proszę o pomoc ! zamierzam kupić m65 Helikona ale waham się jaki rozmiar dobrać przy wzroście 168 i klatce 114 . kurtka cwu45-p pasuje na mnie w rozmiarze L (42-44).
co do Helikona, to niestety jeśli chodzi o wzrost, to za dużego wyboru nie ma, bo Helikon robi w długościach Regular (170-180 cm) i Long (180-190 cm). Jeśli chodzi o klatę, to jak masz 114 cm, to jeszcze Large/Regular powinna Ci oblecieć, ale to już granica rozmiaru. Ja mam 108 w klacie i Large/Regular Helikona mi jest w sam raz, przy czym jest już dość długa. Wszystko zależy teraz, czy wolisz mieć kurtkę dopasowaną, czy też luźniejszy "worek", wtedy musiałbyś kupować XLarge/Regular. Tyle, że ona może wtedy zwisać na długość. Możesz jeszcze poszperać po Allegro albo eBayu za kontraktową w rozmiarze Large/Short albo XLarge/Short (może być ciężko, zwłaszcza z oliwkowymi). ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
Jeszcze co do długości, to mogę porównać na żywca cywilną Alphę L/R i Helikona L/R. Helikon jest nieco dłuższy i ma ciut dłuższe rękawy. tu masz taką Alphę L/R: [69]http://tiny.pl/hqr73 A tu z kolei Alpha XL/R: [70]http://tiny.pl/hqrrh Warto zapolować, jeśli cena nie przeskoczy 200 zł ;) --- Edytowany: 2009-09-17 16:30:02 ------------------------------------------------------- ""Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca.""
jeszcze raz dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem ! czy m-ki surplus są warte uwagi jeżeli kurtka nie będzie eksploatowana w sposób ekstremalny czy raczej nie zawracać sobie podobnymi firmami głowy ?
Jeśli nie używana ekstremalnie, to i zwykłe kurtki z Reportera, czy Big Stara dają radę. Na tej samej zasadzie wszelkie podróbki M65 tego sortu (Mil-Tec, Fostex, Surplus itp.), na tle których Helikon akurat wypada najlepiej, jeśli chodzi o krój, materiał i "emkopodobność". Generalnie w cenie Surplusa itp., można już mieć jakąś używaną (w bardzo dobrym/idealnym stanie) kontraktową M65 w woodlandzie, albo desercie. Mnie się udało złapać na Allegro za 150 zł oliwkową Alphę w bardzo ładnym stanie. ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
chyba mnie przekonałeś i rozpocznę polowania na kontrakt bo sam mam miłe doświadczenia z moją cwu 45-p isratex która służy mi już 11 lat bez oznak upływających lat . pozdrawiam !
Isratex był jednym z kontraktorów US Army, robił m.in. M65 (pustynne zdaje się) a także podpinki do M65... więc generalnie co jakość to jakość ;) ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
F5 Mam nadzieję, że Admin nie zabije... ale jakby który z Was miał ochotę, to jest do wzięcia norweska M43 z pewnego źródła, bo ode mnie ;) [95]http://tiny.pl/hqr16 ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
@ kriss71 Z twojego posta wnioskuję, że chcesz kupić M65 Helikona przez internet. Ja radziłbym Ci wpierw przymierzyć w jakimś sklepie militarnym, żebyś nie miał zonka. Sam mam dwie i oliwkowa jest mniejsza niż woodland, a obie zasadniczo są tego samego rozmiaru. Jeśli chodzi o produkt firmy Surplus to odradzam. O ile wyroby Helikona czy Texara to mniej lub bardziej wierne kopie to produkty Surplus to jakieś pseudomilitarne ciuszki dla lanserów. Zresztą nie wiem czy wiecie ale Mil-Tec, Surplus, Teesar to jedna i ta sama firma: Sturm European Military Surplus Teesar Inc Różnica między tymi markami jest jedynie w jakości. ------------------------------------------------------- Leo Getz
A, to że Teesar, Mil-Tec, Surplus i Sturm to jedno, to już dawno było wiadomo... i na tym wątku też padało ;) ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
Zapytam mądrzejszych od siebie w tej materii: [108]http://www.allegro.pl/show_item.php?item=751741399 co to był za wynalazek? ------------------------------------------------------- Chinaski
