Cześć, Blatio. Dopiero teraz zauważyłem tę hybrydę i przecieram oczy ze zdumienia. Co sądzisz, Blatio, o srebnym YKK w kurtce Ursa. Może ten zamek był kiedyś ""złoty"", tylko starła się jego cienka ""złota"" powłoka? Jest to możliwe? Wojtek, Twoja kurtka jest nowa? Jesteś pewien, że nikt nie majstrował przy tym zamku? --- Edytowany: 2008-02-10 19:52:25 ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Mcm zostałem przelicytowany miałem do wydania 120$ poszła za 137$. Blatio nie widać śladów jakiejkolwiek ingerencji osób trzecich , jak będziesz w 3mieście zapraszam do naocznych oględzin ;) ------------------------------------------------------- Wojtek
Urs, jesteś pewien, że to oryginalny zamek w tej kurtce? Może to złudzenie optyczne, ale kiedy patrzę na zdjęcie, przyszycie listwy zamka wzbudza moje wątpliwości? Możesz powiedzieć, jak kupiłeś tę emkę i rozwiać moje - sceptyka wątpliwości? ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Wojtek, szkoda, że się nie udało. A ja tak kibicowałem. :) Rzeczywiście na zdjęciu zamek-hybryda wygląda doskonale. Sądzę, że to jeszcze jedno z wielu odstępstw od normy, które się ujawniają, gdy człowiek coraz głębiej wchodzi w tematykę kurtki M-65. Jesteś z Trójmiasta, kocham Szczecin, bo tam się urodziłem, i Gdynię (w ogóle Trójmasto), bo często przyjeżdżałem tutaj do wujka na wakacje. W tym roku pokazałem wnuczkowi Gdynię i Sopot. Była to podróż sentymentalna. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Nie wiem czy zamek jest oryginalny, ale wydaje się być od nowości, brak widocznych znaków by ktoś przy nim majstrował (dokładnie przejrzałem obszycie zamka). Kupiłem je na Allegro od gościa z Gliwic który sam nie wiedział co sprzedaje ;)
Mcm wpadaj w tym roku zabieraj rodzinę i zapraszam nad morze(mieszkam w Gdyni) zrobimy sobie zdjęcia w m-65 np. na bulwarze nadmorskim. ------------------------------------------------------- Wojtek
Wojtek, mój wujek pracował i mieszkał w budynku, gdzie mieściła się drukarnia Marynarki Wojennej. Z okien widziałem kominy "Batorego". Chodziłem z wujkiem do Muzeum Marynarki Wojennej, z mamą na plażę. Przyjeżdżałem również do Oliwy. W Sopocie mieszka inny wujek. Wszedłem z żoną na Górę Kamienną, zwiedziliśmy z wnuczkiem (6 lat), którego bardzo interesuje wojsko i chodzi do przedszkola wyłącznie w camo (na razie niekontraktowym, ale emki dziadka na niego już czekają) "Błyskawicę" i oczywiście Muzeum Marynarki. Chciałbym mieszkać w Gdyni. Gdy 3 lata temu wjeżdżaliśmy samochodem do Gdyni, jadąc do Władysławowa, (byłem wtedy świeżo po ciężkiej operacji) poczułem, że żyję. Zapomniałbym, na Świętojańskiej byłem w demobilu, wypatrywałem M-65, lecz nic nie było. Dziękuję, Wojtek, za zaproszenie, kto wie... ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Urs, dziękuję za wszystkie wyjaśnienia. Fotografia czasem wprowadza w błąd, przepraszam za swoje grymaszenie. Wiesz co,Radek. Muszę do swoich domysłów wprowadzić małą poprawkę. Myślę po tym, co napisał Wojtek, że Alpha mogła mieć coś wspólnego z Servalem i Idealem. I jeszcze coś, co bałem się powiedzieć. Twoja emka, bardzo mi przypomina Alphę. A więc Alpha, So-Sew Styles czy jeszcze co innego? Stawiam na Alphę... Pozostaje to tylko sprawdzić. ------------------------------------------------------- Band of Brothers Strona: | [129]1 | ... | [130]108 | [131]109 | [132]110 | [133]111 |
Znajomy w demobilu na Świętojanskiej kupił zielone spodnie i kurtkę M-65, tylko że nie wiem czy oryginały. Za jakieś 3 tygodnie będe miał nową M-65 (po 5 latach przerwy, na razie idzie z USA), więc jesli ktoś z 3miasta chętny, to możemy się spotkać w Gdyni na bulwarze i strzelić sobie fotkę.
