Za taki badziew 400 zł ? Litości... Chciałbym zobaczyć miny tych super zadowolonych po pierwszym praniu ich extra kurteczki... Za 400 zł możesz mieć Alphę Industries, za ok. 250 zł Helikona, ewentualnie jeszcze Propper International, ale tą już się rzadziej spotyka. Tylko te i nic innego.
@ hubert449 Nie wiem ile jeszcze "szczerych podpowiedzi" potrzebujesz, ale ja już wykorzystałem swój limit podpowiadania. ------------------------------------------------------- Leo Getz
Z tego co widziałem to badziewie surplusa ulega biodegradacji po roku( przynajmniej ta kurtka u kumpla). Moim zdaniem jeśli chcesz kupić m65, ale nie kontraktową to kup Helikona( ja używam Field Paka Soldier i jestem bardzo zadowolony ;-)
Sa to ceny z net, w sklepie o dziwo jest taniej: Surplus 280 zł, Helikon 230 zł Czytam powoli wątek i poznaje dłuuuuga historie kurtek M 65. Dobrze, ze sie tu znalazłem, ponieważ chciałem kupić Surplusa, ale powoli przekonuje się do Helikona. Jak juz mówiłem wcześniej, nie mam pojęcia o tych kurtkach (do czasu...) i chciałem zapytać o radę. Dzięki za szybkie odp ------------------------------------------------------- huby
Czytaj, czytaj... dzisiaj wielu ludzi czytanie boli, miejmy nadzieję, że Ciebie nie. Masz tu jeszcze lekturę dodatkową: [94]http://ngt.pl/5-kurtka-m-65-garsc-informacji.html M65 to nie kurtka w góry, z tym się zgodzę (aczkolwiek po górach w niej chodziłem, da się, ale jest ciężka). O Surplusie zapomnij. Jeśli repliki, to najlepiej Helikon, Alpha, może Propper. Jak Ci zimno z podpinką, to dorzuć sobie polar pod spód, proste. ------------------------------------------------------- "Because it"s there..." - G. L. Mallory
Dirty za 400zł to przy dobrym wietrze i kontrakta z namu wytargał by. hubert449 jak masz za dużo kasy to bierz surplusa ,jak stać ciebie by co roku kupować nową kurtkę i chcesz ją mieć dla oka bo moda na militarne ciuchy , jak chcesz kurtkę wytrzymałą ,a mowa o czarnej m-ce która posłuży tobie kilka lat to bierz Helikona lub Proppera moja ma ponad 2 lata i jest w stanie bdb.Wybór należy do ciebie my niechcemy dla ciebie źle. a Propos podpinki w Helikonie uwierz z bluzą lub koszulą lub polarkiem 50-100 za chiny ludowe nie zmarzniesz chyba ,że będziesz stał bez ruchu.
myślę, że trzeba gdzieś napisać dużymi literami, że jeżeli chodzi o kopie M 65 to polecane są Propper, Helikon, Alpha, a wybór jednej z nich zależy od ilości gotówki jaką dana osoba posiada. Każda z nich jest dobra. Jak ktoś ma powyżej 400zł to niech nie pyta o kopie tylko bierze kontrakt.