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Buszuję po wiadomym portalu i próbuję znaleźć jakiś kontrakt:) Ale nie do końca nie wiem jaki rozmiar na bardzo szczupłego faceta:) klatka 96/wzrost 178 ------------------------------------------------------- Chinaski
Czytając wątek i o pomyłce Blatio $ z Ł coś sobie uświadomiałem. Orginalne alphy w stanach (made in usa) są po 110& ten chinskie/koreanski/egipskie są od 69$ do 80$ a nowe kontrakty z Golden"a (woodland) są po około 50$ 60$ i się zastanawiam co jest takie drogie w Alpha"ie. Ten zamek, metki z literą "A", moze wy wiecie..? Bo różnica jest i to znaczna... Druga rzecz o której chciałem wspomnieć kupiłem sobie parę dni temu nowego Golden woodlanda z 99 roku jeszcze był w foli porównywałem go z moim wcześniejszym woodlandem z 2005 - i zauwarzyłem coś bardzo dziwnego w tym z 99 materiał był nieco gorszy kieszenie i kaptur miały inny odcień, minimalnie lecz w tym z 05 wszystko było jednolite - przeważającym kolorem jest brązowy a materiał bardzo przypomina pod względem faktury m65 w UPC... Jeden producent a tak wielkie zminany - obie kurtki są kontraktowe, ogrinalne i były kupine w stanie nowym/mint... Wkrótce pośle zdjęcia sami się przekonacie ------------------------------------------------------- Raw as one can be :D
tak ceny sa tak kosmiczne bo jest napis Alpha , który teraz nie wiele ma wspólnego z kurtkami sprzed 30 lat ,ale renoma została ,czasme tak jest ,ze odcienie moga być rózne oraz struktura materiału ,a prałeś juz króraś z kurtek??
tak ceny sa tak kosmiczne bo jest napis Alpha , który teraz nie wiele ma wspólnego z kurtkami sprzed 30 lat ,ale renoma została ,czasme tak jest ,ze odcienie moga być rózne oraz struktura materiału ,a prałeś juz króraś z kurtek?? [55]http://www.allegro.pl/item749694398_kurtka_m65_z_1969r_alpha_vietna m_era.html sreberko SR --- Edytowany: 2009-09-27 22:41:55
Ja może odbiegnę od tematu, ale a propos oczekiwania, to od jakichś 3,5 tygodnia czekam na wysłaną do mnie z Anglii wiatrówkę Arktis Stowaway Shirt... i pewnie sobie poczekam diabli wiedzą ile, ponieważ niedawno zostałem uraczony wiadomością, że Royal Mail strajkuje na ostro od kilku miesięcy i w Londynie przetrzymują jakieś 20 milionów (!) przesyłek... W tym i pewnie mojego Arktisa, bo był wysłany z okolic Londynu. Jakbym powiedział, że mi Ciężko to bym skłamał. Jestem po prostu wk...wiony :[ Tak więc, mmjim, życzę Ci aby Twoja kurtka dotarła do Ciebie jak najszybciej i abyś nie musiał przeżywać tego co ja. I tego życzę każdemu, kto czeka na jakąkolwiek przesyłkę z zagranicy :] ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
O kuźwa to można się załamać ale angole są bardzo porządniccy więc na pewno Twoja paczka dojdzie może ci jeszcze cuś dorzucą za czekanie np 2u tygodniową wycieczkę ,kto wie :)
Wiesz co... nie byłbym taki pewien. Poczta w GB straszy, że jak pocztowcom nie spełnią żądań (mniej godzin pracy, więcej pieniędzy), to ponoć są w stanie te wszystkie paczki... wyrzucić. Tak po prostu. Ponoć Royal Mail aby uniknąć procesu, na specjalnie wnioski poszkodowanych z powodu opóźnień w dostawie przesyłek, ma wydawać "rekompensaty" w postaci kolekcjonerskich znaczków pocztowych... Teraz już chyba wiem, dlaczego mimo wszystko wolałem zawsze zostać w Polsce... ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
Witam. Posiadam już M65 w rozmiarze ML ale wydaje mi się że jest na mnie deko za duża :/ mam 176 cm wzrostu i ok. 102cm w klacie. W związku z tym chciałbym kupić sobie kolejną M65 w rozmiarze S-R ( wydaje mi się że będzie najodpowiedniejsza ). Rzecz w tym że za wiele takich nie ma. Prawdę mówiąc nie specjalnie zależy mi na kontrakcie, może być cywilna produkcja jakiejś dobrej firmy. Kolor? chyba oliwkowy tak jak ta co posiadam. Albo piaskowa lub czarna? sam nie wiem. na razie znalazłem: [81]http://allegro.pl/item754518021_kurtka_m65_alpha_piaskowa.html [82]http://allegro.pl/item745091956_nowa_oryginalna_kurtka_m65_sr_podpi nka.html [83]http://allegro.pl/item749308116_kurtka_m65_nam_era_olive_nowa.html Poradzicie coś Pozdrawiam
