Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Ja ma emkę z kontraktem DSA 100-69-C-0761 APPAREL CORP> OF AMERICA i też ma ten numer WPL 5829 i własnie ten numer mnie zastanawiał. Ciekawe jak  jest prawda :?
  • Aleksander: To jest ciekawe - jedna z zagadek związanych z produkcją kurtek M-65. Właściciel Southern Athletic Company Herman "Breezy" Wynn znany był z tego, że rozszerzał swoje wpływy przez nabywanie innych firm, żeby produkować ogromne ilości odzieży potrzebne w działaniach wojennych II wojny światowej, wojny koreańskiej i wietnamskiej. Na początku lat 50 - pisze Alan D. Cirker w książce "The Alpha Story" - "Breezy" i jego rodzina rodzina byli właścicielami ponad 21 fabryk odzieżowych, wiele z nich znajdowało się na terenie Knoxville.
  • Mcm Andrzej;Namierzyłem zdjęcie... że w 1982 firma Protective Apparel Corp. Of America  wypuszcza kontrakt
    .... kaptury do parki M65! Firma,patrząc po adresie ....też znajduje się do dziś ...w JACKSBORO stanie Tennessee!
    Czy to, może być..... ta firma z końca lat 60' ...szyjąca piękne kurtki M65? Oczywiście pod nową nazwą (firmy-spółki)
     zmieniono... dołożyli ''przymiotnik'' (jeśli się nie mylę!).. PROTECTIVE 

image
  • Cześć, Andrzej. Dziękuję za informację. Też szukam. Protective Apparel Corp. Of America powstała, zdaje się, w 1975 roku. Ważną informacją, sądzę, jest numer WPL 5829 na metkach kurtek M-65 wyprodukowanych przez Apparel Corp. Of America. Numer ten został przyznany firmie Southern Athletic Company, jak wynika z bazy danych Federal Trade Comission. Mam emkę M-51 z 1962 roku z metką, na której nie podano nazwy kontraktora, jedynie numer WPL - 5829. Po tym numerze orientujemy się, że producentem kurtki jest Southern Athletic Company - do tego ten numer służy. Dlaczego w takim razie kurtki M-65 Apparel Corp. Of America są oznaczone tym samym numerem identyfikacyjnym WPL. "Apparel " był spółką powołaną do życia przez "Southern Athletic", jego tzw. subkontraktorem? Gdy Summit Apparel, spółka satelicka "Alphy", wypuszczała kontraktowe ubrania, na metkach widniał napis: "Contractor: Alpha Industries, Inc.; Manufacturer: Summit Apparel Mfg. Co.". Tak czy inaczej trop prowadzi do miasta żyjącego głownie z produkcji odzieży - Knoxville, tam znajdowała się siedziba Southern Athletic Company. Andrzeju, pozdrowienia.
  • Ja kiedyś znalazłem też.... bardzo dziwną M..kę z tym tajemniczym numerem WPL 5829. Tak naprawdę to nie wiem
    do czego ją "podpiąć" Czy to może być jakaś......"przejściówka " przed kurtką M65?

imageimage
    image
    image
    image

• Andrzej, to jest kurtka m-51. Numer identyfikacyjny WPL (był przyznawany firmom amerykańskim z branży wełnianej i odzieżowej do roku bodaj 1959, zastąpiony został numerem RN; Alpha ma numer RN 35569) świadczy, że kurtka jest produkcji Southern Athletic Company. Można to sprawdzić, wpisując numer: 5829 do wyszukiwarki Federal Trade Comission - http://tiny.pl/hpbh2
  • W tej kurtce "gryzą" mnie te kieszenie.. "podcięte"! Z tego co pamiętam..... zamek główny to Crown.
  • Wszystko w porządku. Były takie emki M-51 - "podcięte". :)
  • Mcm Andrzej!  Dzięki za ten adresik do wyszukiwarki Federal... Wreszcie "rozwiązałem" problem z tą kurtką ;)
    Jestem przekonany, że została wyprodukowana przez jedną z firm.... Wynn Inc.
    Myślę, że można ją zaliczyć do wczesnych "kopi" oryginalnej kurtki M65

