Kolega @Falkland ma rację w 100% maszynka jest aluminiowa ale widać na niej pozostałości po złotym nalocie. Kurtkę tą mam w pracy w biurze i jutro zrobię bardziej szczegółowe zdjęcie.
W skrócie. Specyfikacja wojskowa kurtki M-65 z roku 1991 mówi o zamkach mosiężnych i plastikowyvh. Specyfikacja federalna zamków błyskawicznych - o aluminiowych, mosiężnych, ze stopów miedzi, plastikowych. Wikipedia mówi, że mosiądz to stop miedzi i cynku, może być domieszka aluminium. Obejrzałem dokładnie zamki mosiężne (maszynki) w swoich kurtkach. Większość wydaje się być stopem (miedzi z domieszką aluminium?). Mają jaśniejszy kolor niż ząbki, wydają się być wykonane z lżejszego metalu. Różnił się od nich wyglądem Scovill Alphy z 1981 - ciemny, sprawiający wrażenie ciężkiego.
~mcm Cześć Andrzej.Znalazłem labolatorium ,które jutro wykona analizę spektometryczną maszynki Servala,jeżeli tylko uda się przygotować odpowiedniej wielkości próbę.Wtedy sklad chemiczny maszynki bedzie już znany ...i bedzie można powtórzyć próbę ze "srebrnym zamkiem "...
Marek, to wspaniały pomysł! Będziemy wiedzieć na 100%, z jakich metali wykonano zamki naszych emek. Brawo, Marek. Mam ochotę przybić Ci piątkę! PS. Marek, Serval przypuszczalnie został wykonany z mosiądzu, czy będzie możliwe poddanie badaniu "jasnego" Generala, którego materia wygląda na jakiś stop (miedzi przypuszczalnie - jak mówi specyfikacja V-F-106) z domieszką aluminium. Może to być trudne? Tak myślę. Skąd bowiem wziąć "luźny" zamek General?
Marek, być może się mylę. Dopuszczam myśl, ze wszystkie "mosiężne" zamki mają ten sam skład, są stopem z domieszką aluminium, z tą różnicą, że niektóre z nich mają grubszą od innych powłokę (oksydowanie?) zewnętrzną. Pozdrawiam, życzę udanego eksperymentu!
~mcm Cześć Andrzej.Dostałem dzisiaj wyniki z analizy składu chemicznego Servala.To jest mosiądz (stop miedzi z cynkiem) z 12% zawartością cynku zawierający śladowe domieszki żelaza,glinu,manganu,ołowiu.Pozdrawiam
:) ciekawe, czy istnieje jeszcze jakieś inne forum o M65, na którym forumowicze posunęli się nawet do analizy składy chemicznego poszczególnych komponentów kurtki :) jestem pod wrażeniem! pozdr!
lubicz, skoro na kołnierzu emki masz sygnaturę zamka "Alpha" to zapewne to kurtka komercyjna a nie kontraktowa i główny zamek też był oznakowany jako "Alpha". Te stare emki komercyjne Alphy (np. z lat 80-tych) miały jeszcze zamki z sygnaturą producentów (jak w kontraktowych kurtkach), potem już tylko "Alpha".
Na Allegro czasem można znaleźć oferty oryginalnych, porządnych zamków (np. Scovill-a), ale jak pisze Lazar to z reguły od stówki/szt. w górę.
Nie zgodzę się z Tobą. Posiadałem cywilną Alfę wyprodukowaną w Chinach kolor khaki i oba zamki były firmy Scovill. I muszę przyznać że bardzo mi się to podobało ;-)
podczas noszenia oczywiście nikt nie zauważy ale w przypadku chęci sprzedaży takiej kurtki wartość jej pewnie spada ;-) poszukuję zamka mosiężnego Scovill do kołnierza
Ja tam bym zainwestował w oryginalny zamek - taki jak był pierwotnie wszyty w kontrakt. To niby szczegół, ale ważny. Jak się naprawia czy restauruje auto to raczej nie kupuje się części do wymiany w byle pierwszym markecie aby po prostu w miarę pasowała (bez urazy dla firmy YKK - to w końcu obecnie największy producent zamków na świecie i większość kontraktowych ciuchów jest w nie dziś wyposażana).
Moje zdanie: jak kontrakt- to z kontraktowych elementów, w cywilce - jak kto uważa.
Ja np. mam mocno zjechane sznurówki w moich czarnych Belkach (nie wpominając, że są nie do pary, jedna dłuższa od drugiej) i zamierzam ściągnąć oryginalne sznurówki US G.I. do combat boots choć mógłbym pewnie wpaść do Intermarche albo innego Tesco i coś przypasować.