Small będzie na Ciebie za mała, bo jest do 95 cm w klacie. Wierz mi, nie warto brać za ciasnej. Szukaj Medium/Regular. Ja mam 108 w klacie i Medium/Regular mi jest ciasnawa, jak podpinkę założę i musiałem szukać Large/Regular. ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
ja w klatce mam 99 i ML sobie wziąłem , powiem,że lekko za duża, ale S rozmiar jest zdecydowanie za mała( o podpince nie ma mowy) . Wolę dłuższe kurtki zakrywające tyłek-w zimie "miejskiej " jak znalazł. Tak z innej beczki to chciałem się pochwalić tu obecnym,że w środę urodziła mi się córeczka Lenka i trochę mam zabawy w domu- za jakiś czas będzie chodzić ze mną na strzelnicę i może doczeka się emki w jej rozmiarze....
Skała, pojawiają się czasami dość ładne, dziecięce "emkopodobne" wyroby na Allegro, nie raz już coś takiego widziałem ;) ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
Blatio royal mail działa normalnie nie wiem skąd takie info o strajkach od kilku miesiecy?? nima szans na takie rzeczy w UK,bywało owszem ale to po kilka dni,tak jak i Metronet-firma obsługujaca metro zwłaszcza na łikend potrafili zastrajkowac..ale żeby dłużej..? nima szans ! swoją drogą na świąteczną kartkę wysłaną z Polski 18 grudnia czekałem do..21 stycznia i co-kto nawalił ? nigdy sie nie dowiedziałem..:) pozdro! ------------------------------------------------------- wideł
No to miałeś szczęście. Po pierwsze dostałem info o strajku od koleżanki, która mi tą paczkę wysyłała, po drugie sprawdziłem w necie, no i masz: [114]http://tiny.pl/hq59c Żeby nie było, to jeszcze jest po polsku: [115]http://tiny.pl/hq59d I co, zmyśliłem sobie ten strajk? W każdym razie widziałem od koleżanki skan potwierdzenia nadania: 3 września, pocztą lotniczą. Dziś jest 29-ty września i paczki nie ma. U siebie na poczcie monitorowałem już kilka razy, nic nie przyszło. No więc odpowiedź nasuwa się jasna. Zas**na Royal Mail... i tyle. --- Edytowany: 2009-09-29 22:39:49 ------------------------------------------------------- ""Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca.""
to widocznie za granicę jakoś lipnie wychodzą-brałem ze 2 tyg. temu spodnie haglofsa z jednej z firm online i czekałem 2 dni-żadnego opóźnienia...ale dobra bo to juz OT na Uk mail a nie m 65 :) ------------------------------------------------------- wideł Strona: | [122]1 | ... | [123]232 | [124]233 | [125]234 | [126]235 |
dorzucę pięc groszy do tematu RM.. Znajomy anglik wysłał mi listownie parę kartek z Yellow Pages 16 wrzes napisał ,że mie wie kiedy to dojdzie bo jest strajk - ale szczęśliwie tego samego tygodnia w sobote list dotarł.Refleksja Roya była taka ,że on tego nie rozumie bo UK jest 2.5 mil bezrobotnych i wielu z nich czeka na te robotę.. a moja jest taka,że ja ich rozmumię bo biedny angielski listonosz nie może jechać 3 razy w roku na południe Francji albo na Malte Blatio szkoda ale znalazłeś się w grupie wysokiego ryzyka :-) Skała; gratuluje , wiem co to znaczy sam jestem dziadkiem od 4 tygodni i tylko czekam kiedy zabiorę Janka na narty Pozdro --- Edytowany: 2009-09-30 08:30:28
hmm... jak już napisałem mam teraz ML i wygląda ona na mnie mniej więcej tak że : jak się nią "owinę" to klapa zakrywająca zasuwak jest w połowie szerokości kieszeni, tej na klacie ( bez podpinki byłem w koszulce ) kurtka kończy się tak z 4-5 cm poniżej zadka, a zasuwak zaczyna się ok 4cm poniżej pasa. No i tak się zastanawiam jak to na mnie wygląda... parę osób mówi mi że kurtka na mnie "wisi" nie wiem czy słusznie ale wydaje mi się że jest deko za duża. sam już nie wiem... wiem że ten opis nie za bardzo obrazuje to no ale cóż, jak będę mógł to może zarzucić zdjęcie? a SR chciałem kupić bo sobie pomyślałem że chodziłbym w niej w cieplejsze dni, zakładałbym ją na koszulkę a ta druga bardziej na zimę na gruby sweter.