image
    image

Odrywając się od tematu numerów WPL i kurtek Wynn Inc ....patrząc na te zdjęcia

image

image

Utwierdzam się w przekonaniu ...że jest to oryginalny firmowy sposób składania kurtki przed wysyłką do "US Army"! 
    Co o tym sądzicie! :)
  • Lobo47: witaj Andrzeju, a to chyba zamek od tej "ściętej" emki M-51 z kontraktu DSA-1-2157-63-C obok - taka sama emka, jeżeli chodzi o suwak - zgadza się to Crown, poza tym zdrówka życzę.
    imageimage
    i jeszcze jedna fotka innej DSA-1-2157-63-C
    http://www.cc9.ne.jp/~rin-wrg/M51 1963.htm
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Rln1XNdNPKM
  • W sercu Knoxville, na jego głównej arterii finansowej i handlowej - ulicy o znaczeniu historycznym dla rozwoju miasta, stoi pod numerem 100 South Gay Street budynek Emporium Center będący nowoczesnym centrum sztuki otwartym w lecie 2004 roku. Znajdują się tu galerie, instytucje kulturalne, studia artystów oraz lofty i tzw. przestrzeń handlowa do wynajęcia. Budynek został wzniesiony w 1989 roku jako siedziba prestiżowej firmy meblarskiej. Później mieściły się tu hurtownie towarów, a jeszcze później - włókienniczy zakład odzieżowy realizujący dostawy dla wojska. Tak, to tu, w samym centrum Knoxville, wśród największych budynków handlowych i najstarszych firm, mieściła się siedziba Southern Athletic Company należąca do Hermana "Breezy" Wynna, jednego z najważniejszych przemysłowców w mieście. Miała ona wiele fabryk w kilku stanach.

Gay Street:

image

Emporium Center:

image

image
  • Focus on: emki M65 68r
    1 - SPORTSMASTER INC. DSA 100-68-C-2017,
    2 - APPAREL CORP. OF AMERICA DSA 100-68-C-2016
    ...  plus delikatny koncert piano w tle
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=dcQmfoUJYCI
    oraz emka M65 67rok
    ALPHA INDUSTRIES DSA 100-67-C-4426
    ...  plus delikatny koncert piano w tle
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=PpApofs1PnU
  • Apparel Corp. Of America - może kontrakt DSA 100-68-C-2016 wykonał Southern Athletic Company, dlatego na metkach umieszczono obok nazwy kontraktora: "Apparel Corp. Of America" numer identyfikacyjny WPL 5829 należący do Southern Athletic Company? Intrygująca sprawa.
  • Biznesowe sztuczki, tworzy się kilka firm bliźniaczych lub satelickich,  dużemu kontraktowi nie podoła jedna firma, rozkłada się to wtedy na kilka firm, po za tym płaci się mniejsze podatki lub ma się może nawet jakieś ulgi - cały zarobek trafia do właściciela - tak to ja widzę. 
  • ogo2 Piotrek! Dzięki za "zdrówko" :) Mcm Andrzej!Piękne zdjęcia budynku Emporium Center....lubię historię ''odkrfkową".
    Już wiemy teraz gdzie była siedziba  Southern Athletic Company należąca do "łebskiego" Hermana "Breezy" Wynna :)

• Piotrek, Andrzej, skoro lubicie odkrywać tajemnice historii, ta zagadka może być dla Was pasjonująca. Otóż Southern Athletic Company, firma, którą ostatnio często się zajmujemy, wypuściła emki M-65 oznaczone numerem kontraktu: DSA 100-70-C-0646. Kurtki są jakby dwojakiego rodzaju, chociaż nie ma żadnych różnic w wyglądzie: pierwsze mają Rapidy, drugie - Scoville, pierwsze - napy Scovill, drugie - napy RAU, pierwsze - typową metkę dla kurtki kontraktowej z tamtego okresu, drugie - metkę z czarną grubą kreską oddzielającą dane dotyczące rozmiaru oraz stock number od pozostałych danych oraz - to nie wszystko - z numerem obok nazwy kontraktora - W/P (skrót skrótu WPL?) 5826, który według Federal Trade Comission należy - do kogo? - do firmy Samal Sportswear Co. z Nowego Jorku, o której nic więcej dowiedzieć się z bazy danych nie można: "typ biznesu: nieznany". Co to wszystko znaczy? Moim zdaniem, ten drugi rodzaj "kontraktowej", bo przecież oznaczonej numerem kontraktu DSA 100-70-C-0646, emki Southern Athletic Company należy do gatunku przeznaczonego na rynek cywilny (już ta gruba kreska nasuwała takie przypuszczenie), a numer firmy Samal Sportswear Company mówi klientowi, kto jest dystrybutorem, sprzedawcą. Jak się zorientowałem (poczytałem trochę w internecie na ten temat), umieszczenie na metce ubrania wyprodukowanego w USA oprócz nazwy producenta numeru identyfikacyjnego sprzedawcy jest legalne. Gdyby to wszystko było prawdą, miałbym najlepszą na świecie cywilną kurtkę M-65. Gdzieś już na tym forum pokazywałem ten okaz, prawdziwy majstersztyk - kurtkę, której wygląd niczym nie różni się od kurtek kontraktowych, a w dodatku pod względem wykonania i materiałów jest doskonała i mogłaby być stawiana za wzór.

