no ja wlasnie chory jestem i siedze w domu ;) to jest ta cheeroke za $26 (tylko shiping bedzie drogi :( ) [84]http://tiny.pl/pgcl - jeszcze nie zona, mowilem ;D ;D - ale jak zobaczy nowe 4 M65 :D:D to moze mnie zabic :D:D ------------------------------------------------------- datait
traszan - dzięki !! Kaptur założyłem: chyba dobrze ;) Tylko sprawa jest taka jedna, szczególnie do użytkowników wszelkich dodatkowych kapturów dla m65. A więc- rozumiem, że już mogę skorzystać ze stójki (zapinanie na rzep), ale ja mam nawet problem z zapięciem pierwszej napy od góry jak wkładam kurtkę z kapturem. Po zdjęciu kaptura z głowy jest on bardzo wysoki: w sumie to fajnie bo ciepło. Tylko czy wszystko okej zrobiłem, bo naprawdę jest ciasno. Mam kurtkę w rozmiarze small-long i mieszcze się w nią tak idealnie: sweter+kurtka z podpinką- pagony nie zwisają z ramion. Druga sprawa: jak chowacie kaptur to zwijacie go w rulon czy rozkładacie wewnątrz eMki na płasko? Wybaczcie głupie pytania ale tak wyszło, peace ;) ------------------------------------------------------- heeeelp me
Pod szyja w sumie zapinam na ten rzep kaptura - czesc kaptura wchodzi pod zamek, czesc na. Ogolnie w szyje nie wieje. Futerko tworzy mily okrag. Kaptura nie roluje - na plasko ukladam - tak przypinany jak i staly. edit: przyjrzalem sie fotkom - nie ma tam fotki, ze zapina sie kaptur na pagony jeszcze. A pasuje, zalozylem - i chyba nawet w instrukcji montazu napisane jest. Tylko trzeba kombinowac, zeby dobrze utrafic - ale to standard :D. --- Edytowany: 2007-12-20 15:32:06
rzepy? u mnie ich nie ma, sa za to 2 guziki. wlasnie kombinowalem i w sumie doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu zapinac ostatniej napy (daje to troche luzu) i przy odpowiednim ulozeniu warstwy wchodzacej za stojke kaptur uklada sie super ;] wygodnie i nie ma prawa, zeby zawialo. A po zdjęciu go z głowy, dużo lepiej niż stójka otula szyję. Fajna sprawa, tylko zauważylem pewna wade: ten material wewnetrzny jest naprawde starego typu i nie sprawia przyjemnego wrazenia. ------------------------------------------------------- heeeelp me
Datait, jeśli zginiesz ""za sprawę"", zostaniesz złożony na kurtkach, jak ten dżentelmen, którego zdjęcie znajdziesz na stronie: [102]http://tiny.pl/pgf8 Gratuluję nowej kurtki i życzę powrotu do zdrowia. :D --- Edytowany: 2007-12-20 20:06:55 --- Edytowany: 2007-12-20 20:07:23
Po za fotami z montazem kaptura ktore dodalem i dzieki blatiowi zostaly dodane ponownie. To byly jeszcze takie ktore pokazywaly jak kaptur wyglada z kurtka wiec dorzucam linki moze komus sie podoba kaptur i bedzie chcial sobie kupic do eMki a nie wie jak to bedzie wygladac :) : [109]http://tiny.pl/pg5k [110]http://tiny.pl/pg5n [111]http://tiny.pl/pg52 --- Edytowany: 2007-12-20 17:47:33 --- Edytowany: 2007-12-20 17:52:32
Witam!!! datait!wiesz ja raczej to się nie wcisne w to 104 bo mam teraz dobre 110, a to że ,,ścieniałem,, ,bo syn mi się urodził!!! i od roku człowiek tylko ,,pieluchy dzwiga,,a tak normalnie to ze 115 mam!! więc te medium raczej odpada!!! Czekam za swoją alphą [cywilną],jest w rozmiarze xlarge,więc sie o klate nie martwie!!,obawy tylko do rękawa!!! ale chłopaki mówią że z 65 będzie miał to chyba będzie dobrze!! Zdrowia CI życze!!!,bo wiesz -,,BO TRZA BYĆ TWARDYM NIE MIENTKIM,, a nowy rok to nowe emki!!!! i trzeba je ,,RWAĆ,, a ty chyba dostaniesz od forum żółtą koszulkę lidera za te tempo!!!! pozdro od mojej żony!!!! LOBO
Witam Mam pytanie, czy ktoś się może orientuje jaka jest różnica w długości podpinki do spodni M 65 między wersją short-regular a wersją long w danym rozmiarze np L lub XL. Chodzi mi o długość wzdłuż bocznego szwu. Jeśli ktoś z Was ma podpinkę dowolnego rozmiaru w wersji Long to bardzo proszę o podanie długości wzdłuż bocznego szwu. pozdrawiam
a dzieki, dzieki :D ja juz dzis lazilem po dworze w M65 - bo nie moge usiedziec w domu :D - jak ja mam rowno 104 w klacie, to jest dokladnie na granicy pomiedzy M-L to jest ok, polar+podpinka i jeszcze trochu luzu, tak w sam raz, ";) wszyscy mi tu tak mowili, ze L za duza, i M dobra jest, bo na duzego amerykanskiego chlopa z USMC szyte :D:D a tempo z Mkami, stary, ja tu jestem od miesiaca, a juz mam ... 5 :D:D chyba musze przystopowac :D ------------------------------------------------------- datait Strona: | [125]1 | ... | [126]63 | [127]64 | [128]65 | [129]66 |
datait jakby to powiedział mój starszy: "Zupę z nich będzesz gotował ?" To już jest ostre przegięcie ;) al_christ ty masz kaptur od parki M51 i jego się trochę inaczej przypina, ale ten mnie osobiście barzdziej odpowiada.
