Kurcze, wszystko pieknie i ladnie z tymi emkami ktore poazujecie, ale nie lapie czegos: sa to kontraktowe kurtki z nr DSA 100 -75 -C -1200 (czyli z tego co czytalem na poprzednich stronach wynika ze sa z 1975r) i sprzedawca zaznacza ze sa one NOWE. What the hell, bo jakos nie chce mi sieuwierzyc ze sa to sorty ktore przelezaly w magazynie. Ktos moze mnie oswiecic? Jesli sie myle to pardon, przy was jestem kompletnym zoltodziobem ;)
Nowe, to znaczy, że przeleżały nieużywane od nowości na magazynie. Nowe = nieużywane. Po angielsku określa się to jako tzw. "mint condition". Wiekiem stare, ale użytkowo jak nowe. Jasne już? ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Kontrakt to kontrakt, zawsze tak będzie ;) Poza tym kontrakty miały elastyczną rozmiarówkę, na szerokość i wysokość. Podróbek wielkości Small/Short nie znajdziesz :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
miałem do wyboru nowe M 65 od Alpha i od Proppera. qmaster-qt oferował mi Alphę robioną w USA. Jak twierdzi większa część produkcji Alphy została przeniesiona do Wietnamu lub Korei Płn. Obejrzałem bardzo dokładnie Alphe i ..... podziękowałem. Nowa , za ponad 400 złociszy miała nierówne szwy mocujące suwak, krzywo przyszyte napy na rzepy do kołnierza, zewsząd wystawały nici - sprzedawano ją jako pochodzącą z USA. Potem przestudiowałem Proppera. Różnica w jakości wykonania bardzo wyraźna na korzyść Proppera. W każdym względzie. Różnice w użytych materiałach - Propper suwak plastik, bardzo gruby, bez możliwości zacięcia. końcówki rękawów proste (nie tak w Alphie trójkątne). Po zastanowieniu wybrałem Proppera. Pobił Alphę jakością wykonania. A że nie kontraktowa.... wolę lepiej wykonane, chociaż bez kontraktu.
Jakby kto był zainteresowany, to właśnie w TVP leci film "Weryfikacja" (jakiś pÓłkownik chyba, bo nie znam...), w którym młody Marek Kondrat pomyka w oliwkowej M-ce :) Tak w ogóle, to Marek Kondrat pojawia się w M65 niejednokrotnie w polskim kinie - np. w pierwszej serii "Ekstradycji" (pierwsze odcinki) a potem w "Prawie ojca", gdzie wozi M-kę w bagażniku swojego Lancera Evo VI... zacnie, zacnie :D ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
W Ekstradycji Kondrat nosił coś starszego M43 lub M51. Miała wyraźnie "koszulowy" kołnierz bez kaptura. Na szybko znalazłem taką oto fotkę: [121]http://d.telemagazyn.pl/k/r/3/c8/51/4a4973d6e02d6.jpg Strona: | [122]1 | ... | [123]228 | [124]229 | [125]230 | [126]231 |
O żesz ty... rzeczywiście! M51 jako żywo :D nie skojarzyłem. Bardzo możliwe, że to ta sama M51, którą w "Na dobre i na złe" nosił dr Witek Latoszek, a wcześniej w serialu "Więzy krwi" Artur Dziurman :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Ha, emka juz zakupiona, jak Blatio sugerowales SR (mierzylem na innych kurtkach i paradoksalnie bedzie nawet bardzo ok :) ). Juz nie moge sie doczekac nowego nabytku. Ewentualnie na przyszlosc: cywilna podpinka (na ewentualnosc nieznalezienia kontraktowej) alphy przeszlaby do kontraktu (Chereokee, ale to bez roznicy przeciez) bez zadnych tuningow krawieckich? ------------------------------------------------------- Rooster
Oj, może być różnie. U mnie na przykład do cywilnej Alphy nie pasowała rozstawem guzików kontraktowa podpinka. Tyle, że nawet jeśli nie będzie pasowało, to przeszycie guzików w kurtce naprawdę nie stanowi problemu :) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
witam panowie.doradzcie mi rozmiar kurtki m 65.podam swoje wymiary.wzrost 183, klatka 112. kurtke mam zamiar nosic tylko zima i tylko z podpinka. czy rozmiar LL nie bedzie za duzy?
