Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Trudno powiedzieć, patrząc na listę kontraktów DSA zamieszczoną przez Japończyków, nie wszystkie poprzedzone prefixem DSA 100-... pochodzą z 66 roku,
    ostatni kontrakt z tej listy przypadający na rok 65 to DSA-100-1990 13 DECEMBER 1965 kombinezon lotniczy K-2B
    http://armyshade.exblog.jp/11165680/
    sami osądźcie. Dobranoc.
  • Dużo uszyto M-65 w 1965 roku? Nawet nie pytam jak wiele się uchowało ;)
  • Przykładowo kontrakt z 1953 roku dla Cohen Fein Company opiewał na 475 tys. kurtek M-51, a kontrakt z 79 roku dla Alphy Industries - na przeszło 513 tys. kurtek M-65.
  • Blatio,

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Kupiłem Nikwax Cotton Proof ( tak, jak sugerowałeś na jednym z forów ) żeby sprawdzić, co to jest warte, lecz podszedłem do sprawy jeszcze dokładniej… i sprawa wygląda następująco…

Emkę wyprałem ręcznie ( porządnie ) w gorącej wodzie z dobrze rozpuszczonym szarym mydłem ( Biały Jeleń ). Mydło starłem na tarce kuchennej i zrobiłem porządny roztwór. Z tego co wiem, to Nikwax Tech Wash to po prostu jest mydło w płynie, czyli mydło techniczne do wypłukania detergentów z tkaniny przed samą impregnacją.

Do jednorazowego prania zużyłem ¼ kostki mydła. Potem kurtkę jeszcze raz wyprałem w pralce, dla pewności, żeby wypłukało cały cholerny detergent, normalne pranie na <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />40 C, i zrobiłem raz jeszcze osobny ( czysty ) roztwór z Jelenia we wiadrze i wlałem bezpośrednio do bębna pralki, oczywiście dozowniki w pralce na proszek i zmiękczacz porządnie umyłem gorącą wodą a cały bęben pralki i pozostałości detergentów wypłukałem wodą i włączyłem samo odwirowanie ( żeby pozbyć się całkowicie resztek detergentów z bębna pralki ). Po takim praniu włożyłem wilgotną Emkę do wiadra z roztworem: gorąca woda + 2 nakrętki Nikwax Cotton Proof. Im mniej wody, tym silniejszy roztwór, więc wody wlałem do wiadra ~ ½, poza tym objętość kurtki i tak by wyparła nadmiar wody, więc w sam raz. Roztwór przed impregnacją porządnie wymieszałem, Emka była kilkanaście razy bełtana i pozostawiona na 30 minut, po czym znowu bełtana i rozwieszona BEZ spłukiwania zimną wodą ani wykręcania czy odwirowywania w pralce, była ładna pogoda, więc do rana wyschła, a oto efekt impregnacji…

Włożyłem rękaw, czy jakąkolwiek inną część Emki pod kran z bieżącą wodę, Emka NIE nasiąkła wodą !

Puszczałem wodę z kranu na materiał punktowo, żeby zrobić dużą kroplę ~ 2 cm, woda się przesuwała po materiale jak byłaby to plastykowa kulka (dosłownie), jak po ceracie i zero śladu po wodzie !

Średnia ulewa: kurtka NIE przemokła, były tylko ślady po kroplach deszczu…

Potężna ulewa w Górach: kurtka się zmoczyła, ale NIE przemokła… kolega był ze mną w Gore-Tex za 500 zł i zalało mu telefon w wewnętrznej kieszeni… mi nie zmoczyło nawet kawałka kartki papierowej, bo specjalnie włożyłem w górną kieszeń, żeby sprawdzić działanie Nikwax’a w warunkach bojowych…

Po kolejnym praniu w Jeleniu kurtka NIE straciła impregnacji.