Mihail: Nie wiem jak jest z podpinką do spodni ale podpinki do kurtek są tylko na wymiar klaty czyli nie ważne czy masz kurtkę L/S L/R czy L/L, podpinka w rozmiarze L jest odpowiednia. Przypuszczam że podobnie jest ze spodniami
Muszę powiedzieć, że podoba mi się to, co robi Datait. Trzeźwo na to patrząc, można powiedzieć: ""ostre przegięcie"". Ale do oceny pasji kolekcjonerskiej Dataita nie należy przykładać obiektywnej miary. Trzeba ją oceniać w kategoriach wartości, czyli tego, co człowiek uważa za słuszne ze swego punktu widzenia. Datait to lubi i to jest najważniejsze. Dodam tylko, że mam trzy emki i wiem, że na tym się nie skończy. --- Edytowany: 2007-12-21 16:10:25
Mógłby mnie ktoś oświecić po co są dwa guziki na kapturze po zewnętrznej stronie jakieś dwa cm od futerka, jeden na środku na szwie a drugi po lewej stronie(po prawej nie ma)?
hehehe, mcmurphy2, ja tak do wszystkiego podchodze, jak juz cos robie to "na maxa" ;);) to znaczy zwykle sie bardzo angazuje w to co lubie, lub co sprawia mi przyjemnosc lub daje satysfakcje :):) a ze jestem tez tzw. "chomikiem" - to znaczy zbieram wszystko i wszedzie - lub jak to moja siostra mowi ze "zbieram smieci w ilosciach wysypiskowych" :D - to jest pewne ze ja tych M65 nigdy nie sprzedam ;) - ktos zapewne je w spadku dostanie :D:D:D za jakies kilkadziesiat lat ;) ------------------------------------------------------- datait
Witam!!! a ja wam powiem że coś w tym jest!!!.Dziś przyszła do mnie kurciawa "pokontraktowa stara amerykańska alpha"",oczywiście po silnej interwencji na poczcie[przyspieszyłem im tylko szybkość sortowania paczeki się znalazła] a tak już myślę o następnej ale KONTRAKCIE!!! Co do kurciawy!!!? Jest tak jak pisałeś mcmarphy!!! w tej kieszeni ,,piszczy sobie metka z napisem USA,,.Kurciawa spoko!!,gostek dbał o ,,sprzęta,, żadnych dziur przetarć czy plam,kurciawa bardzo czysta!!! choć swoje ma już na zegarze,kolor powiecmy na swoje lata -dobry!!! A co do rozmiarówki,to powiem tak; rozmiar xlarge/regular klata idealnie ,rękaw oki,długość kurciawy to zależy,ja mam powiecmy 188 -189 wzrostu to tak mi sięga 4 cm za kość ,,ogonową,, może być!!! No a teraz najważniejsze, ŻONA mówi że za.........sta!!!! Chomikiem może nie jestem ale kontrakt musi być!!!! będzie ciężko bo chciałbym w rozmiarze LARGE /LONG lub XLARGE/LONG a to bardzo ciężko idzie ustrzelić!!! pozdro dla wszystkich!!! CANIS LUPUS P.S Gdzie mogę zdobyć taką tasiemkę co jest przy zamku głównym przy suwaku?
