Coś na temat kurtki m65 firmy Helikon (czarnej). Kurtka jest najlepiej według mnie odwzorowaną kopią kurtki m65. Metki papierowe nadal czytelna po pierwszym praniu materiał dobrej jakości ,zamki (no name) ,ale również są dobre jak w kontrakcie dają rade i nie narzekam na nie .Rozmiar kurki jest również super odwzorowany pomijając to ,że każda m-ka różni się od siebie cm. M-ka z Helikona jest tak samo zaimpregnowana od nowości jak kurtka kontraktowa .Impregnat jest dobrej jakości przechodziłem w niej podczas kilku deszczów i jak padał śnieg i nie zmokła. Moja kurtka była juz prana kolor nie zblaknął jest taki sam jak przed praniem ,a kurtka jest użytkowana intensywnie ponieważ nie mam w innych m-kach podpinek ,także nie szczędzę jej pod żadnym krokiem i również impregnat nie zszedł nadal jest na kurtce i nie puszcza całkowicie wody.
Może by ktoś artykuł o M65 rozszerzył o kalendarium (łącznie z datami wejścia wcześniejszych modeli), bo pada na forum ważne daty dla serii M, ale są rozproszone i zagubionych w "całokształcie".
Grzebiac w tamtych bazach dotarlem jeszcze do tego, skad sie wzieła nazwa Quarpel ""QUARtermaster-developed rePELlent"""". Start i wymyslenie - 59r. edit: Z tego, co widze - w specyfikacji opisane jest co robiono z jakiego materiału, jak szyc i inne takie. Jesli ktos ma checi i materiał... :> Zamek plastikowy - pisza cos o 160 funtach sily - chyba poprzecznej. Chyba chodzi o naprezenie, ktore musi zamek wytrzymac. Opisane wszystko jest dokładnie - jakie guziki etc. --- Edytowany: 2008-02-17 17:01:06
Nawet dobra cena ale juz z nowszej produkcji bo zamek w stujce z tworzywa. [43]http://allegro.pl/item315505193_oryginalna_kurtka_kontraktowa_m65_r ozm_xxl.html ------------------------------------------------------- [44]http://www.lastfm.pl/user/radekxd
A robili jeszcze wtedy emki? I byly w ogole emki w og w takim rozmiarze? xxlarge-xlong - tylko taka kombinacja - a i to w woodland i ucp tylko - wg tabeli, ktora kiedys linkował McM.
A więc mogę się wreszcie pochwalić, moja druga M-65 w zyciu: Medium Long, desert 3 color, zamek plastikowy YKK, nówka prosto z USA i to by było na tyle.
panowie pomocy, zerknijcie na ten label i powiedzcie mi cóż to takiego, bo jak na moje oko to mam pewne wątpliwości. dzięki a o to zdjęcie metki [67]http://tiny.pl/4hds
No raczej, że cywilna. Pewnie ta od 145 zł. Niedawno była kontraktowa zielona z plastikowymi zamkami, ale już się zbyła. Umie ktoś wytłumaczyć, dlaczego na all jest zalew DTC M-L a nie ma żadnego rozsądnego M-R ? --- Edytowany: 2008-03-07 11:40:38
dzięki panowie, potwierdziliście moje obawy, przede wszystkim skład materiału cotton polyerster a podszewka NYCO? niezła kombinacja :) druga sprawa to kontrakt - w życiu takiego nie widziałem, i ostatnia sprawa to nazwa firmy, winfield, z tego co wiem to firma nosi nazwę winfield mfg. co. (tak przynajmniej jest na spodniach kontraktowych we wszystkich przypadkach jakie widziałem, a nie winfield international - to może właśnie wersja na cywil. Kolega z allegro się upiera, że to na bank kontrakt, ale ja już wiem swoje, dzięki jeszcze raz Kurtka jest dostępna tu - [93]http://tiny.pl/4h51 to ja na razie zostaje przy swojej starej alphie, co prawda pokontraktowa ale stara USA :-)
Podobnego Winfielda pokontraktowego z polycottonu ma Traszan, miałem to w rękach, a nawet na sobie swego czasu... Był już ostro przeciorany... ------------------------------------------------------- And God said: Let there be NGT Military!
Przyleciała moja M 65 John Ownbey z 1972 r. (czas 8 dni przesyłak Z USa ,CA). Zamki górny General, dolny również (bez napisu tylko trzy kreski wytłoczone), napy scowill Mfg. Inc. Mam pytanie Panowie podszewka w tej kurtce ma dziwny odcień, tak jakby wypłowiały zielony, (niebiski?). Chociaż stan kurtki to prawie mint. kurtka jest sztywna jak wycieruch -gruba, w porównaiu np. z Goldenem. ------------------------------------------------------- golden Strona: | [127]1 | ... | [128]116 | [129]117 | [130]118 | [131]119 |
Co do odcieni podszewki jak i samej kurtki, było bardzo różnie... padały już różne teorie na ten temat, kolory od oliwki aż do "feldgrau"... moim zdaniem prawda jest taka, że przy kurtkach z kontraktami z takich lat można powiedzieć, że co M-ka to inny kolor... ja bym się tym nie przejmował. Trzeba je przyjmować jak są i się za dużo nad tym nie zastanawiać ;) ------------------------------------------------------- And God said: Let there be NGT Military!
