Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Ziomek..., Lobo47, może to są etykietki oznaczające na produkcji części z których są szyte emki? Ja mam emkę M-51 (patrz wątek o M-51) gdzie na kilku częściach kurtki są przyczepione zszywką (tam w M-65, wszyte) podobne etykietki oznaczające numer części (lub jakaś wstępna kontrola jakości? a może jedno i  drugie?)
    jak na fotce poniżej.
    image
  • ogo2 Piotr.Spotykałem już takie kartki ''metki'' na fotkach w kurtkach M65. Były wszyte w górnej kieszeni ale jakoś..... nie zastanawiałem
    się.....po co one tam są?
    Można je już spotkać w spodniach np M43. Zastanawiają mnie te numery...145 na Twojej i 69 na mojej! Może to faktycznie numery krawcowej
    lub krojczego co szykował ''części"  na dany wyrób...... żeby nie pomylić rozmiarów?
    imageimageimage
  • Lobo47 - całkiem możliwe - nawet na fotce, którą umieściłeś w wątku o emkach M-43 pod tytułem "A tu kolejna ,,tajemnicza Pani,," też jest na ostatniej fotce, taka etykietka wszyta w kieszeń.
    Zobacz kurtkę z tego linku, tylko się nie śmiej .
    http://www.ebay.com/itm/WW2-U-S-Army-Issue-M-43-Field-Jacket-November-13-1943-Cutters-Tags-Un-issued-/190668446612?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c64b99b94
  • Ogo2: Mam na imię Andrzej. A więc Piotrze, myślę, że przeliczona przez Ciebie w złotówkach cena tego "Sportsmastera" jest zbyt wygórowana. Za tę kwotę można kupić u Marka fantastyczną emkę.
  • McM Andrzej! Zgadzam się z Tobą! :)
    Andrzej masz "jakąś" teorie co do tych "kartek"? Pozdrawiam

ps
    Piotr ....ja też Andrzej :)
  • McM: Andrzeju, tak właśnie pomyślałem. Ale czy Marek/Lukabest ma jakieś "minty" kontraktowe z lat 66-69? Widziałem, że wystawił na Allegro So-Sew Styles DLA100-87-C-0591, MR z plastikowym suwakiem YKK, chyba już raz ją wystawiał albo podobną (takiej jeszcze nie mam i chyba ją kupię) - chyba muszę się z nim skontaktować.

Lobo47: twoja teoria o znakowaniu części, żeby np. przypadkiem nie wszyć rękawa od SR do MR chyba trzyma się kupy.
  • Lobo47: Andrzej, Twoja i Piotra hipoteza do mnie przemawia. Nie mam nic do powiedzenia w sprawie tych "metek". Jak zdrowie? Pozdrowienia.

Ogo2: Piotrek, rozmawiałem dziś z Markiem, ponieważ kolega zamówił u niego emkę. Marek czeka na dostawę. Może nadejść w każdej chwili. So-Sew Styles DLA 100-87-C-0591, czyli emka z "plastikowym" zamkiem, jest "pozycją obowiązkową" każdego kolekcjonera. Ładna, świetnie uszyta kurtka. Materiał - ciemna oliwka, ma pewne skłonności do mechacenia się.

image

• McM: Andrzeju, tak też właśnie pomyślałem, że owa emka (ostatnia zielona emka) byłaby fajnym dodatkiem do mojej skromnej kolekcji.
  • odo2
    Jak mieszkasz blisko Krakowa to najlepiej umówić się i podjechać do Lukabesta bo na pewno ma jakieś Mki co by cie zainteresowały
    U niego co chwilę nowe skarby się pojawiają - Ja np. kupiłem pierwszą i jedyną M-kę 65  DSA 100-67-C-0249
    image
    Teraz jednak skłaniam się do kurtek M51 jak dla mnie bardziej wygodne i lepiej skrojone
    Jak by co to mieszkam za płotem
    :)
    ps. Lobo47, mcm dzięki za informację, myślałem że te dziwne metki świadczą iż kurtka mogła być nieoryginalna.
    odo2 ta twoja kolekcja nie jest wcale taka skromna :):)
  • Ziomek_z_lasu: Kurtka, którą pokazujesz na zdjęciu, jest wspaniała. Wyjątkowa emka: 1967 rok, wszędzie błyskają srebne zippery, a w niej błysk jest złoty. Podzielam Twoją słabość do emek M-51. Ich prostota, powiedziałbym nawet "elegancja", sprawia, że chętnie do nich sięgam.
  • mcm
    Jak kupowałem od Lukabesta tą M-kę mówił że już taką wcześniej  jedną taką sprowadził i sprzedał komuś
    myślałem że to Ty właśnie jesteś tą osobą
    :)
    Myślę że jeszcze nie jedna tajemnicza Emka pojawi się i zostanie dopisana do Bazy jak np złota. DSA-100-3255 oststnio
  • Ziomek_z_lasu: Nie, nie posiadam "bezimiennej" 67 ze "złotym" zamkiem. Byłem bliski kupienia "bezimiennej" DSA 100-817 z "Crownem", ale ostatecznie zrezygnowałem. Nie mam chyba prawdziwej żyłki kolekcjonerskiej. Chciałem poznawać, dlatego w domu co rusz pojawiały się nowe kurtki. Ten okres się zakończył, a właściwie dobiega końca (ciągle wprowadzam jakieś poprawki do monografii). Czy są jeszcze nieodkryte emki? Bardzo możliwe, chociaż od dłuższego czasu nie został dopisany do "Bazy" żaden nowy kontrakt. Nie oznacza to - moim zdaniem - że zabawa się skończyła, na pewno emkologia to dziedzina wiedzy z przyszłością!

Weźmy, na przykład, te "metki". Dlaczego przyczepiono owe malutkie karteczki do tej emki M-51 w stanie mint, w dodatku w dwóch różnych, dziwnych miejscach: z przodu na samym dole i z tyłu na samej górze? Co oznaczają widoczne na nich cyfry i litery? Do czego ostatecznie służą? Do celów ewidencyjnych, krawieckich, magazynowych, kupieckich?

image

image

• Znalazłem w archiwum X fotografię, która potwierdza chyba ostatecznie tezę Piotrka i Andrzeja, że maleńkie "metki" służyły do oznaczenia w produkcji różnych elementów (to znaczy skrawków tkaniny) składających się na całość - kurtkę M-43, M-51 lub M-65:

image
  • McM, Lobo47, Ziomek..., tak się zastanawiam czy ceny powyższej kurtki nie podbiły właśnie te "zielone karteczki"? (400$ + przesyłka !)
    Jeżeli wszystkie kurtki wychodzące ze szwalni tak wyglądały, to niektóre egzemplarze pogubiły większość z tych karteczek (na mojej M-51 zostały 2 może 3), może nie mam racji ale ta kurtka powyżej sprawia nawet wrażenie, jakby ktoś specjalnie te etykietki przyczepił (żeby podnieść wartość i oryginalność), ale wygląda na to, że uchował się gdzieś taki egzemplarz.
    Ziomek... jak już gdzieś wcześniej napisałem, masz naprawdę szczególną emkę, jak to się mówi złoto... to złoto ! (podejrzewam, że tzw. pseudo-eksperci powiedzieliby, że to jakaś nieoryginalna emka, "bubel", niedopatrzenie - złoty zamek w emce z Namu ! )
  • McM: Witaj Andrzeju, kto wie, kto wie może taka karteczka jest warta wiecej niz sama kurtka, żartuję oczywiście, cóż, te karteczki, może i mają wartość kolekcjonerską bo świadczą o oryginalności, ale to tylko szczegół dla superkolekcjonerów co sprawdzają przy okazji czy aby na pewno pyłki z kwiatów zaplątane w włókna pochodzą również z tamtej epoki. Ja najchętniej bym ze swojej "pięćdziesiątki jednynki" je usunął, ale .... cóż, może będę chciał ją kiedyś sprzedać... a na razie mam inną do  chodzenia.
  • A ciekawe, czy kolor karteczek miał również jakieś znaczenie, może kolorami oznaczano rozmiary,  każdy rozmiar inny kolor, po tym z daleka i od razu wiadomo do jakiego rozmiaru dana część jest przeznaczona nie  wnikając w szczegóły napisane na karteczce - taka luźna myśl nasunęła mi się z rana.
    Ale kolorowe karteczki widziałem tylko na emkach M-43 i na M-51 (na mojej są żólto-pomarańczowe), na emkach powyżej - zielone (miętowe).
  • ~mcm
    Witaj Andrzej,w jakim rozmiarze jest kurtka ,której zdjęcie zamieściłeś ?( z dwoma karteczkami)
  • Cześć, Marek. Niestety nie mam zdjęcia z rozmiarówką. Inne metki wyglądają tak:

image

Widok z przodu:

image
  • ~mcm
    Karteczka wskazuje na small short.....chciałem to potwierdzić.
    Jeżeli chodzi o karteczki dopinane do kurtek (jedna
    lub dwie sztuki) to często takim sposobem posługuje się część
    kolekcjonerów ,przy archiwizowaniu i dokumentowaniu swoich
    zbiorów.Dotyczy to również M51 i w mniejszym stopniu M65 - które nie
    wzbudzają takich emocji za oceanem ,nawet jeśli są w stanie 100% "mint".
    Prawdą jest ,że największą rolę odgrywają szczegóły głównie  te
    ,które pozwalają powiązać kurtkę z właścicielem -dokumentacja,osobiste
    rzeczy,naszywki-to decyduje o wartości kurtki ,niekoniecznie stan .

• Marek, co sądzisz o ukazanej na zdjęciu powyżej kurtce M-43, na której powierzchni przyczepionych jest wiele karteczek, nie jedna, nie dwie? Tu prawdopodobnie chodzi o oznaczenie części, z których składa się kurtka, przydatne w procesie zszywania tych elementów w jedną całość. Twoje objaśnienia są bardzo ciekawe.
  • ~mcm
    Myślę, że Twoje tłumaczenie ,że są to oznaczenia części w celu ułatwienia zszycia w ciągu produkcyjnym jest właściwe,a zaprezentowana kurtka mogła być traktowana jako "wzorzec".W bardzo wielu kurtkach ,które miałem były przyszyte dwie ,czasami jedna karteczka,ale traktuje to jako metoda dokumentowania i archiwizowania kolekcji.W przypadku dużych kolekcji jest to niezwykle wygodne,ponieważ kurtki maja usztywnione rękawy ( aby nie było zagięć),i wiszą w workach z jasnej foli.Taka karteczka ułatwia odszukanie danego egzemplarza ( rocznik,rozmiar) bez konieczności zaglądania do środka kurtki i rozrywania folii.
  • Lukabest, McM, Lobo47, być może odpowiedź kolegi Lukabest wyjaśniała by metki przypięte zszywkami, ale jak wyjaśnić metki (z wyglądu takie same ale już nie kolorowe), które są wszyte w klapkę kieszeni - patrz kilka postów wyżej - odpowiedź lobo47 do Ziomka_ na pytanie Ziomka_  o metkę wszytą w klapkę od kieszeni emki M-65 DSA-100-3255 ze "złotym" Talonem - sprawa wyjaśniania tajemnicy tych metek od tego fragmentu  się w zasadzie zaczęła.

PS
    Lobo47 (do poniższego wpisu) - w "tajemniczej pani" (patrz1str.  wątku o M-43) czyli eksperymentalnej emce M-43 podobna karteczka jest wszyta w linię kieszeni (patrz ostatnia fotka)
    Chociaż teoria Lukabest o "produkcyjnych wzorcach" też jest ciekawa i całkiem realna.
  • Chyba macie rację co do tego "wzorca" .Patrząc na fotkę pokazaną przez McM Andrzeja kurtki
    M43 "opsypanej" karteczkami na każdej jej cześci można odnieś wrażenie że jest to "model poglądowy" do
    krawców(owej) lub krojczych .....rozmiaru 34R który "dobitnie" rzuca się w oczy.

Ps
    ~ogo2
    No właśnie ale co z kartkami.....wszywanymi w kurtkach M65? To raczej robiono w trakcie produkcji....szycia!
  • Na zakończenie tematu dziwnych karteczek, emka z karteczkami na zewnątrz...
    image
    i wewnątrz
    image
  • Według mnie wygląda na to że poszczególne elementy kurtki w czasie produkcji były oznaczone aby łatwiej było zszyć w całość i nie pomylić wymiarów
    :-/
  • Emka DPSC Contract No. 9023-76, suwak hybryda (?) Rapid-General , duże G na końcówce, sama "maszynka" wygląda jak Rapid.
    Koledzy - eksperci, co o tym sądzicie? Na moje oko, wygląda jakby ktoś wymienił maszynkę. Poniżej link do aukcji i 2 fotki:

http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-VIETNAM-M-65-USAF-MILITARY-FIELD-COAT-JACKET-MENS-MEDIUM-/350562850950?_trksid=p5197.m185&_trkparms=algo=SIC.NPJS&itu=I%2BUA&otn=12&pmod=370502537265&po=LVI&ps=63&clkid=8321060756987612177

PS
    McM: Andrzeju, dzięki za komentarz i kilka słów wyjaśnienia, nigdy nie widziałem takiego suwaka f-my General.

image
    image

• Ogo2: Piotr, to jest zamek "General". Innym typem maszynki "Generala" jest mechanizm z napisem: "General". Nie widać tu - moim zdaniem - ingerencji z zewnątrz.
  • Kurtkowa pogoda - Alpha DSA 100-70-C-0606 jest w sam raz:

image

• Robocza M65 DSA-10- 72-C- 0131
    z ciekawymi czarnymi zamkami Scovill
    image

image

image

Dostałem ją dzisiaj w prezencie od Lukabesta gdy spacerowałem z dzieckiem :)

image
     do lasu się nada

• No ziomek..., ale czad =D>, a czy maszynka głównego zamka nie pochodzi od suwaka do śpiwora? Wygląda jakby miała obustronne mocowanie "strzemiączka". :-)
    A ja właśnie dzisiaj odebrałem paczkę od Lukabest'a z "ostatnią" zieloną emką So-Sew Styles DLA100-87-C-0591

PS
    devil: fakt, trochę to za bardzo uogólniłem, jeszcze przez 2 lata szyto emki w odcieniu OG107, czasami trudniej kupić emkę właśnie z tych ostatnich lat niż na przykład z okresu Namu - coś nie widzę kontraktów z końca lat 70-tych i początku 80-tych ("zielonych mintów" oczywiście)
  • nie był bym taki pewny czy ostania
  • ogo2
    chyba masz rację z tą maszynką bo nie jest oryginalna
    kurtkę dostałem całkowicie za darmo od Lukabesta, którego gorąco pozdrawiam :)
  • Penthouse w Gdyni z widokiem na morze zamienię na kawalerkę koło Lukabesta. Pilne!
  • Ziomek: no to kolego masz już 2 emki z całkiem "oryginalnymi" jak na tamte lata suwakami: 1- złoty Talon, 2- oksydowany Scovill, nic tylko pozazdrościć, w dobrym tego słowa znaczeniu. :)

Mcm: Andrzeju
    "Penthouse w Gdyni z widokiem na morze zamienię na kawalerkę koło Lukabesta. Pilne!"
    ja bym tylko dodał ... kawalerkę ale z bardo dużą szafą ewentualnie garderobą na emki :D
  • Ogo2: Najpierw kawalerka, potem się ją urządzi. Piotr, jak Ci się podoba "plastikowa" So-Sew?
  • No właśnie
    Jak dobrze jest mieć dobrego sąsiada :)
    ps
    słyszałem o jakiejś fajnej M51 Cohen  obszytej oryginalnie w naszym rozmiarze MR

• McM: Andrzeju, kurczę, chyba lepiej wygląda w "realu" niż na zdjęciach Marka (Lukabest'a) na Allegro, fajnie mieć taką w kolekcji.

Ziomek: rozmawiałem wczoraj z Markiem Lukabest, coś wspominał o emkach M51 które mają niebawem dojechać. (jedną grzecznościowo zarezerwował dla mnie)

• Ziomek_z_lasu: Myślę, że polubisz emkę z "czarnym" Scovillem. Takie emki "po przejściach" swobodnie się nosi. Mam dwa mintowe Coheny, to prawdziwe skarby. Mam też pięćdziesiątkęjedynkę z 1961 roku z naszywkami - efektowna kurtka, ale mało w niej chodzę. Te naszywki mnie onieśmielają.

Ogo2: Gratuluję Ci w takim razie nowej, ciekawej emki! Lubię "plastikową" So-Sew, zamek YKK jest niezniszczalny!
  • McM: Andrzeju
    "... zamek YKK jest niezniszczalny!"
    To fakt, ... jak Stallone i jego team w jego ostatnich dwóch filmach ;)
  • Ja bym nawet powiedział, że tytuł jest bardziej adekwatny do kilku aktorów (panów 50+, 60+ i 70+) grających w EX2: Stallone, Schwarzennegger, Norris, Van Damme, no i Bruce Willis.
  • mcm
    Własnie taka m-ka mi potrzebna, aby nie bać się że uszkodzę ją w trudnych warunkach np. w lesie
    ps
    pokazywałeś kiedyś że masz problem z zamkiem Conmar w swojej M51
    image

mam dla niej ratunek :) jak jeszcze potrzeba
    mogę ci przesłać także całkowicie darmowo (w podziękowaniu za wiedzę przekazaną o Emkach) kurtkę M51 z takim właśnie zamkiem Conmar 
    kurtka jest w stanie niezbyt dobrym i na mnie całkowicie za mała - rozmiar SS chyba
    pieczątek nie widać bo wyblakły ale maszynka conmara jest cała i sprawna
    Moja szafa już nie mieści ubrań!!!
    Jak Chcesz to proszę o wiadomość z adresem :)))
    Zdjęcia zamieszczę jak z pracy wrócę
    pozdrawiam
  • mcm
    Na imię mam Piotr :)
    Jakbyś jednak chciał to zapytanie jest aktualne, po co ma leżeć u mnie w szafie a tak może się przyda do uzupełnienia twojej kolekcji
    image

image

zaznaczam tylko że kurtka jest w złym stanie i nie dużym rozmiarze
    pozdrawiam
  • Witam wszystkich znawców Mek. Potrzebuję Waszej fachowej oceny i porady. Czy to są prawdziwe kontrakty czy kopie
  • Znowu nie poszły więc podam tylko linki do tych zdjęć:imageimageimage
  • mcm: To ostatnie zdjęcie, które dodałem o 10:50 jest największe ze wszystkich zdjęć...?? Tak przynajmniej jest u mnie na kompie, niewiem dlaczego u Ciebie jest małe ? Podam link do tej foty jest naprawdę czytelna:
    http://img1.aukcjoner.pl/gallery/009626904/1_f.jpg

Blatio: U mnie tak wygląda to dodane zdjęcie na kompie:

image

• @
    zinstytucjolizowany
    - źle dodajesz zdjęcia, tzn. wklejasz nie te linki co trzeba, bo to nie są linki bezpośrednie.
    Musisz postępować ściśle z instruktażem:

http://m65.org.pl/vanilla/discussion/18/dodawanie-zdjec-instruktaz#Item_1

Poza tym nie pisz jednego posta pod drugim, tylko edytuj jeden.

Musisz w przycisk "Insert image" wkleić link BEZPOŚREDNI do zdjęcia. Jak masz zdjęcie w Aukcjonerze, to musisz na nie kliknąć prawym przyciskiem i nacisnąć "Pokaż obrazek" - dopiero jak Ci się ukaże sam obrazek bez żadnej "otoczki", to kopiujesz ten link i wklejasz go przez "Insert image".
    Ty wklejasz link do Aukcjonera, a nie do samego obrazka.

Poza tym ten link:
    http://img1.aukcjoner.pl/gallery/009626904/1_f.jpg
    Wyświetla mi się jako miniaturka, nic tam nie widać. Musiałeś coś źle wkleić z Aukcjonera, bo to nie wina naszego forum, tylko Aukcjoner tak daje.
  • Ta emka o której pisałem kilka postów wyżej, na str. 13: mint Large Short DSA-100-3255 ze "złotym" Talonem, została sprzedana - nie uwierzycie - za 81$

PS
    Lukabest: faktycznie Large Short, pardon, już poprawiam, dziękuję za uważne czytanie moich postów.
  • ~ogo2
    Miałem wrażenie ,że to był link do kurtki w rozmiarze large short....
  • ogo2
    Właśnie ten rozmiar był taki nietypowy że tak powiem :) na grubego i niskiego żołnierza
    ps
    Jakby co TO NIC STRACONEGO bo ja z przykrością muszę pozbyć się jednej z moich m-ek :(
    wybór padł na M65 bezimienna DSA 100-67-C-0249 Medium Regular
    image

kurtka jest naprawdę w super stanie (mało używana bo kupiłem niedługo potem moją M51)
    ma ładna naszywkę ORYGINALNĄ i bardzo gruby materiał w porównaniu do innych M65 i zamki w idealnym stanie (takie złote świecące nie takie jak w późniejszych modelach)
    image
    jakby co to oddam za cenę zakupu 
    Sorry że piszę w tym wątku
    jakby co to proszę o wiadomość prywatną
    **== 
    SPRZEDANA :)
    pozdrawiam
  • To jest emka produkcji firmy Apparel Corp. Of America DSA 100-68-C-0411. Szukając informacji, gdzie znajdowała się siedziba spółki, wpisałem numer identyfikacyjny WPL 5829 widniejący na metce kurtki do wyszukiwarki Federal Trade Commission i zobaczyłem, jak wyskakuje informacja: "Southern Athletic. Co. Inc.". Co o tym sądzić? Firma Apparel Corp. Of America posługuje się numerem identyfikacyjnym przyznawanym przez Federal Trade Commission należącym do innej firmy - Southern Athletic Company mającej swą siedzibę w mieście Knoxville w stanie Tennessee. Co to oznacza? Prawdopodobnie Apparel Corp. Of. America była spółką satelicką Southern Athletic Company (coś jak spółki należące do Alphy: Dobbs Apparel, Intercon Apparel, Concord Industries albo Summit Apparel i Benton Manufacturing - produkujące na rynek komercyjny i realizujące dostawy dla wojska). Czy mieściła się w Knoxville, tam gdzie jej firma macierzysta? Można tak przypuszczać. Może jednak być, że prawda leży gdzie indziej.

image