Lobo, gratulacje! Masz kurtkę, która ładnie imituje swoje siostry "z prawego łoża" z czasów Nam Ery. Teraz kolej na kontrakt! Pozdrowienia dla Ciebie i żony. ------------------------------------------------------- "Killroy tu był"
Lobo: Jeśli chcesz oliwkowy kontrak w swoim rozmiarze to na pewno będzie to bardzo trudne...jeśli woodland lub DTC to szukaj na ebay...zdaje się że DTC jest XL/L w cenie około 30 dol. Tak czy inaczej gratuluję i życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach....moja lepsza połowa tak oceniła moje kurtki...najbardziej podoba jej się olive później DTC potem gore woodland a na końcu emka w woodland...cóż o gustach się nie dyskutuje...ja kocham moje wszystkie kurtki:)
Tommy, zdaje się, że Zbyszek (gutmann-military) wystawiał na sprzedaż jakieś emki w podobnych rozmiarach (nie pamiętam tylko czy kontrakty). W tej chwili nie można tego sprawdzić, bo Zbyszek od dwóch dni zawiesił sprzedaż. Może zrobił przerwę świąteczną? Radzę więc, Lobo, obserwuj też allegro, zwłaszcza ofertę sprzedawcy gutmann-military. Aha, jeżeli chodzi o opinię kobiet w sprawie M65, to moja żona zdecydowanie bardziej woli oliwkę niż woodland. Powtarza mi, żebym nie wkładał woodlanda do pracy, bo nie wypada. Tłumaczę: ""dzisiaj kolej na camo, nic nie poradzę"". Ale w duchu zgadzam się z żoną: oliwka to oliwka. --- Edytowany: 2007-12-21 22:58:13 --- Edytowany: 2007-12-21 23:18:45
zazwyczaj początkowe reakcje lasek na moją emką są takie: fuuuuj! ale szpetna/stara/znoszona/sprana/nie modna(buahahahaahah!) kurtka! Ale gdy mówię: bejbe ona jest z 1972 roku ;) to robią wielkie oczy i jest laaans :D --- Edytowany: 2007-12-22 08:24:14
OT: Panowie, ja znikam do Nowego Roku, więc z tej okazji chciałem życzyć wszystkim M-kowcom, żeby nadchodzące Święta były dla Was czasem radości, odpoczynku i pełnego stołu, a Nowy Rok niech niesie ze sobą same radosne chwile, tylko zyski, żadnych strat i przede wszystkim dużo, dużo zdrowia. Niech Wam M-ki służą wiernie po wsze czasy i oby się nigdy nie ściorały ;) Z pozdrowieniami - Blatio :) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Przyzwyczaisz sie, on w sumie nie grzeje a izoluje dobrze ; ) O artykul znalazlem o naszej kochanej eMce [118]http://militaria.wp.pl/kat,27395,wid,8335538,wiadomosc.html?ticaid =150b7 --- Edytowany: 2007-12-22 23:09:05
Radek: Fajny lin ale autor artykułu widać zna tylko pobieżnie zagadnienie...choćby M-65 w camo 6-color nigdy kontraktowe nie było...no i te ceny wzięte z kosmosu:) Tak na marginesie ....WESOŁYCH ŚWIĄT MOI KOCHANI EMKOWCY!!!
Tommy, poza tym czytelnik artykułu znalezionego przez Radka, a przez Ciebie omówionego, może dojść do fałszywego wniosku, że firma Propper jest producentem kurtek kontraktowych. Propper produkował (chyba nadal produkuje?) tylko kopie emek kontraktowych. Tommy, dzięki za świąteczne życzenia. Niech Boże Narodzenie ukoi niespokojne, zmęczone walką serca ludzi ""maszerujących dumnie w zimowych kurtkach"". Tobie, Tommy, i wszystkim kolegom - uczestnikom tego forum, emkowcom i nieemkowcom, życzę spokojnych i dobrych Świąt. --- Edytowany: 2007-12-23 08:41:58 Strona: | [130]1 | ... | [131]64 | [132]65 | [133]66 | [134]67 |
mcmurphy2 a propper przypadkiem nie ma kontraktu na emke w UPC?? no i Wesołych Świąt ludziska....:)))) --- Edytowany: 2007-12-23 12:43:53 ------------------------------------------------------- cos sie...