Golden, ciężko mi powiedzieć. porównałem z zamkiem General w swojej So-Sew Woodland z 1984 i na obu, górnym i dolnym są po prostu napisy General. Żadnych trzech kresek nie widziałem. ------------------------------------------------------- And God said: Let there be NGT Military!
Golden: Prawdobodobnie jest to General. Zamek ten (z 3 liniami prostymi) najczęściej występuje razem z zamkiem w stójce sygnowanym napisem "General". Podobny w kształcie zamek z trzema Z (ZZZ) często występuje wspólnie z zamkiem w kołnierzu oznaczonym napisem "Rapid". Na tej - niepewnej dość - podstawie można przypuszczać, że ten z trzema liniami prostymi to General, a ten z trzema Z (ZZZ) to Rapid. Pewności stuprocentowej nie ma, bowiem bywało, że w kurtce montowano zamki dwóch różnych producentów, np. w niektórych Alphach z 1979 roku zastosowano zamek główny General (z trzema liniami), a w kołnierzu - Scovill. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Blatio: Bywają też zamki podobne w swej postaci do klasycznego Scovilla i oznaczone napisem "General". Ale to późniejszy okres. Taki zamek występuje np. w oliwkowej So-Sew Styles z 1979 roku. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Witam !chciałem się pochwalić ,dotarła do mnie emka z e-baya ta za 125$ ,L/R oliwka stan magazynowy !!! idealna tylko b.dużo nitek musiałem poobcinać . pozdrawiam siwy99 ------------------------------------------------------- siwy99
Siwy99: podaj kilka szczegółów: kontraktora, rocznik, zamki, napy, skład podszewki, charakterystykę ogólną (swoje pierwsze wrażenie). ------------------------------------------------------- Band of Brothers
To co mogę podać teraz,spisane z metki : DLA 100-79-C-2905 ALPHA INDUSTRIES, INC. RN 35569 ZAMKI OBA METALOWE SCOVILL Jestem z niej b.zadowolony ,mam też emkę golden... w kol. woodland z 89r. to ta alpha jest bardziej pancerna ,grubsza ,jak się uda to wrzucę fotki ale dopiero wieczorem . ------------------------------------------------------- siwy99
choooopaki... podajcie mi linki do sprzedawcow na allegro z fajnymi spodniami M 65 niekoniecznie oryginalnymi bo za drogie... ale godnymi polecaenia :-), zdaje sie na was:P pozdrawiam iks ------------------------------------------------------- centrum dowodzenia wszechświatem
Czesciej pod m-65 mozna znalezc okazje ale nie jest to regula. ------------------------------------------------------- [76]http://www.lastfm.pl/user/radekxd
iksmenka usarmy_com_pl kontrakty ale wal do gościa na prv albp Ofensywa kopie dobrej jakości za rozsadną cene firma Helikon --- Edytowany: 2008-03-11 17:05:01
Iks, szukaj na Allegro sprzedawcy o nicku Ofensywa, jest autoryzowanym Helikona, u niego się możesz w Helikonowskie M-ki zaopatrzyć. Ostatnio jakość się u nich polepszyła, więc spodnie Ci się nie posypią... pod warunkiem, że nie będziesz za często jeździła na kolanach po kamieniach ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Buli kurteczka jest od gościa : Tim Wooten p.o. box 536 Henagar, AL 35978 Stany Zjednoczon Całkowity koszt ok 410 zł,w komplecie z kontraktową podpinką w super stanie,czekałem na nią ok. 3 tygodnie. Pozdrawiam siwy99 ------------------------------------------------------- siwy99
dzięki wielkie chłopaki :))))... a najbardziej to mi pomógł Krogulec... naprawdę... gdyby nie on, to sama bym na to nie wpadła nigdy ;P... --- Edytowany: 2008-03-11 23:19:05 ------------------------------------------------------- centrum dowodzenia wszechśwatem
Najbardziej pomogę Ci ja - mcmurphy2. Kup oryginalne M-65 u gutmanna-military na allegro. Dołożysz parę złotych, ale będziesz zadowolona. NYCO Helikona jest grube, sztywne, nadaje się, moim zdaniem, wyłącznie na zimę. Mam Helikona BDU. Chyba, że w kopiach M-65 Helikon stosuje cieńszy, subtelniejszy materiał. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