Bren, jak możesz to sprawdź, czy Twój kolega kupił na Świętojańskiej oryginały, bardzo by mnie interesowała ta informacja.Do tej pory nie słyszałem, żeby w Trójmieście można było kupić oryginalną m-kę. Jeszcze pytanko:czym się różnią odcienie OG i OD(jeśli była o tym mowa to przepraszam, nie znalazłem), McMurphy2 - jaki odcień ma ten Ownbey, którego kupiłeś w Fort Military? Życzę wszystkim miłego dnia i tygodnia. --- Edytowany: 2008-02-11 10:23:46
Mcm2 wydaje mi się że z tymi zamkami mogło być tak , że kupowali w częściach i montowali u siebie żeby zejść z kosztów zanim przenieśli się do Chin . Tobiasz od co najmniej 2 lat demobil na świętojańskiej nie istnieje , kontrakty bywają w sklepach Paragraf. ------------------------------------------------------- Wojtek
Tobiasz, kurtka M-65 została wyprodukowana z NYCO w kolorze oliwkowozielonym, odcień nr 107 (OG-107). Kolor OD (olive drab) to kolor kurtki M-43, którą zrobiono z satyny w kolorze ciemnooliwkowym, odcień nr 7 (OD-7). M-51 wykonano z satyny koloru oliwkowozielonego, odcień 107, czyli (OG-107). Mój John Ownbey z 81 r. ma kolor OG-107. Wojtek, teoria, która była przedstawiana na naszym forum, mówi, że wygląd kurtki zależał od warunków kontraktu, od którego nie mogło być odstępstw. Trudno sobie wyobrazić, że kontrakt zakładał montowanie zamków z różnych części z powodu nienajlepszej kondycji finansowej producenta bądź dla osiągnięcia przez niego większych zysków. Ale życie jest bardziej złożone. W praktyce mogło dochodzić - jak mówisz - do montowania zamków z różnych elementów. Wojtek, Tobiasz - pozdrowienia ode mnie. --- Edytowany: 2008-02-11 17:58:28 ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Powrocilem eMkowcy z Gdańska i teraz historia eMka w przedziale, zagadalem do goscia ale jakis niemrawy. Pozniej gosc kolo stacji SKM w parce US, nastepnie gosc w eMce woodland szedl ulica, no i na koniec gosc w eMce Alphy z Egiptu z nim to juz musialem chwile pogadac ze az sie wystraszyl i uciekl bo zobaczyl zapalenca eMek oczywiscie ja tez w eMce co z tego ze w garniturze ale eMka musiala byc. No i jeszcze wypad na stare miasto do demobilu ktorym pracuje super gosc ,choc ceny wysokie (dla turystow) to potrafi opuscic ale eMek nie mial, byla tylko jedna parka i duzo koszul rip-stop woodland kontraktowych oraz wiele innych ciuchow. A sklep jest w Gdańsku na ulicy Piwnej 52/53 zejscie po schodkach do podziemia. Czulem sie jak w raju jak tam wszedlem. Wiem ze chaos w tym co pisze ale musialem sie rozpisac bo bym nie wytrzymal. --- Edytowany: 2008-02-11 22:51:51 ------------------------------------------------------- eMka :)
Radek, otrzymujesz Odznakę Pułku za ten ładny, ""emkowy"", reportaż z Gdańska. Na drugi raz pytaj napotkanych ludzi w M-65: ""Przepraszam, Serval? Ideal?"". Czy emka przynosi szczęście na rozmowie kwalifikacyjnej? W kontaktach na gruncie towarzyskim - na przykład w londyńskim pubie (o czym doniósł nasz korespondent z Londynu) - radzi sobie nieźle. :):) Radek, trzymaj się, miłego dnia. ""Kocham zapach napalmu o poranku. Pachnie... zwycięstwem"". --- Edytowany: 2008-02-12 06:33:18 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
Radek po czym poznałeś, że z Egiptu a nie chińska? Wywinąłeś katane i linera odpiąłeś ;-P Pozdro i miłego dnia ------------------------------------------------------- Varsovia...semper invicta - semper heroica !
