jakieś paskudne i obleśne "temperate". No i rozmiar jest słuszny bo 180/112. Dużych i nowych rozmiarów jest akurat mniej na allegro. Wszystko co tam widziałem to małe i stare. A z nowych to jest najczęściej  koszmarny DDPM którego jest cały wysyp, ale i tak jest niechodliwy i dużo gorzej się sprzedaje niż DPM. A z handlarzami to Ty nie gadaj, bo oni muszą mieć przebitkę, więc najchętniej daliby Ci 1/5 ceny. Po za tym handlarz głupoty gadał, bo nikt przecież nie kupi do paintballa kurtki amerykańskiej. Ludzie zdecydowanie wybiorą taniego smocka. Specjalnie marudził bo chciał Cię ogołocić ;-) 

• Wspomnisz moje słowa Falklandzie jak po 10 - tym wystawieniu na aukcji nie będzie żadnego zainteresowania.
  • A co? Już wystawiałeś swoją kurtkę 10 razy? :))
  • Wystawiałem z 5 razy ale inne kurtki i spodnie. Kupiłem kilka sztuk po bardzo okazyjnych cenach i wystawiałem na aukcjach po cenach niższych niż mieli inni. Praktycznie zero zainteresowania jak się nie jest zarejesrtowanym przedsiębiorcą. To teraz pomyśl co będzie jak wystawisz towar, który znają tylko ci, którzy się militariami interesują. No może będziesz mieć szczęście.
  • Ja tam chetnie DPMa kupie
    Co wiecej mam kilku znajomych co też potrzebują :)
  • ~Warjat

Jeśli wystawiłeś "marmurki" Elpo, to wcale się nie dziwię że nie było chętnych :-P                                                                                                           Ja tam nie narzekam na swoje sprzedawanie. Opyliłem już 78 rzeczy.                                                                                                                       Nawet paskudnego DDPM-a sprzedałem za 90 zł., a dałem za niego 60 ;-)

~Monter

Zgadza się. Na okrągło ktoś kupuje smocki. Przecież to widać w ilości ofert na allegro. To są tanie i dobre ciuchy do lasu, na działkę, lub do brudnej roboty. Bo nie wyobrażam sobie, aby ktoś w bezimiennej emce, lub ERDL-u pozwalał do siebie strzelać farbami w lesie :-/

• Wystawiałem cywilne ciuchy znanych marek.

Falkland, ja od paru miesięcy do Twoich wypowiedzi podchodzę z duuuużą rezerwą :-h Pozdro B-)

• ~Monter,Zbawco!
    zapraszam na ripstopy... :D >>>>na bazarek
  • ~Warjat

Przecież Elpo i Odra to renomowana i cywilna marka.

~ondraszek

W taki upał rajstopy będziecie zakładać? 

• Falkandzie - chodziło mi o czysto cywilne ciuchy czysto cywilnych marek, wiesz takie jak h&m czy levis. No ale ni cholery się tego pozbyć nie mogę. Dam jeszcze raz po cenie zakupu. Kasę może odzyskam. ;))
  • Zależy ile za to chcesz. Ja sprzedałem swoje prawie nowe spodnie dżinsowe Lee za 50 zł. Założone były z 8 razy i ze 2 razy uprane, a potem przeleżały ze 3 lata w szafie. Zero śladów użytkowania. A dałem za nie 149 zł w sklepie. Ale jak były za małe to po co miały leżeć. I do tego sweter GAP też za 50 zł. nówka sztuka prosto ze Stanów. Jakiś chłopaczek kupił obie rzeczy na raz. I chyba przede wszystkim dlatego że cena była okazyjna. Ceny nie mogą być  za wysokie, bo wtedy nic nie sprzedasz. Sam wszystko też kupuję raczej okazyjnie. Przykładowo cywilną emkę Alphę "tan" z zamkami Scovill w stanie bardzo dobrym kupiłem dokładnie za 89 zł. Ale kiedy widzę jakieś wariackie ceny to śmiać mi się chce. Tacy ludzie nigdy nic nie sprzedadzą. Jakiś czas temu koleś sprzedawał mocno używany 5 letni rower Scotta za 999 zł., a cena nowego w sklepie to 1149 zł. Chyba na głowę upad :))
  • Falkland - ROMBY, nie RĄBY. Z wątku o zabaweczkach. Na przyszłość B-)
  • Nie znam się na tym. Najlepiej zapytać jakiegoś matematyka...
  • Może lepiej jakiegoś drwala...?   :))
  • Albo złodzieja, który rąbie ludzi z kasy... 
  • Chłopaki z wojskowe.eu z Łodzi trochę sobie w uja lecą. Bluza SFU miała być już ze trzy tygodnie temu. Byłem u nich tydzień temu i powiedzieli, żeby pytać w przyszłym tygodniu bo ma być dostawa. Dałem im 50PLN zaliczki żeby na pewno te bluzy przywieźli. Pójdę do nich w poniedziałek i jak znów będą kręcić to kasę zabieram i kupuje bluzę na alledrogo. Mętnie się tłumaczą a to, że kurier był ale bluz nie przywiózł albo, że helikon ma teraz marną ofertę na Polskę bo wchodzą na rynki zachodnie. To nie tłumaczy, że już miesiąc na bluzę obiecaną czekam.

Chyba interes im za dobrze idzie bo klientów zaczynają olewać. A to porządny sklep był...