@ dead Po moich obserwacjach nie widzę różnicy pomiędzy Helikonem i Texarem i do wspomnianego grona nawet zaliczyłbym Texar. Nie wiem jak kurtka wygląda po kilku praniach i jak z wytrzymałością szwów, zamka, napów. Może znajdzie się ktoś, kto ma emke z Texara i się wypowie. Niemniej oglądana kilkukrotnie przeze mnie w sklepie zrobiła pozytywne wrażenie. Jedynie materiał wydaje się być minimalnie bardziej Ny niż Co, chociaż może to tylko subiektywne odczucie. ------------------------------------------------------- Leo Getz
Leo Getz jak wyzdrowieje to oblukam u mnie w militarny powinni miec to dam znać Dead kurde z tą Alphą to jednak się niemogę zgodzić no 350 -450 zł to już przesada nie dałbym tyle za przereklamowaną kopie m-ki chyba ,że alphe z zielonym logiem tą starą jeszcze ,ale i tak nie za takie pieniądze --- Edytowany: 2009-12-15 14:36:29 Strona: | [113]1 | ... | [114]258 | [115]259 | [116]260 | [117]261 |
@ devilll Bylem dziś w militarnym po rękawiczki i przy okazji obejrzałem raz jeszcze emkę z Texara. Jak dla mnie to ta sama jakość co u Helikona. Nawet główny suwak identyczny. Oglądałem oliwkową i maszynka suwaka była po lewej. ------------------------------------------------------- Leo Getz
Na pierwszy rzut oka wiele rzeczy może wyglądać lepiej. Prawdziwym wyznacznikiem jest czas ;) ------------------------------------------------------- "Because it"s there..." - G.L.Mallory
powiem tak kiedys myślałem że niema znaczenia czy to mfh czy surplus czy kontrakt,ale po przeczytaniu tego forum i po poradach oraz kupnie 2 kontraktów jest tak: żadna kopia nie dorowna kontraktowi. zadna kopia nie da takiego zadowolenia z korzystania w codziennym noszeniu,co kontrakt. he dzieki za rady a są one naprawde przydatne kiedy chce sie kupic m65. TYLKO kontrakt. ------------------------------------------------------- prejtel
Tak Blatio... Czas... Jak nie byłeś grzeczny cały czas to dostaniesz pod choinkę emkę... Miltec"a... We flecktarnie... ;-) Przepraszam za OT ale czytałem właśnie o nietrafionych prezentach. ------------------------------------------------------- Leo Getz
prejtel mam czarnego Helikona i traktuje tak samo jak kontrakt i nie różnicy czy idę po mieście w kontrakcie czy kopii ,to tak samo zobacz sobie na kontraktową m43 ,a norweską m43 i wtedy powiedz mi jaka jest różnica pomiędzy nimi
Witam, Mam pytanie ponieważ posiadam kurtkę cywilną Alphy w rozmiarze LR. Teraz mam możliwość kupienia kontraktu woodland ale w rozmiarze MR. Ale problem jest taki że mam ponad 190 cm wzrostu i zdziwiłem się że na taki wzrost to teoretycznie dobre powinny być o długości LONG, a nie REGULAR, a mimo to kurtka jest na mnie dobra więc jakoś lipne te rozmiarówki. Tak więc czy kontraktowy woodland w rozmiarze MR będzie na mnie dobry ? Jaka może być różnica między cywilną LR, bo też gdzieś wyczytałem że kontrakty różnią się rozmiarem od cywilnych mimo tego że mają te same oznaczenia. Jestem dość szczupły tak więc reasumując czy dobra będzie na mnie ta kontraktowa m65 w rozmiarze MR ?
Rozmiarówka nie jest lipna, tylko raczej LR wisi na tobie, przez to masz wrażenie, że jest dobra (albo masz krótkie ręce i tułów :P ). Na pewno na 190 cm LONG, albo nawet X-LONG. Natomiast wielkościowo to zależy ile masz w klacie MEDIUM na 94-104 cm, LARGE 104-114 cm. Teoretycznie wszystkie powinny miec takie same wymiary, w praktyce zależy od producenta, kontraktu itp. --- Edytowany: 2009-12-16 14:30:35
No to już wszystko wiem. Moim problemem są długie ręce. Tak więc powiedzcie mi czy dł. rękawów zależy od rozmiaru w szerz czy długości kurtki ? Bo jak się tak zastanowiłem to chyba najlepsza dla mnie powinna być w taki razie ML, a ja kupiłem sobie LR bo chyba przymierzałem kiedyś MR i właśnie rękawy były za krótkie.