Jeśli ktoś wykona impregnację dokładnie, jak to opisałem, to będzie zadowolony, koszt to około 28 zł i preparat wystarczy na 3 impregnacje ( przy użyciu 2 nakrętek na jedną kurtkę )

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie, czy poprawki, to czekam, bo może gdzieś zrobiłęm błąd w sposobie impregnacji.

• Dobrze wiedzieć ;)

• ~Marcinie Królu

Super! Z tego co widzę to 7 miesięcy nad tym pracowałeś... Niesamowite. Bohaterscy amerykanie byliby z Ciebie dumni **== 

• image

czy to kontrakt?
  • Tak, kontrakt.
  • ~matysmc
    Kolego,kilka postów wyżej zadałeś identyczne pytanie o taką samą kurtkę ,tylko w innym stanie....i ziomek_z lasu odpowiedział Ci jednoznacznie....
  • Ludzie kochani czy tak trudno przyswoić trochę wiedzy by rozpoznać kurtkę kontraktową?Rozumiem kurtki bezimienne lub bez metek, ale Cherokee z 75r...wstyd. Jeżeli ktoś polubił te kurtki to samo przez się powinien coś o nich wiedzieć...wystarczy poczytać, bo Ktoś odrobił już lekcję i podał wszystko w doskonałej formie...
  • Co powiecie o tej kurtce?
    Czy to Cywil ze zręcznie sfotografowana metką?
    image
  • Monter, dlaczego sądzisz, że to może być kurtka cywilna? Na metce podany jest numer kontraktu i pozostałe dane kurtki M-65 woodland. Prawdopodobnie pod instrukcją prania widnieje nazwa producenta (kontraktora), zdjęcie tego nie pokazuje. Sądzę, że jest to kontrakt So-Sew Styles Inc.
  • Dlatego takl napisalłem bo nazwa producenta powinna chyba bycć pod "lining 100%"
  • Ale o co chodzi? Tylko jednym zdjęciem dysponuje sprzedający?
  • Monter, masz rację, ale So-Sew Styles Inc. stosował niekiedy w kurtkach M-65 OG-107 i woodland metki, na których nazwa producenta była umieszczona na samym końcu, pod instrukcją użytkowania.
  • Ok dzięki za info MCM :) Kurtka jest na all. Nie mam linka pod ręką. Zdjęcie metki jest tylko to.
  • Wygląda na to, że jest to kontrakt DLA100-85-C-0562, w woodlandzie, który uszyła firma So-Sew Styles Inc. jak trafnie podał McM, chociaż trudno odczytać numer kontraktu z tych słabych fotek, ten Allegrowicz nie podaje numerów kontraktów (a wystawiał kilka kurtek, kilka w OG107) tylko w tytule DSA100... lub DLA100..., dziwne zagranie.
  • ...bez wazeliny,czytam i powracam z przyjemnością.Dzięki za poświęcony pracy czas, dobre pióro,użyteczną bazę kontraktów. Dzięki za wspaniałą historię M65, kurtki którą szukał mój ojciec a którą odnalazłem ja. Cieszę się, że są ludzie mający własne zdanie,ciekawe spojrzenie na historię i wytrwałość by przelać to bezinteresownie na "papier".
    Mam nadzieję, że w przyszłości kupię w księgarni wersję drukowaną.
  • Dziękuję, Kolego Intruder, pozdrawiam Cię serdecznie. To bardzo miłe, że zechciałeś poświęcić mojej pracy trochę cennego czasu i że napisałeś ten bardzo uprzejmy post. Dziękuję raz jeszcze.
  • Takze jestem pod wrażeniem zebranej wiedzy. Niestety nie moge zaciągnąć nowej wersji. Wywala mi błąd.
  • Jest, już działa. :)
  • Witam wszystkich pasjonatów i poszukiwaczy prawdy . Od pewnego czasu przeglądam to forum i jestem pod wrażeniem Waszej wiedzy . Przeglądając ostatnio internet zetknąłem się z kurtka uszytą w 67 roku przez firmę o nazwie M.O.C Co Ltd. Numer kontraktu DSA 100-67-C-4425 zamki Conmar. Czy wiecie coś na temat tego kontraktora , czy może to jakaś współczesna podróba ? L
  • Jak byś miał zdjęcia na pewno było by łatwiej coś więcej powiedzieć.
  • Coś takiego.