image
  • mcm
    Cześć,Andrzej.Wyjatkowo piękny egzemplarz.To jest metka z tej kurtki ?image
  • Cześć, Marek. Tak, to ta kurtka. Coś więcej wiesz na jej temat? Czy Twoim zdaniem moja hipoteza jest prawdopodobna?
  • Z dostępnych wiadomości internetowych można się dowiedzieć że ,,W 1964 Wynn sprzedaje swoje udziały w Southern Athletic Company
    firmie Diversa, Inc. of Dallas.....ale pozostaje prezesem do 1965 i przechodzi na emeryturę.... która jest bardzo krótka :) ...zakłada
    nową spółkę Wynn Industries! W momencie sprzedaży, firma Southern Athletic Company  zarabia piętnaście do
    dwudziestu
    milionów dolarów rocznie"

• mcm
    Andrzej ,rozmawialiśmy kiedyś (chyba w 2009 roku w Krakowie  ) o tej kurtce .Twoja hipoteza jest bardzo prawdopodobna,a najważniejsze ,że masz ten egzemplarz w kolekcji :-)
  • Bardzo się cieszę z tej kurtki. Jest piękna. W dodatku zagadkowa. Kupując ją, wiedziałem, że może kryć tajemniczą przeszłość. Mówiła mi o tym szeroka kreska przecinajaca w poprzek metkę, taka sama, jak na metkach cywilnych kurtek M-65 produkcji Intercon Apparel, spółki założonej przez Alphę. Nie wiem tylko, dlaczego użyli skrótu W/P zamiast WPL? Szukałem potwierdzenia, że "W/P" to to samo, co "WPL", lecz daremnie. Gdyby to była kurtka cywilna, mielibyśmy jasne pojęcie o tym, jak wyglądały pierwsze egzemplarze, i że nie różniły się wcale od kurtek przeznaczonych dla wojska.
  • Andrzej! Jest jeszcze jedna "tajemnicza" kurtka z "grubą kreską"....Alpha!
    Ciekawe jest.... to "oznakowanie "  P.O.  NO. CG/50172

image
    imageimage
    imageimage

• Lobo47: Andrzej, piszę o tym w "Amerykańskiej kurtce" (str. 13 przypis 37):

Na przełomie lat 60 i 70. Alpha Industries
    wypuszczała na rynek komercyjny „ srebne” emki sygnowane numerem P.O. No. CG/50172
    (P.O. – „Purchase Order”) lub nazwą „Alpha Industries, Inc. Knoxville, TN.
    U.S.A., made in U.S.A.”. W tamtym okresie Alpha Industries utworzyła 3 spółki
    przeznaczone wyłącznie do sprzedaży odzieży na rynek komercyjny: Intercon
    Apparel, Dobbs Apparel i Concord Industries. „Srebne” kurtki Intercon Apparel
    są oznaczone numerami – P.O. No. CG/5601, P.O. 70‑W‑1156 czy P.O. C-G 11625.
    John Ownbey Company produkował „srebną” emkę P.O. 51366‑M‑647003.