No właśnie nie wiem ile mam w klacie ale raczej bez szału :] Chudzielec ze mnie. Teraz już wiem że zamiast węższej, a dłuższej kurtki kupiłem sobie szerszą a krótszą bo kierowałem się ja głupi jedynie dł. rękawów a przez to że LR była szeroka to i rękawów mi nastarczyło jak zaczęła wisieć. Ale przymierzałem te kurtki razem z podpinkami a w gruncie rzeczy chodzę bez podpinki ;/ W takim razie teraz kupię sobie ML i mam nadzieję że będzie dobrze. --- Edytowany: 2009-12-16 15:33:01
Ja tam uważam, że nie ma co kupować za przylegającej kurtki. Jednak Amerykanie dobrze wyliczyli wymiary z rezerwą na podpinkę i jeszcze coś pod to. Jak Small jest do 94 cm w klacie, to znaczy, że jest do 94 cm i nie więcej. Jak ktoś ma 100, niech bierze Medium. Ja dopóki miałem w klacie ok. 102-104, to mi Medium Pasowało na styk. Teraz mam ok. 108 i w Medium zimą się praktycznie nie mieszczę z podpinką, musiałem kupować Large i dopiero teraz pasuje. No, chyba że ktoś lubi obcisłe... ja nie. Podsumowując - należy trzymać się rozmiarów nominalnych. ------------------------------------------------------- "Because it"s there..." - G.L.Mallory
Dlatego ja jak kupowałem to kierowałem się dł. rękawów i tym że ładnie leżała. Bo uważam że m65 właśnie świetnie wygląda jak jednak trochę się zwija, a nie jest taka naciągnięta i dopasowana jak marynarka od gajeru. Ale woodland kupię ML bo to ma być do lasu, a nie wyglądać a w przypadku deszczu zawsze to lepiej jak jest deko mniej materiału do suszenia.
Kupiony Helikon i bardzo się ciesze, bo akurat przyszła fala mrozów i jest na prawdę ciepełko. Dzięki wszystkim za porady. Pozdrawiam i Wesołych Świąt ------------------------------------------------------- huby
Ta sama sytuacja - helikon zdał egzamin na mrozie i wietrze na 5. Z polarem można hasać spokojnie długie godziny. Co do rozmiaru to mam lekko ponizej 100 i M pasuje idalnie na 3 warstwy (kurtała + podpinka + bluza/polar). Pozdrawiam
hmmm ja mam np w klacie 98, ale jak założę polar do m65 z podpiętą podpinką to w barach mam trochę ciasno :-/ Strona: | [121]1 | ... | [122]259 | [123]260 | [124]261 | [125]262 |
Messjash - zwracam Ci tylko uwagę, że rozmiarówka cywilnej Alphy jest MOCNO zaniżona w stosunku do kontraktów. Inaczej rzecz ujmując - Alfiana M/R jest tak naprawdę bliższa kontraktowej L/R niż M/R.
A ja bym się sprzeczał. Mam Alphę cywilną L/R i kontraktowego woodlanda L/R z 1984 roku. Generalnie nie widzę różnic w rozmiarze między nimi. ------------------------------------------------------- "Because it"s there..." - George Leigh Mallory
Pewnie to zależało od rocznika :P M65 jak wino, każdy rocznik smakuje inaczej ;) ------------------------------------------------------- "Because it"s there..." - George Leigh Mallory
Witam. Mam Alphe cywilną MR i kontraktową również MR. Są rozmiarowo identyczne. Za to mój Golden(kontrakt w woodlandzie MR) jest nieco większy od tych oliwek. Blatio udało Ci się z z tym winem. Brawo :))
Temat wałkowany już wieki temu, a wnioski były takie: Nie ma się co dziwić, że rozmiary eMek różniły się od siebie nawet w ramach jednego producenta. Po prostu TAK BYŁO I TYLE - trzeba się nauczyć z tym żyć i już ;) A jak kto nie jest pewny, to przy kupnie niech zawsze pyta sprzedawcę o dokładne wymiary w centymetrach: szerokość pod pachami, szerokość w barach między pagonami, długość pleców, rękawa od pagonu itp. Ja tak robię i jestem zadowolony :] ------------------------------------------------------- "Because it"s there..." - George Leigh Mallory
Witam. Tylko jedno pytanie: kontrakt czy cywil? brać czy nie brać? [72]http://tiny.pl/hx2jk Ja tu pierwszy raz, a watek widze gigantyczny, więc prosze o odpowiedź na forum :). Dziękuje z góry. ------------------------------------------------------- Łukasz
