Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • słowem nie wart uwagi?

• ~zniesiony
    Wiesz! Za podobną cenę możesz stać się posiadaczem....prawdziwej kurtki kontraktowej!...i na pewno będzie warta uwagi :)
    Czemu zadowalać się jedynie kopią,gdy można miec ...100% oryginalną wojskową kurtkę?!
    Kupuj kontrakt ;)
  • Są cywilne kurtki, które lepiej udają kontrakty, do tego tańsze. 
  • Zniesiony jak mnie to cieszy, gdy czytam podobny post, nie łaska troszkę poczytać, poszukać na forum, nawet artykuł Blatia rozjaśnia dużo. 
  • McM: Cześć Andrzej na alecośtam znalazłem taką kurtkę:
    Golden Mfg.  OG107 nyco z suwakiem YKK,  kontrakt na metce DLA 100-89-C-6436, ale po numerze NSN widać, że to cywilny produkt i lipny kontrakt, nieprawdaż?
    http://allegro.pl/kurtka-m-65-medium-regular-kontrakt-i2672064897.htmlwidać, że to chyba lipny kontrakt
    image
    PS
    Dzięki Andrzej za krótkie  wyjaśnienie poniżej, również pozdrawiam.
  • Piotr: Błędny numer NSN, podszewka z dodatkiem poliestru, a w innych egzemplarzach tego "kontraktu" - mosiężny zamek YKK - to charakterystyczne cechy tych cywilnych emek Goldena. "Kontrakt" ów produkowali nawet z podszewką bawełnianą. Pozdrowienia.
  • No to ja też wrzucę ciekawostkę!
    Znalazłem dwie kurtki kontraktowe....z dziwnymi zamkami firmy Scovill/Serval
    Zastanawiam się....Czy to są kurtki po naprawach zamków?....Czy może jakiś bardzo dziwny "mix" produkcyjny?

imageimage

Obydwie kurtki są jednego kontraktora...firmy DAKOTA INDUSTRIES, INC

image
  • Jedna z tych kurtek nie jest prawdopodobnie produktem Dakoty, wskazuje na to niepodwojona długość taśmy velcro przyszytej do kołnierza. Po prostu, moim zdaniem, wstawiono nietypowe maszynki scovillowskie, nie stosowane w kontraktowych emkach, w miejsce brakujących (rozleciały się?) maszynek Servala, jakie znamy z kurtek Winfielda czy Cherokee.
  • Nie ma też sznureczków przywiązanych do zamków :) 
  • Słuszna uwaga, specyfikacja MIL-C-43455 wymagała, żeby zamek główny był wyposażony w druciane strzemię oraz taśmę do pociągania.
  • Witam. ostanio zakupilem kopie kurtki m65 helikon http://allegro.pl/kurtka-m-65-helikon-small-regular-sr-i2664915527.html po tym jak kurtka do mnie dotarla zdziwilem sie nieco jej odcieniem-ponoc helikon to nalepszy producent kopii. Ta moja wchodzi dosc mocno w zielen. z tego co sie orientuje orygnialy byly produkowane pierwotnie w kolorze oliwkowym- i takie tez kurtki helikona widze obecnie w sprzedarzy na necie. Z czego wynika taki kolor tej kopii? czy z serii produkcyjnej firmy? czy w oryginale zdarzaly sie serie kurtek o odcieniu ciemniejszym niz oliwka? z jakie okresu produkcyjnego moze pochodzi w takim razie ta kurtka?.prosze o informacje. dziekuje i pozdrawiam.maciej
  • Moim zdaniem kurtka ma normalny i typowy kolor jak i wszystkie inne kopie helikona, czyli jest oliwkowa/zielona. Zdjęcia pewnie zrobione z lampą?
  • Pamiętaj, że monitor przekłamuje barwy. Faktycznie w necie można znaleźć fotki, na których kurtki Helikona wyglądają, jakby były oliwkowe, ale tak naprawdę mają kolor taki, jak Twoja. 100% pewności, że kurtka będzie oliwkowa, daje zakup kontraktu.
  • Koledzy,  mówiąc lub pisząc oliwkowy  to wg mnie, trochę mylące uproszczenie, pełna nazwa brzmi olive green shade 107 w skrócie OG 107 (og= olive-green czyli oliwkowo zielony lub zieleń oliwkowa o numerze 107) w takich przypadkach uważam że wypada precyzyjniej określać kolor kurtki. Dla przykładu kolor olive drab (OD) ktoś mógłby upraszczając również określić jako oliwkowy, a jest duża różnica. Odchyłki w odcieniu koloru OG 107 były chyba większe niż zakładano, co widać po odcieniu kurtek czy bluz lub spodni w tym kolorze, ale to chyba nikomu nie przeszkadzało.
  • Ogo2 - oczywiście, pisząc o oliwkowym kolorze kontraktów, miałem na myśli OG 107. Taki sobie mały skrót myślowy. ;)
  • Kress nie ma sprawy, napisałem ten post bo akurat mam kurtkę kopię parki ECWCS gen 1 właśnie w odcieniu oliwkowym, który ni jak się ma do koloru emek, ale to tak na marginesie. Pozdrawiam.
  • Witam. Co sądzicie o kurtkach American Apparel kontrakt nr : DLA100-91-C-0450 Czy warto kupić "minta" z tego okresu?
  • To zależy za ile. :)
  • McM: cześć Andrzej, drobna informacja i uzupełnienie do "bazy emek", jak zauważył kol. Pavlo, w kontraktach So-Sew Styles  z 87-roku DLA 100-97-C-0591 stosowano również podszewki z czystej popeliny (jak widać na zdjęciu), w bazie jest tylko napisane: podszewka rip-stop
    image
    http://allegro.pl/nowa-kurtka-z-podpinka-m-65-kontrakt-m-r-i2678797633.html