I ten sposob rozwiazała sie zagadka ucieczki ;-). Chciałem ogłosic wiosne, dtc wyciagnałem, og odwiesiłem - ale cos pogoda wskazuje, ze jednak to chyba nie to. Jakos nie pasuje mi dtc, gdy zimno i slonca w dzien brak - ale zobaczymy dzisiaj jak sie bedzie sprawowac. Wagowo - jakby lzejsza niz 67 NN --- Edytowany: 2008-02-12 10:34:26
Gosc sam stwierdzil ze z egiptu. A w sklepie z demobilem gosc ogladal zamki :) . A czy pomogla na rozmowie to nie wie okaze sie bo jeszcze mi dadza znac. Ale bylo milo i w przyjemnej atmosferze. --- Edytowany: 2008-02-12 11:13:47 ------------------------------------------------------- eMka :)
Panowie, nie chce wywołac jakiejś burzy ;) kontrakt rządzi -wiem, ale co myslicie o firmie MFH, miał ktos z tym do czynienia w kontekscie emki? drugie pytanko- do czego tak naprawde sa rękawy z dziubkami tzn. jakie to ma praktyczne zastosowanie w emce..pytanie laika wiem..pozdrawiam ,wciąz szukam kurtki.
Oto odpowiedzi na wszystkie pytania: [84]http://ngt.pl/5-kurtka-m-65-garsc-informacji.html ------------------------------------------------------- Kocham zapach Emki o poranku...
Sluza do zaslonienia dloni przed wiatrem i deszczem. Widzialem twor emko podobny prawie jak emka w lumpie skandynawskim, kupil bym ale zniszczona strasznie i nie nyco a poliester z bawelna jak dobrze pamietam. ------------------------------------------------------- eMka :)
monte niewiem jak emka w ich wykonaniu ale mam ich bdu woodland i niepolecam,materiał taki świecący śliski w dotyku, troche nie ten krój. do ciorania po krzakach może i mogą być ale to tyle. ------------------------------------------------------- bidaaaaa z nyndźąąąą i bryndźąaąą
Kiedyś były pewne rozbieżności na początku produkcji. Teraz powinno być ok. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
No niestety z L nie mogę się wypowiedzieć, bo noszę Medium Regular. Jednak w moim wypadku kurtki są bardzo zblizone wielkościowo, praktycznie idealnie, poza tym jak zapewne wiesz kontrakty różnią się między sobą wymiarami. Strona: | [122]1 | ... | [123]109 | [124]110 | [125]111 | [126]112 |
Było też pisane swego czasu o kopiach bluz TCU made by MFH i wyszło, że to szajs. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Czołem Waszmościowie-czytałem ten artykuł nt.M 65-ALE-dopiero teraz zaczaiłem autora ;) no no Blatio,fiu,fiu taki artykulik wysmarować..to może jeszcze jeden ale z fotami jakowymiś,co,hę? Ja nie dam rady bo mechanikiem jestem,a wiadomo że to ludzie o drewnianych palcach do kompa..pozdrawiam cały ten nasz światek. ------------------------------------------------------- artur
Cześć, Artur, myślałem, że nas porzuciłeś dla pani porucznik ze Scotland Yardu. :):) --- Edytowany: 2008-02-12 22:12:17 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
