Dziękuję, Blatio. Powiedz jeszcze dwa słowa o Allenie Overallu, zdaje się, z 1969 roku. Kieszenie miał, jak pamiętam, zielone. Jakie miał napy i czy na dole był sznurek? Pozdrawiam i dobranoc, bo jutro wcześniej muszę wstać. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Jagular: podałeś ciekawą informację. Wiemy zatem, że Golden w woodlandach z 86 roku stosował zarówno mosiężne zamki, jak i plastikowe. Lubił ten Golden różnorodność. W swoich woodlandach z 99 roku (w tym samym kontrakcie SPO100-99-D-0303) szył storm flapy i nie szył ich. Dziękuję Ci bardzo. Traszan: Dziękuję. Tak, zgadza się. Podawali fikcyjny numer "kontraktu" i nazwę kontraktora "Winfield International Ltd." lub "Winfield International". Dirty: mówimy z Traszanem o cywilnych kurtkach Winfielda, gdzie podawano na metce fikcyjny numer "kontraktu".
Dirty, w kontraktach masz dużo niekonsekwencji, nieoczekiwanych zmian, różnorodności, a co dopiero w kurtkach cywilnych. Tu goście mogli naprawdę zaszaleć. :) Raz sobie wpisywali DBA (mam to na zdjęciach), drugi raz DSA, przecież była to tylko gra w "oryginalną" M-65.
Cześć, Yanco, chyba masz rację. Chociaż widziałem, jak goście noszą pod emką marynarkę. Nauczyciel dba może o swój image ze względu na uczniów i panujące w gronie pedagogicznym zwyczaje i wkłada do pracy marynarkę. Na ulicy jest sobą, nie musi zważać na konwencje i... nosi emkę. Ale chyba chodziło jednak o spodnie. Beut, jeśli chodzi Ci o spodnie M-65, to adres jest ten sam: gutmann-miltary na allegro. Tam kupiłem swoje oliwkowe Winfieldy z 77 roku i jestem bardzo z nich zadowolony. --- Edytowany: 2008-04-17 22:09:46
dziś dotarła do mnie z dwoma zamkami mosiądz....takiej szukałem hej --- Edytowany: 2008-04-21 20:07:29 ------------------------------------------------------- [77]http://ratujtybet.org/DZIALAJ
Rygiel72: Też zauważyłem na zdjęciach Alphy z 76 r. czarną kropkę w górnym prawym rogu metki. Sprawdziłem i na metce Alphy z 76 r., która kiedyś należała do mnie, owej kropki nie ma. Co to wszystko ma znaczyć, nie wiem. Zapytałem w końcu gościa z Niemiec, wystawiającego Rolane Sportswear z 70 r., o producenta zamkÓW w tej kurtce. Odpowiedział mi, że producentem zamkA jest Scovill. Więc dalej nie mamy pewności, co siedzi w kołnierzu tej emki. Może General, kto wie? Co za zbieg okoliczności! Dokładnie w tym momencie otrzymałem od właściciela Rolane Sportswear z 70 r. maila z odpowiedzią na drugie moje pytanie: ""Co jest w kołnierzu?"". Napisał, że też Scovill. Trzeba kopać dalej, by odnaleźć producenta kurtki ze srebnymi zamkami Scovill-General... --- Edytowany: 2008-04-18 21:35:11
Mcmurphy2;wybacz,milczalem bo nie jestem zarejestrowany na ebay-u.Ta emka zaczyna mnie coraz bardziej intrygować-autsajderka jaka albo co...Mcmurphy2 to wyzwanie dla Ciebie,ja jestem za cienki:-)pomogę ile dam rade-trzeba ją usiec... apropos zamka Yanca IDEAL;suwak powinien mieć na czole[szpic] maleńkie ,pionowe sygnowanie USA[bardzo słabo widoczne] Obalamy mit,iż wszystkie zamki były sygnowane[w emkach kontrakt] logo bądż nazwą producenta...Pozdrawiam! ------------------------------------------------------- w życiu piękne są tylko chwile...