kolego Athletic, kurtka o którą pytasz to ostatni "zielono-oliwkowy" kontrakt (wg bazy emek naszego kolegi Andrzeja McM), brałbym i nie pytał jeżeli rozmiar Ci pasuje.
  • "srebrna" So-Sew Styles  z czasów wojny wietnamskiej ale z jednostki stacjonującej w RFN a konkretnie w Berlinie Zachodnim
    image
    image

a tutaj ktoś sobie namalował na emce kamuflaż
    image
    image
  • ~Ogo2 Wacham się czy brać tego plastikowego "minta". Chciałbym coś metalowego w idealnym stanie. Zwłaszcza, że to mój pierwszy oliwkowy kontrakt. Mam woodlanda czas na oliwkę:-) Narazie licytuję jedną M-R na alledrogo. Ładny kontrakcik z 74 r.
  • Tej M-65 też chyba nie ma w "bazie". Bardzo ładna bezimienna.
    http://allegro.pl/m65-kontrakt-i2672671867.html
  • Kolego Athletic, niezbyt dokładnie przejrzałeś bazę, kurtka o której mówisz: bezimienna bezpagonowa emka DSA 100-1690  jest na 2-gim miejscu, sam taką posiadam, na pierwszym oczywiście nowy nabytek twórcy bazy Andrzeja McvM - czego po cichu mu zazdroszczę ;) ,ale właściwie do kogo miałaby trafić taka kurtka jak nie do McM?
  • Piotrek: jeszcze raz bezimienna 817 + Crown, tym razem na tle gwiaździstego sztandaru:

image
  • Andrzej: i kto by pomyślał, że kiedyś trafisz na pierwszy kontrakt M65 :), ktoś tam "na górze" stwierdził, że się Tobie Andrzeju należy, bo się należy, i kropka.
    A propos sztandaru, to na jakim tle było wcześniej?
  • Faktycznie nie zauważyłem, mój błąd. Kolego Ogo2 gratuluje wylicytowanej kurtki. Bo chyba z Tobą przed chwilą licytowałem kontrakt z 74 r. :-)). Sądząc po pierwszej i ostaniej literce w nicku ;-)
  • Dziękuję, tak to ja licytowałem, w zasadzie od samego początku. Odnośnie czy emka "srebrna", "złota" czy "plastikowa" myślę, że każda z nich spełniłaby Twoje oczekiwania. Oczywiście starałbym się kupować NOS (new old stock) czyli stan magazynowy nigdy nie noszona lub tzw mint, czyli bardzo mało używana, ale w bardzo dobrym stanie, kiedyś (jak większość z nas) dojdziesz do wniosku, że nie ma znaczenia czy suwak jest metalowy czy plastikowy, bardziej będzie się liczyło to, że masz kontrakt.
  • ogo2 - gratulacje :) też próbowałem, niestety odpadłem już w przedbiegach :)

• mcm - a tu jeszcze jeden egzemplarz z DLA 100-87-C-0591 z podszewką z gładkiej bawełny:

http://allegro.pl/kurtka-m65-oliv-small-short-kontrakt-i2693507903.html

• McM: Andrzej, dziękuję (Tobie Pavlo również) , tak jak Andrzej/Lobo zauważył, napy DOT dość rzadkie dla tego okresu, suwak General (takiego jeszcze nie mam) no i kontraktor: So-Sew Styles, którego emki coraz częściej pojawiają się w mojej kolekcji.
  • ogo2 Piotrek! Śledziłem Cię ;) Gratuluję...kolejnej "sztuki" :) Mcm Andrzeju! Jak będziesz miał czas na fotki....wrzuć zdjęcia metek tej
    bezimiennej 817 z Crownem. Kurtka wyjątkowa ,zamek wyjątkowy...i metki wyjątkowe! Zazdroszczę Ci.... jej ;) Pozdrawiam chłopaki.