Nie, raczej nie ma. Produkuje tylko wersję na rynek cywilny. Przynajmniej tak było jakiś czas temu. Może coś się zmieniło? Kontrakt ma goldenmanufacturing. UCP, nie UPC swoja drogą. -------------------------------------------------------
Witam!!! Znalazłem chwile czasu żeby skrobnąć parę słów,bo wiecie jak to jest przed świętami-człowiek zagoniony jest!!!! Z całą rodzinką życzę Wam -moi emkowcy;ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT ORAZ BOGATEGO GWIAZDORA!!!!!!!!!!!!!,OBY NADCHODZĄCY ROK NIE BYŁ GORSZY OD TEGO ,ORAZ ŻEBY SPEŁNIAŁY SIĘ WAM WSZYSTKIE MARZENIA!!!! LOBO Z RODZINKĄ!!!! ;)))))))
LOBO47: Czasem i na allegro rarytasy się zdarzają więc tam też zaglądaj: [43]http://allegro.pl/item271823105_nowa_m65_large_regular_kontrakt_198 6.html ------------------------------------------------------- Jacek
"Kino drogi" z emką i nieprzystosowanym do życia bohaterem - posiadaczem tej emki. Emka - nieprawdziwa, podrabiana, emkowiec - najprawdziwszy: [53]http://tiny.pl/prp5
mcmurphy2 a widziałeś „Podziemny krąg” (Fight Club) zgadnij tylko jakiego rodzaju kurtki noszą członkowie, fakt że koloru czarnego ale to jednak wzór M-65.
Urs, domyślam się, co chcesz powiedzieć. Nie chcę podejmować tego wątku, bo był on już szeroko (i "gorąco") dyskutowany na tym forum. Po prostu znalazłem scenę filmową z emką utrzymaną w refleksyjnym, śnieżno - świątecznym nastroju. To wszystko. Ciebie pozdrawiam i życzę pięknej Wigilii.
Witam na początku chciałem życzyć wszystkim Emkowcom zdrowych i wesołych świąt. Dzisiaj pod choinkę dostałem od żony i córek Emkę woodland a w nocy z piątku na sobotę wylicytowałem sobie Emkę Olive i już do mnie jedzie ze stanów. Pozdrawiam wszystkich Emkowców
Dzięki, Traszan, za informację. Nie mam pojęcia, co to jest "holenderka". W każdym razie kurtka, którą nosi Janek Pradera, bohater filmu, jest bardzo podobna do emki. Ktoś z uczestników tego forum kiedyś napisał, że to jest podróba M65, a prawdziwą emkę nosi w tym filmie Olbrychski. Więc ja też napisałem, że to "nieprawdziwa emka". Jeśli popełniłem gafę, przepraszam. Ale pozwól, Traszan, że pozostanę przy swoim zdaniu, że bohater (Stachura) był prawdziwym emkowcem. Dlaczego? Choćby tylko dlatego, że jego alter ego, Michał Kątny, grany przez Olbrychskiego, nosi bez wątpienia prawdziwą M65. Pozdrowienia dla Ciebie w ten wigilijny wieczór.
Chyba to jest holenderka [91]http://tiny.pl/prkd ?? Mam taka w swojej kolekcji a prawie ze nowa kupilem za 10 zl :) nie mam podpinki ale na jesien i wiosne fajna kurteczka ; ) --- Edytowany: 2007-12-24 20:09:44 --- Edytowany: 2007-12-24 20:29:14
Traszan, jestem Ci wdzięczny za zwrócenie uwagi, iż Janek Pradera w ""Siekierezadzie"" nosi holenderkę. W zamieszczonej przeze mnie na forum scenie kolory są ciemne i trudno zauważyć skośne górne kieszenie kurtki, stąd moja pomyłka. Jego drugie Ja, Michał Kątny, nosi w filmie prawdziwą emkę. W rzeczywistości Stachura używał kurtki, która krojem przypomina emkę. Można to zobaczyć na fotografiach (niewyraźnych) poety. Czy wybrał ją, tę swoją ""emkę"", bo stała się ona znakiem nonkonformistów, ""buntowników bez powodu"" czy też dlatego, że doskonale spisywała się podczas wędrówki - nie wiem. Myślę tylko, że ta ""emka"" wyjątkowo dobrze pasuje do jego postaci. --- Edytowany: 2007-12-25 00:24:28 --- Edytowany: 2007-12-25 07:55:06
Witam!!! słuchajcie!żona tu mi cały czas nawija że ,,gostek,, z filmu KOGIEL MOGIEL ,główny bohater Paweł śmiga cały czas w katanie m 65!!! Prawda czy fałsz!?Jakoś nie przypominam sobie tego filmu!!! ------------------------------------------------------- LOBO Strona: | [134]1 | ... | [135]65 | [136]66 | [137]67 | [138]68 |