Nie będzie za duży. Ja mam 174 wzrostu i 106-108 w klacie i Large/Regular jest mi w sam raz, z odpowiednią rezerwą na podpinkę lub polar. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Ja się już niestety do M/R już tak trochę... znaczy się mieszczę... ale luzu już troszkę brak, hie hie hie :P Spoko, nie zginie, będzie dla potomstwa kiedyś tam :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Witam Panowie po dłuższej przerwie, ale ojczyzna najważniejsza. Panowie własnie się dowiedziałem,że dobry człowiek opuscił nas,m na zawsze! Człowiek znanyjako GUTMAN-Military.
Jestem posiadaczem mki small regular - jest świetna ale... mogla być ciut krótsza ;). Pozbywa się ktoś swojej kontraktowej w rozmiarze small short, (najlepiej z podpinka)? ------------------------------------------------------- Rooster
Kurtka z tej aukcji [93]http://tiny.pl/hqx8q ma jakieś numery na plecach. Czy są one łatwe do usunięcia? ------------------------------------------------------- pjakob
Wszystko zależy czym zostały wymalowane. Jeśli to jakaś farba emulsyjna albo olejna - to zapomnij, próbowałem kiedyś coś takiego usuwać z tkaniny. Bez szans, a próbowałem wszystkiego. ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca".
Fajne, ja bym tego nie usuwał. Jakiś czas temu na Allegro była m-ka z czarnymi literami na plecach: WTBN, co podobno znaczy "Weapons Training Batalion", no ale sprzedawca chciał za duzo. Nie wem, moze w końcu poszła...
Chyba tak. Ja swego czasu próbowałem z bluzy Bundeswehry usuwać plamy z białej farby. W ruch poszły wszelkie rozpuszczalniki, benzyny, acetony, terpentyny, soki z cytryny, gorące mleko, skrobanie, wydrapywanie itp. I guzik - musiałem tam coś naszyć. Z M65 nie będzie lepiej. ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca".
Ja mam swoją Mkę już kilka lat-jedyny mankament jak było wspomniane-rozstaw guzików w podpince nie pasował mi do kurtki, ale to minuta roboty. Impregnacja się trzyma na wysokim poziomie. Mkę w Woodlandzie, na allegro dałem 140 (sic!) oryginał, żeby nie było, i trzeba przyznać, że nie były to piniądze wywalone w błoto.
Ja pamiętam, że swoją M-kę woodland z 1984 roku, jeszcze na mosiężnych zamkach, kupowałem swego czasu za 129 zł... piękna była, idealny stan... tyle, że Medium/Short, okazała się za mała. Poszła za podobną kasę do innego szczęśliwca ;) ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca". Strona: | [123]1 | ... | [124]229 | [125]230 | [126]231 | [127]232 |
Do pjakob - ta emka kiedyś była noszona przez skazańca ten numer to oznaczenie więźnia.... Czyli np jakiś żołnierz coś przeszkrobła złapała go żandarmeria i dostał taka emkę tam gdzie go osadzono... Ciekawy okaz jak tak samo jak Dirty bym zostawił te liczby... To tak prawie jak PUBLIC ENEMY można się poczuć w takiej M65 - ale w USA radził bym Ci w tym nie chodzić ... PS To jest namalowane farbą akrylową taką samą jak do samochodów ... Jak nie boisz się że zniszczysz kurtkę pobaw się rozpuszczalnikami... --- Edytowany: 2009-09-09 23:00:40
Poniżej lekki OT na dobry początek weekendu. [30]http://www.youtube.com/watch?v=XJNnDCOK_gw ------------------------------------------------------- Leo Getz
Tak właśnie przypadkiem znalazłem coś takiego: [67]http://www.meanandgreen.com/forces/alpha_industries.html Spójrzcie ile kosztuje nówka M65 Alphy: ok. 75$, w przeliczeniu na polskie, to około 215 zł. Pytanie teraz - czy opłaca się kupować w Polsce Alphe za ok. 300-400 zł, czy też założyć sobie PayPala i sprowadzić z USA? hehe... :D ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
No to żeś Blatio pojechał ;) Cena w UK ok. 360 zł raczej nie jest zbyt konkurencyjna za (prawdopobobnie) chińską Alphę. Skoro nawet w USA sprzedaje sie Alphy uszyte za granicą (!), to dlaczego nie w Anglii.