co sadzicie o tym: [37]http://www.demobil.pl/sklep/index.php?KOD=168&szukaj=&sk=15&nw=&pr= czy na szkieletora z 94 w klacie rozmiar S bedzie ok? czy z podpinka wystarczy na polską zimę? OT: co do Royal Mail to ostatnio był w Top Gear pojedynek jakiestam Porshe vs Royal Mail i poczta wygrała - z Pd krańca GB na Płn kaniec. Byłem pod wrazeniem list leciał raz helikopterem, ze dwa razy samolotem i kilka sortowni po drodze. ------------------------------------------------------- mmateusz
mmateusz to jest PARKA M65, a my tu rozmawiamy o KURTCE M65, więc lekki OT. Jednakże: wygląda ok, jest nieco za droga (na Allegro są tańsze), jest zaprojektowana do noszenia wraz z podpinką NA kurtkę M65 z podpinką i koszulę. Ty jesteś w dolnej granicy rozmiaru Small (nie napisałeś ile masz wzrostu), więc do noszenia na np. polar będzie za duża. Jeżeli koniecznie ci się podoba poszukaj rozmiaru X-Small. Poza tym ma wielki i ciężki kaptur, który może przewrócić człowieka, przy zbyt gwałtownym zakładaniu/zdejmowaniu :P Kaptur jest rzeczywiście duzy i noszenie go przy mrozach mniejszych niż -10 wygląda (wg. mnie) dziwnie. --- Edytowany: 2009-09-30 20:09:55
ok, dzieki. do tej pory myslalem ze parka=kurtka :/ czyli mi jest potrzebna Kurtka M65 S-R. ponawiam wiec pytanie, czy kurtka M65 z podpinka wystarczy do miasta na polska zime. ------------------------------------------------------- mmateusz
Jeżeli masz wzrost w przedziale 170-180 cm, to Regular jest ok. Natomiast 94 cm w klacie to górna granica rozmiaru Small (pomyliłem się w poprzednim poście). Jeżeli nie będzie jakiś ekstremalnych mrozów, to kurtka spokojnie wystarczy.
Panowie a ma ktoś może alphe z lat 70 ja mam w rekach kontrakt 76 i jest jakiś ten materiał miękki w porównaniu do Southern Athletic z 70 gdzie materiał jest naprawdę pancerny wygląda niepoważnie czy to tak jest że nim starsza to materiał grubszy .dodam że na pewno nie jest sprana bo ma b.ładny kolor
Z materiałem było różnie u różnych producentów przez lata. Ja mam Cherokke z 1975 i materiał jest pancerny, a miałem krótko Owena z 1967, albo 1969 (nie pamiętam) i materiał był jak chustka w porównaniu z Cherokee. Nie ma reguły. ------------------------------------------------------- "Miarą wielkości góry jest zmęczenie wędrowca."
Ja mam alphę z 73-materiał jest sciśle tkany, gładki, dość gruby. W porównaniu z Goldenem z 99 to ten jest dość gruby i ma tendencje do gniecenia się i pewnie z czasem się będą się robiły kulki. Wynik jest taki, że Alpha jest chyba lepsza niż nowe - nowsze kurtki.