• Gdzieś czytałem, że jeśli dajesz przykładowo zaliczkę 50 zł. i umawiasz się na coś, a ktoś nie dotrzyma słowa to oddaje Ci wtedy Twoje 50 zł. + kolejne 50 zł. za niedotrzymanie umowy. Zawsze musi oddać tyle samo ile sam wziął. Ale wiele osób o tym nie wie i cieszy się że ktoś w ogóle oddał im forsę. A najlepiej jest napisać oświadczenie i wyznaczyć dokładny termin załatwienia sprawy, wtedy sklep jest udupiony.
  • Falkland.To o czym słyszałeś to zadatek ,stosowany przy umowach przedwstępnych kupna nieruchomości przy której stosowane są przepisy kodeksu cywilnego.Przy zaliczce tak nie jest ,wg. KC zaliczka podlega zwrotowi w przypadku nie wywiązania się z umowy strony sprzedającej i przepada w przypadku niewywiązania się strony kupującej,o ile oczywiście została spisana umowa cywilno-prawna określające warunki umowy i tak jak w tym przypadku przedmiot i termin jego dostarczenia , ale jest to tylko  1 krotność wpłaconej zaliczki.
  • Warjat kup w e.militaria.pl w ciagu 3 dni od zamowienia mialem kuriera
  • Byłem dzisiaj po tą bluzę helikonową. Okazało się, że helikon te bluzy już z Chin przywiózł tylko teraz czekają na oclenie. Taaaa... a jedzie mi tu czołg? Zawołałem zwrot gotówki. Oddali bez mrugnięcia okiem. Ta cała sytuacja spowodowała, że na razie odechciało mi się kupowania bluzy...  :)))
  • Panowie - takie głupie pytanie - ma ktoś porównanie w używaniu bluzy tcu kontraktowej i sfu helikonowej? Chodzi mi głównie o użyteczność "na co dzień" bo trwałość i trzymanie koloru to wiadomo.
  • To tak jak porównać dzień do nocy...

• No to opisz swoje wrażenia jak masz takowe. Ja nie mam ani tcu ani sfu. Planuje zakup za jakiś czas.
  • Miałem na myśli tylko i wyłącznie podejście filozoficzne ;) 
  • Szkoda Jarka Śmietany. Znakomity gitarzysta jazzowy.
  • Po przygodach ze sklepem wojskowe.eu, po tym jak mi bluzę sfu sprowadzali 6 (słownie: sześć) tygodni, postanowiłem nabyć drogą internetową mój pierwszy obiekt westchnień czyli bluzę bdu w kolorze khaki. Oczywiście niekontrakt, marki teesar. Na razie wysłałem zapytanie ofertowe :)] Jak sprzedawca przyjmie zaproponowane przeze mnie warunki to nabywam bluzę i po otrzymaniu jej wrzucam uprzednio wykonane zdjęcia przyodzianego w nią siebie na forum, w odpowiednim, przeznaczonym do tego celu wątku.

• ~Warjat

1. Śmietana chodził w emce?

2. Jeśli Teesar jest w cenie Proppera to niech się bujają

3. Nie umiesz edytować wątków? :P

• Nie wiem czy chodził, nie interesowałem się jego życiem prywatnym.

Cena 89 złotych. Proppery chodzą po 150... Ponadto azymut nie ma mojego rozmiaru. Będzie za 2,5 tygodnia.

Wątek był 2 dni później i tyczył zupełnie innego tematu.

Koledze z zapędami moderatorskimi proponuję zgłosić się do devila, Blatia albo gruesome, może przydzielą dodatkowy etat :-B

PS: jestem po rozmowie telefonicznej ze sprzedawcą. Nie zgodził się na moją propozycję. Kupno bluzy musi poczekać.

• Ty też ostatnio zabawiałeś się w moderatora, pouczając mnie i innych abyśmy nie łamali regulaminu forum. Już nie pamiętasz? :D
  • Spokój, bo przyjdzie leśniczy i wywali wszystkich z lasu... :>

Temat pt. off-top może służyć do dyskusji o czymkolwiek, niekoniecznie związanym z M-ką. Informacja o śmierci Jarka Śmietany w niczym tutaj nie wadzi, co najwyżej wprowadza w smutny nastrój, bo sam jako człowiek, który zajmował się muzyką przez lata, wiem ile taka strata znaczy dla miłośników jazzu.

Pokój Jego duszy, zatem.
  • Ale ja wcale nie uważam że pisanie o śmierci Śmietany jest nie na miejscu, bo wątek off-top służy do wszystkiego. Pytam po prostu z ciekawości czy chodził w emce. Bo ostatnio kolega Mcm wrzucił zdjęcie Mrożka w emce i złożył wyrazy współczucia. Więc zaciekawiło mnie to, czy Śmietana też był wielbicielem tych fantastycznych i kultowych kurtek ;)
  • Blatio, ja się z nikim nie chamram. Myślę, że większość tutaj tak samo. To, że się nieraz posprzeczamy czy sobie podogryzamy, z Falkandem zwłaszcza, to dobrze. Z mojej strony staram się żeby nigdy nikt nie poczuł się urażony moimi wypowiedziami. Mam do tego forum luźne podejście i do użytkowników jego również. Myślę, że zauważyłeś to przez dwa lata mojej obecności tutaj.

• A Warjat, jak to warjat czepia się czasem zdrowych na umyśle ludzi, więc muszę się bronić :))
  • Tych niezdrowych też się nieraz czepiam =))