Wątek merytoryczny, bo się nad tym zastanawiałem jakiś czas temu :)
Obydwie kontraktowe podpinki, które mam, mają szerokie otwory pod pachami. Natomiast kopie Helikona i Alphy są normalnie zszyte pod pachami. Wszystkie kontraktowe podpinki są takie?
Popieram dziury pod pachami :D Bo przy wysiłku dają chłodzenie, i nie ograniczają ruchów. Taką podpinkę wolę niż cienki polar.
Mnie to zastanawia bardziej dlaczego niektóre podpinki mają materiał na rękawach w innym odcieniu niż na korpusie. Podejrzewam, że to szczegół, nie mający żadnego znaczenia, ale wychodzi na to, że trafiały do szycia po prostu różne partie materiału.
No ja np. mam podszewkę w kontraktowej M65 (woodland) w dwóch odcieniach zielonego...
Myślę, że przewrażliwieni jesteśmy na punkcie tych szczegółów :). M65 to twardy polowy ciuch, a Amerykanie jednak mało zwracają uwagę na szczegóły... Do tego jest to przecież produkcja masowa i nikt nie będzie dokładnie dobierał kolorów, aby estetyka nie ucierpiała... Cena jaką armia zapłaciła za tą moją kurtkę fabryce to 70$ (2005 rok) i za tę cenę za produkt "made in USA" ciężko myślę o jakieś super dopracowanie szczegółów i kontrolę jakości.
Kiedyś mi koleś z USA tłumaczył ,że często takie rzeczy jak podpinki i inne drobne elementy wyposażenia kontraktowego są szyte np przez małe manufaktury zatrudniające " chałupników " którzy pracują w domu i np są fachowcy , którzy tylko szyją rękawy i dostarczają je do firmy do dalszego montażu więc zdarza się że ktoś ma w chacie partię tkaniny ze starej dostawy w innym odcieniu .
Ja mam pytanie odnośnie dopasowania otworów na guziki. Mianowicie w do obu moich kurtek m65, w rozmiarach XL-L i L-L dokupiłem oryginalne podpinki. Niestety w obu przypadkach musiałem przeszywać guziki do podpięcia podpinki. Czy do kurtek w rozmiarach Long są inne podpinki czy to po prostu kwestia złego umieszczenia guzików w moich kurtkach? Ewentualnie może to kwestia tego, że kurtki i podpinki pochodzą z innych okresów?
Obie moje kurtki są firmy GOLDEN MFG XL-L jest w kamuflażu WOODLAND i nie posiada tych trójkątnych patek składanych w rękawach, druga jest w kamuflażu DESERT 3-COLOR i jest standardowego kroju. Podpinki są innych producentów, jedna jest UNICORU a producenta drugiej nie pamiętam.
O ile kojarzę, były podpinki przedłużane w rozmiarach Long. Wtedy podpinki Regular mogą do nich nie pasować guzikami. Ale przeszycie samych guzików z tego wszystkiego to już najmniejszy problem :)
To już znalazłem. Moja podpinka UNICORU jest z lat 60, a moja kurtka z lat 90. Więc przy 30 latach różnicy nic dziwnego, że nie pasują do siebie idealnie. Ps. A tak z ciekawości to w przypadku podpinek to były jakieś istotne zmiany w projekcie na przestrzeni lat?
Blatio, musialeś pomylić z taką podpinką, którą opisują jako M65 liner, ale jest to podpinka do kurtki USAFu , ta podpinka ma ściągacze jak pokazuje zdjęcie (mam taką na sprzedaż w rozm. MS nowa magazynowa) o ile kojarzę, podpinki do kurtek M51 i M65 nie miały ściągaczy, tylko te nowe do cywilnych emek chyba je mają.
U mnie jest podobnie. Podpinka z konca lat 90tych, nie pasuje z otworami pod M65 z roku 1980. Sa minimalne przesuniecia, powodujące marszczenie sie podpinki między guzikami co raczej nie przeszkadza w użytkowaniu.