Rygiel72: Tak, to prawda: nie wszystkie zamki w kontraktowych emkach były sygnowane logiem bądź nazwą producenta. Zdarzały się wyjątki. Ty piszesz o takim wyjątku - zamku głównym marki Ideal, ja znam z autopsji i ze zdjęć nieoznaczony srebny zamek stójkowy (typu ""rozszerzający się wisiorek""). Czy obalamy pewien ""mit""? Tak, ale przed nami robił to już Królik, który mówił: ""Producentów zamków było prznajmniej kilku. Serval, General, Scovill, YKK i jeszcze inni. Nie ma reguły, który producent odzieży stosował dodatki krawieckie jakiegoś konkretnego producenta"" (11.09.2006). Szukać producenta autsajderki trzeba w gronie firm używających w latach 1969-1971 zamków głównych marki Scovill. Zalicza sie do niego Alpha, Rolane Sportswear, Allen Overall (odrzucony przez nas ze względu na napy). Może są jednak egzemplarze emki Rolane Sportswear z Generalem w stójce? A może Twoja kurtka należy do takiego producenta, jak Mason&Hughes czy Southern Athletic, o których niewiele wiadomo. Pozdrawiam. --- Edytowany: 2008-04-19 08:31:42 --- Edytowany: 2008-04-19 08:37:10
MCM mój stary ownbey OG DSA100-73-C-1022 podszewka zwykla sciągacze to sznurki resztę napisze tobie jak mi gośc odpisze bo nie pamiętam bo sprzedałem ja,
Ja dzisiaj miałem przelotny kontakt z pewną emką ;))) Podaję szczegóły, które pamiętam: size: X-Small Regular producent: Rolane Sportswear rok produkcji: 1969 zamki: obydwa Scovill napy: Rau F. Co ściągacze: obydwa sznurki kieszenie dolne: nyco
Wielkie dzięki, Dirty. Podajesz ważną informację, która potwierdza, że Rolane Sportswear w latach 1969-1972, kiedy produkował kurtki M-65 (w innych latach nie odnotowałem emek tego producenta), używał najczęściej zamków marki Scovill. Nawiasem mówiąc, stosował też zamki firmy Talon, Rapid i General. Potwierdzasz również, że od roku 1969 wprowadzono w emkach niewielką modyfikację, polegającą na zastąpieniu wnętrz dolnych kieszeni wykonanych z białej tkaniny wnętrzami z zielonego nyco. Dirty, skrupulatnie wprowadzam wszystkie dane uzyskane od kolegów forumowiczów do swojej tabeli i w ten sposób otrzymuję obraz zmian i modyfikacji w kurtce M-65 na przestrzeni lat tworzących jej historię. Zamierzam doprowadzić do przetłumaczenia przynajmniej najciekawszych i najbardziej istotnych fragmentów specyfikacji: ""military specification MIL-C-43455J"" z 1991 r. i ""federal specification DDD-L-20F"" z 1990 r. (dostępnych w internecie), według których produkowano kurtkę M-65 (specyfikacja DDD-L-20F dotyczy metek). Gdy to zrobię, będę posiadał wystarczająco dużo materiału, żeby zasiąść do jego opracowywania. --- Edytowany: 2008-04-19 21:04:58
Cześć, Devill. Znam faceta, który wie, jaka jest bezbłędna odpowiedź na to pytanie. Czytałem ostatnio jego interesujący artykuł o 82 dywizji powietrznodesantowej armii Stanów Zjednoczonych. Przypuszczam jednak, że się nie pojawi, więc skazani jesteśmy na siebie. Materiał "Class 5 - Universal Camouflage Printed" został wprowadzony do produkcji kurtek M-65 na mocy specyfikacji MIL-DTL-43455 z 2.08.2007 r. (Revision K). Tymczasem ostatnia poprawka - Revision F - do specyfikacji MIL-L-43536, według której produkuje się podpinki do emek, nosi datę 16.06.1989 r. Czyli od tamtej pory warunki techniczne produkcji tych podpinek nie uległy zmianie. Kolor pozostał taki sam... Strona: | [129]1 | ... | [130]126 | [131]127 | [132]128 | [133]129 |
