Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
NAM'owe - sorty mundurowe, stare i nowe z czasów wojny wietnamskiej i nie tylko
  • Oj ci Amerykanie, chłop (czytaj Navy Seal) mówi do żony - Kobieto, ja idę wygrać wojnę (w międzyczasie pakuje granaty i co tam jeszcze się zmieści do kurtki pokazanej przez Ziomka z lasu), wrócę przed kolacją. Jak nie zdążę, połóż dzieciaki spać, ja sobie odgrzeję.
    Bluza TCU ERDL brown dominant M/R - używana w b.dobrym stanie, rzadko spotyka się bluzy w takim odcieniu - ładny egzemplarz i właśnie do mnie dojechał :D
    image
  • Dużo ciekawego materiału :)

http://armyshade.exblog.jp/m2010-08-01/

Ciekawi mnie ten kontrakt....http://armyshade.exblog.jp/11200091/

image

Nie bardzo rozumiem te oznaczenia kontraktów!.... one są "oryginalne" ?
    DAJB03 8th Army Korea
    DAJB04 South Vietnam
    DAJB09 Taiwan / Okinawa
    DAJB17 Okinawa

• Witam
    ogo2 Piotrek
    znalazłem taka m-kę na Forum
    image
    image
    image
    po numerze RN można znaleźć kto jest producentem
    ps
    znalazłem 
    WYNN INC
  • Ziomek: Piotrze, właśnie o podobnej emce pisałem, tylko tamta była "ściochrana" a ta nie, ciekawe czy kurta jest prototypowa jak emka w kamuflażu Mitchell'a?
  • witam
    Ogo2 Piotrek raczej wyrób cywilny  - jak dla mnie bardzo ciekawa wariacja 
    :)

• Ziomku... Twój Tigerek Gold trafił w dobre ręce - zapewniam ;)  Na zlocie wzbudzał zainteresowanie - jeszcze raz wielkie dzięki :)
    Teraz małe pytanie - chcę kupić skosy m-s/m-r  olive macie może koledzy jakieś sensowne namiary (sklep/demobil ect.)
    Pozdrawiam
  • Witam
    No to super :) dobrze że się nie zmarnuje 
    **==
    co do bluzy skośnej mój znajomy ostatnio posiadał nową KOPIĘ bluzy skośnej ERDL POPELINA nie ripstop (idealna kopia) MR, ale nie wiem czy jeszcze ma mogę się zapytać
    komplet do tych spodni
    image
    pozdrawiam :)

• Nie wiem czy to z okresu Wietnamu, ale tak pisze koleś wystawiający tą bluzę:
    http://www.ebay.com/itm/Vietnam-War-ROK-Korea-Noodle-Camouflage-Shirt-3-/320938045792?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ab965f160
    Bluza noszona w Korei, kamuflaż Noodle, kolory chyba jak w Beo Gam (Duck Hunter)
    image
    image
    Ciekawa...
  • witam
    no ciekawe takie zmiksowane duck hunter :)
    moje tigery silver
    image
    image

i kapelusz
    image
    :)
  • Witam serdecznie wszystkich , normalnie szukałem spodni w piasku a trafiłem tu i poczytałem i nie moge się zgodzić iz kopie od moore militaria sa doskonałe :) , teraz już musze spadac ale udowodnie , wczesniej tez przewineła mi się fotka erdla postarzanego od moore ale moore nigdy nie miał erdla w rip stopie , później foto rdf z opisem tkanina erdl ale rok 78 to już camo RDF a nie szyte z erdla , te mundury które były szyte z erdl miały dwie metki jak w TCU a te z dużą metka przy kołnierzu to juz camo rdf'owe , zreszta popełniono jeszce wersje próbne i były też w wydaniu wdl jak i six color , ziomku z lasu a czy Twój ERDL nie jest od moore ;] , dam palucha że tak , pozdrawiam i sie odezwę
  • witam
    bluza tak od moore, kupiłem ja niedawno (niedrogo) na allegro :)
    image
    ale spodnie i kapelusz to inna kopia popelina - podobno materiał ma lepszą bazę trochę bardziej piaskową zgodną z oryginałem
    image
    moore podobno to nie całkiem idealne kopie  - np. mają za szerokie rozmiary, inna baza kolorów itd
    tu porównanie z kay clothing
    image
    kapelusz ma bardziej piaskową bazę niż moore :)
    pozdrawiam