Była to chińska Alfa z suwakami scovill. Miała czarną metkę z żółtym logiem w kształcie litery A i małym napisem poniżej. Czyli była to ta dosyć świeża produkcja. Zdarzają się także Alfy "made in usa" z suwakami z napisem "alpha" a nie "scovill" Więc nie ma na to reguły. Widocznie wszywali suwaki które mieli akurat na stanie, bez względu na to gdzie została wyprodukowana kurtka. Niżej przykład:
dzięki Falkland za wyjaśnienie. Z tego co się orientuję to obecnie wszystkie Alphy mają suwaki jedynie ze swoją sygnaturą, a kto to robi - pewnie gdzieś w Chinach...
Witam ponownie , mam szybkie pytanko , poniewaz chcialbym przerobic swoja Parke m65 szukam zamka najlepiej orginalnego z parki N3B,snorkel,, Czyli dluzszy ,niz jest w m65 ,zeby by;l az pod szyje , zeby tak w szyje nie wialo na skuterze heh
Czy ktos sie orientuje gdzie moge taki kupic?Najlepiej orginalny , Dzieki i pozdrawiam
Witam, wpadła mi w łapki m65 srebro z dziwnym zamkiem sygnowana maszynka RP mam jedna metkę tylko z rozmiarem wiec nie wiem który kontaktor i jaki jest jej rok wygląda ze miała 2 metki spotkał się ktoś z takim zamkiem?
Witaj patrze na mocowania końcowe zamka i nie ruszane a i szycie wygląda na oryginał, dlatego dziwi mnie to oznaczenie cóż nie przepłaciłem za nią wiec nie narzekam :) a brakuje metek ale ślady są po 2 wiec rocznikowo może być z początków produkcji...
Jurus, nie trzeba pruć tasiemek od suwaka aby wymienić maszynkę. Wystarczy poszerzyć szczelinę od maszynki śrubokrętem, włożyć maszynkę w suwak a potem zacisnąć ją szczypcami. Mi to wygląda na jakiś słaby zamiennik. Widać dokładnie że jakość stopu nie jest najlepsza i widać też nieogradowaną krawędź na przodzie. Żaden ceniony producent nie pozwoliłby sobie na takie coś.
Mogło też być tak, że w fabryce dawali te zamienniki bo mieli jakieś kłopoty z oryginalnymi maszynkami - stąd też taśma suwaka jest nienaruszona tak jak napisałeś.
~Maszynka zostala wymieniona,nie pasuje do cześci stalej ,ktora rzeczywiscie wyglada jak Serval.Można bez problemu wymienić maszynke nie naruszajac listwy zamka ...Maszynka jest jak najbardziej orginalna.
Drodzy forumowicze, potrzebuję dwie sztuki nap DOT, kupiłem kurtkę i okazało się (oczywiście po kupnie) że w dolnych kieszeniach brakuje nap. Na początku dyskusji widziałem linka do ebaya ale może ktoś ma na zbyciu to z chęcią odkupię.
Witam , posiadam spodnie m65 -kontrakt dsa100-74-c-0094windfield , ale uzywam ich dosc intensywnie i rozwalilem zamek , czy zna ktos str gdze moglbym zamowic nowy ? Potrzebuje mosieznego (zlotego) Dzieki i pozdrawiam :)
Czy ktoś z Forumowiczów ma doświadczenia z nabijaniem nap w emkach? Czy w pracowni krawieckiej bez problemu dobiorą napy podobne do oryginalnych?
W mojej M65 UCP Helikona, założonej raptem piąty (!) raz, w trakcie normalnego, "miejskiego" użytkowania urwały się dwie napy zewnętrzne - jedna w listwie, druga w klapie kieszeni. Już myślałem, że skoro ma zamki YKK, to będzie "lepszy sort" Helikonów, a tu taka siurpryza... Od tej pory żadnych podrób, ale tę kurtkę chciałbym jeszcze uratować.
Do nabijania nap służy specjalne urzadzenia, prosta zaciskarka...nieliczne pracownie posiadaja ten przyrzad.Nie wiem jakie napy są w Helikonie ale jezeli takie jak w oliwkowych emkach czy parkach to w zakladach krawieckich i pasmanteriach nie ma takich nap..
Do emki potrzeba napy o średnicy ok. 10 mm. Wszędzie to kupisz. Będzie trochę inna od środka ale z zewnątrz będzie taka sama jak oryginalna. I działać też będzie tak samo lub nawet lepiej.
A jeśli chcesz to zrobić najtaniej, najprościej i najszybszej to kup napę którą się ręcznie doszywa.
Dziękuję Piotrek.Napy orginalne mam ale na razie nie potrzebuję zaciskarki .Kiedyś kupilem pod Hala Targowa uzywaną zaciskarke slimakową z wymiennymi końcówkami do różnych typów nap ,zatrzaskow i różnej średnicy.Jest rewelacyjna ale brakuje jej kilku końcówek- na przyklad do nap DoT.Nie mniej, będę pamietał o Twojej ,w razie potrzeby.Pozdrawiam