Witam nabyłem drogą kupna emkę firmy SO-SEW STYLES, INC. We wstępniaku ( i na forum) firma ta nie pojawia się w ogóle, albo okazjonalnie - głównie to Alpha, John Ownbey itd. Czy jest to firma mało albo niepopularna- rzekłbym - jej emki są niekultowe może albo wręcz wadliwe czy też skala jej produkcji była niewielka. Kontrakt jest z 87 roku. Woodland zresztą. Co to za firma, czy może robi cywilne pokontrakty- trudno ją znaleść przez google ------------------------------------------------------- piotr minimi (dyn dynamites clan)
Minimi, w naszych wątkach ""Kurtka M-65"" i ""Rozmowy o sprzętach militarnych - formuła open"" była wielokrotnie mowa o emkach firmy So-Sew Styles, zawsze w samych superlatywach. So-Sew tworzy razem z Alphą i Johnem Ownbeyem ""Wielką Trójkę"". Produkowała emki od samego początku (1967) do końca (1989). Chyba produkowała również na rynek cywilny. Gdzieś - zdaje się - widziałem fotografię cywilnej emki So-Sew, nie jestem jednak pewny. --- Edytowany: 2008-04-22 21:55:46
minimi, So-Sew to jedna z najbardziej "kultowych" firm szyjących M-ki. Nie znalazła się w artykule o M65, ponieważ dawno temu Treewood (Admin) przeoczył kilka poprawek, które miał zamieścić w artykule. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
minimi-chcesz obrazic moje srebro? i woodlanda z mosiężnymi zamkami? Chłopaki pozdrawiam Wszystkich po krótkim niebycie..:) minimi-zielony YKK nie będzie mosiężnym generalem;p ale spoko emka baardzo ładna-kolorek w miarę głęboki-podejrzewam że i Mcm2 gdzieś się tu czai.. --- Edytowany: 2008-04-23 00:09:54 no yanco przyznam ci się że srebrną alphę z białymi kieszeniami s/r mint to ja bym chciał.. --- Edytowany: 2008-04-23 00:14:33 ------------------------------------------------------- Ja już nic nie wiem..
dzięki wielkie- jak ją dostanę to z głębokiej wdzięczności (też za parkę helikona- dzięki Blatio i buty Meindla też wszystkim) postaram się ją opisać- nie wiem Wideł czy ma ona mosiężne zamki, gdyż jeszcze fizycznie jej nie mam- zresztą tutaj jest ta aukcja ze zdjęciami [51]http://www.allegro.pl/show_item.php?item=346071695. Mam nadzieję, że oryginał- kultowość bowiem wyraża się przez oryginał a nie podróbę jeszcze raz dzięki ------------------------------------------------------- piotr minimi (dyn dynamites clan)
Alpha, John Ownbey ,So-Sew "" M 65 MILITARY STAR"" (u mnie w szafie)he,he piękna ta So-Sew!! Warta swej ceny ( zamek główny plastyk YKK,w kołnierzu tez plastyk) Jednak za John Ownbey dałem 60zeta stan mint, to się nazywa fart, dwa zamki metal "".... kultowość bowiem wyraża się przez oryginał a nie podróbę"" dobrze prawisz!! --- Edytowany: 2008-04-23 00:11:47
ale yanco-Ownbey w woodlandzie?-tak? dobra,dobra! mój Ownbey-OG srebrny i białe kieszonki mam też dwa So-Sew OG srebrny z białymi kieszeniami i woodland z dwoma mosiężnymi Generalami hehe..no i jeszcze tri color desert SPO-99 Godena ;p --- Edytowany: 2008-04-23 00:30:40 ale Alphy-nima :( --- Edytowany: 2008-04-23 00:31:13 ------------------------------------------------------- Ja już nic nie wiem..
MCM dzięki za info wiem o kogo chodziło tobie w czerwcu będę posiadaczem tej że m-ki w ucp a za jakiś miesiąc przedostatnia desert 3 color i dojdzie jeszcze jedna bez imienna i bez pagonów do moje kolekcji. minimi od tego gościa z all to na pewno kontrakt Pozdrawiam --- Edytowany: 2008-04-23 00:44:43
Koledzy, gratuluję nowych emek. Kolekcje się powiększają. U mnie w szafie jest jedno wolne miejsce na "zgrabną" So-Sew właśnie. No, chyba żeby przybłąkała się jeszcze Alpha... Też się zmieści. :):) Pozdrawiam wszystkich. Miłego emkowego dnia. P.S. Gdyby ktoś coś wiedział na temat produkcji cywilnej So-Sew Styles, proszę podzielić się z nami wiadomościami na ten temat.
Witam wszystkich. No mi też przybyła jedna katana. Po cywilnej Alphie, zakupiłem Goldena woodlanda z 96 roku. Powiem krótko - piękna sprawa. Wyhaczyłem ją za 103pln(jak na L/R dla mnie cena super). Uprałem ją i wygląda wielce ok. eee wygląda z.ajebiście klimatycznie! pozdrawiam wszystkich --- Edytowany: 2008-04-23 07:56:56 --- Edytowany: 2008-04-23 07:58:51 ------------------------------------------------------- Varsovia...semper invicta - semper heroica !
A tak właśnie co myślicie o jakimś obszyciu. Wiem,że już był ten wątek kiedyś ale chyba nic konkretnego nie wynikło. Ja w nowo nabytej miałem obszycia - na kołnierzu - stopień- odprułem, nad kieszenią zostawiłem us army ale odprułem brancha chyba z przeszkolenia śmigłowcowego. I zostawiłem na lewym ramieniu zgaszoną naszywkę IV zmechanizowanej dywizji piechoty. W sumie jak dla mnie jeśli sie wie co nieco o tym co sie nosi może być, gorzej jak nic nie wiadomo. Poza tym jeśli to orginalne to zawsze jakas historia... ------------------------------------------------------- Varsovia...semper invicta - semper heroica !
Ja wolę "czystą" kurtkę. Co najwyżej taśma "US Army" nad kieszenią może sobie być. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Tulo: Dziękuję za bliższe informacje o emce So-Sew Styles z 1976 r. Powiedz mi jeszcze, Tulo, bo tego nie jestem pewien, czy nazwa kontraktora na metce jest umieszczona nad czy pod instrukcją prania. Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam. Spotkałem dzisiaj w autobusie jadącym do małego miasteczka emkowca. Wchodzi w kontrakcie, więc zapraszam, żeby usiadł obok. Historyk, jadący do pracy w liceum, gdzie uczy historii. Jest członkiem grupy rekonstrukcyjnej jakiejś formacji brytyjskiej. Ma mundury i przebiera w nie swoich uczniów (uwaga, Blatio, pomysł na ciekawą lekcję). Pisze pracę naukową o wojsku. Więc gadu gadu i wreszcie nie wytrzymałem: "Fajna kurtka, jaki kontrakt?". A on: "To Helikon Tex". Tak oto nabrałem respektu dla Helikona.
Wielkie dzięki, Tulo. To jest bardzo istotna informacja. Otóż począwszy od 1976 roku So-Sew Styles podaje nazwę kontraktora nie pod numerem kontraktu, ale pod instrukcją prania, na samym dole metki. Będzie to praktykować przez ładnych parę lat: kurtka z 1982 roku ma jeszcze napis "So-Sew Styles, INC." na dole. Dopiero - jak odnotowałem - model z 1987 r. posiada metkę z nazwą producenta zamieszczoną - tak jak dawniej - pod kontraktem. Dziękuję.
mcmurphy2 Masz gdzieś te umowy między Rządem Federalnym, a firmą szyjąca kurtki. Zlecenia były udzielane w trybie przetargu? Z chęcią bym poczytał. ------------------------------------------------------- They sing the red flag, they wore the black one
Arkadoo: Specyfikacje zawierały - najogólniej rzecz biorąc - wyliczenie, wyszczególnienie warunków, norm technicznych, według których była produkowana kurtka M-65, metki do niej czy podpinka. W pewnym sensie była to więc umowa z producentem , który musiał stosować się do wzorów i reżimu produkcyjnego określonych w specyfikacji wojskowej bądź federalnej. Są one dostępne w Internecie. Oto linki: MIL-C-43455 (kurtka M-65): [129]http://tiny.pl/ngg8 MIL-L-43536F (podpinka do kurtki M-65): [130]http://tiny.pl/ngg1 DDD-F-20F (metki): [131]http://tiny.pl/ngg9 --- Edytowany: 2008-04-23 19:44:49
Cześć! mcmurphy, proszę o pomóc w identyfikacji kurtki. OG Rozmiar L/R Metki nie zachowały się. Górna była bardzo mała 2"x1", dolna 4"x4". podszewka bawełna. zamki "srebrne" - góra Conmar, glówny "z kreskami", sygnatura kończy się na 200 (możliwie IDX200) Ideal? napy: DOT ściągacze: obydwa sznurki b. długie kieszenie dolne: białe bawełniane Stan, jak na swoje lata b.dobry. Dla statystyki. Do lasu używam czasem cywilnej TruSpec, nówka L/R. OG, zamki mosiądz YKK, napy TRU SPEC, dolny ściągacz gumka. Całość z NyCo. Bez stormclapek. Jakość szycia i tkanina nie różni się od cywilnej Alfy. Swoją cenę ~30 dolców z nową podpinką, odpracowała wielokrotnie. Strona: | [135]1 | ... | [136]127 | [137]128 | [138]129 | [139]130 |
Gienek: nie mam czasu porozmawiać, spieszę się do pracy, więc króciutko: Twoja emka pochodzi z okresu 1967-1968 i jest to So-Sew Styles. Tak sądzę. Więcej po południu. Pozdrawiam Cię i wszystkich kolegów. Miłego dnia.
Gienek: Mam chwilę czasu. Wróćmy zatem do Twojej kurtki. Białe kieszenie i dwie metki mówią, że emka pochodzi z lat 1967-68. Zamek z kreskami to Rapid. Charakterystyczne są sygnatury na napach: "DOT". Z moich obserwacji wynika, że tylko So-Sew Styles stosował takie napy. W okresie, o którym mowa. ten kontraktor instalował w emkach Rapidy. A więc wszystko by się zgadzało: dwie metki, białe kieszenie, srebny Rapid, napy DOT=So-Sew Styles- rocznik 67-68. Taka jest moja odpowiedź, a raczej moje przypuszczenia, mające za podstawę znalezione w internecie dane. "Odpowiedź zna tylko wiatr". Pozdrawiam.
Gienek: Wróciłem do domu i ogarnęły mnie wątpliwości. Za łatwo poszło... Przegapiłem informację, czytając szybko Twój poranny post, że w kołnierzu kurtki jest Conmar. Cały czas sądziłem, że tam jest Rapid. Opisz, proszę, jeszcze raz dokładnie zamek główny. Czy kreski są proste czy ukośne jak 3 litery ""Z"" ułożone obok siebie. Gdzie umieszczony jest symbol IDX200? Najlepiej by było, żebyś - jak możesz - zamieścił zdjęcie tego zamka. Przejrzałem notatki i okazuje się, że So-Sew w 70 r., a więc w ""srebnym"" okresie, stosował napy sygnowane literą ""P"" (DOT-y odnotowałem w So-Sew w późnych latach 70-tych). A zatem napy ""DOT"" w ""srebnej emce"" niekoniecznie muszą wskazywać na So-Sew Styles... Uff, coś czułem, że poszło zbyt gładko... W tej chwili wiemy, że na pewno jest to kurtka z 67-68 roku (białe kieszenie). Ma Conmara w stójce i prawdopodobnie Rapida z przodu. Co to jest? --- Edytowany: 2008-04-24 19:01:19 --- Edytowany: 2008-04-24 19:04:56
zgadza się Mcm2 mój So-Sew ma płaskie napy z literką P no i dwa rapidy-pozdrawiam,waszmościów.. ------------------------------------------------------- Ja już nic nie wiem..
devilll 2008-04-25 00:41:08: "Gienek we wszystkich nowych kurtkach są długie sznurki" Chodziło mnie o długość dolnego snurka. Jest sporo ponad 2 metra. Po co aż tyle? Sznurek w pasie jest normalnej długości.
tak ale jak zauważyłem to zawsze jest sporej długości może temu by każdy go przyciął do odpowiedniej długości , z tego co wiem to się go nie przycina ale tak na marginesie może ma służyc jako sznurek np do przyczepienia czegoś bedąc gdzieś w odludziu i temu jest taki długi to jest gdybanie sam nie wiem ja raz przyciąłem teraz żałuje