• .Wardog: Kolego, podziel się informacjami a z chęcią poczytamy. Odnośnie Moore Militaria - mam jedną TCU 2nd pattern i uważam, że krój nie jest w porządku... i chyba nie tylko krój, jak na MR ma troszkę za krótkie rękawy, nie jestem pewny co do koloru bo nie porównywałem z oryginalną bluzą bo takiej nie mam a fotki w necie przekłamują kolory, odnośnie ERDL'a z "moora", to Ziomek z lasu może coś więcej powiedzieć w poście niżej .
    Informacje o bluzach pochodzą z książek i z internetu (podejrzewam, że trzeba dotrzeć do źródeł, żeby cokolwiek więcej na ten temat powiedzieć i zweryfikować niektóre informacje)
    A co do kamuflażu ERDL to znalazłem takie informacje (jak, ktoś wie więcej, proszę o poprawienie lub uzupełnienie).
    Kamuflaż zwany ERDL (cała nazwa ERDL woodland pattern) powstał w roku 1947 w laboratoriach wojskowych USA Engineer Research
    and Development Laboratory stąd jego nazwa ERDL, wprowadzono go w użycie podczas wojny w Wietnamie w 1967 roku (pierwsze bluzy
    szyto z popeliny jak TCU OG107, dopiero później z bawełny Rip Stop,)
    Na początku stosowano kamuflaż tzw. „Lowland” ERDL z dominacją koloru zielonego dlatego zwie się go często ERDL green dominant lub po prostu
    ERDL green, patrz zdjęcie poniżej.
    image
     od 1968 roku zaczęto również szyć bluzy TCU ERDL w kamuflażu z przewagą koloru brązowego tzw.  „Highland” ERDL, zwanego ERDL Brown dominant lub ERDL Brown, które od początku wprowadzenia, zaadoptowały i używały jednostki USMC, patrz bluza poniżej
    image
    tzw. "Delta"ERDL brown dominant, pojawił się później tj. w pierwszej polowie lat 70-tych, był w zasadzie identyczny co wzór "Highland" ale miał ciut grubsze i mniej szczegółowe czarne plamy "gałęzie", W połowie lat 70-tych, kamuflaż ten w wersji "Highland" i "Delta", został zaadoptowany do bluz , których używały jednostki RDF działające wyłącznie w tropikach na Dalekim Wschodzie i w Panamie (nazwa RDF wzięła się od doktryny, zainicjowanej przez prez. J. Cartera, zwanej RDF-Rapid Deployment Force, później przekształcono w Rapid Deployment and Tusk Force - Tusk.. nie mylić z naszym Premierem :-)),
    Bluza RDF w kamuflażu Highland  ERDL  Brown Dominant.
    image
    Bluza RDF w kamuflażu Delta ERDL  Brown Dominant - bardzo rzadko spotykana, na forach co niektórzy twierdzą nieśmiało, że ten kamuflaż... to mit !?
    image
    Kamuflaż "Delta" ERDL brown dominant, był przejściowym, po nim stosowano wzór "Highland", aż do momentu wprowadzenia Woodlanda.
    Fotki bluz RDF pożyczyłem z czeskiej strony: http://101stairbornedivision.webnode.cz

od 1981 roku kamuflaż ERDL Brown dominant został trochę zmieniony  m . in. jeszcze bardziej powiększono czarne plamy i zmienił nazwę na M81 Woodland, mundurom szytym z tkaniny w tym kamuflażu, nadano nazwę BDU (Battledress uniform).
    Kamuflaż bluz  ERDL oraz RDF ERDL z przewagą brązu jest prawie identyczny (różnice wynikać mogą z różnych lat produkcji oraz produkowania przez różne firmy), jedynie to mała różnica w odcieniu koloru piaskowego, w tej późniejszej jest minimalnie jaśniejszy.
    Sam mam 4 bluzy bluzy w opisanych kamuflażach: po jednej w kamuflażu ERDL green z 69 roku i ERDL Brown
    z 69 roku i trzecią bluzę RDF ERDL Brown dominat z 78 roku i jedną w Woodlandzie z nyco rip stop z lat 80-tych.

Laboratoria ERDL "wyprodukowały" prawdopodobnie większość (jak nie wszystkie) wzory kamuflażu stosowanego przez Amerykanów. Różnice od momentu zaprojektowania do momentu użycia przez US Army mogą sięgać nawet kilkudziesięciu lat.