Panowie dziś kupiłem taką ciekawostkę, a że cena była przystępna bo 50 zł :) to nie zastanawiałem się długo. Emka w woodlandzie i obszyta naszywkami armi chorwackiej. Nie jest to na 100% demobil USA bo bylo kilka do wyboru i nie miały metek. Zasówak w kapturku plastikowy a w kurtce metalowy, napy z napisem italy. Jest dużo lżejsza od normalnej emki i ma trochę inne rzepy choć krój jest prawie idealny nie tak jak w emce Austyjackiej. Wygląda na wojskowy produkt. Czy w wojnie na bałkanach Chorwaci mieli swoje wersje emek? Spotkał się ktoś z was z taką wersją?
Ja się spotkałem. Nawet macałem takie w łapach. Chorwaci regularnie kopiowali i szyli u siebie kurtki na kształt eMek, plastikowe zamki, woodland (nieco się różniący kolorami od US Woodlanda) i do tego inne metki i inna rozmiarówka. Parę lat temu było tego całkiem sporo na Allegro. A więc odpowiedź: TAK, Chorwaci mieli swoje eMki ;) --- Edytowany: 2009-09-14 16:00:55 ------------------------------------------------------- ""Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca.""
Witam, co sądzicie o kurtce: [100]http://www.amazon.com/Ultra-Force-Vintage-Army-Jacket/dp/B000AA7L8 E/ref=pd_sbs_a_5 ? Będę bardzo wdzięczny za opinie. Pozdrawiam ------------------------------------------------------- nixon
Litości... 235 stron wątku, do tego mój artykuł... od lat piszemy tutaj jak unikać podróbek... Oj, nie chciało się czytać, nie chciało... A tak pokrótce: daruj sobie, albo kup jakąś kurtkę z Big Stara, wyjdzie na to samo. A na początek dokształcania się, lektura obowiązkowa: [107]http://ngt.pl/5-kurtka-m-65-garsc-informacji.html ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
A no nie chciało, gdyż nie bardzo mam czas na te 235 stron wątku. Dzięki za wyrozumiałość. ------------------------------------------------------- nixon
Generalnie wszystkie M65, które są na serwisach aukcyjnych dostępne od ręki w rozmiarach od S do XXL, noszą dopiski "Vintage", "Surplus", czy inne takie, i do tego widzisz obok siebie kilka-kilkanaście identycznych aukcji, są to masowo szyte podróbki. Prawdziwe M65, zwłaszcza oliwkowe (i kontraktowe, ma się rozumieć) są już nieliczne i występują dosłownie w pojedynczych egzemplarzach, na pojedynczych aukcjach, z których każda jest inna. Poza tym wystarczy rzut oka na metki i wszystko jasne. Jest to opisane w artykule ;) ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
Wiecie może jak ma się jakość wykonania i materiału chorwackich eMek do amerykańskiego oryginału? Bo niby materiał taki sam... A i znacie może jakiś sklep w Krakowie gdzie można kupić wojskowe ciuchy?:) --- Edytowany: 2009-09-16 21:50:23
W Kraku to: na Szpitalnej, Grzegórzeckiej na przeciwko hali targowej, w niedzielę pod halą targową na bazarze Strona: | [129]1 | ... | [130]230 | [131]231 | [132]232 | [133]233 |