Ps
    Ciesze się z nowej aktualizacji.....bardzo!
  • A co myślicie o tym egzemplarzu?
    http://allegro.pl/kurtka-m-65-large-regular-oliv-kontrakt-i2685950081.html
    Troszkę mnie niepokoi dziwnie przyszyta metka...a może jestem przewrażliwiony ;-).
    Boję się, że może być ciut za duża, mam 179cm wzrostu i 105-106 w klatce. Niestety pas to tylko 78cm.
    Nie chciałbym by wisiała na mnie jak na wieszaku zwłaszcza bez podpinki w cieplejsze dni.
  • Mcm Andrzej! Wielkie dzięki!....nie mogę się doczekać :)
  • Athletic: wszystko jest na miejscu, kontraktor bardzo "egzotyczny" nie zastanawiał bym się, jak rozmiar pasuje licytuj, tylko od razu wpisz wysoką kwotę bo podejrzewam, że będzie gorąca licytacja, suwak Serval i napy Stimpson dokładnie jak w Winfieldzie DSA 100-76-C-0605
  • ~athletic! Z kurtką i metką wszystko o.k. To też kurtka wyjątkowa....jedyny kontrakt firmy Cherokee!

Ps
    Ja bym ustawił Snajpera.....jeśli wiesz o co chodzi!  Na 3 sek przed końcem aukcji oddajesz strzał....i po sprawie.
    Nawet nie musisz siedzieć przed kompem!
  • athletic: kurtka warta uwagi, metką bym się nie przejmował, jednorazowy kontraktor, sam mam taką tyko S-R, ładnie wykonana.
  • ~mcm dzięki za odpowiedź. Bedę licytował, szkoda tylko, że w czasie zakończenia aukcji będe w pracy
    I nie będe mógł na bieżąco śledzić przebiegu aukcji :-(. Co do samej kurtki cherokee rocznik 75 możecie napisać jaki ma materiał bardziej pancerny, sztywny czy raczej miękki i delikatniejszy. Sądząc po zdjęciach to mint? Bo sprzedawca twierdzi, że egzemplarz nie używany.
  • mcm, Lobo47 - jeśli mnie pamięć nie myli, kiedyś prowadziliście dyskusję o niesygnowanych napach, jakoby niektóre z nich były firmy Stimpson.

W swojej Cherokee DSA100-75-C-1200 (rozm. S-R) mam napy niesygnowane (tak mi się do niedawna wydawało), jednak po dokładnym obejrzeniu wnętrz oczek nap... STIMPSON! :)

Jak mi się uda zrobić jakieś zdjęcie (niesty nie mam na razie dostępu do apartu, który mi zrobi ostre zdjęcie z odległości 2 cm) to udostępnię.

• pavlo! Było by fajnie jak byś zrobił te fotki i umieścił je na forum! Aparat i tryb macro...i powinno wyjść! Kiedyś robiłem fotkę przez szkło
    powiększające bez lampy....też wyszło!
    Pamiętam dyskusje...pisałem że "Stimpson występowały też w kurtkach Cherokke 75....."... takie znalazłem potwierdzenie
    na jakimś forum.
  • Pamiętam, co o Cherokee mówił mi Marek "Lukabest". Materiał jest "pancerny". Marek wyrażał się o tej emce bardzo pozytywnie.
  • Chyba Blatio.... takowy kontrakt też posiada!
  • Moja ocena materiału Cherokee: sztywny, gładki, raczej bez tendencji do mechacenia.

• Dziękuję Panowie za wszystkie odpowiedzi. Wspaniałe forum, zawsze można liczyć na fachową pomoc. Pozdrawiam wszystkich :-)
  • Gdyby ta Cherokee była w moim rozmiarze, brałbym :)
  • Panowie taka może sugestia, spiszmy gdzieś swoje nicki na forum z allegro/ebaya, co by się wzajemnie nie podbijać.
  • Athletic - zdaje się, że nasz admin Blatio miał kiedyś kurtkę Cherokee - może zapytaj go o materiał?

Edit - o, nie doczytałem, że Andrzej już wspomniał o Blatiu :).

Devil - fajny pomysł. Ale właściwie jak miałoby to działać? Jeśli ktoś z "naszych" zalicytuje jako pierwszy, to będzie obowiązywała dżentelmeńska umowa, że już nie angażujemy się w licytację? Niby w porządku, ale jeśli komuś będzie bardzo, bardzo zależało na danej rzeczy..., to co wtedy? ;)
  • To już kwestia umowna pomiędzy sobą,  przykład jest kurtka 2 ją licytuję, piszesz do osoby ile jest w stanie dać, jeśli będziesz więcej w stanie dać niż dana osoba to wtedy kwestia dogadania się by sobie nie podbijać tej rzeczy, i czy odpuści ci czy nie, bo teraz wychodzi z tego, że we 3 - 4 licytowaliście jedną kurtkę prawda. O takie coś mi chodziło tylko kwestia dogadania pomiędzy sobą, gest koleżeński. Tak jak piszecie Blatio ma tą emkę dorwana nówkę lata temu za na prawdę mizerne pieniążki ;) 
  • No, chyba że tak. :)
    To co, założysz jakiś specjalny wątek? Może by go podwiesić, żeby nie zginął.
  • Było by fajnie by Blatio wziął "lupę" i też zajrzał w napy.....może ma w nich sygnaturę Stimpson....taką jak pokazał
    Andrzej Mcm na zdjęciu w kurtce Winfielda z 76"

image
  • Blatio może siedzieć na wsi :P