Zdjęcie  bluzy TCU USMC w kamuflażu ERDL Brown dominant ściągnąłem ze strony Moore Militaria (http://www.mooremilitaria.com/reference.htm), zdjęcie nazywa się "Brown ERDL Coat_small.jpg" i  tak ja podpisałem fotkę: ERDL Brown dominant, i tutaj przyznam Tobie rację, że nie jest to replika a prawdopodobnie zdjęcie oryginalnej , spranej bluzy - mój błąd.

Pozdrawiam.
  • Witajcie , do eksperta to brak mi jescze uh , ale z miłą chęcią się podzielę tym co wiem ,podpartym tym co mam , napisałem ze moore nie jest doskonały bo takie stwierdzenie padło , ale w kwestii 0G107 pozostaje najlepszy , są to szczegóły ale fakt jest taki iz diabeł tkwi w szczegółach , Koledzy

ogo2 , ja nie zawitałem do was na batalie  tylko po to by dobrze sie bawić w gronie pasjonatów  , po prostu zachłannie ogarnołem zdjęcia i tak wypaliłem ale mam nadzieję ze nikt sie nie wnerwił , z miłą checia wstawię parę foto i pokażę te szczegóły

wspomniany wczesniej RDF w wersji testowej ,niestety nie posiadam fotki z usforummilitariaimage

six color

woodland

image

• witam
    coś nie tak z linkami, tu się inaczej wstawia zdjęcia :)
    wstawię za ciebie
    woodland

image

six color
    image
    pozdr

• dzięki wielkie kolego , teraz to mam jakies jazdy nie mogę edytować , wyskoczyło mi ze body wymagany ????

image 

image

• no i sie nauczyłem :) a co Koledzy powiedzą na fotkę powyżej
  • No ładne Tigery i piesek :)
    A gdzie to robione ? 
    Ja jestem wielbicielem Tigera, uwielbiam ten kamuflaż 
    image
    pozdr :))
  • no to dwóch operatorów MF z 5 grupy kooperuje z dwoma ziomkami z 62 IPCT 1st Cav Div scout dog zdjątko bardzo juz historyczne :) a co do tigerów też je lubie do tego stopnia ze poczyniłem zakup ksiązeczki Pana Johnsona ;) , mam też ciekawy set tcu w maskowaniu ala tygrys takie kombinacje były stosowane przez pilotów smigłowców , nie wiedziec czemu hah , muszę wam ogarnąć parę fotek tylko ze internet w innym miejscu a trofea w innym , a co powiecie na rozwinięcie tematu personal items też ciekawe sa rzeczy
  • wardog: nie ma problemu :), te bluzy RDF z Twioch fotek w "woodlandzie" i "six colors" to chyba pochodzą z końca lat 70-tych lub przełomu 70-80.
    Ziomek_: Piotrze, a czemu córeczka też nie w "tigerze"? Dlatego odwróciła główkę, bo zazdrości tatusiowi ;)
  • ogo :D jak napisałem nawet i fotki nie moje i słuszna uwaga a nwaet prawda te prototypy sa około 80 wdl a six późniejszy i też miałem zapytac czemu młode chociaż w kapelutku nie tego no , moje nie chca nosić bo podrosły i niestety Hanna Montanna i tem podobne bzdety a starałem się
  • ogo2 Piotrek
    To synek :)) - i ciężko z nim w jednym miejscu ustać bo ruchliwy bardzo :)
    wardog - przyznaj się który na zdjęciu to ty? :)
  • Ziomek/Piotrek: hmm, synek powiadasz... ale kompromitacja... X_X, no tak, jak już ktoś wcześniej to ujął: każdy mężczyzna powinien spłodzić syna, zasadzić drzewo, wybudować dom, kupić kontraktową emkę i ... komplet tigera silver :D... :))