115%;font-family:"Times New Roman","serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman"">font-family:"Calibri","sans-serif";mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
    mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:PL;mso-fareast-language:
    PL;mso-bidi-language:AR-SA">
  • Kontraktowa lub nie kontraktowa (?) emka M65 Alpha Industries szyta dla Australijczyków, prawdopodobnie przełom lat 70-80 lub lata 80-te?
    image
    PS
    McM: dzięki Andrzeju za wyjaśnienie, lekko zmodyfikowałem post
  • Ogo2: Piotr, wiem, że kurtka wszędzie jest opisywana jako kontraktowa dla Australijczyków, jednak z tego, co pisze Alan D. Cirker o sposobie zawierania przez Departament Obrony kontraktów na kurtki M-65 z rządami innych państw, wcale to nie wynika. Na metkach emek, na produkcję których zawierano "zagraniczny" kontrakt, widniał "normalny" numer kontraktu (np. dla Arabii Saudyjskiej: DLA100-83-C-0108), nie praktykowano także podawania na metce nazwy producenta.
  • No chłopaki lekko się zakręciłem z tym postem wyżej....bo pomógł mi w tym mój sześcioletni syn.... swoim 1001 pytaniem :))
    Już zmodyfikowałem ten post! Sory
    Wracając do "Australii"....moja wiedza na temat tego, czy był to kontrakt faktycznie do żołnierzy australijskich "ogranicza"
    sie do tego że przeczytałem o tym na jakiś forach. Była kurtka,były zdjęcia i był opis tej zacnej kurtki....tyle!!!!
    Zastanawia mnie ta "tajemnica" oznakowań na metkach tych kurtek! Tej cywilnej Alphy P.O.  NO. CG/50172
    i tej "militarnej"australijskiej.... jeśli takową jest.. C.O.A.  ORDER No.:550475. Coś to znaczy!. Tylko co?

Andrzej;Zastanawia mnie to... Czy Armia Saudyjska kurtki zamówiła (uszycie), czy kurtki dostała od Armii US w ramach
    pomocy wojskowej! Może to zmieniać postać rzeczy....kurtki mogły być przygotowane dla żołnierzy Armii USA,
    dlatego widnieje na nich..."bardziej amerykański" kontrakt!  
  • Andrzej: To były kurtki produkowane specjalnie dla Arabii Saudyjskiej. Realizacja kontraktu odbywała się pod nadzorem DOD według normalnej procedury obowiązującej przy zamówieniach na odzież kontraktową. W ramach pomocy wojskowej przekazywano też za granicę kontraktowe Alphy, Ownbeye i So-Sewy, ale to inna historia (np. do Izraela).

P.O. - Purchase Order - zamówienie.

COA - Commonwealth Of Australia
  • Mcm Andrzej! Dzięki za "oświecenie" mnie w temacie :)

Ps
    Wracając do pomocy wojskowej...to Armia US była faktycznie....bardzo "hojna" :)  AK47 ..raczej nie Amerykański :))

image
  • Natrafiłem na zdjęcia, które dają wyraźniejszy obraz tego, jak wyglądały pierwsze (z przełomu lat 60. i 70.) cywilne - "srebne" - kurtki M-65 produkowane przez Alphę Industries Inc. pod szyldem Intercon Apparel. Chociaż starano się wówczas, aby cywilna produkcja była maksymalnie zbliżona do produktów przeznaczonych dla wojska (w okresie późniejszym, gdzieś w latach 90., zasada ta przestała obowiązywać i cywilne emki Alphy produkowane w Azji coraz bardziej zaczęły oddalać się od wojskowego pierwowzoru), to jednak można dostrzec gołym okiem, że emki Intercon Apparel to nie to samo, co kurtki kontraktowe. Ciekawa rzecz - podpinka, która zapewne została kupiona w komplecie z kurtką - została wyprodukowana - jak można odczytać po numerze RN 40488 - przez firmę Wynn Incorporation. Potwierdza to bardzo silny związek Alphy Industries z rodziną Hermana "Breezyego" Wynna.

image

image

image

image

image

• Ciekawa emka, kontraktor DPSC, CONTRACT NO: 8048-82,
    http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-USA-M-65-FIELD-JACKET-VIETNAM-MEDIUM-REGULAR-/251079535894?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item3a7581ad16
    suwak GENERAL oksydowany na czarno ! (Andrzejowie: McM, Lobo47 - widzieliście już takie suwaki w emkach M65 oprócz emki Ziomka/Piotrka ?)
    image
    image
  • ogo2 Piotrek! Chyba wczoraj sobie "podkradłem" fotkę z tej aukcji do archiwum! :) Poza tym jest to ...."zjawisko" bardzo ciekawe.
    Naturalny proces oksydowania czy raczej..."chemiczny" ? Pozdro
  • Lobo47/Andrzej: wygląda, że cały suwak jest mosiężny, "ząbki" również, stopów cynku lub tzw. białych stopów się chyba nie oksydowało - tak sądzę, posrebrzało się je czy coś w tym stylu. Ale reasumując - ciekawy, bardzo rzadki.
  • Mam emkę DPSC Contract No. 9031-83 z mosiężnymi zamkami General, lecz nie są one oksydowane na "czarno":

image

Czasem można natrafić w kurtkach M-65 na takie "czarne" zamki, które powinny być "złote".