z NYCO Helikonu mam takie doświadczenie, że mi się skurczyło dość znacznie po kilkunastu praniach... niemniej, nie mam porównania z żadnym kontraktem. Potwierdzam to co mówi MCM, NYCO jest grube i sztywne (porównanie z Fostexem, czyli prawie żadne)
btw fostex spodnie m65 tez robi(ł) z NYCO, choć nie takiego jak kontrakty ale daje rady, gorzej z wykonaniem. ------------------------------------------------------- jagularandi
jagular: NYCO w moich fostexach straciło kolor (mocno wyblakły) po ok. 10 miesiącach uzywania i w paru miejscach się zmechaciło.... na podstawie doświadczeń z kopiami za ~100-120 zł, stwierdzam że lepiej dorzucić kolejne 50 złociszy i dostać jakieś kontrakty... zakładając że to wszystko prawda co ludzie o ich wytrzymałości piszą... Strona: | [121]1 | ... | [122]117 | [123]118 | [124]119 | [125]120 |
Ludz, co do skurczenia Twojego NYCO w praniu, to podejrzewam, że ktoś Ci te spodenki ugotował chyba na zbyt wysokiej temperaturze w pralce... :P Iksmenka, co do M65, to wybór należy do Ciebie. Albo Helikony za 105 zł albo kontrakty za ok.170 zł. McM, NYCO w BDU Helikona powinno być nieco cieńsze niż w M65 Helikona. Pisałem kiedyś do Ofensywy z pytaniem o to. Pisał, że w spodniach i bluzach BDU Helikon stosuje NYCO o mniejszej gramaturze niż w M65. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Blatio: właśnie Fostexy skurczyły się BARDZO, bo dałem niczego nieświadom mamie do prania... z Helikonami bardzo uważałem na temperaturę... 40 czy 50 czy nawet 60 stopni nie powinno kurczyć tkaniny... ;/ naprawdę nie pisałbym o tym, gdybym nie był przekonany o dobrym praniu..
wczoraj w kinie zapatrzyłem sie John Rambo...film nie oddaje klimatu części pierwszej, ale cóz. za to na koncu wraca do Arizony w m65 -choć przykrótkiej jak na moje oko.
Heh ale przecież miał duffle-bag, to mu trochę "podjechała" ;) Ale ogólnie biorąc to sam strój nie był tak dobrze dobrany jak w "First Blood". Jakoś tak za bardzo wszystko "wisiało"...
siema,ostatno nabyłem M65Alpha,kupiłem ją w Anglii,sówak zapina sie odwrotnie,tj.zamek jest z prawej strony (maszynka).to normalne???Poza tym jak wszycho na miejscu.Zanim kupiłem tą kurtkę,często czytałem forum,ja również jestem zwolennikiem ubrań armii usa Oryginał M-65 zapina się jak u bab(odwrotnie)? ------------------------------------------------------- przeniesione
Promotion, bez obaw, większość amerykańskich zamków ma suwak z drugiej strony. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.edit
Psiakrew... ktoś przelicytował mnie w ostatniej sekundzie, a już mogłem mieć fajnego Johna Ownbeya w woodlandzie, M/R, 1984 rok na mosiężnych zamkach, magazynowa sztuka za 140 zł... grrr... cóż za złośliwość losu :P P.S. Ciekawostka dla McMurphy"ego: [65]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/dda17a83b9769178.html Na metce wypisany Golden jako kontraktor, Alpha jako producent... pierwszy raz widzę taką praktykę. Dodatkowo warto spojrzeć na NSN... na metce jest oryginalnie 8415-01-228-1316, przestemplowany na 8415-01-099-7835, czyli NSN... parki goretex w woodlandzie, przestemplowany na NSN M65 w woodlandzie :P --- Edytowany: 2008-03-19 17:45:01 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
No to Blatio dorobiłes ;) Zerknij na ofertę usarmy_com_pl ma parę woodlandów M/R. Ja metkę z podanym producentem i kontraktorem też widziałem, kiedyś również z nabitym stemplem "FOR COMMERCIONAL USE" ( to chyba nie zdana z magazynu ?) a innym razem jeszcze dziwniejszą- wczesna kurtka, jedna duża metka i niebieska wszywka z nazwą producenta powyżej, na metce rozmiar Medium (tylko tyle), strasznie dziwny kontrakt a skład materiału Nylon/Rayon.
Widać były takie wynalazki... Dirty, widziałem ofertę usarmy_com_pl i mam zaznaczone kilka M/R-ów na aukcjach... boli mnie w nich tylko to, że część jest tylko z plastikowymi zamkami, a dwie bodajże jeszcze z mosiężnym głównym, ale plastikowym w kołnierzu... a tamten Ownbey miał oba mosiężne, ech... :"( ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.