TCU ERDL brown dominant USMC
    image
    TCU ERDL green dominant USMC
    image
  • ogo2 Piotrek
    Ładne te bluzy 
    **==
  • imagewinia w tigrysie ze świnią
  • no no niezła ta świnia :))
    i Tigerek GOLD tez fajny
    a tu przykład innego GOLDa - taki nietypowy z kieszonką na rękawie zapinaną na dwa guziki - produkcja japońska już 10 lat nie produkowany

image
    perfekcyjna kopia wysokiej jakości - będę miał ją w przyszłym tygodniu :)
  • wardog, co to za model automatu który trzymasz? to jakaś replika, czy może autentyk? wygląda porządnie :D
  • jest to M 60  no wygląda porządnie bo jest to robota firmy inokatsu 

wracając do kwestii moore TCU ,po lewej moore po prawej kontrakt , za mała patka , prostokątna kieszeń a nie trapezowa, błędne przeszycie poimage guzikam
  • ja się zastrzelę no załadowało tyle zdjęć a jak zamieściłem to ostały sie dwa TRYNITY HELP!!!!!!!!! :D
  • Wrzucaj po dwa to będzie dobrze może :)
    Widzę że posiadasz dużo ciekawych mundurów więc zdjęcia by były mile widziane.
    A co to za produkcja Tigera - jaka to firma??
  • patrz no ziomku a teraz pisać mogę ale insert nie tego a okno komentarza jest dłuuuuuuuuuuuuuugie ze ho :) dlaczego w moim życiu jest tyle shit happens
  • Jak ja wrzucałem zdjęcia to jak za zdjęciem wcisnę enter to mi wyrzuca zdjęcie, więc daje strzałkę w dół i wrzucam następne :)

• image                                   

image

• No kurcze masz tych bluz troszkę :)
    Super tigerki!!! a ta bluza skośna z pasami czarnymi to jest jakieś camo czy tylko samoróbka ?? - bardzo ciekawa 
  • image no i to by było na tyle , TCU od 1st do 5th w/g mojej klasyfikacji nie zapominajmy o koszulach :) które pokazalem bo to też zacna sprawa
  • ano ziomku takie sobie robili ja widziałem jeszcze pare róznych kombinacji w kwestii nakładania camo na tcu ale ta wersja jest jak najbardziej autentyczna , ciekawa jest koszula w twillu i erdlu :)
  • No bardzo ciekawa ta w ERDLu - bardzo rzadki egzemplarz, 
     SUPER KOLEKCJA!!! 

**==
  • **== dzięki bardzo :) a ileż to polowania i wogóle , a książeczki ogarnołeś?
  • No szukam,tą "Piotr Ostaszewski Vietnam najdłuższy konflikt powojennego świata" nie można nigdzie dostać - muszę poszukać dokładniej
     na razie oglądam serię VN in HD jestem w czwartej części :)

Ja tymczasem dopiero zaczynam zbieranie :) - Teraz na tapecie jest TIGER- żeby mieć satysfakcję musiałbym kupić 10 mundurów - bo tyle jest najlepszych kopii jakie powstały  - ale to  duży wydatek
    Np kopia munduru TS ta z Japan CAB - to kwota 600 - 700 zł - a rozmiar MEDIUM to trzeba mieć duże znajomości żeby kupić - praktycznie nie do dostania (produkcja zakończona 10 lat  temu)
    te mundury są perfekcyjnie wykonane
    image

nawet zamki to scovill, a twill średni jest najwyższej klasy

image
    no więc pomału ja też zaczynam zbierać :)))

• silver i gold z hong kong'u a john wayne nikt mi nie chce wierzyć ale tru spec zrobił serie dla trident military i tam to znalazłem jakieś 10 lat lemu niestety seria była mała więc się sprzedało i ni ma mają teraz wynalazki , a ten twil taki jak trzeba heavy weight , tutaj link do nich moze ktos sobie coś tam znajdzie

http://www.tridentmilitary.com/

zbieractwo jest jak alkoholizm he he jak sie napijesz to chcesz więcej potem oszołomienie i znowu chcesz sie napić ;) 

• NO podobno Twill Hevy Weight jest strasznie gruby - jak płachta namiotu :)
    A znowu TS light weight to jak chusteczka do nosa - cieniutki i mało pozostało TS do naszych czasów
    Najbardziej popularny średni - ja takie mam

• na szczęście te chusteczki do nosa to końcowy okres :) co dziwne US zrezygnowało z poplin z racji ogólno przyjętej nazwy short life uniform, a azjaci odchudzali gramaturę , no cóż
  • image

a tutaj z innej beczki ale też namowy zestawik

• tak dziś widziałem :) ale to 4rd nie 3rd ptn ale cena dobra i ciekawostka co By nie mówić równie mocna jak anty mosquito :D no i Large long kolego a to big diferent heh