nie no takiej kompanji to ja nie jestem w stanie opuścić!Witam Mcm2..łikend się skończył czas do pracy wrócić-ale widzę że ostatnio takie słabe ruchy ma nasze fotum-nikt nic nie kupuje? Panowie co jest? chwalić się kto co kupił? ------------------------------------------------------- artur
nie no za album to cena nie teges-będę w nast.wtorek w centrum Londynu to poszwędam się za albumikiem.. Radek emka elegancka ale dla mnie,to troszkędziwne-co z tymi metkami? [68]http://tiny.pl/l5tv hej! Mcm2-zobacz to foto,nt.Scotland Yardu.. --- Edytowany: 2008-02-12 22:32:17 --- Edytowany: 2008-02-12 22:32:41[69]http://tiny.pl/l5tv --- Edytowany: 2008-02-12 22:35:25 --- Edytowany: 2008-02-12 22:36:50 ------------------------------------------------------- artur
A nie wiem kto sprzedaj tak znalazlem na allegro to wrzucilem moze kogos zainteresuje i kupi. No a co do oryginalnosci, nie ma metek ale zamki wydaja sie wskazywac na oryginal srebrne scoville. --- Edytowany: 2008-02-12 22:34:15 ------------------------------------------------------- [82]http://www.lastfm.pl/user/radekxd
Radek, szukam... Zwątpiłem w Alphę, bo u niej zawsze Scoville, wyjątkowo General. So-Sew Styles najpierw gustuje w Rapidach, później przerzuca sie na Generale. Servale można znaleźć u Goldena, ale on, ponieważ lubi podszewkę ripstopową, raczej nie wchodzi w rachubę. Pozostają Cherokee i Winfield. Znalazłem Winfielda z 81 r: w kołnierzu Ideal, główny zamek - Scovill. A powinien być zamiast Scovilla - ulubiony przez tę firmę Serval. Bywało jednak, że w jednym kontrakcie stosowali dwa zamki (np. Alpha w 79 r.: General i Scovill), być może zatem są egzemplarze tego Winfielda z głównym zamkiem Servalem. Artur, jak będziesz miał czas, sprawdź czy ten album Burrowsa można kupić w Londynie i ile kosztuje. Jak płacić prawie 200 zł, to przynajmniej za nową książkę. --- Edytowany: 2008-02-12 22:44:56 ------------------------------------------------------- Band of Brothers
No to moja eMka jest wyjatkowa :) odbiega od wszelkich norm Indywidualistka tak jak ja ;) --- Edytowany: 2008-02-12 22:48:12 ------------------------------------------------------- [100]http://www.lastfm.pl/user/radekxd
Radek, masz emkę zupełnie wyjątkową. Przez dwa dni jest So-Sew Styles. Nacieszyłeś się nią i oto masz Alphę. Nastąpiła era Alphy, ale każda era ma swój koniec. Nadszedł więc teraz czas Winfielda. Twoja emka zmienia swoją postać i tym sposobem możesz mieć wszystkie emki, jakie wyprodukowano od 66 roku. Poczekaj, jeszcze niejedno odkryjemy... :):) ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Wideł: Artur, szukaj tego albumu: Larry Burrows "Vietnam". Okładka się nie zmieniła przy kolejnych wydaniach. Mogą być inne albumy Larrego Burrowsa (był Anglikiem), ale nas interesuje ten z portretem amerykańskiego żołnierza na okładce. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Radek, tego słuchasz? Cieszę się, bo ja też. Pomimo różnicy wieku łączy nas muzyka. No i emka... ------------------------------------------------------- Band of Brothers