• Może dostało jakiegoś "kwasu" i poczerniało :)
  • Trudno powiedzieć: suwaki mosiężne były galwanizowane, czyli miały już powłokę przeciw utleniającą, oksydowanie służy właśnie temu celowi, nie sądzę, żeby poczerniał od chemicznego prania, mam taki specyfik do oksydowania chemicznego - spróbuję wykonać test.
    Moja teoria (McM/Andrzej również powyżej napisał): trafił się czarny suwak w emce z okresu Wietnamu (emka Ziomka ) to i tutaj w tej z roku 82-go mógł się trafić - trochę poszarpaną podszewkę ma ta emka.
  • United States Marine Corps :) ..... to oni ponoć "załatwili" mosiężny zamek! Przeczytałem gdzieś w necie......słona woda źle na niego działa
    i dlatego ....plastik! Powtarzam to tylko wiadomość z netu....jakiegoś forum.
  • Panowie
    Lukabest mówił że w pierwszym roku wprowadzania złotych zamków zdarzały się modele oksydowane takie jak w mojej M-ce z 72
    Może armia testowała różne zamki i te oksydowane
    lecz zdecydowano się na mosiężne :)

• Generalnie ,zamki mosiężne pojawiły sie w roku 1972, jedynie Alpha już w roku 1971 wprowadza piękne oksydowane zamki mosiężne.Oto przykład kurtki z takim zamkiem:
    image
    image
    image
  • Cześć, Marek. Jaki zamek jest w stójce? Też Scovill? Pozdrowienia.
  • Przepiękna M-ka, Lukabest zawsze masz coś niezwykłego w swojej kolekcji
    :D
    pozdrawiam
    ps
    można powiedzieć że po latach "srebrnych" nastąpił okres"oksydu" poprzedzający "złote" lata m-ek
    :)
  • A to ciekawe, galwanizowanie czyli pokrywanie metali inną cienką warstwą metalu, jest chyba kosztowniejsze niż oksydowanie (tlenkowanie), oksydowanie odbywa się na ciepło, podgrzewa się metal oksydowany po czym studzi się w oleju oraz na zimno metodą chemiczną.
  • Wrzucam tutaj zdjęcia kurtki interesującej ze względu na stan  i bardzo rzadką obecność tego kontraktora w szafach kolekcjonerów emek.Pozdrawiamimage
    imageimageimageimage
  • Rolane Sportswear to klasyczna kurtka M-65. Na zdjęciu w wersji z 68 roku (zamek gł. hybryda Scovill-Conmar, zamek w stójce: Conmar, napy Rau. F. Co.):

image
  • ~mcm
    Cześć Andrzej.W wersji z roku 1969 roku :zamek gł.  Scovill, zamek w stójce: Scowill, napy Rau. F. Co., kieszenie zielone,pozdrawiam
  • Mcm Andrzej! Mam też ciekawe zdjęcie kurtki Rolane....z zamkiem ,głównym srebrny Talon!(pierwszy raz taką spotkałem ). Nie było
    opisu jaki jest w stójce.

image

• Cześć Panowie: oksydowany Scovill (na zdjęciu trochę już wytarty, ale widoczna oksyda)w emce DSA 100-C-72-0131 So-Sew Styles Inc. (jak w emce Ziomka...)
    image
    image

http://www.ebay.com/itm/Vintage-M-65-cold-weather-green-Field-jacket-small-short-DSA-100-72-c-0131-/261048529365?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cc7b471d5

a tutaj emka i jakieś dziwne info na metce - jakaś cywilna emka?
    image

http://www.ebay.com/itm/US-Army-Military-M65-Cold-Weather-Field-Coat-Jacket-MEDIUM-REGULAR-Vietnam-Style-/200778095511?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ebf4e9b97
  • Bo też dzisiaj wpadłem na tą emkę i skojarzyłem... a może to telepatia :)
  • Mam pytanie, które być może już padało na forum: do którego roku szyto kontraktowe M-ki?
  • A to już przestali je szyć? :P
    A tak serio, to chyba zakończyli ich produkcję w 2009 roku, wtedy zeszły ostatnie partie w UCP. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi :)