nadiadmm, jeremi - maile wysłane. Po przeszukaniu wszystkiego, dosłownie WSZYSTKIEGO w mieszkaniu udało mi się (zgodnie z prawem Murphy"ego, oczywiście na samym końcu) znaleźć tego Komandosa z artykułem o M65 i zrobić foty, niestety aparatem, nie skanerem, ale mam nadzieję, że wystarczy :)
Blatio dzieki za artykuł Ciekawa informacja z która nie spotkałem się jeszcze ,chyba że coś przeoczyłem na forum i w " Krótki kurs rozwoju kurtki M65" "Od początku istnienia kurtek M65 niektóre firmy do ich wyrobu używały zamków błyskawicznych wykonanych z mosiądzu ,stąd spotyka się kurtki z datami kontraktów np. 67,68,69 z tego typu zamkami -było to jednak zjawisko marginalne." --- Edytowany: 2010-03-13 09:16:10
Witam. Poprosiłbym o artykuł o emce na mój adres michaldiablo2@wp.pl. Wstępne fotki z obszycia munduru: naszywka znajduje się na środku kieszeni a jej rozmiar to 3,5 cala. [99]http://tiny.pl/hgr5s Na prawym ramieniu w odległości 1,5 cala od szwu, sam wymiar jej to 4 cale na 2,5. [100]http://tiny.pl/hgr5v Reszta będzie raczej w dalekiej przyszłości ponieważ, nie wiem jeszcze jaki dokładnie rozmiar flagi mi będzie potrzebny oraz w jakiej odległości ją naszyć, więc proszę osoby obeznane w temacie o odpowiedź na jakiej wysokości powinna być flaga i jej mniej więcej rozmiar. Taśmy z SAMAEL16 i U.S.C. MARINES będę czekał do 21 dni zanim zostaną wykonane i przysłane, zamówiłem je w firmie która robi plakiety taśmy z imionami itp dla szkół więc jakość powinna być wysoka i wytrzymałość, tylko ten czas oczekiwania, a innych firm jakoś nie znalazłem w UK tym się zajmujących. Proszę o niekomentowanie mojego wyglądu bo raczej kiepsko wyglądam nieogolony i uczesany.
Witam. Blatio, prosiłbym również o artykuł o emce na adres krisk79@interia.pl Z góry dziękuję i pozdrawiam. ------------------------------------------------------- chris
Witam, Blatio, prosiłbym również o ten artykuł o emce na adres: dyzio1986@o2.pl Z góry dziękuję. Pozdrawiam. ------------------------------------------------------- Paweł
Słuchajcie, żeby nie zaśmiecać forum "zamówieniami", jeśli ktoś potrzebuje, to niech pisze mi bezpośrednio na maila: blatio83[małpa]tlen.pl Strona: | [113]1 | ... | [114]278 | [115]279 | [116]280 | [117]281 |
Witam mam zamiar kupić: I mam pewne pytania. [28]http://www.allegro.pl/item961389438_kontraktowa_kurtka_m65_m_65_oli ve_golden_z_1980_r.html Czy jest orginalna? Czy będzie pasować na mnie [177cm wzrostu] Czy moglibyście polecić mi ew. inną która będzie pasowała?
@Buu: Mam tyle samo wzrostu i 102 cm w klacie. Na mnie kurtka (mam Cherokee) leży idealnie, choć sweter i podpinka to już za dużo (zmieścić się zmieszcze). Najlepiej nosi się z samą koszulką, ze swetrem też jest OK. Waże 75-77kg. Ciekawe jest że jedyny rozmiar kurtki który mogłby być większy to obwód pod pachami, jest troszkę wąsko ze swetrem. Jeżeli lubisz dopasowane ciuchy to polecam.
co to za różnica czy oryginalna jak i tak już jest przez 20stą osobę noszona chyba i zużyta na maksa...wolę już Niemieckie Kopie które są za 165zł na allegro fajnie się w nich chodzi i dobry materiał z podpinką. ------------------------------------------------------- PLECAK ICEBERG PASSAT
Taaa, fajna reklama podrobek typu surplus, ale to nie tutaj. Sie nie znasz na temacie, to sie nie wypowiadaj :P Jakbys mial kiedykolwiek oryginalna Emke na grzbiecie, to bys inaczej gadal...
Nie jestem z branży marketingowej niemieckich producentów odzieży...ty za to kozak na maksa ~Emkowiec Chodziło mi o kupowanie używek z allegro nie jestem zwolennikiem używek przez allegro i tyle :] Koniec tematu ------------------------------------------------------- Każdy ma swoje zdanie
jak ktoś chce chodzić w niemieckim gównie to proszę bardzo (nawet za to 169zł nie znajdują wielu chętnych) prawdziwa emka jest świętością , a używka co ma 30 -40 lat i wygląda dobrze tylko świadczy o jakości kurtki ------------------------------------------------------- Daria
Witam ponownie! Dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem super kurtki M65!! Kolor czarny rozmiar M produkcji Helikona. Zakupiona przez Allegro ( nie chciało mi się już czekać aż do sklepu w Lublinie dotrze dostawa:). Ładną godzinę trwało przymierzanie i przeglądanie się w lustrze:). Wiem że zaleciało narcyzmem ale cóż poradzić!! Kurtka leży świetnie!! Nie mam porównania ( bo to moja pierwsza eMka) ale jestem mile zaskoczony. Porządne wykonanie, tylko kilka wystających nitek. Zaskoczeniem były dla mnie dość szerokie rękawy (szczególnie w okolicach łokci) ale potem dotarło do mnie że to przecież kurtka wojskowa ( i miejsce na łokcie np. podczas czołgania się , musi być:). Sama kurtka w rozmiarze M leży idealnie jeśli odepnie sie podpinkę i założy kurtkę na sweter ( sweter + podpinka = trochę ciasno). Nie należę do gigantów ( 176 wzrost / 102 klatka) wiec rozmiar M wg tabeli jest w sam raz. Mam tylko jedno pytanie: wydaje mi się ze długość ramion mam normalną a rękawy podpinki wydają się trochę za krótkie, czy ktoś testował wpięcie podpinki o rozmiar większej? A może podpinki różnych firm różnią się troszkę rozmiarem? Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam wszystkich dumnie noszących M65!!
Panowie, bez cisnien. Ja nie mowie, ze M65 to swietosc, ale prawda jest taka, ze uzywam od lat kilku kontraktowego woodlanda golden, jeszcze metalowy zamek i sluzy mi wiernie przez caly ten czas, a kupowana jako uzywana byla. Przez ten czas mialem okazje miec w rekach rozne podrobki M65, w tym takze takie w stylu takich a allegro za 169 zl. Niech kazdy mowi co chce, ale nawet golym okiem widac, ze podroba sie nie rowna z oryginalem no i nie ma tego klimatu. nie jestem jakims fanatykiem M65 ale swoje wiem i to forum mi to potwierdzilo, ze kontrakt to kontrakt, naprawde dobra jakosc, warto zainwestowac raz i cieszyc sie przez lata. To tak jak z dzinsami, mozna kupic w carrefourze czy tesco dzinsy za 50 zl i pochodzic w nich rok, a mozna kupic w lumpexie levisy czy wranglery za 30 i nosic pare lat wiecej.
Oj, nie było mnie moment i już się dzieje... :) Uprasza się o zachowanie spokoju WSZYSTKICH, nierobienie osobistych wycieczek, nie wyzywanie od kozaków, nie używanie słów na "g..." i tym podobne. Każdy chodzi w czym chce. Jak komu odpowiada M-ka z Allegro za 169 zł, to daj mu z nią Panie Boże szczęście po wsze czasy, ja tam sam wielkim ortodoksem nie jestem, bo czasami chodzę w kontrakcie, czasami w cywilnej Alphie, a dziś na przykład łaziłem w Helikonie w panterze wz.93. Aczkolwiek jeśli już, to mimo wszystko przychylę się zawsze do tezy, że kontrakt to kontrakt, jak wino - czym starszy (i w dobrym stanie) tym lepszy ;) ------------------------------------------------------- Inkwizytor lingwistyczny ]:->
przepraszam za użycie słowa "g*****" ale widziałam jak kolega kupił takie niemieckie cudo , pomylił rozmiar kupił za małą chciał się dopiąć a ona rozeszła się pięknie na plecach - kurtka była do wyrzucenia ------------------------------------------------------- Daria
@ nadiadmm "prawdziwa emka jest świętością" Cóż... Pozostaje tylko zrobić ołtarzyk, zapalić świeczki i zacząć modły do tej świętości. A tak na poważnie... Ludzie nie dajce się zwariować... To świetna kurtka i tyle. Kontraktowa w 99% lepszej jakości niż kopia, ale nadal kurtka. ------------------------------------------------------- Leo Getz
Devilll, bardzo ładna, ale cena też "ładna" :P Szkoda, że Large już jest nie do zdobycia praktycznie. Szukałem jakiś czas temu na US eBayu M51 w rozmiarze Large i był już problem, zaczynam tracić pewność czy uda mi się kiedyś ją dorwać :P
nom a moja taka sama kosztowała mnie 200zł 2 lata temu tylko z ebaya targałem ją też będe polował na m51 z początkowych lat produkcji najlepiej max do 55roku czasem są na allegro za ok 250zl ale ja wiernie nadal zostaje przy MR trzeba sie za siebie wziąść wiosna idzie
Witam! Chciałem się koleżankom/kolegom pochwalić. Oto moja pierwsza kontraktowa emka: [102]http://ifotos.pl/img/DSC02197_nrhwwr.bmp [103]http://ifotos.pl/img/DSC02198_nrhwwe.bmp [104]http://ifotos.pl/img/DSC02199_nrhwww.bmp [105]http://ifotos.pl/img/DSC02202_nrhwws.JPG [106]http://ifotos.pl/img/DSC02203_nrhwwq.bmp [107]http://ifotos.pl/img/DSC02206_nrhwsp.bmp Kurteczkę właśnie dzisiaj otrzymałem od Pana Lukabest. Kurtka w stanie idealnym, rozmiar jak ulał, wiszące niteczki i ten magazynowy zapach... W kurtce suwaki mosiężne Servale, napy Stimpson, sznurki. Ale rarytas, od jutra nie rozstaje się z Nią...będę teraz tu częściej. Pozdrawiam
jak dałem niedawno za podobny stan OG-107, LR, równo 500pln, ale dużo nowszy kontrakt, nie taki klasyczny i myślę sobie teraz że trochę przepłaciłem przez mój pośpiech... Z twoją dał bym te 500 bez marudzenia, tyle że ja kazdej stówy nie musze aż tak liczyć jak coś bardzo chcę ;)
kurcze nie chcę wprost pisać bo sprzedawca tu często bywa i jak mnie wyczai to następna emka będzie mnie od niego jeszcze więcej kosztować... :) Prawie ostatni "złoty" kontrakt że tak powiem. Nie powiem, piękna, w kolekcji musi być. Ale chciałem od niego właśnie wczesne złote lata 70, i będę musiał teraz trochę odczekać zanim kupie następną emkę, bo mnie kac moralniak zeżre :) Zwłaszcza że w tym samym tygodniu kupiłem bezimienną srebrną, piękną M43, spodnie.... hmm... Okazje chodzą stadami a niedługo zacznie się pewnie posucha w ładnych kontraktach i co wtedy... Gratuluję pięknego zakupu, na szczęście trochę mnie uspokoiłeś co do ceny. Właśnie w tej chwili przeszywam w mojej guziki do podpinki bo oczywiście są nie tam gdzie trzeba... a obcinanie nitek było wczoraj od razu w pracy, nie mogłem wytrzymać ;) Zapach świeżej emki to jest to.
Witam serdecznie. Czytam wasze komentarze i coraz żałuję, że nie mam postury Adama Małysza. Widzę, że ktoś kupił kontraktową małą zieloną emkę za 99 złotych - o w mordę! W tej chwili mam zielonego Texara rozmiar L. Jest ok, ale założona na coś cienkiego. Z podpinką robi się mniej wygodna. Drażni mnie brak guzika na klapie przykrywającej zamek. W sklepie, gdzie kupiłem, mieli Helikona XXL. Za duży. Powinienem więc celować w XL. Jak każdy tutaj marzę o kontraktowej. Pojawiła się jedna XL w zasięgu, owszem. Piękna, magazynowa oliwka. Niestety, nie na moją kieszeń. Bezrobotny rzadko jest w stanie dać ponad 500 złotych na kurtkę. Bałbym się wyjść z domu w ciuchu za tyle forsy. :) Co radzicie? Zbierać na Helikona, czy chińską Alphę? W tej drugiej kusi nimb firmy. Jeden internetowy sklep sprzedaje Alphę za 340 złotych. To jeszcze nie tak źle. Czy Helikon naprawdę jest od niej znacznie lepszy? Pozdrawiam.
a ja czytam czasami ten wątek i coraz częściej się zastanawiam co emka ma wspolnego ze sprzętem turystycznym? Moze by tak wywalić 90% postów z tego wątku a resztę przeżucić na Dupę Maryny?
Pajacyk, a może trochę bardziej merytorycznie? Czy obecność tego tematu wpływa niekorzystnie na twoje codzienne samopoczucie? Czy tak bardzo przeszkadza ci kilka odlecianych osób, które lubią pogadać o kurtce, która ma ponad 50 lat? Zresztą ten temat zawiera wiele przydatnych informacji i mam nadzieję, że modowie nie przeRZucą (zwróć uwagę na gramatyke) go w inne miejsce. Proszę nie trolluj, nie rób tutaj flame"u.
Tommy, krytyka jest na miejscu i jest rzeczowa - per analogiam, czemu nie założymy tematu o patelniach? przecież są tacy którzy na niektóre wyjazdy zabiorą i patelnię, a taki kolejny temat... nic nie wadzi... ? no własnie nie. To forum turystyczne. ps. jesli już, to radzę zwrócić uwagę na różnicę między ortografią, a gramtyką ;) ps2. a co to ma do trollowania, to już zupełnie nie wiem. --- Edytowany: 2010-03-24 21:50:44
Hmmm... czy ten ~pajacyk to "nasz" Pajacyk, którego znam osobiście, czy ktoś inny, niezarejestrowany o tym samym nicku? Bo jeśli "nasz", to raczę sobie tylko wypomnieć, że sam po górach w M-ce chodził ;) Ludz, trochę tolerancji. Jeśli masz coś przeciw, to napisz do Adminów, żeby wywalili wszystkie wątki militarne z NGT. Podobnie ja mogę powiedzieć, że nie pasują mi np. topiki o rowerach, bo to forum górskie a nie rowerowe. Podobnie może mi nie pasować temat o aparatach fotograficznych, bo to też żaden sprzęt turystyczny, a jednak w góry się go nosi. Temat o nartach carvingowych też mi jakoś do turystyki górskiej nie pasuje, a jednak jest. Tematy wspinaczkowe to też niekoniecznie turystyka, jest temat o zegarkach (niekoniecznie trekkingowych), jest temat o statywach, a nawet o odtwarzaczu mp3... co to ma wspólnego z turystyką? Temat o filtrach do wody, niciach czy pokrowcach na telefon... Konstruktywna krytyka? Słuchamy dalej :) --- Edytowany: 2010-03-24 22:27:01
WSZYSTKIE wymienione wyżej tematy, poza może carvingami mają COŚ wspólnego z turystyką. ale mniejsza, bo zarqaz się dowiem że tematy o namiotach to tez w sumie nie bardzo.. ad rem. wątek o M65, nawet jeśli założyć, na krótka chwile, jego zasadność - jest jakąś karykaturą. Był odchudzany ze 2 razy, za kazdym razem miała pozostawac tylko najlepsza treść. efekt? dalej brniemy w masie syfu. do czego to prowadzi? Dowiedzieć się aktualnie czegokolwiek z tego wątku to olbrzymi problem i żenada. W zasadzie 50% na nowo można by przneiść do jakiejś dupy militarnej maryny. --- Edytowany: 2010-03-24 22:35:29
Blatio, tak to ja. Wybrałem się raz w emce w góry, totalnie bezsensowna kurtka jesli chodzi o turystykę. Wiem że temat nie zostanie wywalony, ale prawdę mówiąc drażni mnie coraz bardziej z racji swojego zupełnego nieprzystawania do profilu tego forum. Możecie uznać że dałem upust swojej kilkumiesięcznej frustracji z tego powodu :-) Przyznam, że temat zawiera dużo wartościowych informacji o tej kurtce ale jednak forum o innym profilu.
Ludz, wątek był odchudzany RAZ, za co zebraliśmy opr z Gumim od różnych osób, więc się nie podejmuję już więcej. Natomiast co do sensu jego istnienia, to dopóki Admini go tolerują, to jest i będzie i generalnie tylko ich opinia w tej kwestii jest miarodajna. A że Admini są łaskawi i pozwalają temu wątkowi istnieć na NGT, to tylko chwała Im za to. Nikt nikogo nie zmusza do czytania go. --- Edytowany: 2010-03-25 00:21:26
Ludz, touche, aż sam się zaśmiałem z mojej "gramatyki":) Wracając do meritum off-topu- krytyka jak najbardziej na miejscu i nikomu nie zabrania się jej, tym bardziej że jest to forum "niezależne" i "testingowe". Czy jest to forum w 100% turystyczne nie mnie rozsądzać, ale Blatio dobrze to ujął- jakby się uprzeć to w wielu wątkach jest coś co pasuje do turystyki, a są rzeczy które pasują jak pięść do oka. Co do tego tematu, i innych o szpeju wojskowym, myślę, patrząc na ostatni sezon narciarski, że są one przydatne- coraz więcej osób występuje na stoku w wojskowych gorkach, lub ich kopiach. Jeżeli będą chcieli zasięgnąć info o tym sprzęcie to gdzie go znajdą jak nie tutaj? Swoją drogą, tak dla testu, wybrałem się raz w emce na narty. Pajacyk, podzielam twoje zdanie, to NIE jest kurtka dobra do turystyki-do wyrażania takich opinii jest między innymi ten wątek prawda? Co do samej długości wątku, jak pisał Blatio, był on skracany RAZ- nie obyło się przy tym bez awantur. Z tego względu, nie wiem czy znajdzie się jeszcze ktoś chętny do podjęcia się edycji naszej telenoweli. Na zakończenie, krótki apel: ludzie, żyjcie i pozwólcie żyć innym, nie chcecie, nie czytajcie. Dla przykładu, temat o śmierdzących butach też mnie jakoś nie bierze, ale nie chcę żeby go usuwać, może komuś się przyda:)
~mehow Alphe cywilna kupilem za 290 w pentagonie jakies 2 miesiace temu i chodzi sie dobrze. kontraktowa emke mam od roku kupiona na allegro za 220 i chodzi sie rownie dobrze. Nie widze róznicy a chodze w kurtce codziennie do pracy, kina z psem itp. Jak nie chcesz przeplacac to kup cywilna Alphe albo Helikona, z tego co czytam to jakosc podobna, a kontrakt kupisz juz jak znajdziesz prace:) ------------------------------------------------------- jeremi Strona: | [117]1 | ... | [118]280 | [119]281 | [120]282 | [121]283 |