Jeszcze raz ja: a pdopinka to kontrakt czy cywilna produkcja? I powidzcie mi co z Teedy Bearem(pierwszy raz sie z czyms takim spotykam), podobno zaniżone rozmiary sa, prawda? Mam w klacie 92-93 cm, powiedzmy :). Sorki za post pod postem. I za zasmiecanie forum. I z gory dzieki za odpowiedź. ------------------------------------------------------- Łukasz
wydaje się być kontraktem ,nie widać dokładnie nr w S wejdziesz na pewno ,a ile masz wzrostu , popatrz na allegro ilekosztują m65 SR z podpinką i sobie sam odpowiesz. "I powidzcie mi co z Teedy Bearem(pierwszy raz sie z czyms takim spotykam), podobno zaniżone rozmiary sa, prawda" to jest ocieplacz (polar osobny ) do ECWCSA gen1
@Łukasz - wszystko wygląda na kontrakt (kurtka, podpinka i polar) Jeśli w klacie masz jak piszesz 92-93 cm to się zmieścisz w small czyli 84-94 cm --- Edytowany: 2009-12-22 13:51:42
Może wydzielimy temat - kurtka M65 rozmiarówka, bo zauważam że ostatnio połowa wpisów dotyczy tylko - "czy będzie na mnie pasować" ------------------------------------------------------- Bren
No cóż... nie moja wina, że ludziom się nie chce czytać artykułu o M65, w którym mają odpowiedzi na większość swoich pytań. No, o czytaniu wątku nie wspomnę, ale mimo wszystko. Czytanie ze zrozumieniem zaczyna Polaków boleć, oj boleć... ------------------------------------------------------- "Because it"s there..." - George Leigh Mallory
Wiesz Blatio, jak kilka razy czytałem kompletne topiki po 20-40 kilka stron. Było tak jak kupowałem kolejne buty i szukałem solidnej firmy, podobnie też było z softshelami. A przy temacie M65, to może 20 pierwszych stron zawiera 90% treści, a na kolejnych to się ona strasznie rozwadnia :( I przypuszczalnie w którymś momencie pytania i odpowiedzi zaczynają się powielać. Devil - misiek ma zaniżone rozmiary. Rękawy są krótkie, korpus też. Długość bym jeszcze zrozumiał bo mam 192cm, a misiek jest L. Jednak szerokość klaty też nie poraża. ------------------------------------------------------- Bren
zgadza się miśki są małe jak diabli. Wszystko co noszę to M-R, miałem tego miska w medium i rękawy były o ok. 10cm za krótkie, a w klacie był strasznie ciasny.
Ja mam Miśka XL, jak już pisałem. Rękawy jak na moje krótkie łapki są na styk dobre, na szerokość jest dopiero w sam raz, jeszcze z opcją włożenia pod niego np. polarka z Quechuy (mnie na dużym mrozie sam Teddy pod kurtką nie starcza). Co zaś się tyczy Teddy"ego i M65, to nosiłem swojego pod M-ką Large/Regular w woodlandzie i pasuje... tylko że M-ka wtedy "pęcznieje" we wszystkie strony i zaczynam się zastanawiać czy nawet nie lepsza byłaby M-ka Large/Long, bo tył kurtki się podnosi i trochę się krótkawa wydaje. P.S. Znikam na jakiś czas z internetu. WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM M-KOWCOM!!! Niech wam na choinkach zamiast bombek wiszą "srebrne" oliwkowe kontrakty ;) --- Edytowany: 2009-12-23 01:28:13 ------------------------------------------------------- ""Because it"s there..."" - George Leigh Mallory
Witam wszystkich! Piszę, aby się pożalić i włożyć łyżkę dziegciu do tematu zachwalania kurtkek Alphy. Otóż kupiłem taką kurtkę od Recondo (demobil.pl), nową, "Made in USA", dwa tygodnie temu. Oto co się dzisiaj stało w trakcie normalnego zapinania zamka: [124]http://zapodaj.net/c44bc83917ff.jpg.html [125]http://zapodaj.net/9e99db09bfab.jpg.html Macie pomysł skąd można wziąć nowy suwak do tego zamka? Może ten można jakoś naprawić?
Blatio - czy Twój misiek jest też obleśny? Ja swojego próbowałem golić (odmechacać), ale dość szybko dałem sobie na luz. Jeżeli będę kupował kolejnego, to wezmę XL-kę. Choć straszny jak noc, to całkiem fajny jest. ------------------------------------------------------- Bren Strona: | [129]1 | ... | [130]260 | [131]261 | [132]262 | [133]263 |