image image

image image

image

• Dokladnie o to mi chodzilo. Nie znalazlem nic podobnego w bazie danych.
  • "A collection by M.O.C. Ltd. Inc. - We recreate the day of the 40s, 50s & 60s".
  • Czyli współczesna, dokładna replika...? ;)
  • Japończycy wszystko robią dobrze. Począwszy od stali, poprzez elektronikę i samochody, a kończąc na tej właśnie kurtce.
  • No ale zamki to mają chyba oryginały ??
  • No tak, przecież cudzych zamków nie można tak sobie podrabiać, bo to nielegalne. Chyba że napisaliby: Coonmar lub Conmaar ;-)
  • Tak myslalem ,ze to lipa ale wolalem sie upewnic i zasygnalizowac temat. Niebawem ten towar moze trafic na Allegro i mniej obeznani z tematem emkowcy mogliby sie naciac.
  • Z Japonii na Alllegro? Wątpię. To zbyt egzotyczne jak dla mnie. Zresztą na Allegro gorszą lipę się sprzedaje, a chętnych nie brakuje.

• Ta replika jest bardzo ładnie uszyta - więc myślę że nie jest taka zła - a cena w sklepie japońskim pewnie jest wyższa dwa razy od kontraktu na allegro :)
  • Też uważam że to solidna kurtka, a japońce zarabiają lepiej niż amerykanie, więc problemu z zapłaceniem przy kasie raczej nie ma.
  • Jak mierzyć długość całkowitą kurtki m65 ? Niektórzy na aukcjach podają, że np. dla rozmiaru S-R długość całkowita wynosi 79 centymetrów. Czy ta długość jest mierzona dla kurtki + stójki, czy jest to wymiar mierzony od miejsca przyszycia stójki w dół ? Jeśli ktoś posiada taki rozmiar, lub wie o co mi biega, to byłbym wdzięczny :)
  • ~Wojtas
    Długość całkowitą kurtki mierzy się od wszycia stójki w dół -79 cm to długość kurtki w rozmiarze regular
  • ...nie mam S-więc nie zmierzę, możesz sprawdzić rozmiarówkę US Army i znając  swój wzrost wpasujesz się idealnie w rozmiar kurtki pod warunkiem że jest typowa.
  • Najlepiej spytać sprzedawcy jak mierzy kurtkę
  • Wiem, że to nie M-65, ale właśnie - co to za kurtka? http://allegro.pl/show_item.php?item=3471061355
  • Norweska M43 :)
  • Dziękuję bardzo:)
  • Cześć pamięci wielkiego pisarza w emce.

image
  • image

Kto wie, co oznacza class 2 w tym wydaniu? Słabsza jakość, czy ki grzyb?

Pytanie powinno być zadane w wątku o tematyce spodnie m65 !
  • Class 2 oznaczenie koloru,w tym wypadku jest to woodland.
  • Witam,
    mam pytanie o kurtkę która znalazłem na alledrogo, mianowicie czy jest ona autentyczna, bo nie chciałbym przepłacić? Proszę o szybką odpowiedź.
    Pzdr
  • Koszerna :)
  • :D :D :D Dzięki, a ma ktoś we Wrocławiu do opchnięcia podpinkę do powyższej, bo prawdopodobnie gość nie ma?
  • Akurat podpinek na alledrogo jest full .Gratuluje zakupu.Pozdro :)
  • Mam pytanie.Z którego roku jest kontrakt kurtki M65 OG-107 DPSC 7270-77 ? Czy bedzie to rok 1977 ?